Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Μπάχαλο χωρίς τέλος με τις δηλώσεις

Μπάχαλο χωρίς τέλος με τις δηλώσεις


Του Σπύρου Δημητρέλη

Το φετινό μπάχαλο με τις φορολογικές δηλώσεις δεν έχει ούτε προηγούμενο αλλά ούτε και τέλος. Φοροτεχνικοί, φορολογούμενοι και εφορίες βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης καθώς η ταλαιπωρία, ο εκνευρισμός και το αλαλούμ της ανοργανωσιάς και της προχειρότητας έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Χθες στη συνέλευση των εκπροσώπων των ενώσεων φοροτεχνικών-λογιστών όλης της χώρας (ΠΟΦΕΕ) που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το κλίμα ήταν τουλάχιστον εκρηκτικό καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την απαίτηση από το υπουργείο Οικονομικών να πετύχουν το ακατόρθωτο. Να μπορέσουν να υποβάλλουν το σύνολο των φετινών φορολογικών δηλώσεων εντός των ασφυκτικών προθεσμιών που τέθηκαν, δηλαδή από τις 22 Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των πελατών τους. Πρόκειται για απαίτηση που δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι είναι ακατόρθωτη για μια σειρά από λόγους με τους σημαντικότερους από αυτούς να είναι:

- το γεγονός ότι ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων αυξήθηκε φέτος κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο καθώς υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση όλοι οι φορολογούμενοι άνω των 18 ετών εφόσον δεν είναι προστατευόμενα μέλη. Ενώ πέρυσι υποβλήθηκαν 5,5 εκατ. δηλώσεις ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 6,5 εκατ.

- μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατ. δηλώσεις που σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 40 ημερολογιακές ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 4,5 εκατ. δηλώσεις, δηλαδή κατά μέσο όρο 112.000 δηλώσεις ημερησίως. Με δεδομένο ότι υποβάλλονται κάθε ημέρα περίπου 60.000 έως 80.000 δηλώσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα το σύστημα taxisnet να παρουσιάσει «κολλήματα» και μεγάλες καθυστερήσεις, η υποβολή αυτού του μεγάλου αριθμού δηλώσεων αυτή τη στιγμή δείχνει αδύνατη (αν και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υποστηρίζει ότι η ημερήσια αντοχή του συστήματος φθάνει τουλάχιστον στις 150.000 δηλώσεις). Επίσης, για να επιτευχθεί αυτός ο ημερήσιος αριθμός θα πρέπει οι φοροτεχνικοί να εργάζονται έως το τέλος Αυγούστου κάθε ημέρα, και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς καμία  ημέρα διακοπής.  Η φράση «πότε θα δούμε τα παιδιά μας και ποια ημέρα τον Αύγουστο θα κάνουμε και εμείς μια παύση για διακοπές» ακούστηκε ουκ ολίγες φορές στη χθεσινή συνέλευση.

- η μεγάλη φετινή καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οφείλεται σε λόγους για τους οποίους δεν έχουν ευθύνη ούτε οι φοροτεχνικοί λογιστές αλλά ούτε και οι φορολογούμενοι.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

- παρουσιάστηκε μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών των μισθωτών και συνταξιούχων. Μάλιστα παρουσιάστηκε το φαινόμενο να εκδίδονται αρχικές βεβαιώσεις που δεν περιελάμβαναν την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στη συνέχεια να εκδίδονται συμπληρωματικές.

- για πρώτη φορά φέτος το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε στις 24 Μαϊου ενώ κάθε χρόνο άνοιγε το αργότερο στα τέλη Μαρτίου.

- δημιουργήθηκε και παραμένει ένα απίστευτο αλαλούμ με τη δήλωση των τόκων. Οι φορολογούμενοι και οι φοροτεχνικοί περίμεναν την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου η οποία καθυστέρησε πολύ. Μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει και στο «φόρτωμα» στο taxisnet των ποσών τόκων που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι το 2012. Τα ποσά εμφανίστηκαν μόλις χθες αλλά όχι για όλους τους φορολογούμενους και όχι από όλες τις τράπεζες.

- φέτος έγινε υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων μέσω ίντερνετ για όλους τους φορολογούμενους. Αυτό σήμανε ουρές χωρίς τέλος στα τμήματα Μητρώου των εφοριών από φορολογούμενους που σπεύδουν να προμηθευτούν το σχετικό κλειδάριθμο. Αν και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ανακοινώσει ότι θα αποστείλει ταχυδρομικά τον κλειδάριθμο σε όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί στο taxisnet, πάρα πολλοί δεν τον έχουν ακόμη λάβει.

- πολλές ημέρες εντός του Ιουνίου αλλά και του Ιουλίου το σύστημα παρέμενε κλειστό είτε λόγω εργασιών αναβάθμισης είτε λόγω ένταξης κάποιων εφοριών στο αναβαθμισμένο σύστημα Taxis.

Αντιμέτωποι με όλα τα παραπάνω οι φοροτεχνικοί λογιστές ζήτησαν χθες να παραταθεί η υποβολή τωn φορολογικών δηλώσεων έως και την 31η Οκτωβρίου. Πρόκειται για αίτημα που απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ η οποία επικαλείται μνημονιακές δεσμεύσεις για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Διαβάστε ακόμη:

* Υποβολή δήλωσης με βάση το ΑΦΜ της συζύγου



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: