Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η εισήγηση Tόμσεν για τη χρήση του υπολοίπου των 5 - 7 δισ του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος αφήνει τις τράπεζες χωρίς "μαξιλάρι" σε μία μελλοντική και παρατεινόμενη επιδείνωση των κόκκινων δανείων Πώς η τρόικα ανοίγει το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Η εισήγηση Tόμσεν για τη χρήση του υπολοίπου των 5 - 7 δισ του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος αφήνει τις τράπεζες χωρίς "μαξιλάρι" σε μία μελλοντική και παρατεινόμενη επιδείνωση των κόκκινων δανείων

Πώς η τρόικα ανοίγει το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Του Στέλιου Μορφίδη
Αναταράξεις προκαλεί το σενάριο που φαίνεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι απ' την τρόικα να χρησιμοποιηθεί το χρηματοδοτικό "μαξιλάρι" για τις τράπεζες για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.
Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "Καθημερινή" αναφέροντας πως "από τα υπόλοιπα του πακέτου των 50 δισ ευρώ που είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τα όποια χρηματοδοτικά κενά προκύψουν είτε λόγω αστοχιών στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είτε λόγω... εξαντλήσεων των κεφαλαίων του δανείου". (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
Πηγές από το ΤτΕ, με τις οποίες επικοινώνησε το Newmoney.gr απάντησαν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ωστόσο η αποφυγή δημόσιας τοποθέτησης τόσο απ' την ίδια την Κεντρική Τράπεζα όσο και απ' το υπουργείο Οικονομικών, που τηρεί σιγή ιχθύος τις τελευταίες ώρες, τροφοδοτούν το συγκεκριμένο σενάριο ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας.
Και μέσα σ' όλα αυτά σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup θόλωσε περισσότερο τα νερά αφού ναι μεν δήλωσε πως "δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα", κληθείς να απαντήσει δε τι θα γίνει εάν οι Κεντρικές Τράπεζες τελικά επιμείνουν να μην μετακυλήσουν τα δάνεια προς τη χώρα μας (οπότε και θα δημιουργηθεί "τρύπα" στη χρηματοδότηση) "θα αναζητηθούν άλλες λύσεις". Και οι άλλες λύσεις, που έχουν μέχρι σήμερα διαρρεύσει, είναι είτε ένα νέο δάνειο, αυτή τη φορά απ' τον ESM, είτε η χρησιμοποίηση των κεφαλαίων για τις τράπεζες... (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
Το "μαξιλάρι" των τραπεζών υποτίθεται ότι υπάρχει στην περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια οι τράπεζες αποτελώντας δικλείδα ασφαλείας έναντι της νέας πολιτικής στην Ευρώπη που επιβάλλει πλέον "κούρεμα" ακόμα και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην περίπτωση που κάποια τράπεζα χρειαστεί χρηματοδοτική βοήθεια.
Σημειώνεται πως σήμερα το "μαξιλάρι" στην ΤτΕ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στα 5 δισ ευρώ με την προοπτική σε βάθος χρόνου να αυξηθεί στα 13 δισ ευρώ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίων των τραπεζικών ιδρυμάτων, των λειτουργικών συγχωνεύσεων των τραπεζών καθώς και των πωλήσεων ενεργητικού και θυγατρικών στο εξωτερικό.
Αναλυτικά με βάση τους υπολογισμούς της ΤτΕ στο αρχικό κεφαλαιακό απόθεμα των 5 δισ ευρώ θα προστεθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί αν ολοκληρωθούν με επιτυχία και οι αυξήσεις κεφαλαίου των μη συστημικών τραπεζών. Επίσης, 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τις συνέργειες που δημιουργούνται στον κλάδο. Επιπλέον ποσό 3 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθεί από την πώληση μη τραπεζικών εργασιών και θυγατρικών (ασφαλιστικές, εταιρείες ακινήτων, ξενοδοχεία κ.ά.) όπως προβλέπεται στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών.
Αυτό το απόθεμα ή μέρος του θα χρησιμοποιηθεί εάν από τα stress tests, που θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκύψει ότι οι τράπεζες χρειάζονται και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Εάν από την άλλη οι τράπεζες δεν χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια το απόθεμα των 13 δισ. ευρώ που εκτιμά η ΤτΕ φτάνει όχι μόνο για να καλύψει αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό που έτσι κι αλλιώς υπάρχει το 2014 και υπολογίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ.
Μόνο που οι υπολογισμοί μπορούν να τιναχθούν στον αέρα πολύ σύντομα, αφού το παραπάνω επιχείρημα βασίζεται στην υπόθεση ότι μπορούν να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα κεφάλαια απ' τις συνέργειες, τις πωλήσεις θυγατρικών κοκ και μάλιστα εγκαίρως. Επιπλέον υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας -όπως εξάλλου αποδείχθηκε έως τώρα- της εξέλιξης των "κόκκινων" δανείων αλλά και η επίπονη και μακρά διαδικασία της αναδιάρθρωσης λειτουργίας όλων των τραπεζών που στην τελική μπορούν ανά πάσα στιγμή να φέρουν τα πάνω κάτω. Όλα αυτά θα μπορούσαν να "ελεγχθούν" βέβαια στην περίπτωση που η Ελλάδα κατάφερνε να επανακτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έως το καλοκαίρι του 2014. Ωστόσο κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το "μαξιλάρι" για τις τράπεζες είναι σήμερα 5 δισ και ότι άλλα 3 δισ βρέθηκαν απ' τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου. Εάν μπει χέρι σε αυτά τα κεφάλαια για να καλυφθεί το κενό, τότε ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες μένουν χωρίς κάποια δικλείδα ασφαλείας, και βέβαια καταθέτες, ομολογιούχοι, μέτοχοι κοκ θα καρδιοχτυπούν για το εάν θα φάνε "κούρεμα" στις επενδύσεις, καταθέσεις τους στην περίπτωση ανάγκης.
Και εφόσον δημιουργηθεί αυτή η ανάγκη και δρομολογηθεί ένα κούρεμα στις καταθέσεις, τότε θα δοθεί και η πολιτική δικαιολογία για να προωθήσει το Βερολίνο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το "κούρεμα" των διακρατικών δανείων προς τη χώρα μας, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.


Πηγή: Πώς η τρόικα ανοίγει το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/16551/pos-i-troika-anoigei-endehomeno-koyrematos-ton-katatheseon-stis-ellinikes-trapezes#ixzz2XzQqfGba

Δεν υπάρχουν σχόλια: