Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ Μεγάλη η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο


ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ

Μεγάλη η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο

Μεγάλη η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο
Mε ταχύτατο ρυθμό, τον μεγαλύτερο σχεδόν ιστορικά, συνεχίστηκε η πτώση των λιανικών πωλήσεων στη χώρα τον Νοέμβριο, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ελληνική στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη, ενδεικτικό της οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών ως συνέπεια των εφαρμοζόμενων μέτρων λιτότητας.
Η βουτιά της ιδιωτικής κατανάλωσης αποτελεί τον κυριότερο λόγο που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση εδώ και έξι χρόνια με την σωρευτική μείωση του ΑΕΠ να αναμένεται να φτάσει το 24% το διάστημα 2008-2013.
Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν κατά 16,8% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 18,1% τον Οκτώβριο. Οι πωλήσεις καυσίμων έπεσαν κατά 16% το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου με τις πωλήσεις ειδών ένδυσης-υπόδησης και σούπερ μάρκετ υποχώρησαν κατά 21% και κατά 8,1% αντίστοιχα.
Ο κλάδος λιανικής πλήττεται έντονα, καθώς οι πολίτες έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους κατά το ένα τρίτο περίπου από την έναρξη της περιόδου λιτότητας λόγω της υψηλής ανεργίας, των νέων φόρων που επιβάλλει συνεχώς η κυβέρνηση και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Χιλιάδες καταστήματα και μικρές εταιρίες λιανικής έχουν βάλει λουκέτο από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά. Μεταξύ των εταιριών που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 το τελευταίο διάστημα είναι η Sprider και η Νeoset.
Ξένες εταιρίες, όπως η γαλλική Fnac και η γερμανική Aldi έχουν ήδη αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.
Η ιδιωτική κατανάλωση αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα περίπου της ελληνικής οικονομίας, ποσοστό που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η μειωμένη κατανάλωση θα συνεχίσει να πλήττει την οικονομία και φέτος παρά την οριακή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά την εξασφάλιση της τρίτης δόσης των δανείων τον Δεκέμβριο.
«Παρά τη σταδιακή βελτίωση της ψυχολογίας, που είναι περισσότερο εμφανής το τελευταίο δίμηνο, οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα και τα νέα μέτρα που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της χώρας συνεχίζουν να έχουν έντονο αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια ζήτηση», σχολίασε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.
«Παρά τη βελτίωση, η πίεση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2013», πρόσθεσε.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ Ξεκινούν οι έλεγχοι της εφορίας για τα αδήλωτα εισοδήματα


ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

Ξεκινούν οι έλεγχοι της εφορίας για τα αδήλωτα εισοδήματα

Ξεκινούν οι έλεγχοι της εφορίας για τα αδήλωτα εισοδήματα
Αδήλωτα εισοδήματα και διαφυγόντες φόρους αναζητεί η εφορία. Γι ΄ τον σκοπό αυτό ξεκινά ελέγχους μέσω στοχευμένων διασταυρώσεων σε δαπάνες για φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς ιδιωτικά σχολεία, κολέγια , ιατρεία , ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και γυμναστήρια
Ζητά από τους ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων , σχολών και ιατρικών κέντρων να τις αποστείλουν αναλυτικές καταστάσεις με τους πελάτες τους και τα χρήματα που τους κατέβαλαν για τις προσφερόμενες υπηρεσίες . Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα αντιπαραβάλει τα δεδομένα αυτά με τις δαπάνες που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στην εφορία . Θα τσεκάρει έτσι αν κρύβουν δαπάνες (π.χ δίδακτρα ) ώστε να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης και την πληρωμή επιπλέον φόρων .
Πιο αναλυτικά με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών ζητά να αποσταλούν στην ΓΓΠΣ, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, αναλυτικά στοιχεία για όλους τους πελάτες τους, προκειμένου αυτά να διασταυρωθούν με τις δαπάνες και τα εισοδήματα που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις.
Ζητά στοιχεία από ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, (εξαιρούνται τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες) , πανεπιστήμια, κολλέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών, ιδιαιτέρων μαθημάτων, εισαγωγικών εξετάσεων και πιστοποιήσεων γενικά, ιδιωτικά ΙΕΚ, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ινστιτούτα, επαγγελματικές και τεχνικές σχολές, σχολές οδήγησης, ωδεία και μουσικές σχολές, σχολές χορού, πολεμικών τεχνών και γυμναστήρια.
Τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβαστούν στην ΓΓΠΣ είναι τα ακόλουθα:
- ΑΦΜ υπόχρεου που καταβάλει σταθερά τα δίδακτρα σε όλη τη διάρκεια του έτους.
- Ονοματεπώνυμο υπόχρεου, εφόσον δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το ΑΦΜ
- Ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και ποσό αμοιβών για τυχόν πρόσθετες παροχές (εξέταστρα, μεταφορικά, διατροφή, αθλοπαιδιές, ιδιαίτερα μαθήματα, κ.λ.π.).
Επιπλέον τα ιδιωτικά θεραπευτήρια καλούνται μέσα στην ίδια προθεσμία (έως τις 20 Φεβρουαρίου) να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ αναλυτικά στοιχεία που αφορούν :
--Τον ΑΦΜ του ιατρού που εκτέλεσε κάθε ιατρική πράξη,
-την ένδειξη έμμισθου ή συνεργαζόμενου ιατρού,
-την ημερομηνία που έγινε η πράξη.
-τον κωδικό της πράξης,
Θα πρέπει να σημειωθεί πως την ίδια υποχρέωση σύμφωνα με την εγκύκλιο έχουν και όλα τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων πλαστικής χειρουργικής, καθώς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Εκτεταμένο πρόγραμμα διασταυρώσεων τρέχει αυτή την περίοδο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων . Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ζητήσει αναλυτικά δεδομένα από τράπεζες , ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Έτσι οι τράπεζες στέλνουν στοιχεία που αφορούν δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπόλοιπο και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών
Από την πλευρά τους οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας.
Οι εταιρείες τηλεφωνίας (σταθερής και κινητής) , ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν σε αριθμούς παροχής και ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους. Τέλος οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών διαβιβάζουν δεδομένα για συναλλαγές που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ψάχνουν δίδακτρα – ιατρικές δαπάνες για να βάλουν φόρους


Ψάχνουν δίδακτρα – ιατρικές δαπάνες για να βάλουν φόρους

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Στέλιου Κράλογλου
Στα  ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τις σχόλες, αλλά και στα ιατρικά κέντρα και τα θεραπευτήρια ψάχνει τώρα η εφορία για να εντοπίσει τις δαπάνες των φορολογουμένων και να τις διασταυρώσει με όσα δήλωσαν στην εφορία και να τους κυνηγήσει με τα τεκμήρια στην περίπτωση που δηλώνουν δαπάνες χαμηλότερες από αυτές που πραγματοποιούν.

Η εφορία στρέφει το στόχαστρό της σε φροντιστήρια, κέντρα ξενών γλωσσών, σχόλες χορού, παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικά ιατρεία ακόμα και σε... γυμναστήρια για να μάθει πόσα δαπανούν οι φορολογούμενοι!

Ειδικότερα:

Στο μικροσκόπιο  μπαίνουν τα νοικοκυριά που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, ΙΕΚ και σχολές. Με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών ζητά να αποσταλούν στην ΓΓΠΣ, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, αναλυτικά στοιχεία για όλους τους πελάτες τους, προκειμένου αυτά να διασταυρωθούν με τις δαπάνες και τα εισοδήματα που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα απευθύνεται σε Πανεπιστήμια, Κολέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών, ιδιαιτέρων μαθημάτων, εισαγωγικών εξετάσεων και πιστοποιήσεων γενικά, ιδιωτικά ΙΕΚ, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, Ινστιτούτα, επαγγελματικές και τεχνικές σχολές, ακόμα και σε... σχολές οδήγησης, ωδεία και μουσικές σχολές, σχολές χορού, πολεμικών τεχνών και γυμναστήρια!!!

Τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβάσουν και αφορούν το 2011 και είναι τα ακόλουθα:

α) ΑΦΜ υπόχρεου που καταβάλει σταθερά τα δίδακτρα σε όλη τη διάρκεια του έτους.
β) Ονοματεπώνυμο υπόχρεου, εφόσον δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το ΑΦΜ
γ) Ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και ποσό αμοιβών για τυχόν πρόσθετες παροχές (εξέταστρα, μεταφορικά, διατροφή, αθλοπαιδιές, ιδιαίτερα μαθήματα, κ.λ.π.).

Το υπουργείο Οικονομικών τούς αντιμετωπίζει έτσι σαν ύποπτους φοροδιαφυγής, εφόσον... κρύβουν τα δίδακτρα που πληρώνουν ώστε να αποφύγουν το τεκμήριο διαβίωσης και την πληρωμή επιπλέον φόρου.

Επίσης τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και εκπαιδευτήρια καλούνται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ αναλυτικά στοιχεία για την ταυτότητα των πελατών τους και τα ποσά που τους κατέβαλαν κατά τη διάρκεια τους έτους 2011. Οφείλουν επίσης να διαβιβάσουν:

α) ΑΦΜ ιατρού που εκτέλεσε κάθε ιατρική πράξη,
β) ένδειξη έμμισθου (1) ή συνεργαζόμενου (2) ιατρού,
γ) ημερομηνία εκτελεσθείσης πράξης,
δ) κωδικό πράξης,

Την ίδια υποχρέωση έχουν και όλα τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων πλαστικής χειρουργικής, καθώς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα,

Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση να στέλνουν στοιχεία των πελατών τους στην ΓΓΠΣ έχουν επίσης :

- Οι τράπεζες που θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπόλοιπο και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών (αριθμός λογαριασμού, μεταβολές υπολοίπων, ΑΦΜ δικαιούχου, ονόματα δικαιούχων, κτλ.).

- Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πρέπει να δώσουν στοιχεία για τις εισφορές των εργαζομένων.

- Οι εταιρείες τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν  σε αριθμούς παροχής, ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους, κ.α.

- Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές  που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Πηγή:www.capital.gr

"Αρχισαν τα όργανα" για τις αντικειμενικές


"Αρχισαν τα όργανα" για τις αντικειμενικές

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Στέλιου Κράλογλου 
Ειδική επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να λύσει το γρίφο την εξίσωσης των αντικειμενικών αξίων με τις εμπορικές και να γνωμοδοτήσει πάνω στο που πρέπει να αυξηθούν και που να μειωθούν.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (που θα αποτελέσουν και τη βάση δεδομένων για τις αναπροσαρμογές), η πτώση των πραγματικών τιμών των ακινήτων τη διετία 2011-2012 κάλυψε το 70%-80% κι όχι το σύνολο της διαφοράς μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών! Δηλαδή σε ορισμένες περιοχές υπάρχει περιθώριο αύξησης των αντικειμενικών κατά 20%-30%!

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές, γεγονός πάντως που δεν επιβεβαιώνει η σκληρή πραγματικότητα της αγοράς, όπου οι τιμές πώλησης ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει και έχουν φτάσει πλέον να κυμαίνονται ακόμη και κάτω από τα επίπεδα των αντικειμενικών τιμών!

Πολλοί θεωρούν λοιπόν ότι το σχέδιο αυτό ουσιαστικά αποσκοπεί στο να αφαιρεθεί και άλλο εισόδημα από την μέση ελληνική οικογένεια, αφού η αύξηση των αντικειμενικών αξίων γίνεται για να αυξηθούν οι φόροι στην ακίνητη περιούσια οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Αναλογικά θα αυξηθούν το έκτακτο τέλος ακινήτων, το ΤΑΠ, ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, τέλη και δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και τα έξοδα υποθηκοφυλακείου. Οι νέες αυτές αυξήσεις όμως θα επιφέρουν το τελικό πλήγμα στην ήδη ημιθανή κτηματαγορά.

Όπως προκύπτει και απ΄ όσα αναφέρονται σε πρόσφατο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Μάρτιο του 2013 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούνται να αυξήσουν τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις από τις πραγματικές.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι σε περιοχές όπως το Ελληνικό, η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, ο Διόνυσος, η Πεντέλη, η Δροσιά, η Κηφισιά κ.α., όπου η μείωση των τιμών την τελευταία τετραετία είναι χαμηλότερη του 10%, οι αντικειμενικές κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν σημαντικά, κατά 20%-30%.

Αντιθέτως, στην Αττική, το νομό Θεσσαλονίκης και σε πολλές άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της κρίσης και έχουν φθάσει πλέον σε επίπεδα κατώτερα των αντικειμενικών. Κτηματομεσίτες, που τρομοκρατούνται στην ιδέα αύξησης των αντικειμενικών τιμών αναφέρουν ότι:

- Διαμέρισμα 3ου ορόφου 157 τ.μ. στην Αθήνα (περιοχή Γκύζη) έχει πλέον εμπορική τιμή 119.000 ευρώ και αντικειμενική 157.000 ευρώ! Δηλαδή η εμπορική τιμή είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής κατά 24,2%!

- Γραφείο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά 200 τ.μ. στον 7ο όροφο πολυκατοικίας έχει εμπορική τιμή 310.000 ευρώ και αντικειμενική 410.000 ευρώ. Η εμπορική είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής κατά 24,3%.

Η ομάδα εργασίας υποχρεούται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και να υποβάλει το πόρισμά της στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013!

Πάντως η Κομισιόν πιέζει διαρκώς για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Με έγγραφό της προς το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς. Καταρρίπτει και το επιχείρημα ότι οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σε επίπεδα κάτω από τις αντικειμενικές, παρουσιάζοντας στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνουν ότι η ψαλίδα ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές περιορίστηκε κατά 70%-80%, άρα υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις τιμών σε αρκετές περιοχές...


Πηγή:www.capital.gr

Κορυφώνεται το θρίλερ των ακινήτων -Στο τραπέζι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών


Κορυφώνεται το θρίλερ των ακινήτων -Στο τραπέζι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικ

Κορυφώνεται το θρίλερ των ακινήτων -Στο τραπέζι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

31.01.2013 08:05
Στην ειδική Επιτροπή ανάθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας να βγάλει το... φίδι από τη τρύπα ήτοι να του εισηγηθεί σε ποιες περιοχές απαιτείται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών αξιών, ζητώντας μάλιστα να έχει αυτή την εισήγηση στα χέρια του έως το τέλος Φεβρουαρίου, με δεδομένο ότι υπάρχει σχετική δέσμευση στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να λειτουργήσει εκτονωτικά σε μια περίοδο όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι στα... κάγκελα, ξεκαθαρίζοντας στο οικονομικό επιτελείο ότι εάν επιμείνει στην επιβολή του νέου Τέλους επί των ισχυουσών, «φουσκωμένων» αντικειμενικών αξιών, τότε κινδυνεύει με δημοσιονομικό Βατερλώ, καθώς η φοροδοτική δυνατότητα τους έχει εξαντληθεί.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο έσπευσε να κατεβάσει το πήχη των προσδοκιών, όσον αφορά στη πρόβλεψη αφορολογήτου για την ακίνητη περιουσία, , εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις.,
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που άναψε νέες «φωτιές» σε ΠΑΣΟΚ καιΔΗΜΑΡ, τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, θα είναι η αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου, δηλαδή ο νέος φόρος να αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου, καθώς και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.
Η επισήμανση αυτή ενισχύει το σενάριο που θέλει τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου να προτιμούν τη φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ, έτσι ώστε η κλιμάκωση των συντελεστών να είναι πολύ πιο ήπια, ειδικά στις περιουσίες έως 100.000- 150.000 ευρώ.
«Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο δεν έχει καταλήξει στο τελικό σενάριο, το οποίο και θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι να επιτευχθεί η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους λαμβανομένων υπόψη και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, αφενός «αδειάζοντας» τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ που δήλωσε ότι θα υπάρχει σίγουρα αφορολόγητο και μάλιστα 50.000 ευρώ, αφετέρου προλειαίνοντας το έδαφος για τις επίσημες ανακοινώσεις, που θα έχουν ως στόχο την εξασφάλιση εσόδων ύψους 3,2 δισ ευρώ στον φετινό Προϋπολογισμό, μόνο από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.


Πηγή: Κορυφώνεται το θρίλερ των ακινήτων -Στο τραπέζι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/88521#ixzz2JZBCEoEn

Νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τον Μάρτιο- Αυξήσεις στην Περιφέρεια, πτώση στα αστικά κέντρα


Νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τον Μάρτιο- Αυξήσεις στην Περιφέρεια, πτώση στα αστικά κέντρα

Του Κωστή Πλάντζου
Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως ζητά η Τρόικα,  μετά από 6 χρόνια που παρέμεναν «παγωμένες», βάζει τώρα ως στόχο η κυβέρνηση.  
Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Α. Γούναρης, συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών 6μελής ομάδα εργασίας, για την μελέτη και την υποβολή εισηγήσεων σχετικά με την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Στην ομάδα εργασίας μετέχουν όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζονταν τα θέματα φορολόγησης των ακινήτων και θα πρέπει να παραδώσουν το πόρισμά τους το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013.
Με το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η Τρόικα ευελπιστεί σε αύξηση εσόδων από φόρους κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ (20% μεσοσταθμικά). Οι αυξήσεις όμως θα είναι σε ορισμένες περιοχές πολλαπλάσιες, καθώς σε άλλες θα πρέπει να μειωθούν για να προσεγγίσουν τις πραγματικές που κατέρρευσαν λόγω της κρίσεως στην κτηματαγορά.
Μεγαλύτερες αυξήσεις εκτιμάται πως θα επιβληθούν στην ελληνική περιφέρεια, όπου οι τιμές δεν είχαν «φουσκώσει» υπέρογκα πριν το 2008 και, ως εκ τούτου, δεν κατέρρευσαν θεαματικά όπως στην Αττική, το νομό Θεσσαλονίκης ή άλλα μεγάλα αστικά και πυκνοδομημένα κέντρα της χώρας.
http://www.newmoney.gr/article/1957/nees-antikeimenikes-times-ton-akiniton-ton-martio-ayxiseis-stin-perifereia-ptosi-sta

ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Παράταση για την καταβολή της β΄ και γ΄ δόσης του ΦΑΠ 2010


ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Παράταση για την καταβολή της β΄ και γ΄ δόσης του ΦΑΠ 2010

Παράταση για την καταβολή της β΄ και γ΄ δόσης του ΦΑΠ 2010
Ανάσα στους φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων δίνει η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και της τρίτης δόσης έως και τις 29 Μαρτίου 2013, αντίστοιχα.
Για την καταβολή των ποσών αυτών αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ -ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Αδήλωτα εισοδήματα και διαφυγόντες φόρους αναζητά η Εφορία


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ -ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Αδήλωτα εισοδήματα και διαφυγόντες φόρους αναζητά η Εφορία

Αδήλωτα εισοδήματα και διαφυγόντες φόρους αναζητά η Εφορία
Αδήλωτα εισοδήματα και διαφυγόντες φόρους αναζητεί η εφορία. Γι ΄ τον σκοπό αυτό ξεκινά ελέγχους μέσω στοχευμένων διασταυρώσεων σε δαπάνες για φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς ιδιωτικά σχολεία, κολέγια , ιατρεία , ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και γυμναστήρια
Ζητά από τους ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων , σχολών και ιατρικών κέντρων να τις αποστείλουν αναλυτικές καταστάσεις με τους πελάτες τους και τα χρήματα που τους κατέβαλαν για τις προσφερόμενες υπηρεσίες . Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα αντιπαραβάλει τα δεδομένα αυτά με τις δαπάνες που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στην εφορία . Θα τσεκάρει έτσι αν κρύβουν δαπάνες (π.χ δίδακτρα ) ώστε να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης και την πληρωμή επιπλέον φόρων .
Πιο αναλυτικά με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών ζητά να αποσταλούν στην ΓΓΠΣ, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, αναλυτικά στοιχεία για όλους τους πελάτες τους, προκειμένου αυτά να διασταυρωθούν με τις δαπάνες και τα εισοδήματα που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις.
Ζητά στοιχεία από ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, (εξαιρούνται τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες) , πανεπιστήμια, κολλέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών, ιδιαιτέρων μαθημάτων, εισαγωγικών εξετάσεων και πιστοποιήσεων γενικά, ιδιωτικά ΙΕΚ, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ινστιτούτα, επαγγελματικές και τεχνικές σχολές, σχολές οδήγησης, ωδεία και μουσικές σχολές, σχολές χορού, πολεμικών τεχνών και γυμναστήρια.
Τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβαστούν στην ΓΓΠΣ είναι τα ακόλουθα:
- ΑΦΜ υπόχρεου που καταβάλει σταθερά τα δίδακτρα σε όλη τη διάρκεια του έτους.
- Ονοματεπώνυμο υπόχρεου, εφόσον δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το ΑΦΜ
- Ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και ποσό αμοιβών για τυχόν πρόσθετες παροχές (εξέταστρα, μεταφορικά, διατροφή, αθλοπαιδιές, ιδιαίτερα μαθήματα, κ.λ.π.).
Επιπλέον τα ιδιωτικά θεραπευτήρια καλούνται μέσα στην ίδια προθεσμία (έως τις 20 Φεβρουαρίου) να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ αναλυτικά στοιχεία που αφορούν :
--Τον ΑΦΜ του ιατρού που εκτέλεσε κάθε ιατρική πράξη,
-την ένδειξη έμμισθου ή συνεργαζόμενου ιατρού,
-την ημερομηνία που έγινε η πράξη.
-τον κωδικό της πράξης,
Θα πρέπει να σημειωθεί πως την ίδια υποχρέωση σύμφωνα με την εγκύκλιο έχουν και όλα τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων πλαστικής χειρουργικής, καθώς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Εκτεταμένο πρόγραμμα διασταυρώσεων ..τρέχει αυτή την περίοδο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ζητήσει αναλυτικά δεδομένα από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Έτσι οι τράπεζες στέλνουν στοιχεία που αφορούν δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπόλοιπο και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών
Από την πλευρά τους οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας.
Οι εταιρείες τηλεφωνίας (σταθερής και κινητής) , ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν σε αριθμούς παροχής και ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους. Τέλος οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών διαβιβάζουν δεδομένα για συναλλαγές που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου οι τραπεζικές καταθέσεις όλων των φοροφυγάδων


Κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου οι τραπεζικές καταθέσεις όλων των φοροφυγάδων

Κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου οι τραπεζικές καταθέσεις όλων των φοροφυγάδων
Τη δυνατότητα ρευστοποίησης και αξιοποίησης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ακόμη και υπόπτων, δίνει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις που δεν έχουν φτάσει στον πρώτο βαθμό, όπως π.χ οι υποθέσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του Λ. Γαβαλά κ.α.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης θα καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κώδικα περί Ναρκωτικών, που είναι ήδη στη Βουλή προς ψήφιση, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τους «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για τα επίμαχα αδικήματα (φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθρεμπορία καυσίμων, κ.λπ.) .
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία του κ. Ρουπακιώτη, θα είναι δυνατή η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων σε Τράπεζες κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.
Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή όχι μόνο στο στάδιο της ανάκρισης, αλλά και της προανάκρισης, με διάταξη δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα διάταξη που θα ψηφιστεί καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις, έτσι ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα «παγωμένα» στις Τράπεζες εδώ και καιρό ποσά.
Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία παρέχεται:
1) η ευχέρεια να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων και
2) η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.

ΓΓΠΣ: Ειδοποιητήρια σε δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, που δεν έχουν επωφεληθεί


140.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

ΓΓΠΣ: Ειδοποιητήρια σε δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, που δεν έχουν επωφεληθεί

ΓΓΠΣ: Ειδοποιητήρια σε δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, που δεν έχουν επωφεληθεί
Ειδοποιητήρια σε 140.000 φορολογούμενους που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, αλλά δεν έχουν αξιοποιήσει έως τώρα τη δυνατότητα αυτή αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πηροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών
Οι φορολογούμενοι αυτοί παρότι είναι δικαιούχοι του επιδόματος δεν το γνωρίζουν και καλούνται απο τη Γενική Γραμματεία να υποβάλλουν μέσω του Ιντερνετ, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, αίτηση προκειμένου να επωφεληθουν του μέτρου.

Σημειώνεται ότι, ενώ για το 2012 (από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης) είχε προβλεφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, τελικά διετέθησαν 7 εκατ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο το κονδύλι που διατέθηκε για επίδομα ήταν 15 εκατ. ευρώ, ενώ για όλο το έτος η πρόβλεψη δαπάνης από το υπουργείο είναι 270 εκατ. ευρώ. Βεβαίως στην εξέλιξη αυτή συμβολή έχει και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων που έχει σημειωθεί λόγω της κρίσης.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ώς 25.000 ευρώ όριο που αυξάνεται στα 35.000 ευρώ για οικογένειες, χωρίς παιδιά. Το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα απο τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα για οικογένεια με παιδιά.

Η ακίνητη περιουσία των δικαιούχων του επιδόματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει (αντικειμενική αξία) τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για το ζευγάρι.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΤΙΜΩΝ Αλλάζουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΤΙΜΩΝ

Αλλάζουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Αλλάζουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων
Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να υπάρξει σύγκλιση με τις αγοραίες τιμές τους, οι οποίες, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σήμερα, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλει τις προτάσεις της έως τις 28 Φεβρουαρίου καθως θα πρέπει να σημειωθεί οτι η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί με το μνημόνιο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονται οι εμπορικές τιμές τους, με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να προσαρμοστούν ανάλογα και οι φόροι που καταβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αποτελέσουν τη βάση επι της οποίας θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμοσθεί απο το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μέτρο το οποίο προβλέπεται επίσης στο μνημόνιο. Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα επεκταθουν σε όλη τη χώρα αφού με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται πλέον και τα αγροτεμάχια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πρωταθλητές στην απώλεια εισοδήματος λόγω μνημονίου το 2010


ΑΠΩΛΕΙΕΣ 835 ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ Μ.Ο.

Οι πρωταθλητές στην απώλεια εισοδήματος λόγω μνημονίου το 2010

Κατά 4,1% μειώθηκε το 2010 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων το 2010 σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Οι πρωταθλητές στην απώλεια εισοδήματος λόγω μνημονίου το 2010
Συγκεκριμένα, οι απώλειες έφτασαν τα 835 ευρώ, καθώς για το σύνολο της Επικράτειας από τα 20.481 ευρώ του 2009 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υποχώρησε στα 19.646 ευρώ.
Τις μεγαλύτερες απόλυτες απώλειες είχαν οι εξής περιφέρειες (σε παρένθεση το ποσοστό):
Νότιο Αιγαίο: -1.527 ευρώ (-5,9% από 25.664 σε 24.137)
Ιόνιο: -1.251 ευρώ (-6,8% από 18.440 σε 17.189)
Βόρειο Αιγαίο: -1.170 ευρώ (-6,9% από 16.961 σε 15.791)
Θεσσαλία: -1.019 ευρώ (-6,5% από 15.619 σε 14.600)
Το 2010 το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφηκε στην Αττική (25.934 ευρώ), στο Νότιο Αιγαίο (24.137 ευρώ) και στη Στερεά Ελλάδα (18.141 ευρώ). Στον αντίποδα, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφηκε στην Ήπειρο (13.730 ευρώ), στη Δυτική Ελλάδα (13.850 ευρώ) και στη Θεσσαλία (14.600 ευρώ).

Σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών


Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να υπάρξει σύγκλιση με τις αγοραίες τιμές τους, οι οποίες, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σήμερα, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλει τις προτάσεις της έως τις 28 Φεβρουαρίου καθως θα πρέπει να σημειωθεί οτι η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί με το μνημόνιο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονται οι εμπορικές τιμές τους, με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να προσαρμοστούν ανάλογα και οι φόροι που καταβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αποτελέσουν τη βάση επι της οποίας θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμοσθεί απο το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μέτρο το οποίο προβλέπεται επίσης στο μνημόνιο. Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα επεκταθουν σε όλη τη χώρα αφού με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται πλέον και τα αγροτεμάχια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

η προθεσμία καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων, που λήγει στις 31/1/2013 για τους εργοδότες των Υποκ/των και Παρ/των του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. (κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων), παρατείνεται μέχρι 1/2/2013.


Παράταση στην προθεσμία καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων μέχρι 1-2-2013 έδωσε το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με το Γενικό Έγγραφο Ε10/1/31.1.2013.

Σύμφωνα με το έγγραφο ορίζεται ότι:

"Λόγω της πανελλαδικής στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ, σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων, που λήγει στις 31/1/2013 για τους εργοδότες των Υποκ/των και Παρ/των του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. (κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων), παρατείνεται μέχρι 1/2/2013.
Το αυτό ισχύει και για την υποβολή αιτήσεων θεραπείας (ενστάσεων από ασφαλισμένους και εργοδότες), των αιτήσεων ρυθμίσεων οφειλών, καθώς και για την υποβολή Α.Π.Δ. μέσω Υποκ/τος."

Παράταση προθεσμίας καταβολής της δεύτερης και τρίτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010


Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου

Παράταση προθεσμίας καταβολής της δεύτερης και τρίτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και της τρίτης δόσης έως και τις 29 Μαρτίου 2013, αντίστοιχα.

Για την καταβολή των ποσών αυτών αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ανεξάρτητα πότε θα εκδικαστούν οι υποθέσεις «Κατάσχονται» άμεσα οι «ύποπτοι» λογαριασμοί μαύρου χρήματος


Ανεξάρτητα πότε θα εκδικαστούν οι υποθέσεις

«Κατάσχονται» άμεσα οι «ύποπτοι» λογαριασμοί μαύρου χρήματος

Άμεσα θα μπορεί το δημόσιο να αξιοποιήσει «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για σοβαρά αδικήματα, με νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων.
Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέφονται περίπου ως ενέχυρο στο Ελληνικό Δημόσιο, πριν καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, τα χρήματα που εκτιμούν οι αρχές ότι αφαιρέθηκαν από μίζες, υπεξαίρεση εξαιτίας παρανομιών κρατικών λειτουργών, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παράλειψη δήλωσής στο πόθεν έσχες, διακίνηση μαύρου χρήματος, κ.λ.π
Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Θα μπορεί να γίνει όμως και τη στιγμή που θα κληθεί, στην προανάκριση, κάποιος ως ύποπτος τέλεσης αδικήματος.
Σε περίπτωση αθώωσης του κατηγορουμένου τα χρήματα θα επιστρέφονται.

Αναζητούνται 500.000 ιδιοκτήτες για να πληρώσουν ΕΕΤΗΔΕ 330 εκατ. ευρώ


Αναζητούνται 500.000 ιδιοκτήτες για να πληρώσουν ΕΕΤΗΔΕ 330 εκατ. ευρώ

Του Κωστή Πλάντζου
 
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων (σχεδόν το 10% του συνόλου) απέφυγαν με διάφορους τρόπους να πληρώσουν το 2012 το χαράτσι ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών τους αναζητεί για να μπορέσει να εισπράξει περίπου 330 εκατ. ευρώ που τα έχει προϋπολογίσει στο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο δίμηνο, η ΓΓΠΣ έχει αποστείλει περίπου 500.000 εκκαθαριστικά ΕΕΤΗΔΕ, στις διευθύνσεις κατοικίας των υπόχρεων που δεν πλήρωσαν το χαράτσι μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος. Κατάφερε να εντοπίσει όμως μόνον όσους είχαν δηλώσει σωστό ΑΦΜ στη ΔΕΗ.
Οι λόγοι και οι τρόποι με τους οποίους κάποιοι απέφυγαν να πληρώσουν το ΕΕΤΗΔΕ ποικίλουν: άλλοι δεν πλήρωσαν τη ΔΕΗ, άλλοι ζήτησαν (με αίτηση στην ΔΟΥ) αποσύνδεση της οφειλής από το λογαριασμό ρεύματος, άλλοι κατέθεσαν στο Παρακαταθηκών και Δανείων μόνο το ποσό για την κατανάλωση ρεύματος χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ, ενώ δεν είναι και λίγοι που ισχυρίζονται πως πλήρωσαν σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος τα ποσά, αλλά αυτά δεν αποδόθηκαν στο δημόσιο.

http://www.newmoney.gr/article/1861/anazitoyntai-500000-idioktites-gia-na-plirosoyn-eetide-330-ekat-eyro

Έρχεται υπερ-φόρος για τα ακίνητα το 2013


Έρχεται υπερ-φόρος για τα ακίνητα το 2013



Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί φοροκαταιγίδας στα ακίνητα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα σενάρια  που εξετάζονται για το νέο φόρο.
Ο φόρος που θα νομοθετηθεί στα ακίνητα δεν είναι νέος, αλλά θα αντικαταστήσει όλους τους υπάρχοντες, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών με σημερινή του ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
* Ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα. Ο ένας και μοναδικός φόρος που θα νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες. Δηλαδή θα είναι ένας ενιαίος φόρος, ο οποίος θα εξορθολογίσει το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.
* Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, θα είναι: 1) Αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. Δηλαδή ο νέος φόρος θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. 2) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.  
* Η διαφορά στα έσοδα του 2013, ανάμεσα στα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν από το υπόλοιπο του ΕΕΤΗΔΕ 2012 και τον ΦΑΠ προηγούμενων ετών, θα προκύψει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αναλογική επιβάρυνση αναφορικά με το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας.
* Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο δεν έχει καταλήξει στο τελικό σενάριο,  το οποίο και θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι να επιτευχθεί η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους λαμβανομένων υπόψη και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Στόχος να πληρώσουν όλοι από λίγα και οι έχοντες περισσότερα

Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες με το νέο φόρο ακινήτων

Του Κωστή Πλάντζου
«Λίγα από πολλούς και πολλά από λιγότερους» επιδιώκει να εισπράξει η κυβέρνηση, με το ενιαίο τέλος Ακινήτων.
Προς το παρόν εξετάζονται c
Για κατοικίες και κτίσματα, προκύπτουν πολύ μικρές επιβαρύνσεις για μικροϊδιοκτήτες (που δεν πλήρωναν ως τώρα ΦΑΠ) και μεγαλύτερες για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, οι οποίοι όμως επιδιώκεται να δουν ελάφρυνση έως και 50% σε σχέση με όσα πλήρωσαν ή θα πληρώσουν με τα απανωτά χαράτσια των τελευταίων ετών (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ, ΤΑΠ κλπ).
Για παράδειγμα:
1. Για σπίτι 70 τμ στο Πέραμα με αντικειμενική 700 ευρώ/τμ (αντικειμενική αξία 49.000 ευρώ):
- Χωρίς αφορολόγητο (από το πρώτο τετραγωνικό) και με συντελεστή φόρου ή 0,01% ή 0,05%, ο νέος ενιαίος φόρος θα φτάνει αντίστοιχα στα 5 ή 25 ευρώ το χρόνο.
- Με αφορολόγητο στα 50.000 ή 100.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, δεν θα πληρώνει τίποτε.

2. Για σπίτι 80 τμ στον Άγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) με αντικειμενική 1250 ευρώ/τμ (αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ):
Χωρίς αφορολόγητο (από το πρώτο τετραγωνικό) και με συντελεστή φόρου ή 0,01% ή 0,05% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και 0,05% για μέχρι τα 100.000 ευρώ ο νέος ενιαίος φόρος θα φτάνει αντίστοιχα στα 30 ή 50 ευρώ το χρόνο.
- Με αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, ο φόρος θα φτάνει στα 25 ευρώ.
-Με αφορολόγητο στα 100.000 ευρώ, δεν θα πληρώνει τίποτε.
Για σπίτι 120 τμ στη Λυκόβρυση με αντικειμενική 1500 ευρώ/τμ (αντικειμενική αξία 180.000 ευρώ):
- Χωρίς αφορολόγητο και με συντελεστές φόρου ή 0,01% ή 0,05% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και 0,05% μέχρι τα 100.000 ευρώ και 0,1% για πάνω από τα 100.000 ευρώ, ο νέος ενιαίος φόρος θα φτάνει αντίστοιχα στα 110 ή 130 ευρώ το χρόνο.
- Με αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, ο φόρος θα φτάνει στα 105 ευρώ.
- Με αφορολόγητο στα 100.000 ευρώ, θα πληρώνει 80 ευρώ το χρόνο.
4. Για δύο σπίτια συνολικά, ένα των 120 τμ στη Βούλα με αντικειμενική 3000 ευρώ/τμ (αντικειμενική αξία 460.000 ευρώ) και ένα 100 τμ στο Μαραθώνα με αντικειμενική 1.000/τμ (αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ):
- Χωρίς αφορολόγητο και με συντελεστές φόρου που μπορεί να αυξάνονται σε 0,3% για πάνω από τα 100.000 ευρώ και 0,5% για πάνω από τα 400.000 ευρώ, ο νέος ενιαίος φόρος θα φτάνει αντίστοιχα στα 4.510 - 4.530 ευρώ το χρόνο.
- Με αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, ο φόρος θα φτάνει στα 4.500 ευρώ.
- Με αφορολόγητο στα 100.000 ευρώ, θα πληρώνει 4.400  ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με το σχέδιο εφαρμογής του νέου φόρου το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, τα σπίτια, τα κτίσματα επαγγελματικής στέγης, οι λοιποί στεγασμένοι χώροι και τα οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογούνται με συντελεστές που θα φθάνουν στο 1%-2%, για αξίες από 1.000.000 ευρώ και άνω.
Για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων, η φορολόγηση των ακινήτων εξετάζεται να γίνεται αυτοτελώς, με άλλο σύστημα υπολογισμού και
συντελεστές αυξομείωσης 20% - 100% επί της τιμής "αφετηρίας" της εφορίας. Για παράδειγμα, αν η «Αρχική Βασική Αξία» σε μια περιοχή είναι 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο γης, η τελική φορολογητέα αξίας κάθε τ.μ. γης στη συγκεκριμένη περιοχή να μην μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 200 ευρώ ανά τ.μ. (από το 100% της τιμής αφετηρίας).
Τα ποσά αυτά θα συνεισπράττονται με το ίδιο εκκαθαριστικό φόρου που θα εκδίδεται για τα αστικά ακίνητα.
Επιπλέον, σχεδιάζεται να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε ορεινές, άγονες και απομονωμένες περιοχές, μέσω της εφαρμογής πρόσθετων συντελεστών που θα μειώνουν σημαντικά τις τελικές φορολογητέες αξίες. Αντίστοιχα όμως ίσως αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα χωράφια και αγροτεμάχια εντός Αττικής ή μεγάλων αστικών κέντρων, που θα επιβαρύνονταν υπέρμετρα σαν οικόπεδα.
Για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου εφαρμογής του νέου φόρου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή. Στην ίδια σύσκεψη θα εξεταστούν και ένας μεγάλος αριθμός προτάσεων για εξαιρέσεις από τον νέο φόρο, οι οποίες υποβλήθηκαν από διάφορους φορείς.


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Ποιοι εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Ποιοι εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Ποιοι εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
Τροπολογία με την οποία εξαιρούνται οι αγρότες, παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, από την έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Η ρύθμιση ισχύει μονάχα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και για τους σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΥΘΗΑ) που χρησιμοποιούν την παραγόμενη θερμική ενέργεια για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Με την ίδια τροπολογία, ορίζεται πως για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους έγινε αίτηση ενεργοποίησης σύνδεσης από την 1/5 μέχρι την 31/6/2012, ισχύει ως τιμή αναφοράς η τιμή που αντιστοιχεί στον χρόνο υπογραφής της σύνδεσης.
Για τους σταθμούς μέχρι 100 kW των κατ' επάγγελμα αγροτών, για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από 1/7/2011 έως 12/11/2012, ορίζεται ως τιμή αναφοράς η τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης.

ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Παράταση υποβολής της δήλωσης φόρου υπεραξίας


ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Παράταση υποβολής της δήλωσης φόρου υπεραξίας

Παράταση υποβολής της δήλωσης φόρου υπεραξίας
Παράταση για την υποβολή δηλώσεων φόρου υπεραξίας έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, ανακοινώθηκε ότι «η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου υπεραξίας που ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.2065/1992 και η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2013, παρατείνεται έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Υπ. Οικονομικών: «Δεν θα επιβληθεί νέος φόρος στα ακίνητα»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Υπ. Οικονομικών: «Δεν θα επιβληθεί νέος φόρος στα ακίνητα»

Υπ. Οικονομικών: «Δεν θα επιβληθεί νέος φόρος στα ακίνητα»
Σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα ενσωματώνει όλους τους υπάρχοντες και προσθέτει πως θα αυξάνεται ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
• Ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα. Ο ένας και μοναδικός φόρος που θα νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες. Δηλαδή θα είναι ένας ενιαίος φόρος, ο οποίος θα εξορθολογίσει το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.
• Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, θα είναι: 1) Αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. Δηλαδή ο νέος φόρος θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. 2) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.
• Η διαφορά στα έσοδα του 2013, ανάμεσα στα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν από το υπόλοιπο του ΕΕΤΗΔΕ 2012 και τον ΦΑΠ προηγούμενων ετών, θα προκύψει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αναλογική επιβάρυνση αναφορικά με το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας.
• Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο δεν έχει καταλήξει στο τελικό σενάριο, το οποίο και θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι να επιτευχθεί η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους λαμβανομένων υπόψη και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.