Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Μία εγκύκλιος στέλνει τους ιδιοκτήτες στο ταμείο..

Μία εγκύκλιος στέλνει τους ιδιοκτήτες στο ταμείο...

Μία εγκύκλιος του ΙΚΑ, που εκδόθηκε κάτω από τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, θέτοντας σε αμφισβήτηση την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, στέλνει τους ιδιοκτήτες νομιμοποιημένων αυθαιρέτων στα ταμεία του ΙΚΑ να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.
Η «πονηρή» εγκύκλιος του ΙΚΑΗ «πονηρή» εγκύκλιος του ΙΚΑΤο «κουβάρι» των νόμων και εγκυκλίων, που οδηγεί στην «εισπρακτική παγίδα» του ΙΚΑ, έχει ως εξής:
* Το 2011 ο νόμος Παπακωνσταντίνου (ν. 4014/2011 άρθρο 22) προέβλεψε επί λέξει ότι: «Για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που εξαιρούνται της επιβολής κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριότητας, φωτισμού και δυνητικά ανταποδοτικά τέλη. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται».
* Το 2012 το υπουργείο Περιβάλλοντος, διαπιστώνοντας ότι το ΙΚΑ δεν εφαρμόζει τη σχετική πρόβλεψη του νόμου, εξέδωσε έγγραφο (αριθμός πρωτοκόλλου 9560/03-05-2012 Διεύθυνση ΟΚΚ, του ΥΠΕΚΑ), υπογραμμίζοντας την υποχρέωση του ΙΚΑ περί απαλλαγής από ασφαλιστικές εισφορές των ιδιοκτητών που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του ν. 4014/2011.
* Το ΙΚΑ δεν εφάρμοσε τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, ενώ, όπως σημειώνεται σχετικά, «προς άρση αμφιβολιών που δημιούργησε το σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ ζήτησε διευκρινίσεις από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Ετσι εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ (αριθμός πρωτοκόλλου Ε41/321) προς όλα τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με βάση την οποία οι ιδιοκτήτες ρητά και κατηγορηματικά καλούνται να πληρώσουν «μετά την αναζήτηση από πλευράς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ βεβαιωμένων κυρίων εισφορών μετά των αναλογούντων προσθέτων τελών και προσαυξήσεων, που είχαν καταλογιστεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 4014/2011, χωρίς να έχουν εξοφληθεί».
* Το ΥΠΕΚΑ αντέδρασε περιλαμβάνοντας διάταξη στο νέο νόμο του Στ. Καλαφάτη (άρθρο 24 παράγραφος 1) σύμφωνα με την οποία «με την υπαγωγή στο ν. 4178/13 αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, καθώς και η είσπραξη ήδη βεβαιωμένων προστίμων από τις ΔΟΥ και το ΙΚΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: