Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ, ΑΝΑ ΜΗΝΑ, ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ «Ελεύθερες» απολύσεις για αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ, ΑΝΑ ΜΗΝΑ, ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

«Ελεύθερες» απολύσεις για αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι παραμένει στο τραπέζι η απαίτηση της τρόικας για την επιβολή εισφοράς 1 ή 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι παραμένει στο τραπέζι η απαίτηση της τρόικας για την επιβολή εισφοράς 1 ή 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων
Του Γιώργου Γάτου
Απολύσεις χωρίς τα όρια που ισχύουν για τις ομαδικές, με έλεγχο των οικονομικών δεδομένων και χωρίς δικαίωμα αρνησικυρίας (άσκηση «βέτο») από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας θα μπορούν να πραγματοποιούν έως το τέλος του 2013 οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.
Την πρόβλεψη, με νομοθετική διάταξη έως τα τέλη του 2013, νέου πλαισίου για «ελεύθερες» από το κράτος, αλλά δικαιολογημένες και κατόπιν ελέγχου απολύσεις στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων και την κατάργηση του βέτο σε κάθε περίπτωση, ζήτησαν χθες οι επικεφαλής της τρόικας, επιβεβαιώνοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η «Η», σε συνέχεια σχετικής σύστασης του διευθυντή του ΔΝΤ Μπομπ Τράα και των «πιέσεων» από επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αντιδράσει στην άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να εγκρίνει ομαδικές απολύσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση του «βέτο».
Το σύστημα «Σε καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν υπάρχει το καθεστώς το οποίο ισχύει στην Ελλάδα... ακόμη και στην Ολλανδία, όπου γίνεται έλεγχος, το σύστημα είναι διαφορετικό», είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου και τη γ.γ. Αννα Στρατινάκη, ζητώντας «να υπάρξει εναρμόνιση».
«Χωρίς να αλλάξει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις» (δηλαδή τα επιτρεπόμενα όρια), όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «θα υπάρξει μελέτη για την επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου σε εναρμόνιση με τις πρακτικές που ακολουθούνται στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.» καθώς η αλλαγή δεν εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για τη λήψη της επόμενης δόσης.
Ο υπουργός παραδέχθηκε, πάντως, ότι μόνο στην Ελλάδα (και «υπό όρους» στην Ολλανδία) ισχύει κρατικό «βέτο» στις ομαδικές και τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει έλεγχος ώστε να μην «ανοίξουν»... παράθυρα για ανεξέλεγκτες απολύσεις.
Τα όρια των επιτρεπόμενων ανά μήνα απολύσεων
Με τον τελευταίο εργασιακό νόμο 3862/10, τα όρια των απολύσεων είναι:
Μέχρι 6 εργαζόμενοι για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζόμενους και ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενοι για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150.
Απολύσεις που ξεπερνούν αυτά τα όρια θεωρούνται ομαδικές και απαγορεύονται, ακόμη κι αν τηρηθούν οι διαδικασίες (προηγούμενη διαβούλευση), αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους.
Ο υπουργός Εργασίας μέσα σε δέκα ημέρες από την υποβολή του πρακτικού εκδίδει απόφαση με την οποία μπορεί να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για ακόμη είκοσι ημέρες με αίτηση των ενδιαφερομένων, ή να μην εγκρίνει τις απολύσεις. Και μόνο αν δεν εκδοθεί τέτοια απόφαση μέσα στις παραπάνω προθεσμίες, ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει τις απολύσεις στην έκταση που δέχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις.
«Παγωμένος» ο κατώτατος μισθός έως το τέλος του 2016 
Στη βάση όσων ισχύουν στην Ε.Ε., συμπλήρωσε ο υπουργός, στηρίζεται και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον «μηχανισμό» καθορισμού του κατώτατου μισθού, που βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής από τους άλλους υπουργούς.
Ο Γιάννης Βρούτσης επαναβεβαίωση την «κλειδωμένη» -με το Μνημόνιο και τη συμφωνία της τρόικας- απόφαση να παραμείνει «παγωμένος» έως το τέλος του 2016 ο κατώτατος μισθός και ο «μηχανισμός» καθορισμού του (με βάση την ανταγωνιστικότητα, το ύψος της ανεργίας, το ύψος του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης κ.ά.) να αρχίσει να λειτουργεί από το 2017.
Ο υπουργός δήλωσε, τέλος, ότι δεν τέθηκε θέμα νομιμοποίησης του λοκ άουτ (του δικαιώματος ανταπεργίας του εργοδότη σε απεργία των εργαζομένων) ούτε αλλαγή του καθεστώτος λήψης αποφάσεων για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα.
Ο Αντ. Σαμαράς στο Βερολίνο
«Στρογγυλή τράπεζα» για την προώθηση της απασχόλησης των νέων στην Eυρώπη διοργανώνει σήμερα Tετάρτη η γερμανική καγκελαρία με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών, υπουργών Eργασίας, Eυρωπαίων αξιωματούχων, καθώς και των επικεφαλής των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης της Eυρωπαϊκής Eνωσης. Στη συνάντηση του Bερολίνου συμμετέχει ο πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Eργασίας Γ. Bρούτση, τη γ.γ. Aννα Στρατινάκη και τον διοικητή του OAEΔ Θ. Aμπατζόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: