Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ Ομοβροντία κατά των φόρων που διαλύουν την κτηματαγορά

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ομοβροντία κατά των φόρων που διαλύουν την κτηματαγορά

Ομοβροντία κατά των φόρων που διαλύουν την κτηματαγορά
Ομοβροντία κατά των φόρων που πλήττουν την αγορά ακινήτων και την οικοδομή, εξαπέλυσαν σήμερα το μεσημέρι οι φορείς της κτηματαγοράς, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι. Σε κοινή συνέντευξη τύπου ζητούν την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών που πρόσφατα ανακοινώθηκαν για τις εντός σχεδίου περιοχές αλλά εκτός συστήματος, χαρακτηρίζοντάς τους εξωπραγματικές.
Παράλληλα, ζητούν μειώσεις των υπόλοιπων αντικειμενικών αξιών αφού στις περισσότερες περιοχές είναι μικρότερες από τις εμπορικές, καθώς και μειώσεις ή καταργήσει φόρων.
Μάλιστα, εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση και μίλησαν για ληστρική επιδρομή που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία θέλουν να πάρουν τα ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές.
Οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων κ. Κώστας Βλαχάκης, της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, της ΟΜΚΟΕΕ κ. Δημήτρης Καψιμάλης και της ΟΜΑΣΕ κ. Γιάννης Ρεβύθης ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του Τύπου για την σημερινή δραματική κατάσταση και διατύπωσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης κοινή πρόταση 10 κατεπειγόντων μέτρων για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, της οικοδομής και της οικονομίας της χώρας μας:
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας υιοθετήθηκε σειρά μέτρων που ήταν κυριολεκτικά καταστρεπτικά για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Δεκαπλασιάστηκε το φορολογικό της βάρος, ενώ τα μισθωτικά εισοδήματά της εκμηδενίστηκαν. Οι φόροι «κατεδάφισαν» την αγοραστική της αξία ενώ ποινικοποιήθηκε βαρύτατα η αδυναμία εξόφλησής τους.
Έτσι έπαψε να λειτουργεί κτηματαγορά στη χώρα μας, η οικοδομή απονεκρώθηκε, με ολέθρια αποτελέσματα για την απασχόληση και την οικονομία, και η ακίνητη περιουσία, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, τελικά μεταβλήθηκε από δικαίωμα, κυριολεκτικά σε βάρος...
Μόλις πρόσφατα ελήφθησαν κάποια θετικά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, πλήρως όμως ανεπαρκή για να αντιστρέψουν τη δεινή αυτή οικονομική πραγματικότητα, και να αναβιώσουν την κτηματαγορά, όπως π.χ. η επιτάχυνση της αδειοδότησης για αγορά ακινήτων από μη κοινοτικούς πολίτες στις πάμπολλες «παραμεθόριες» περιοχές της χώρας και η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής σ΄αυτούς αν αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000€ στη χώρα μας.
Όμως η ανάκαμψη της οικονομίας μας, θα είναι εφικτή μόνον αν συνδυαστεί με μέτρα ανάκαμψης της κτηματαγοράς και της οικοδομής, δεδομένου ότι ανέκαθεν στη χώρα μας οι τομείς αυτοί αποτελούσαν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης του επιστημονικού, του τεχνικού και του εργατικού δυναμικού της χώρας μας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε την κατεπείγουσα θεσμοθέτηση και εφαρμογή των εξής συγκεκριμένων μέτρων, κατά αρμόδιο Υπουργείο:
Α. ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:
1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και αύξηση των συντελεστών παλαιότητας. Μειωτικός συντελεστής για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και αξιοποίησή τους, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοί τους να πληρώσουν το φόρο κατοχής. Μείωση των «τιμών ζώνης» στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.
2. ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Αυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου των φυσικών προσώπων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει κατ' ανώτατο όριο το συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (0,6%) και κατάργηση κάθε άλλου ετήσιου φόρου κατοχής ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ & ΤΑΠ). Υπολογισμός της φορολογητέας αξίας με μειωμένες τιμές σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.
3. ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – Φ.Π.Α.: Μείωση του συντελεστή σε ποσοστό 5%, ήτοι στο μέσο ύψος του αντίστοιχου συντελεστή των ευρωπαϊκών χωρών. Μείωση του ΦΠΑ σε 10% για την πώληση νεόδμητων οικοδομών και σε 5% στις δαπάνες ανακαίνισης/ενεργειακής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων.
4. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ: Καθιέρωση μεσαίου κλιμακίου 12.001 – 24.000€ με συντελεστή 20%. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5 - 3% και των κρατήσεων 3% υπέρ ΜΤΠΥ και 2% υπέρ ΤΑΔΚΥ.
5. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ: Επαναφορά της απαλλαγής από ΦΑΠ των κτισμάτων των οικοδομών επί μία επταετία. Κατάργηση της επιβολής ΕΕΤΑ στα εργοτάξια των οικοδομών.
6. ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ: Άμεση κατάργησή τους, λόγω «κατεδάφισης» των κάθε είδους εισοδημάτων των πολιτών, ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Οριοθετημένη παράταση της αναστολής του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση κάθε είδους ακινήτων.
Γ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
7. ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Α. Μείωση των προστίμων νομιμοποίησης, και κυρίως του βασικού συντελεστή από 0,15 σε 0,10, ώστε να μπορούν να τα πληρώσουν μαζικά οι ενδιαφερόμενοι σ΄όλη τη χώρα.
Β. Δυνατότητα ρύθμισης όλων των οικοδομών με νόμιμη οικοδομική άδεια ανεξάρτητα από το χρόνο κατασκευής τους, και χωρίς εξάρτηση από την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου Παπακωνσταντίνου (28.7.2011).
8. ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ με υποχρεωτικές αμοιβές μηχανικών, στα πλαίσια της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων», και επαναξιολόγηση όλων των πρόσφατα επιβληθεισών επιθεωρήσεων, πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κλπ. μέτρων σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, ώστε να ισχύσουν μόνον όσα έχουν σαφή κοινωνική χρησιμότητα. Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης «δημόσιας διαβούλευσης» επί του σχεδίου π.δ. για τις περιοδικές επιθεωρήσεις σε όλες τις οικοδομές της χώρας, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα παραρτήματα του διατάγματος στα οποία καθορίζονται οι τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες εφαρμογής της «ηλεκτρ. ταυτότητας»,!
9. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ: Άμεση ενεργοποίηση του μοναδικού αυτού πολεοδομικού εργαλείου, που η αδρανοποίησή του έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτητών που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τους τίτλους τους, ενώ υποχρεούνται να καταβάλουν φόρους γι' αυτούς.
Γ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:
10. ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ: Άμεση θέσπιση ρύθμισης με την οποία οι νέες μισθώσεις θα διέπονται αποκλειστικά από τους συμβατικούς όρους τους, και όχι από δεκαεξαετή αναγκαστική αρχική διάρκεια για τον εκμισθωτή και μόνον ετήσια υποχρέωση για το μισθωτή! Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει την άμεση μίσθωση χιλιάδων καταστημάτων σε όλη τη χώρα με χαμηλά αρχικά μισθώματα και θα αλλάξει άρδην την όψη ερήμωσης των αγορών των πόλεων της χώρας μας, και ιδιαίτερα του κέντρου της Αθήνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: