Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Συστήματα εισροών-εκροών στα πρατήρια μέχρι το Σεπτέμβριο

Συστήματα εισροών-εκροών στα πρατήρια μέχρι το Σεπτέμβριο

Πάνω από 15 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ θα λάβουν τους επόμενους μήνες περίπου 4.500 βενζινοπώλες σε όλη την Ελλάδα ως επιδότηση για να εγκαταστήσουν το περιβόητο σύστημα καταγραφής εισροών-εκροών στις δεξαμενές τους, μέσω του οποίου επιδιώκεται να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η προθεσμία για την εγκατάσταση του συστήματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο μετά την σιωπηρή παράταση που είχε δοθεί τον περασμένο Μάρτιο, και ήδη ένας μεγάλος αριθμός από τα περίπου 1.500 πρατήρια των δύο αστικών κέντρων έχουν προβεί στην εγκατάσταση. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι ιδιόκτητα πρατήρια των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Το σχετικό πρόγραμμα στην Κοινωνία της Πληροφορίας άνοιξε με καθυστέρηση μόλις στις 18 Ιουλίου και εκατοντάδες πρατηριούχοι σπεύδουν αυτές τις μέρες να υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις για να ενταχθούν στην επιδότηση που καλύπτει περί τις 5.300 ευρώ ή το 50% της επένδυσης. Το κόστος για τους επαγγελματίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο αφού εκτιμάται ότι συνολικά θα απαιτηθούν επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ το οποίο θα καρπωθούν περίπου 20 εταιρείες στην Ελλάδα οι οποίες εισάγουν ή κατασκευάζουν τέτοια συστήματα.

Πρόβλημα εκτιμάται ότι θα υπάρξει με την προμήθεια του συστήματος στις μικρότερες πόλεις και χωριά στην περιφέρεια, όπου πολλοί πρατηριούχοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών δεν αποκλείεται αρκετοί να μην είναι σε θέση να καλύψουν την επένδυση που απαιτείται. Η προθεσμία γι’ αυτούς λήγει τον Μάρτιο του 2014.

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει υψηλά πρόστιμα ως και 500.000 ευρώ μέχρι και αφαίρεση άδειας λειτουργίας για όσα πρατήρια δεν εγκαταστήσουν το σύστημα εισροών εκροών.

Το σύστημα εισροών-εκροών συνδέει τη δεξαμενή του πρατηρίου με την αντλία, λειτουργεί ηλεκτρονικά και θα παρουσιάζει, ανά πάσα στιγμή, τα στοιχεία για την ποσότητα του υγρού καυσίμου (βενζίνης, πετρελαίου) που μπήκε ή βγήκε (πωλήθηκε) με απόλυτη ακρίβεια. Σε συνδυασμό με την χρήση ταμειακών μηχανών και την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης που στέρησε σε μεγάλο βαθμό το κίνητρο για λαθρεμπόριο, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα ελέγξει ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής στα καύσιμα.

Πηγή Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: