Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΑΠΟ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ Ποιοι καλούνται για έλεγχο των δηλώσεων και θα πληρώσουν πρόστιμο

ΑΠΟ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ

Ποιοι καλούνται για έλεγχο των δηλώσεων και θα πληρώσουν πρόστιμο

Ποιοι καλούνται για έλεγχο των δηλώσεων και θα πληρώσουν πρόστιμο
Λάθη, παραλείψεις και παρατυπίες που κοστίζουν ακριβά στους φορολογουμένους διαπιστώνουν οι εφοριακοί στους ελέγχους των δηλώσεων για τις οποίες «ανάβει κόκκινο» το Τaxisnet. Το Τaxisnet έχει μπλοκάρει την υποβολή 100.000 δηλώσεων, που κρίθηκε ότι πρέπει να ελεγχθούν πριν από την εκκαθάριση του φόρου και εκτιμάται πως μέσα στον Αύγουστο θα κληθούν άλλοι 100.000 φορολογούμενοι να περάσουν από τις κατά τόπους εφορίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε έλεγχος σε δηλώσεις 4.000 φορολογουμένων, εκ των οποίων στους 600 εντοπίστηκαν, πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά, ή ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους βεβαιώθηκαν συνολικά επιπλέον φόροι της τάξης των 100.000 ευρώ και έτσι, αντί επιστροφής φόρου που περίμεναν, οι περισσότεροι καλούνται πλέον να πληρώσουν φόρο αλλά και τα αναλογούντα πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν κατά περίπτωση και τα 1.000 ευρώ.
Από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει επίσης πως μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.000.000 υπόχρεων.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για ελέγχο καλούνται:
1. Όσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Τις πρώτες ημέρες υποβολής των δηλώσεων σχεδόν σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα υπήρχε πρόβλημα στην έκδοση του εκκαθαριστικού και πολλοί από αυτούς ειδοποιούνταν εντός 15 ημερών ή να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να τα πάνε οι ίδιοι στην εφορία.
2. Οσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν αναλυτικά και ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου στις αμοιβές τους.
3. Οσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων κ.ά. καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.
4. Οι επιτηδευματίες και έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: