Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κράτος "δεν πληρώνω" - Από "συμπληγάδες" περνούν οι πολίτες για να πάρουν τα λεφτά τους από το ελληνικό Δημόσιο Έρχεται συμψηφισμός και για μη ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών

Κράτος "δεν πληρώνω" - Από "συμπληγάδες" περνούν οι πολίτες για να πάρουν τα λεφτά τους από το ελληνικό Δημόσιο

Έρχεται συμψηφισμός και για μη ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών

Του Κωστή Πλάντζου
 
Να “συμψηφίζει” αντί να …πληρώνει τα χρέη του σε ιδιώτες προτιμά το ελληνικό Δημόσιο, αφού μόνο υπό πολύ ειδικές προϋποθέσεις μπορεί να εξαιρεθεί κάποιος από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό, προκειμένου να πάρει τα λεφτά που του χρωστά το Κράτος.
Παρότι οι επιχειρήσεις και οι πολίτες περίμεναν μήνες και χρόνια, για να πληρωθούν ως τώρα μόλις τα 4 από τα συνολικά 8,1 δισ. που τους όφειλε το Δημόσιο ως το 2012, τα λεφτά που παίρνουν στο χέρι είναι “κουτσουρεμένα” επειδή το Δημόσιο παρακρατά και όλα τα τρέχοντα χρέη από φόρους που το ίδιο επιβάλλει στους ιδιώτες, ακόμα και αν αυτοί τα πληρώνουν τακτικά και με συνέπεια στην ώρα τους χωρίς να βγουν καν ληξιπρόθεσμα!
Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, καθορίζονται 4 κριτήρια-προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται όλοι μαζί αθροιστικά, ώστε να αποφύγει κάποιος τον “αυταπάγγελτο συμψηφισμό” με οφειλές του στο δημόσιο και να καταφέρει έτσι να εισπράξει τα λεφτά του από το δημόσιο.
Εξ ορισμού όμως η εξαίρεση δεν αφορά οφειλές από φόρους, τα οποία θα του αφαιρούνται με το στανιό και χωρίς αν τις δόσεις με τις οποίες θα μπορούσε να τα πλήρωνε, αφού βεβαιώθηκαν. Μόνο μη φορολογικά χρέη (πχ πρόστιμα ή δικαιώματα υπέρ δημοσίου) μπορεί κάποιος να ζητήσει να μην αφαιρεθούν από τα ποσά που ο ίδιος οφείλει στο Κράτος, ακόμα και αν αυτά τα πληρώνει κανονικά χωρίς να έχει βγει καν ληξιπρόθεσμος!
Συγκεκριμένα, με την απόφαση Μαυραγάνη, ορίζεται πως εξαίρεση από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών έναντι του Δημοσίου γίνεται “με βεβαιωμένα αλλά μη ληξιπρόθεσμα χρέη” αυτών προς το Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται μάλιστα “την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η εύρυθμη λειτουργία Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης” που δεν έχουν να πληρώσουν όσα χρωστούν, παραβλέποντας τι θα συμβεί στους ιδιώτες αν δεν πάρουν τελικώς ποτέ τα λεφτά στα οποία υπολόγιζαν και τους οφείλονται.
Έτσι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι οι προϋποθέσεις «οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για να εξαιρεθούν από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό» οι ιδιώτες είναι οι ακόλουθες:
α) Η εξαίρεση από το συμψηφισμό αφορά αποκλειστικά σε βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές των οφειλετών προς το Δημόσιο, οι οποίες προέρχονται αποκλειστικά από μη φορολογικά έσοδα. Με άλλα λόγια, και όποιος ακόμα πληρώνει τακτικά τους φόρους του, θα δει να τους παρακρατά το δημόσιο κατά την εξόφληση, όποτε και αν αυτή γίνει.
β) εξαίρεση γίνεται μόνο για οφειλές κρατικών φορέων που ανήκουν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
γ) Η εξαίρεση παρέχεται για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες.
δ) Η εξαίρεση παρέχεται στο πλαίσιο συνολικής συμφωνίας διευθέτησης της οφειλής προς το Δημόσιο.
Η ειδικότερη διαδικασία για τη χορήγηση της εξαίρεσης από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό είναι η έκδοση πράξης ατομικού χαρακτήρα του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων στην οποία περιέχεται η ειδική αιτιολόγηση για τη συνδρομή των όρων της παρούσας.


Πηγή: Έρχεται συμψηφισμός και για μη ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/19012/erhetai-sympsifismos-kai-gia-mi-lixiprothesma-hrei-ton-idioton#ixzz2acZ4yJlG

Δεν υπάρχουν σχόλια: