Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αγώνας δρόμου για να συγκλίνουν Στουρνάρας και Τόμσεν μέχρι τη Κυριακή ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή για το Eurogroup της Δευτέρας 8 Ιουλίου Η Τρόικα ζητά μεγαλύτερους συντελεστές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, επιβολή εισφοράς 2‰ στο τζίρο των επιχειρήσεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων

Αγώνας δρόμου για να συγκλίνουν Στουρνάρας και Τόμσεν μέχρι τη Κυριακή ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή για το Eurogroup της Δευτέρας 8 Ιουλίου

Η Τρόικα ζητά μεγαλύτερους συντελεστές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, επιβολή εισφοράς 2‰ στο τζίρο των επιχειρήσεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων

Του Κωστή Πλάντζου
Να κλείσουν όλα τα μέτωπα έως την Κυριακή, έστω και "όπως-όπως"  επιδιώκουν Γιάννης Στουρνάρας και Τρόικα, ώστε να μεταβούν στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας με κατ’αρχήν συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα και να μείνει προς διαπραγμάτευση για την άλλη εβδομάδα (και έως τις 15 Ιουλίου) μόνο το «καυτό» θέμα των δημοσίων υπαλλήλων.
Μέχρι την Κυριακή η Τρόικα επιχειρεί από την πρώτη στιγμή που ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις να επιβάλει τις απόψεις της, πέραν των δημοσίων υπαλλήλων, σε μισή ντουζίνα ζητήματα όπου διαπιστώνει ολιγωρία της κυβέρνησης:
-          Νέοι φόροι: η Τρόικα συμφωνεί μεν με το σχέδιο επιβολής του Ειδικού Φόρου Ακινήτων αλλά θέλει μεγαλύτερους συντελεστές φορολόγησης ώστε το μέτρο να γίνει «λάστιχο» για να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού ή και χρηματοδοτικού κενού, αν και εφόσον χρειαστεί, το 2014. Εναλλακτικά ζητά να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
-          «Τρύπα» στα ασφαλιστικά Ταμεία: η Τρόικα θεωρεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος Κουτρουμάνη για επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις. Η μη εφαρμογή του μέτρου αφήνει «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014 αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι θα βρει άλλους εισπρακτικούς τρόπους για να βρει τα 600 εκατ. ευρώ, που θα τα πληρώσουν όμως πάλι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
-          Αποκρατικοποιήσεις- Τράπεζες:  η Τρόικα ζητά να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει σκαλώσει μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ, αλλά στην κυβέρνηση θέλουν να χρησιμοποιήσουν φέτος το «μαξιλαράκι» που ελπίζουν πως θα μείνει αν δεν χρησιμοποιηθεί πλήρως το «πακέτο» των 50 δισ. Η Τρόικα επιμένει στη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος πώλησης του Τ.Τ. και της Proton έως τις 15 Ιουλίου.
-          Εργασιακά: η Τρόικα θέλει να ανοίξει και πάλι θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, για να «ανασάνουν» επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους για να μην κλείσουν.
-          Απελευθέρωση αγορών: Η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει σε μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, του φαρμάκου αλλά και του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές, που προκαλούν τριγμούς όχι μόνο στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και εντός της ΝΔ.
-          Δημοσιονομικά: Η Τρόικα θέλει να τεθεί σε ισχύ ένα νέο, πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και αυτόματων περικοπών δαπανών, αν υπάρχουν αποκλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά την άμεση ενσωμάτωση των αποφάσεων για τη νέα δημοσιονομική εποπτεία στην Ε.Ε., που περιλαμβάνουν και μηχανισμό αυτόματων περικοπών δαπανών.
Σε αντάλλαγμα, η Τρόικα φέρεται να έχει συμφωνήσει:
-          στο «ξεμπλοκάρισμα» του προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας για να βρουν απασχόληση 50.000 μέλη νοικοκυριών  χωρίς εργαζόμενο, με 5μηνες συμβάσεις και περίπου 600 ευρώ μισθό.
-          να μπει πρόστιμο σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές που υπερβαίνουν το «πλαφόν» στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Δεν θα μπουν όμως «στο ίδιο τσουβάλι» και θα ισχύουν διαφορετικά ποσοστά μείωσης για κάθε κλάδο. Από το μέτρο δεν θα θιγούν οι φαρμακευτικές επειδή έχουν μειώσει ήδη τις τιμές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.
-          να ενταχθεί στα προαπαιτούμενα η δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, που μετριάζει τις πιέσεις για ταχύτερη απελευθέρωση αγορών και αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που έχουν μείνει πίσω.


Πηγή: Η Τρόικα ζητά μεγαλύτερους συντελεστές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, επιβολή εισφοράς 2‰ στο τζίρο των επιχειρήσεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/16499/i-troika-zita-megalyteroys-syntelestes-ston-eniaio-foro-akiniton-katargisi#ixzz2XzR6xLj4

Δεν υπάρχουν σχόλια: