Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα το οικονομικό επιτελείο για την καταβολή του φετινού χαρατσιού και το νέο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει από του χρόνου Κλειδώνουν οι φόροι ακινήτων: 5 δόσεις φέτος, νέος φόρος με 33 συντελεστές το 2014

Πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα το οικονομικό επιτελείο για την καταβολή του φετινού χαρατσιού και το νέο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει από του χρόνου

Κλειδώνουν οι φόροι ακινήτων: 5 δόσεις φέτος, νέος φόρος με 33 συντελεστές το 2014

του Κωστή Πλάντζου
Μια ανάσα πριν από την τελική συμφωνία για τους φόρους ακινήτων του 2013 και 2014 φαίνεται πως βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου έλεγε με νόημα μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής των ελεγκτών ότι “υπάρχει αισιοδοξία ότι αύριο θα συμφωνήσουμε”, δείχνοντας έτσι ότι βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ των δύο μερών.
Ποια είναι τα νέα δεδομένα εν όψει της νέας συσκέψεως με την τρόικα αύριο το απόγευμα; Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι:
1)      Φέτος το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα εισπραχθεί σε 5 δόσεις.
2)      Το νέο σύστημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2014 θα στηριχτεί σε 33 συντελεστές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα κτίσματα και στα εντός σχεδίου οικόπεδα.
Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα οι επόμενοι συντελεστές θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ, με βάση την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο. Περαιτέρω, ο συντελεστής φόρου θα αυξομειώνεται με την εφαρμογή άλλων συντελεστών που θα αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα κ.λπ.
Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Η κλίμακα θα ξεκινά από 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ή του 1,5 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
3)      Η τρόικα επιθυμεί να εισπράττεται και ο νέος Ειδικός Φόρος Ακινήτων του 2014 μέσω της ΔΕΗ, αλλά η κυβέρνηση αρνείται και ευελπιστεί πως τελικά θα κάμψει τις αντιστάσεις των ξένων δανειστών.
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως προλαβαίνουν έως τέλος της χρονιάς να εισπράξουν “με το στανιό” και μαζεμένους τους φόρους ακινήτων της τριετίας 2011-2013, ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν:
· 7 εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ 2011-2012: Μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν ΦΑΠ του 2011 που θα υπολογιστεί με συντελεστές 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, αφού αφαιρεθούν σαν αφορολόγητο ποσό των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Με το ίδιο εκκαθαριστικό και σε 7 δόσεις θα πληρώσουν και ΦΑΠ του 2012, επίσης με ελάχιστη δόση 50 ευρώ.
· 5 λογαριασμούς με το νέο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Τον Ιούλιο θα καταφτάσουν και οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος με το ΕΕΤΑ. Το “χαράτσι” θα υπολογιστεί με τους ίδιους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ αλλά θα πληρώνεται με έκπτωση 15% στο τελικό ποσό. Όπου δεν ισχύουν τιμές ζώνης, ο φόρος θα αυξηθεί με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δήμου.
· 4 εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2013: Θα αρχίσουν να αποστέλλονται Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και πρέπει να το πληρώσουν 200.000 ιδιοκτήτες σε 4 δόσεις, μία δόση το μήνα, κάθε μήνα, μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2014. Οι δόσεις θα είναι κατ’ ελάχιστον 50 ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία, που θα είναι μικρότερη ή ίση από όλες τις προηγούμενες «ισόποσες» δόσεις.


Πηγή: Κλειδώνουν οι φόροι ακινήτων: 5 δόσεις φέτος, νέος φόρος με 33 συντελεστές το 2014 | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/16353/kleidonoyn-oi-foroi-akiniton-5-doseis-fetos-neos-foros-me-33-syntelestes-2014#ixzz2Xokc22rJ

Δεν υπάρχουν σχόλια: