Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

«Σαφάρι» για έσοδα 100 εκατ. ευρώ από φόρους που κινδυνεύουν να παραγραφούν Στο στόχαστρο της εφορίας ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μεγάλη ακίνητη περιουσία

«Σαφάρι» για έσοδα 100 εκατ. ευρώ από φόρους που κινδυνεύουν να παραγραφούν

Στο στόχαστρο της εφορίας ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μεγάλη ακίνητη περιουσία

Του Κωστή Πλάντζου
 
Ελέγχους - εξπρές σε χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις με ανέλεγκτες υποθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο μπαίνουν 50.000 ιδιοκτήτες Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν έχουν περάσει από έλεγχο της εφορίας από το 2000 και μετά, λόγω του κινδύνου να παραγραφεί στο τέλος του έτους το δικαίωμα του Δημοσίου να τις ελέγξει. Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο θέλει να μπορέσει να εισπράξει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από υποθέσεις που αλλιώς θα παραγραφούν οριστικά και αμετάκλητα χωρίς έλεγχο.
 
Το σχέδιο ελέγχου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στηρίζεται στις προτάσεις ειδικής επιτροπής που συνέστησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης για να καθορίσει ποιες από τις σχεδόν 100.000 υποθέσεις ακινήτων που παραμένουν ανέλεγκτες, θα πρέπει να επιλεγούν για έλεγχο. Οι υποθέσεις αυτές θα είχαν ήδη παραγραφεί ήδη από τα τέλη του 2012, αν δεν είχε δοθεί παράταση ενός ακόμη χρόνου, για να μπορέσει η εφορία να τις ελέγξει.
 
Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν έτσι οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακίνητης περιουσίας, μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που παραμένουν ανέλεγκτες από το 2000. Έντυπα Ε9, δηλώσεις ΦΑΠ και Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, θα επιλεγούν για έλεγχο με βάση ειδικά κριτήρια επιλογής. Τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν τον βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή το κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβονται αδικήματα φοροδιαφυγής πίσω από την μεταβίβαση του ακίνητους της κληρονομιά την γονική παροχή κ.α.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως κάθε έλεγχος θα αποφέρει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Και από 1.000 ευρώ να αποφέρει σε 50.000 από τις εκκρεμείς ανέλεγκτες υποθέσεις κεφαλαίου, το δημόσιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως το τέλος του 2013 τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Αλλιώς το δημόσιο δεν θα εισπράξει τίποτε από τους έχοντες και κατέχοντες, ενώ απαιτεί διαρκώς πρόσθετα μέτρα και θυσίες από όλους.
 
Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών καλούνται να επαληθεύσουν τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αξία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν αλλά και το ύψος του φόρου που πληρώθηκε ή που δεν καταβλήθηκε λόγω φοροαπαλλαγής.
 
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που πρόκειται να ελεγχθούν είναι:
 
- ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις μεταβίβασης ακίνητων μεγάλης μεγάλης αξίας (π.χ. άνω των 500.000 ευρώ) που βρίσκονται κοντά στο χρονικό όριο της παραγραφής των 10 ετών,
 
- υποθέσεις που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος,
 
- μεταβιβάσεις πολυτελών ακινήτων σε ακριβές περιοχές της χώρας κ.ά.
 
Εκπέμπουν SOS οι ελεγκτές

 
Πιο δύσκολα όμως φαίνονται να είναι τα πράγματα για τους ελεγκτές  του ΣΔΟΕ και των εφοριών, που έχουν λόγω της «λειψανδρίας» στο φοροελεγκτικό μηχανισμό, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν επιχειρήσεις για οικονομικές χρήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα.
 
Με βάση και τον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης (πρώην ΚΒΣ), οι ανέλεγκτες χρήσεις παραγράφονται σε μια πενταετία. Ωστόσο με διαρκείς παρατάσεις, επειδή δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους, φτάσαμε να παραγράφονται στα τέλη του έτους οι χρήσεις από το 2000 και μετά.
 
Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι ελεγκτές δεν έχουν καταφέρει να κοινοποιήσουν καν φύλλα ελέγχου στις επιχειρήσεις, προκειμένου να ανακόψουν την παραγραφή. Ως εκ τούτου ανησυχούν γιατί χιλιάδες υποθέσεις που έχουν χρεωθεί θα παραγραφούν μαζικά τον Δεκέμβριο, εκτός αν υπάρξει νέα παράταση ή δοθούν οδηγίες για να επιλεγούν οι πιο σημαντικοί στόχοι που μπορεί να υποκρύπτουν φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
 
Αν επιλεγεί το μοντέλο των ελέγχων-εξπρές που θα εφαρμοστεί στα ακίνητα, εκτιμάται ότι το δημόσιο μπορεί να προλάβει να εισπράξει άλλα 50.000.000 ευρώ επιπλέον, που σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει όπως ευελπιστούν και εύχονται επιχειρήσεις που απέφυγαν να κάνουν περαίωση «ποντάροντας» στην δυσκινησία του ελεγκτικού μηχανισμού.


Πηγή: Στο στόχαστρο της εφορίας ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μεγάλη ακίνητη περιουσία | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/19568/sto-stohastro-tis-eforias-anelegktes-hriseis-apo-2000-kai-megali-akiniti-perioysia#ixzz2bHV3TBrq

Δεν υπάρχουν σχόλια: