Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ποιοι ωφελούνται Αυξάνονται οι δόσεις για τα αυθαίρετα

Ποιοι ωφελούνται

Αυξάνονται οι δόσεις για τα αυθαίρετα

Διευκολύνσεις και εκπτώσεις στην αποπληρωμή των προστίμων, με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που θα τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Συγκεκριμένα και λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική συγκυρία, αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα, με παροχή εκπτώσεων, σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, όπως αναφέρεται, δίνεται δυνατότητα μεταβιβάσεων και αξιοποίησης αδρανούς ακίνητης περιουσίας, κυρίως στην περιφέρεια.
Αυτά προστέθηκαν -μεταξύ άλλων- στις νομοτεχνικές βελτιώσεις στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα που κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Όσον αφορά στις μονογονεϊκές οικογένειες, θα μπορούν να νομιμοποιούν αυθαίρετο κτίσμα εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία με την καταβολή μόνο του 30% του ειδικού προστίμου όπως διευκρινίζεται στις νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις διευκρινίζεται ακόμη ότι η έγκριση δόμησης και η έκδοση άδειας δόμησης για ιδιωτικούς ιερούς ναούς και παρεκκλήσια εκδίδονται από τις αρμόδιες κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων και όχι από την Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ναοδομία).
Με το παρόν νομοσχέδιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Στ. Καλαφάτης:
 
-Κατηγοριοποιούμε τις αυθαιρεσίες ανάλογα με το μέγεθος και το χρόνο κατασκευής, λαμβάνοντας υπόψιν την κατά περίπτωση περιβαλλοντική επιβάρυνση που αυτές επιφέρουν.
-Διευκολύνουμε τους πολίτες στο τρόπο και το χρόνο καταβολής των προστίμων, ανταποκρινόμενοι στη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
-Μεριμνούμε για ευπαθείς κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πολύτεκνοι και άλλοι.
- Αποτρέπουμε τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
- Δημιουργούμε και ενισχύουμε θεσμικά εργαλεία όπως είναι η Τράπεζα Γης και η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, για την ακόμη καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.
-Προβλέπουμε συγκεκριμένες δράσεις αποκατάστασης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και επιταχύνουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
 
Υπάρχουν ακόμη σαφή περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη, όπως:
 
Στα περιβαλλοντικά θέματα:
·Ενισχύεται και θωρακίζεται θεσμικά η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου 2011, μέσω αεροφωτογραφιών. Αποκλείεται, με ένα πλέγμα διατάξεων, η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
·Καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν, ή δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου.
·Δίνεται νόημα, αξία και περιεχόμενο, στην έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Μέσω των μηχανισμών του περιβαλλοντικού ισοζυγίου ο αυθαιρετούχος πολίτης «αποζημιώνει» το κοινωνικό σύνολο. Οι δράσεις αποκατάστασης κατευθύνονται εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
 
Στα Αναπτυξιακά θέματα:
·Διευκολύνονται οι συναλλαγές των πολιτών και ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές.
·Δίνεται η δυνατότητα επισκευών σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, ενισχύεται ο κλάδος της οικοδομής και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του χώρου.
·Εντάσσονται στις διατάξεις του νόμου δημόσια κτίρια με αυθαιρεσίες και έτσι μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
·Προβλέπεται χρηματοδότηση, μέσω περιβαλλοντικού ισοζυγίου, δράσεων και έργων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
 
«Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μία παθογένειαπου αφορά στην αυθαίρετη δόμηση. Παθογένεια που έχει δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς και άλυτα προβλήματα στις συναλλαγές που αφορούν σε ακίνητα. Ταυτόχρονα, αποτελεί τροχοπέδη για την όποια ορθολογική χωροταξική ανάπτυξη της χώρας. Το πρόβλημα των αυθαιρέτων είναι κοινωνικό ζήτημα που δεν χωρά κομματική εκμετάλλευση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Πηγή: protothema.gr


Πηγή: Αυξάνονται οι δόσεις για τα αυθαίρετα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/18885/ayxanontai-oi-doseis-gia-ta-aythaireta#ixzz2aWDzw5Wt

Δεν υπάρχουν σχόλια: