Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Οριστικό: Ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Οριστικό: Ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα

Οριστικό: Ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Θέμα ολίγων ημερών είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που επιτρέπει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Ίσως και μέσα στην εβδομάδα θα φτάσει στη Βουλή.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου δίνει το δικαίωμα στα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. κι εφόσον δεν ανήκουν σε αλυσίδες, να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου. Επίσης προτείνει το άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των λιανεμπορικών επιχειρήσεων για επτά Κυριακές, ετησίως, στην περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα αλλά και στις εκπτωτικές σεζόν.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχερηματιών και των εμπόρων αντιδρούν στη διάταξη αυτή. Και ιδίως στο θέμα της δυνατότητας να λειτουργούν τα μικρά καταστήματα όλες τις Κυριακές το χρόνο. Επίσης αμφισβητούν το επιχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης πως με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει η αγορά για τους μικρούς, καθώς δεν θα έχουν απέναντί τους, τις μεγάλες και οργανωμένες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα. Άλλο μία θέση που χρησιμοποιεί η ηγεσία του υπουργείου είναι και αυτή περί της αύξησης της απασχόλησης.
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας αντιτίθεται στο θέμα της Κυριακής. Μάλιστα επικαλείται μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου το μοντέλο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων "τρέχει" εδώ και χρόνια. Για την ακρίβεια σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, στο Λονδίνο, όπως δείχνει έρευνα της BRC - KPMG, φαίνεται πτώση των πωλήσεων για τα μικρά καταστήματα, με τα κέρδη να μεταφέρονται στους μεγάλους της αγοράς.
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία των μικρομεσαίων σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και ο τζίρος διαρκώς μειώνεται, καμία θετική προοπτική δεν δημιουργείται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. "Τουναντίον, περισσότερη συρρίκνωση και λουκέτα θα υπάρξουν για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας".
Επίσης η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για τον κίνδυνο δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά. Αν υπάρχουν απώλειες τζίρου στις μεγάλες αλυσίδες από τη λειτουργία των μικρών όλες τις Κυριακές, τότε οι πρώτες θα επιδοθούν σε έναν "πόλεμο" τιμών για να αντισταθμίσουν τη "χασούρα" εκτοπίζοντας από την αγοράς τις δεύτερες. Άρα αυτό, λέει η Συνομοσπονδία, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και την ολιγοπώληση της οικονομίας.
Στο δια ταύτα η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζει την αντίθεσή της στη διάταξη υπογραμμίζοντας πως μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει μία τέτοια αλλαγή. Δηλαδή "λουκέτα" και αύξηση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: