«Καπέλο» 25% στο τέλος ΑΠΕ

Νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 200 εκατ. για να κλείσουν την τρύπα των 280 εκατ. ευρώ που υπάρχει στην πράσινη ανάπτυξη

Του Βασίλη Γεώργα

«Πράσινο καπέλο» 244 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο 6μηνο του 2013 θα φορέσουν κυβέρνηση και ΡΑΕ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς αποφάσισαν να αυξήσουν κατά 25% το τέλος ΑΠΕ μέσω του οποίου επιδοτούνται οι υψηλές τιμές κιλοβατώρας για τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά πάρα και τις μονάδες συμπαραγωγής.

Με τα λεφτά αυτά και σε συνδυασμό με τα έσοδα από το τέλος ΕΡΤ, τα δικαιώματα ρύπων κ.ά., η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα περιορίσει σταδιακά την τρύπα του ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ η οποία για το 2013 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ.

Οι νέες επιβαρύνσεις στο ειδικό τέλος αποτελούν μέρος μόνο των διψήφιων αυξήσεων στα τιμολόγια τη ΔΕΗ για το 2013 που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα ή την ερχόμενη Δευτέρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας και όπως όλα δείχνουν, θα κυμανθούν μεσοσταθμικά κοντά στο 13-15% για το 2013. Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις οι οποίες έχουν πάρει ήδη το πράσινο φως της τρόικας (σ.σ αποτελούν προαπαιτούμενο για τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ) θα γίνουν γνωστά τα νέα κλιμάκια κατανάλωσης καθώς και οι «δόσεις» των αυξήσεων.

Οι αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ θα πέσουν κυρίως στην πλάτη των οικιακών καταναλωτών, των αγροτών και των μικρών επιχειρήσεων που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 200 εκατ. ευρώ. Αντίθετα για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις προβλέπονται μειώσεις.

Για τους οικιακούς καταναλωτές το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται σε 9% καθώς στους λογαριασμούς ρεύματος το τέλος ΑΠΕ θα ανέβει από τα 8,74 ευρώ σήμερα στα 9,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρακτικά η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με επιπλέον επιβάρυνση περίπου 4 ευρώ τον χρόνο για ένα νοικοκυριό με 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο που πληρώνει περίπου 46 ευρώ για το τέλος ΑΠΕ.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν οι επαγγελματικοί χώροι και τα καταστήματα της χαμηλής τάσης. Οι εμποροβιοτέχνες θα κληθούν να πληρώσουν αυξήσεις 56% στο τέλος ΑΠΕ που ισοδυναμούν με 33 ευρώ ετησίως για κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες το 4μηνο.

Το τέλος ΑΠΕ θα επιβαρύνει τα αγροτικά τιμολόγια χαμηλής τάσης κατά 15,5% και τα αγροτικά τιμολόγια της μέσης τάσης κατά 28,8%, ενώ οι επιχειρήσεις της μέσης τάσης, όπως τα σουπερμάρκετ, οι βιοτεχνίες κ.ά. θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις 8% που θα ανεβάσει σημαντικά το κόστος τους.

Αντίθετα η βαριά βιομηχανία, τα αεροδρόμια και γενικά οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις της υψηλής τάσης θα απολαύσουν μειώσεις καθώς το τέλος μειώνεται κατά 22,6% στα 3,55 ευρώ/μεγαβατώρα. Το όφελος ωστόσο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς ταυτόχρονα καταργείται το πλαφόν ανώτατης επιβάρυνσης των 800.000 ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει πως η χρέωση θα είναι ανάλογη της κατανάλωσης.
11/01/2013