Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Νέα δήλωση για τα ακίνητα, πριν από τον ενιαίο φόρο

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Νέα δήλωση για τα ακίνητα, πριν από τον ενιαίο φόρο

Νέα δήλωση για τα ακίνητα, πριν από τον ενιαίο φόρο
Της Μαρίας Βουργάνα
Νέα ταλαιπωρία περιμένει 5,6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι φορολογούμενοι αυτοί, καλούνται μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου να ελέγξουν, να διορθώσουν, να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους.
Θα πρέπει δηλαδή, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, το γνωστό έντυπο Ε9, αφού με βάση αυτό θα υπολογιστεί ο σχεδιαζόμενος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.
Το νέο Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όλοι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους ακίνητα την 1η Ιανουαρίου 2013 ανεξάρτητα αν το 2012 είχαν ή όχι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Και αυτό γιατί, το νέο έντυπο απαιτεί τη συμπλήρωση περισσότερων στοιχείων, ώστε η εφορία να γνωρίζει την πραγματική ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου για να τη φορολογήσει.
Διασταυρωσεις
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο νέο Ε9 με τα στοιχεία που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της ΔΕΗ και στο Κτηματολόγιο, με στόχο να εντοπίσει φορολογούμενους που αποκρύπτουν από την εφορία την πραγματική εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης για να γλιτώνουν φόρο. Μεταξύ των νέων στοιχείων που θα πρέπει να δηλώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9, μετά και την απαίτηση της τρόικας, είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος εφόσον πρόκειται για ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (εάν υπάρχει). Ειδικότερα όπως ορίζεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη:
1. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.
2. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ αποκλειστικά στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 έχει αποβιώσει.
3. Τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 είναι τα εξής:
  • Ο δωδεκαψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει.
  • Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται.
  • Η επιφάνεια των κατοικιών - μονοκατοικιών που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
  • Η επιφάνεια των αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτηρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου.
  • Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
  • Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης.
  • Το μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου.
  • Το πλήθος των προσόψεων που έχει κάθε ακίνητο.
4. Οι φορολογούμενοι δεν θα δηλώσουν από την αρχή όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά μόνο τις αλλαγές και τα νέα στοιχεία που απαιτούνται καθώς με την είσοδο στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet εμφανίζεται η εικόνα της περιουσιακής κατάσταση κάθε φυσικού προσώπου.
5. Στις «Σημειώσεις φορολογούμενου» στο έντυπο Ε9 υποχρεωτικά αναγράφεται:
Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.
Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: