Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ατελείωτο ράβε-ξήλωνε στη φορολόγηση για αποδείξεις, παρακράτηση - Τι ισχύει

Ατελείωτο ράβε-ξήλωνε στη φορολόγηση για αποδείξεις, παρακράτηση - Τι ισχύει

Ατελείωτο ράβε-ξήλωνε στη φορολόγηση για αποδείξεις, παρακράτηση - Τι ισχύει

03.07.2013 07:27
Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το νέο φορολογικό και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 15 Ιουλίου.
Σε γενικές γραμμές ο νέος κώδικας προβλέπει:
  • Τέλος στο καθεστώς της συγκέντρωσης αποδείξεων από μισθωτούς και συνταξιούχους,
  • κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% λόγω παρακράτησης,
  • αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στα ενοίκια από 10% σε 11% για εισπράξεις έως 12.000 ετησίως με ταυτόχρονη όμως κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5% ή 3%,
  • εφαρμογή πόθεν έσχες για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτη, εξοχική κτλ.), μετοχών, εταιρειών κλπ.
  • Παράλληλα, μειώνεται ο φόρος υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων από το 20% σήμερα στο 15%, ενώ αντίθετα αυξάνεται η φορολογία των αποζημιώσεων απόλυσης από το 20% στο 25% για αποζημίωση από 100 έως 150 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης:
Αλλη φορολογική κλίμακα θα ισχύει για τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων και άλλη για εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά απο το 2014 θα φορολογηθούν ουσιαστικά και οι αγρότες με συντελεστή 13%.
Ο νέος Κώδικας, ξεκαθαρίζει ποιο είναι το φορολογητέο εισόδημα και ποιο όχι, καταγράφει τις λιγοστές φοροαπαλλαγές που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, το νέο καθεστώς φορολογικής έκπτωσης που λειτουργεί ως αφορολόγητο για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μετά την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.
Μάλιστα αυτό που ξεκαθαρίζει ο νέος Κώδικας είναι ότι η έκπτωση των 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ δεν απαιτεί τη συγκέντρωση αποδείξεων.
Το όριο ετήσιου εισοδήματος μέχρι το οποίο παραμένει εξαρτώμενο μέλος οικογένειας νέος άνω των 18 ετών καθορίζεται πάνω από τις 3.000 ευρώ, στο ύψος δηλαδή του τεκμηρίου διαβίωσης του άγαμου. Μέχρι τώρα το όριο είναι 2.900 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάθε νέος ηλικίας άνω των 18 ετών, μόνο με το τεκμήριο του άγαμου έπαυε να αποτελεί προστατευτόμενο μέλος της οικογένειας και να μην μπορεί ο υπόχρεος να διεκδικήσει το νέο οικογενειακό επίδομα που πλέον χορηγείται από το 1ο παιδί.
Επίσης, στο νέο κώδικα προβλέπεται ότι κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογούνται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα.
Δεν θα αναγνωρίζεται καμία επαγγελματική δαπάνη άνω των 500 ευρώ αν η πληρωμή της δεν έχει γίνει μέσω Τραπέζης ή με τραπεζική επιταγή.
Στο νέο κώδικα περιλαμβάνονται οι σημαντικές περικοπές φοροαπαλλαγών με διατήρηση μόνο της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, για δωρεές, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διατροφή που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλον, κτλ.
Οι αποζημιώσεις απόλυσης παραμένουν αφορολόγητες εφόσον δεν ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ και από κει και πάνω επιβάλλεται φορολογία με συντελεστές 10%, 25% και 30% ανάλογα το ύψος της αποζημίωσης.
Αξίζει να τονιστεί ότι η απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αποτελούσε στοίχημα για τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος αποτελεί τον πρωτεύοντα στόχο, που θα πρέπει να κερδίσει η χώρα για να περάσει στην απέναντι όχθη, των ανεπτυγμένων οικονομιών, όπου το φορολογικό σύστημα αποτελεί κίνητρο για τους επενδυτές, ενώ παράλληλα οικοδομεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη», σύμφωνα με το Βήμα.


Πηγή: Ατελείωτο ράβε-ξήλωνε στη φορολόγηση για αποδείξεις, παρακράτηση - Τι ισχύει | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/113119#ixzz2Xybh3Vi4

Δεν υπάρχουν σχόλια: