Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Έναρξη εφαρμογής υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Ν.Π. Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Έντυπο Φ01.012)


TAXISnet

12/04/2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Σας ενημερώνουμε ότι η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ Χαρακτήρα (Έντυπο Φ01.012) έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από τις 11 Απριλίου 2013. Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι 30 Απριλίου 2013.

Ευχαριστούμε

Ποιες πολεοδομικές παραβάσεις νομιμοποιούνται - Οι πέντε κατηγορίες ακινήτων


Ποιες πολεοδομικές παραβάσεις νομιμοποιούνται -Οι πέντε κατηγορίες ακινήτων

Ποιες πολεοδομικές παραβάσεις νομιμοποιούνται - Οι πέντε κατηγορίες ακινήτων

12.04.2013 08:04
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για τις αυθαίρετες κατασκευές από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, όπως αναφέρει και ο «Ελεύθερος Τύπος», νομιμοποιούνται οριστικά οι πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, με την προϋπόθεση ότι οι παραβάσεις αυτές δεν ξεπερνούν το 40% των όρων δόμησης, που ισχύουν στην περιοχή που έχουν ανεγερθεί.
Η ρύθμιση καθορίζει ότι θα νομιμοποιούνται μέχρι και 20% των παράνομων εξωστών και μέχρι 20% των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.
Παράλληλα στο νέο νόμο προβλέπονται διαδικασίες νομιμοποίησης που δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες και με την πληρωμή ακόμη και ενός απλού παραβόλου των 500 ευρώ θα δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα των αυθαιρεσιών. Παράλληλα, όλα τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975 θα θεωρούνται νόμιμα, είτε διαθέτουν άδεια είτε όχι.
Οι πέντε κατηγορίες των ακινήτων
Μικρο-αυθαιρεσίες σε κτίρια που έχουν οικοδομική άδεια (πέργολες, πατάρια, μικρά υπόγεια, γκαράζ). Τα ακίνητα θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την προσκόμιση στην αρμόδια υπηρεσία του τίτλου ιδιοκτησίας και την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ.Κτίσματα που οι παράνομες προσθήκες δεν υπερβαίνουν το 40% της νόμιμης δομήσιμης επιφάνειας του κτιρίου. Θα εξαιρεθούν και αυτά οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή των προστίμων από τους ιδιοκτήτες.Κτίσματα με σοβαρό εύρος αυθαιρεσιών που μπορεί να μην διαθέτουν και οικοδομική άδεια ή διαθέτουν άδεια για δομήσιμη επιφάνεια πολύ μικρότερη από αυτή που έχει δομηθεί, θα τακτοποιούνται για 30 χρόνια παίρνοντας απαλλαγή από τη διαδικασία κατεδάφισης.Κτίσματα που έχουν ανεγερθεί εκεί που απαγορεύεται η δόμηση όπως δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός και ρέματα δεν τίθεται θέμα ούτε νομιμοποίησης ούτε τακτοποίησης.Ακίνητα που έχουν κτιστεί πριν από το 1975 και δεν έχουν άδεια είτε η άδεια δεν περιλαμβάνει προσθήκες που έχουν ανεγερθεί μετά από θεομηνίες θα εξαιρούνται από τη διαδικασία κατεδάφισης με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού και την προσκόμιση τεχνικής έκθεσης μηχανικού.


Πηγή: Ποιες πολεοδομικές παραβάσεις νομιμοποιούνται - Οι πέντε κατηγορίες ακινήτων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/99808#ixzz2QFzOws20

Μειώνονται οι συντελεστές στον φόρο ακινήτων


Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Μειώνονται οι συντελεστές στον φόρο ακινήτων

Μειώνονται οι συντελεστές στον φόρο ακινήτων
Τη μείωση των συντελεστών του «χαρατσιού» του 2013 στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, τονίζοντας πως η μείωση των φόρων στα ακίνητα «είναι δεδομένη και θα ανακοινωθεί σύντομα».
«Ο Έλληνας έχει φορολογηθεί σε μεγάλο βαθμό» παραδέχθηκε και εκτίμησε πως από εδώ και στο εξής η κυβερνητική πολιτική «πρέπει να είναι από εδώ και πέρα πολιτική κατανόησης προς τον Έλληνα πολίτη». Όπως είπε οι οριστικές αποφάσεις για τη φορολογία ακινήτων «θα ανακοινωθούν εντός επομένων ημερών».
Tο σχέδιο για τον «Ενιαίο Φόρο» του 2013 που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ προβλέπει οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10% ή 15%.. Η επιβολή του «Ενιαίου Φόρου» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα εξακολουθήσει να γίνεται μέσω της ΔΕΗ, ενώ η απώλεια εσόδων από τη μείωση των συντελεστών υπολογίζεται στα 200 - 280 εκατ. ευρώ.

    ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ρυθμίσεις ενυπόθηκων δανείων


    ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ρυθμίσεις ενυπόθηκων δανείων

    Ρυθμίσεις ενυπόθηκων δανείων
    Ουδέν νεώτερον και από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο που αφορά στο πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων οφειλετών που έχουν ενυπόθηκα δάνεια.
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χθεσινές συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας αναλώθηκαν στο σημείο των διαφορετικών απόψεων που έχουν, δηλαδή αν στην τετραετή περίοδο χάριτος οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν μόνο τους τόκους του δανείου ή και μέρος του κεφαλαίου.
    Στο τελευταίο ενδεχόμενο εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης του εισοδηματικού κριτηρίου των 25.000 ευρώ, ώστε να μπουν περισσότερες κατηγορίες δανειοληπτών.

      ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ Πως θα πληρώνονται οι οφειλές σε εφορία και ταμεία


      ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

      Πως θα πληρώνονται οι οφειλές σε εφορία και ταμεία

      Πως θα πληρώνονται οι οφειλές σε εφορία και ταμεία
      Χωρίς τις «γενναιόδωρες» εκπτώσεις του παρελθόντος στις προσαυξήσεις θα είναι η ρύθμιση των οφειλών σε ταμεία και εφορίες είτε σε δώδεκα δόσεις (για πάγια ρύθμιση οφειλομένων ακόμη και μέσα στο 2013) είτε σε 48 δόσεις (για κεφαλαιοποιημένες οφειλές έως τις 31/12/2012), με βάση το σχέδιο που «κλειδώνει».
      Σύμφωνα με πληροφορίες:
      • Οι 48 δόσεις θα ισχύουν για όσους ενταχθούν σε ρύθμιση από την 1η Ιουλίου και θα μειώνονται για κάθε μήνα καθυστερημένης υπαγωγής.
      • Το «κούρεμα« στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις θα είναι 50% για όσους εξοφλούν εφάπαξ, ενώ για την εξόφληση σε δόσεις η τρόικα θέτει όριο μια έκπτωση 20% (τα Ταμεία έχουν ζητήσει 30%).
      • Δεν θα υπάρχει πλαφόν στις μηνιαίες δόσεις. Θα ζητούνται εγγυήσεις για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ (σε ποσά οφειλής πάνω από τις 50.000 ευρώ ή 75.000 ευρώ θα ζητούνται πιστοποιητικά).

      Αλλάζουν τα πάντα στα διπλώματα οδήγησης με τσουχτερά πρόστιμα - Τι θα ισχύει στον νέο Κ.Ο.Κ.


      Αλλάζουν τα πάντα στα διπλώματα οδήγησης με τσουχτερά πρόστιμα - Τι θα ισχύει στον νέο Κ.Ο.Κ.


      Τροποποιήσεις Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τις άδειες οδήγησης

      Τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τις κατηγορίες και τη διάρκεια ισχύος των αδειών οδήγησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), που κατατέθηκε στη Βουλή.
       
      Ειδικότερα οι αλλαγές είναι οι εξής: 
       
      - Μειώνονται τα χρηματικά ποσά για την αρχική χορήγηση (από 110 € σε 90 €), ανανέωση (από 90 € σε 70 €) και έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, καθώς και για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (από 70 € σε 40 €). Επίσης με σκοπό τη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, ορίζεται ότι η αμοιβή για την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται από τους πολίτες απευθείας στους γιατρούς και όχι μέσω των Υπηρεσιών Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όπως ισχύει σήμερα. 
       
      - Τροποποιούνται τα άρθρα 94 και 95 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2006/126/ΕΚ, προκειμένου να εισαχθούν οι νέες κατηγορίες αδειών οδήγησης συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας των μοτοποδηλάτων (ΑΜ). Επίσης ορίζεται η ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης με διάρκεια  τα δεκαπέντε έτη (μοτοσυκλέτες, κατηγορία Β” οδήγησης) που θα ανανεώνονται μετά από ιατρικές εξετάσεις.
       
      - Επανέρχεται η παλαιά διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο άρθρο 94, που ίσχυε πριν την έκδοση του Ν. 3904/2010 (Α’ 218), με την οποία προβλέπεται ότι αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν (1) έως δώδεκα (12) μήνες και με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων ευρώ (200,00 €), λόγω της σοβαρότητας της παράβασης και για λόγους διασφάλισης της οδικής ασφάλειας. Επίσης σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται και η αφαίρεση για 30 ημέρες της κατεχόμενης άδειας οδήγησης. Με τις παραπάνω ποινές τιμωρούνται και όσοι καταλαμβάνονται να οδηγούν μοτοποδήλατο στερούμενοι της σχετικής άδειας οδήγησης.
       
      - Διπλασιάζεται, από 200 € σε 400 €, το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε επαγγελματία οδηγό όταν καταλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο φορτηγό ή λεωφορείο χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας και αφαιρείται η άδεια οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.
       
      - Συμπληρώνεται το άρθρο 100 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα έγγραφα που θα πρέπει κάθε οδηγός να φέρει όταν οδηγεί οποιοδήποτε όχημα και καθορίζεται διοικητικό πρόστιμο 20 € για κάθε ένα από τα ελλείποντα δικαιολογητικά αντί του ισχύοντος προστίμου των 20 € για το σύνολό τους.
       
      - Προβλέπεται η συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο υπουργείο, η οποία αναλαμβάνει την προετοιμασία βελτίωσης και τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στο σύνολό του.

      ΠΟΛ.1073/10.4.2013 Κοινοποίηση της 475/2012 Γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ.


      ΠΟΛ.1073/10.4.2013
      Κοινοποίηση της 475/2012 Γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ.

      Αθήνα, 10 Απριλίου 2013

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
      ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
      ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
      ΤΜΗΜΑ Α'

      Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
      Τ.Κ.    : 101 84
      Τηλέφωνο : 210 3375325, 326
      FAX    : 210 3375001

      ΠΟΛ 1073

      ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της 475/2012 Γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ.

      Σας κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας την 475/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

      Με την υπόψη Γνωμοδότηση το Ν.Σ.Κ (Α' Τακτική Ολομέλεια), έκρινε, ομοφώνως, ότι οι Λογαριασμοί Επικουρικής Συνταξιοδότησης, Πρόνοιας και Υγείας του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ), οι οποίοι έχουν ως σκοπό την παροχή επικουρικής συντάξεως, εφάπαξ βοηθήματος και υγειονομικής περίθαλψης στα ασφαλισμένα σε αυτούς μέλη του ΣΟΕΛ, αποτελούν ασφαλιστικά ταμεία κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 8 παρ. 1 περ. β' του ν. 2238/1994 «Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» (Α' 151), όπως ίσχυε πριν την κατάργησή της με τη διάταξη του άρθρου 27 παρ. 1 του ν. 3986/2011 (Α' 152) και, επομένως, παρέλκει ως αλυσιτελής η απάντηση αν εμπίπτουν στην έννοια των φορέων της κοινωνικής ασφαλίσεως του ν. 2084/1992.

      Περαιτέρω, γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, ότι το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλεται στο Λογαριασμό Επικουρικής Συνταξιοδότησης του ΣΟΕΛ, για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου υπηρεσίας, προκειμένου ο ασφαλισμένος να λάβει επικουρική σύνταξη, εκπίπτει από το συνολικό εισόδημά του, βάσει της διατάξεως του άρθρου 8 παρ. 1 περ. β' του ν.2238/1994, όπως ίσχυε πριν την κατάργησή της με τη διάταξη του άρθρου 27 παρ. 1 του ν.3986/2011.




      Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
      Γ. ΚΡΙΤΣΕΛΗΣ

      Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογικό πιστοποιητικό.


      Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογικό πιστοποιητικό.



      Εντολή στις εφορίες να εντοπίσουν τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις ΕΠΕ για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί φορολογικό πιστοποιητικό από ιδιώτες ελεγκτές, ώστε να τους επιβάλουν βαριά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, έδωσε με απόφαση του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
      Ο νόμος προβλέπει ότι το Ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό οι επιχειρήσεις οφείλουν να αποκτήσουν πιστοποιητικό ελέγχους από νόμιμους ελεγκτές (δηλαδή πιστοποιημένους ορκωτούς ελεγκτές ή λογιστές) και ελεγκτικά γραφεία που είναι εγγεγραμμένα στο ειδικό μητρώο.
      Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη όταν οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου διαπιστώνουν πως στις ΑΕ και στις ΕΠΕ δεν έχει εκδοθεί φορολογικό πιστοποιητικό, θα πρέπει να διενεργείται κατά προτεραιότητα φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια φορολογική αρχή και να επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα που έχουν πραγματοποιήσει οι εταιρείες κατά την ελεγχόμενη διαχειριστική περίοδο.
      Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η καθιέρωση του Φορολογικού Πιστοποιητικού επέφερε το 2012 διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 3,4 δισ. ευρώ, Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να αξιοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες και για την διενέργεια φορολογικούς ελέγχων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
      Με βάση στοιχεία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, πέρυσι ελέγχθησαν 4.468 επιχειρήσεις (93,2% των υπόχρεων) και εκδόθηκαν Φορολογικά Πιστοποιητικά για ισάριθμες επιχειρήσεις, με συνολικό κύκλο εργασιών 193 δισ. ευρώ.


      Πηγή: Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογικό πιστοποιητικό | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/8652/prostima-eos-kai-100000-eyro-gia-epiheiriseis-poy-den-ehoyn-forologiko-pistopoiitiko#ixzz2QFcbckjE

      Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1042002 ΕΞ 7.3.2013 Σχετικά με την έκδοση φορολογικών στοιχείων για τη διάθεση ιατρικών συσκευών, χειρουργικών εργαλείων (μίας χρήσης), τεχνιτών μοσχευμάτων, προς ασθενείς, μέσω νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών, μετά την 1.1.2013


      Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1042002 ΕΞ 7.3.2013
      Σχετικά με την έκδοση φορολογικών στοιχείων για τη διάθεση ιατρικών συσκευών, χειρουργικών εργαλείων (μίας χρήσης), τεχνιτών μοσχευμάτων, προς ασθενείς, μέσω νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών, μετά την 1.1.2013
      Αθήνα, 7 Μαρτίου 2013
      Αρ. Πρωτ.: Δ15Β΄1042002 ΕΞ.2013

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
      ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
      ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
      ΤΜΗΜΑ Β΄

      Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
      Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
      Τηλέφωνο : 210-3610030
      FΑΧ : 210-3615052

      ΘEMA: Σχετικά με την έκδοση φορολογικών στοιχείων για τη διάθεση ιατρικών συσκευών, χειρουργικών εργαλείων (μίας χρήσης), τεχνιτών μοσχευμάτων, προς ασθενείς, μέσω νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών, μετά την 1.1.2013.

      Σχετ.: Η από 13.2.2013 αίτησή σας.

      Με την παραπάνω σχετική αίτησή σας και κατά το μέρος που άπτεται των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας μας, αναφορικά με την ισχύ η μη των εγκυκλίων ΠΟΛ.1107/17.5.1991, ΠΟΛ.1255/14.12.1999 και ΠΟΛ.1138/28.11.2007, στα πλαίσια της εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ.(Ν.4093/2012), μετά την 1.1.2013, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

      1. Όσον αφορά το χρόνο και τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, στην περίπτωση που αναφέρετε στη σχετική αίτησή σας, εφόσον το υπόψη ιατροτεχνολογικό υλικό (χειρουργικά εργαλεία μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές επεμβάσεις, τεχνητά μοσχεύματα συμπεριλαμβανομένων και ενδοφακών κ.λπ.), αποστέλλεται στα νοσοκομεία ή τις ιδιωτικές κλινικές, με σκοπό τη διάθεσή του σε ασθενείς και όχι άλλη αιτία (θέμα πραγματικό), έχουν εφαρμογή τα όσα έγιναν δεκτά από τη Διοίκηση με την εγκύκλιο 1065891/436/0015/ΠΟΛ.1138/28.11.2007, με την οποία ρυθμίστηκαν όμοια με την περίπτωσή σας θέματα, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και στα πλαίσια της εφαρμογής των διατάξεων τουΚ.Φ.Α.Σ..

      2. Περαιτέρω, σας πληροφορούμε ότι, προκειμένου για τη συσχέτιση των αρχικά εκδοθέντων δελτίων αποστολής (συνοδευτικά διακίνησης του υπόψη ιατροτεχνολογικού υλικού), με τα δελτία αποστολής – τιμολόγια πώλησης αυτού, δύναται αντί της αναγραφής των α/α των δελτίων αποστολής – τιμολογίων επί του στελέχους των αρχικά εκδοθέντων δελτίων αποστολής, να συντάσσεται (μηχανογραφικά) κατάσταση, όπου θα συσχετίζονται τα υπόψη παραστατικά διακίνησης και αξίας, η οποία σκόπιμο είναι να φυλάσσεται, ως δεδομένο της πραγματοποιούμενης συναλλαγής, σύμφωνα με τα οριζόμενα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Κ.Φ.Α.Σ..

      3. Τέλος, το παρόν με φωτοτυπία της σχετικής αίτησης, κοινοποιείται στη Δ/νση ΦΠΑ, για τις δικές της ενέργειες στα ερωτήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.



      Ο Αν/τής Προϊστάμενος της Δ/νσης
      Αγκιναρασταχάκης Κων/νος

      Ακριβές αντίγραφο
      Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας

      Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1054623 ΕΞ 1.4.2013 Παρέχονται πληροφορίες ,αναφορικά με τις υποχρεώσεις των φυσικοθεραπευτών, ως προς την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ.


      Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1054623 ΕΞ 1.4.2013
      Παρέχονται πληροφορίες ,αναφορικά με τις υποχρεώσεις των φυσικοθεραπευτών, ως προς την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ.
      Αθήνα, 1η Απριλίου 2013
      Αρ. Πρωτ.: 1054623 ΕΞ.2013

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
      ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
      ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
      ΤΜΗΜΑΤΑ: Α΄- Β΄

      Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
      Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
      Τηλέφωνο : 210-3610030
      FΑΧ : 210-3615052

      ΘEMA: Παρέχονται πληροφορίες ,αναφορικά με τις υποχρεώσεις των φυσικοθεραπευτών, ως προς την εφαρμογή των διατάξεων τουΚ.Φ.Α.Σ..

      Σχετ.: Οι από 21.3.2013 αιτήσεις σας.

      Απαντώντας στις παραπάνω σχετικές αιτήσεις σας, αναφορικά με τις υποχρεώσεις των φυσικοθεραπευτών, ως προς τον Κ.Φ.Α.Σ. (Ν.4093/2012), μετά την 1.1.2013, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

      1. Με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. (Ν.4093/2012 – ΦΕΚ Α΄222), από 1.1.2013, οι φυσικοθεραπευτές, καθώς και οι ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα, δεν υποχρεούνται στην παροχή ασφαλών πληροφοριών της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κώδικα αυτού, ενώ υποχρεούνταν, έως 31.12.2012, στην τήρηση του «πρόσθετου βιβλίου πελατών», που προβλεπόταν από τις διατάξεις της παραγράφου 5 (περ.ιδ΄) του άρθρου 10 του προϊσχύοντα Κ.Β..Σ. (Π.Δ. 186/1992).

      Κατά συνέπεια, όπως διευκρινίστηκε και με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1036/22.2.2013, από 1.1.2013, η δυνατότητα της έκδοσης των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών προς το κοινό, είτε χειρόγραφα από θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στέλεχος είτε (προαιρετικά) μηχανογραφικά με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν.1809/1988, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, παρέχεται μόνον σε αυτούς που ρητά κατονομάζονται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν.2238/1994, όπως είναι και οι φυσικοθεραπευτές (φυσικά πρόσωπα).

      2. Περαιτέρω, για τις προσωπικές εταιρίες (Ο.Ε., Ε.Ε.), στις περιπτώσεις που ασκούν δραστηριότητα που κατονομάζεται ως ελευθέριο επάγγελμα (άρθρο 48 παρ.1 του ν.2238/1994), ανάλογα με τον τρόπο άσκησης της δραστηριότητάς τους (χρησιμοποίηση επιστημονικού προσωπικού για την παροχή των υπηρεσιών κ.λπ.), θέμα πραγματικό που κρίνεται ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις κατ’ ιδίαν διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος, είναι δυνατόν το εισόδημά τους να χαρακτηρισθεί είτε ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα (Ζ΄1 πηγής) είτε ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ΄ πηγής).

      Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό, εκδίδονται ως εξής:

      (α). Στην περίπτωση που το εισόδημα προσωπικής εταιρίας (Ο.Ε. ή Ε.Ε.) χαρακτηρίζεται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό, εκδίδονται είτε χειρόγραφα από θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στέλεχος, είτε (προαιρετικά) μηχανογραφικά με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ του ν.1809/1988.

      (β). Στην περίπτωση που το εισόδημα προσωπικής εταιρίας (Ο.Ε. ή Ε.Ε.) χαρακτηρίζεται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του Κ.Φ.Α.Σ. και του άρθρου 1 του ν.1809/1988, ήτοι με τη χρήση φ.τ.μ. ή μηχανογραφικά με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του νόμου αυτού, ενώ σε περίπτωση βλάβης αυτών από χειρόγραφα θεωρημένα στελέχη, με παροχή δυνατότητας χρήσης των στελεχών αυτών και για παροχή υπηρεσιών εκτός των κυρίων επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων.

      3. Επίσης, όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση, με βάση τη γνωμ.251/1986 του Ν.Σ.Κ., που κοινοποιήθηκε με την εγκύκλιο Ν.901/ΠΟΛ.240/17.7.1986, οι Ε.Π.Ε. και οι Α.Ε. αποκτούν, σε κάθε περίπτωση, εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, κατά συνέπεια ακόμα και όταν ασκούν δραστηριότητα κατονομαζόμενη στην παρ.1 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 (ελευθέριο επάγγελμα) και πάλι το εισόδημά τους χαρακτηρίζεται Δ΄πηγής. Το ίδιο ισχύει και για τις μονοπρόσωπες Ε.Π.Ε. (Σχετ. έγγραφο 1112089/970/17.1.2007).

      Στις περιπτώσεις που προαναφέρονται, οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό, εκδίδονται κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2(β) του παρόντος.

      4. Εξάλλου, για συναλλαγές με επαγγελματίες καθώς και νομικά πρόσωπα, εκδίδεται σε κάθε περίπτωση τιμολόγιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ., το οποίο δεν υπόκειται σε θεώρηση επί χειρόγραφης έκδοσης, ούτε και σε σήμανση μέσω Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. επί μηχανογραφικής έκδοσης αυτού.

      5. Τέλος, αναφορικά με τη δυνατότητα ή μη, της αναγραφής στις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, που εκδίδονται με τη χρήση φ.τ.μ στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, ορισμένων πρόσθετων στοιχείων (π.χ. ονοματεπώνυμο ασθενούς κ.λπ.), που ζητούνται κυρίως από τους φορείς Κύριας Ασφάλισης των ασθενών, αποστέλλουμε, συνημμένα, αντίγραφο του αρ. πρωτ.
      1083584/732/0015Β΄/3.10.2000 σχετικού εγγράφου μας προς το Τ.Ε.Β.Ε. (νυν Ο.Α.Ε.Ε.), για ενημέρωση σας και ανάλογη εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην παράγραφο 5 αυτού όταν συντρέχει περίπτωση.



      Ο Αν/τής Προϊστάμενος της Δ/νσης
      ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑΪΤΗΣ

      Ακριβές αντίγραφο
      Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας


      Αρ. πρωτ.: 1083584/732/0015Β'/3.10.2000
      Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία, για πωλήσεις ορθοπεδικών ειδών από επιτηδευματίες, απ' ευθείας σε ασφαλισμένους σας (ιδιώτες)

      Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2000
      Αρ. πρωτ.: 1083584/732/0015Β'

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    
      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ    
      ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 
      ΤΜΗΜΑ Β'

      Ταχ.Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10 
      Ταχ.Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ
      Πληροφορίες: Κ. Αγκιναρασταχάκης
      Τηλέφωνο : 3610065,-030

      ΘΕΜΑ: Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία, για πωλήσεις ορθοπεδικών ειδών από επιτηδευματίες, απ' ευθείας σε ασφαλισμένους σας (ιδιώτες). 

      Σχετικό: Το αριθμ. ΔΙΠΑ/Φ78/83/12-9-2000 έγγραφό σας.

      Απαντώντας στο σχετικό έγγραφό σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

      1. Με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας για κάθε πώληση αγαθών, για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτου, ή παροχή υπηρεσιών προς το κοινό ή προς τα μέλη προμηθευτικού συνεταιρισμού με βάση διατακτικές του, εκδίδει απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών κατά περίπτωση.

      2. Περαιτέρω με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1809/1988 «Καθιέρωση ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και άλλες διατάξεις», ορίζεται μεταξύ άλλων ότι, οι επιτηδευματίες που πωλούν αγαθά λιανικώς ή κυρίως λιανικώς ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό και τηρούν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., καθώς και οι κυρίως χονδροπωλητές, όταν διενεργούν συστηματικά λιανικές πωλήσεις, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές (Φ.Τ.Μ.), για την έκδοση των αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών 

      3. Όπως έχει γίνει δεκτό με την αριθμ. ΠΟΛ.3/24.11.1992 ερμηνευτική εγκύκλιο των διατάξεων του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), η έκδοση τιμολογίων προς ιδιώτες, μολονότι δεν απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις του ως άνω Π.Δ., πρέπει να αποφεύγεται γιατί δημιουργεί σύγχυση όσον αφορά άλλες φορολογικές διατάξεις (διάκριση χονδρικών - λιανικών πωλήσεων κ.λπ.).

      Σε καμιά δε περίπτωση δεν μπορεί να εκδοθεί τιμολόγιο προς ιδιώτη, όταν η πωλήτρια επιχείρηση εμπίπτει στην υποχρέωση χρήσης φ.τ.μ., οπότε η σχετική συναλλαγή καλύπτεται μόνο με την απόδειξη της φ.τ.μ., γιατί διαφορετικά καταστρατηγούνται οι σχετικές φορολογικές διατάξεις και συντρέχει λόγος καταλογισμού παραβάσεων για τη μη χρήση φ.τ.μ. (άρθρο 10 παρ 3 του ν. 1809/1988).

      4. Με το σχετικό έγγραφό σας, ζητάτε να σας γνωρίσουμε εάν τα καταστήματα πώλησης ορθοπεδικών ειδών, που εμπίπτουν στην υποχρέωση χρήσης Φ.Τ.Μ. για την έκδοση των αποδείξεων λιανικής πώλησης, έχουν υποχρέωση να εκδίδουν τιμολόγια πώλησης, για τις πωλήσεις των ειδών τους απευθείας στους ασφαλισμένους σας (ιδιώτες), προκειμένου οι τελευταίοι να τα υποβάλλουν στο ταμείο σας για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης και σε αντίθετη περίπτωση εάν έχουν τη δυνατότητα οι εν λόγω επιχειρήσεις, αν εκδίδουν τιμολόγια πώλησης, εφόσον αυτό ζητηθεί από τους ασφαλισμένους σας.

      5. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει ότι, δεν είναι δυνατή η έκδοση τιμολογίου, για πωλήσεις γενικά σε ιδιώτες, από επιτηδευματίες υπόχρεους σε χρήση Φ.Τ.Μ. για την έκδοση των αποδείξεων λιανικής πώλησης. Περαιτέρω επειδή οι Φ.Τ.Μ. δεν έχουν τη δυνατότητα αναγραφής όλων των ζητουμένων από την Υπηρεσία σας στοιχείων (είδος θεραπευτικού μέσου, ονοματεπώνυμο κ.λπ.), είναι δυνατόν οι πωλήτριες επιχειρήσεις (εν προκειμένω τα καταστήματα πώλησης ορθοπεδικών ειδών), να συντάσσουν ένα δικό τους έντυπο το οποίο μπορούν να ονομάζουν π.χ. «βεβαίωση πώλησης» και στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα επιπλέον από τις φορολογικές διατάξεις ζητούμενα στοιχεία από την Υπηρεσία σας. Στη βεβαίωση αυτή θα αναφέρεται ο αριθμός της φορολογικής απόδειξης και θα επισυνάπτεται η απόδειξη. Επίσης δεν απαγορεύεται, αν αυτό γίνεται δεκτό από την Υπηρεσία σας, η αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων να γίνεται στο πίσω μέρος της απόδειξης που εκδίδεται από Φ.Τ.Μ..

      Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, εφόσον το κρίνεται αναγκαίο, μπορείτε ως διαδικασία να επιβάλλετε την προσκόμιση οποιουδήποτε μη φορολογικού παραστατικού, εντύπου, βεβαίωσης κ.λπ. με τα αναγκαία σε σας στοιχεία, καθόσον κάτι τέτοιο δεν αντίκειται στις διατάξεις του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), οι οποίες εξυπηρετούν καθαρά φορολογικούς σκοπούς.

        

      Ακριβές Αντίγραφο 
      Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

      Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης 
      ΗΛΙΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

      Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1028660 ΕΞ 19.2.2013 Παρέχονται διευκρινίσεις, αναφορικά με το περιεχόμενο του τιμολόγιου επί εκτέλεσης τεχνικού έργου ή εγκατάστασης


      Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1028660 ΕΞ 19.2.2013
      Παρέχονται διευκρινίσεις, αναφορικά με το περιεχόμενο του τιμολόγιου επί εκτέλεσης τεχνικού έργου ή εγκατάστασης
      Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2013
      Αρ. Πρωτ.: Δ15Β΄1028660 ΕΞ.2013

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
      ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
      ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
      ΤΜΗΜΑ Β΄

      Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
      Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
      Τηλέφωνο : 210-3610030
      FΑΧ : 210-3615052

      ΘEMA: Παρέχονται διευκρινίσεις, αναφορικά με το περιεχόμενο του τιμολόγιου επί εκτέλεσης τεχνικού έργου ή εγκατάστασης.

      Σχετ.: Η από 24.1.2013 αίτησή σας.

      Απαντώντας στην παραπάνω σχετική αίτησή σας, αναφορικά με το ερώτημά σας που σχετίζεται με το αντικείμενο του θέματος, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

      1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ., μετά την τροποποίηση που επήλθε με τις διατάξεις της παραγράφου 5 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 229 Α'/19-11-2012), όπως ερμηνεύτηκαν με την παράγραφο 11 της εγκυκλίουΠΟΛ.1004/4.1.2013, καταργείται η δυνατότητα συνοπτικής περιγραφής του είδους, επί πολλαπλών συναφών υπηρεσιών, εφόσον επί του τιμολογίου γίνεται παραπομπή στη σχετική σύμβαση, δυνατότητα που είχε παρασχεθεί με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του προϊσχύσαντα Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992).

      Όσον αφορά τις καταργούμενες ως άνω αναφερόμενες διατάξεις, σημειώνεται ότι, όπως διευκρινίζεται με την παρ. 12.4.2. της ΠΟΛ.3/24.11.1992του προϊσχύσαντα Κ.Β.Σ., πρόκειται ειδικά για τις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών συνθέτων – πολλαπλών, που εκτείνονται, συνήθως, χρονικά και αφορούν διάφορα είδη παροχών, αλλά συνιστούν μια ενιαία εξυπηρέτηση, για την οποία συμφωνείται μια ενιαία συνολική αμοιβή (π.χ. περίπτωση που μεταξύ δύο επιχειρήσεων συμφωνείται να παρασχεθεί από την πρώτη στη δεύτερη δέσμη υπηρεσιών, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναντι ενιαίας συνολικής αμοιβής). Στις περιπτώσεις αυτές περιοριστικά και μόνον αναφέρονται οι ως άνω καταργούμενες διατάξεις.

      2. Περαιτέρω, όσον αφορά το περιεχόμενο του τιμολογίου εκτέλεσης τεχνικού έργου ή εγκατάστασης, έχει γίνει δεκτό ότι, εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την 1.1.2013 με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ., τα αναφερόμενα στην παρ.12.5.3.της ερμηνευτικής εγκυκλίου ΠΟΛ.3/24.11.1992 του προϊσχύσαντος Κ.Β.Σ., συνεπώς στο τιμολόγιο τεχνικών έργων ή άλλων εγκαταστάσεων πρέπει να περιγράφεται λεπτομερώς το εκτελεσθέν έργο. Αν όμως γίνεται παραπομπή στην οικεία σύμβαση, δεν απαιτείται αναλυτική περιγραφή αλλά γενική. Σε περίπτωση που υπάρχει επιμέτρηση, επισυναπτόμενη στο τιμολόγιο, μπορεί να γίνεται σύντομη περιγραφή του έργου στο τιμολόγιο.



      Ο Αν/τής Προϊστάμενος της Δ/νσης
      Κων/νος Αγκιναρασταχάκης

      Ακριβές αντίγραφο
      Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας

      ΠΟΛ.1072/11.4.2013 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 4110/2013 (Φ.Ε.Κ.17Α΄), καθώς και των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 36 του ν. 4141/2013 (Φ.Ε.Κ. 81 Α΄) Αθήνα, 11 Απριλίου 2013


      ΠΟΛ.1072/11.4.2013
      Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 4110/2013 (Φ.Ε.Κ.17Α΄), καθώς και των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 36 του ν. 4141/2013 (Φ.Ε.Κ. 81 Α΄)
      Αθήνα, 11 Απριλίου 2013

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
      ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
      Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
      ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.

      Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 8
      10184 Αθήνα
      Τηλέφωνο: 210 3375360
      E-mail: d 1 3. e tak @ y o . s yzefxis . g ov . g r
      d 1 3. e 9 @ y o . s yzefxis . g ov . g r

      ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

      ΠΟΛ 1072

      ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 4110/2013 (Φ.Ε.Κ.17Α΄), καθώς και των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 36 του ν. 4141/2013 (Φ.Ε.Κ. 81 Α΄).

      Σας κοινοποιούμε τις αναφερόμενες στο θέμα διατάξεις για ενημέρωσή σας και σας παρέχουμε τις κατωτέρω οδηγίες για ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

      Συγκεκριμένα :

      1) ν. 4110/2013άρθρο 19 παρ.1:

      Καθορίζεται η διαδικασία αποκοπής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και η βεβαίωση αυτού στις Δ.Ο.Υ. (για το θέμα αυτό έχουν δοθεί οδηγίες με το ∆13 ΦΜΑΠ 1117493 ΕΞ 23.8.2012 έγγραφό μας).

      2) ν. 4110/2013άρθρο 19 παρ.2:

      Τα φυσικά πρόσωπα, που την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (2ος Πίνακας της δήλωσης στοιχείων ακινήτων), υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή κατάσταση των γηπέδων αυτών, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., και να τροποποιήσουν, συμπληρώσουν ή και διαγράψουν αυτά, έτσι ώστε ο 2ος Πίνακας της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) να απεικονίζεται ορθά. Σε περίπτωση συμφωνίας με την απεικόνιση της Γ.Γ.Π.Σ., υποχρεούνται να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση.

      Τα νομικά πρόσωπα, για το έτος 2013, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή υφίσταται κατά την 1η Ιανουαρίου 2013.

      3) ν. 4110/2013άρθρο 19 παρ.3:

      Η υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού Φ.Α.Π. για τα φυσικά πρόσωπα μετατίθεται την 1/1/2014. Σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή τροποποιήθηκε και πάλι με την παρ.1 του άρθρου 36 του ν. 4141/2013, ως αναλύεται πιο κάτω.

      4) ν. 4141/2013άρθρο 36 παρ. 1:

      Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα που συντάσσονται από τη δημοσίευση του νόμου αυτού (5/4/2013), αντί του πιστοποιητικού Φ.Α.Π., τα φυσικά πρόσωπα προσκομίζουν εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 (βλέπετε οδηγίες πιο κάτω).

      5) ν.4141/2013άρθρο 36 παρ. 2:

      Στις περιπτώσεις που, μετά τον επανυπολογισμό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011 με βάση τα διορθωμένα στοιχεία των ακινήτων, σύμφωνα με τηνπαράγραφο 3 του άρθρου 53 του ν.4021/2011, προκύπτει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

      6) ν. 4141/2013άρθρο 36 παρ. 3:

      Αναβιώνει από 1/3/2013 μέχρι και 30/6/2014 η ρύθμιση του άρθρου 44 του ν. 3673/2009 για τη σύνταξη με αυτοσύμβαση οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων σε εκτέλεση προσυμφώνων, που έχουν συνταχθεί μέχρι 31/12/2000. Για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής, ειδικά ως προς τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, σας γνωρίζουμε ότι κατά την κατάρτιση των οριστικών συμβολαίων απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού του άρθρου 48 του ν. 3842/2010 (αφού στην συγκεκριμένη διάταξη δεν προβλεπόταν εξαίρεση από την προσκόμιση αυτού ως μεταγενεστέρου). Συνεπώς, στις περιπτώσεις που ο αγοραστής είναι νομικό πρόσωπο, προσκομίζει το πιο πάνω πιστοποιητικό. Στις περιπτώσεις που ο αγοραστής είναι φυσικό πρόσωπο, προσκομίζει κυρωμένο αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 σύμφωνα με τα αναφερόμενα πιο κάτω.

      Ειδικότερα για την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 36 του ν. 4141/2013 σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

      - Στις περιπτώσεις που μεταβιβάζεται από φυσικό πρόσωπο με αντάλλαγμα ή με χαριστική αιτία η κυριότητα ακινήτου ή μεταβιβάζονται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό, απαιτείται η επισύναψη στο οικείο συμβολαιογραφικό έγγραφο επικυρωμένου από τη Δ.Ο.Υ. αντιγράφου του εκκαθαριστικού Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, επί του οποίου βεβαιώνεται η καταβολή του τέλους που επιμεριστικά αναλογεί σε αυτό. Το ανωτέρω εκκαθαριστικό χορηγείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου, στην οποία αναγράφονται ο A.T.AK. του ακινήτου και η αιτιολογία για τη χορήγησή του.

      - Εφόσον το ακίνητο απεκτήθη μετά την 1η Ιανουαρίου 2009, απαιτείται η επισύναψη υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

      Προς τούτο υποβάλλεται από το φορολογούμενο, στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ., υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει το χρόνο απόκτησης του ακινήτου και στην οποία επισυνάπτεται φωτοτυπία του τίτλου κτήσης του ακινήτου. Η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίγραφα, από τα οποία το ένα επιστρέφεται θεωρημένο, προκειμένου να επισυναφθεί στο οικείο συμβολαιογραφικό έγγραφο.

      - Εφόσον μεταβιβάζεται από φυσικό πρόσωπο με αντάλλαγμα ή με χαριστική αιτία η κυριότητα γηπέδου εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (Πίνακας 2 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων) ή μεταβιβάζονται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό, δεν επισυνάπτεται στο οικείο συμβολαιογραφικό έγγραφο επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, δεδομένου ότι τα γήπεδα αυτά δεν απεικονίζονται σε αυτό ως μη υποκείμενα σε Ε.Τ.ΑΚ. (Το αυτό ισχύει και σε κάθε περίπτωση ακινήτου το οποίο δεν υπόκειται σε Ε.Τ.ΑΚ., π.χ. δουλεία κ.λπ.). Αν όμως επί του γηπέδου υπάρχει κτίσμα, απαιτείται η επισύναψη του εκκαθαριστικού Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 ή της υπεύθυνης δήλωσης, κατά περίπτωση, για το κτίσμα.

      - Αν στο εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 παρουσιάζεται απόκλιση ως προς την επιφάνεια του περιγραφόμενου ακινήτου ή και τα λοιπά περιγραφικά στοιχεία αυτού και, για το λόγο αυτό, η προκύπτουσα από το εκκαθαριστικό αξία είναι μεγαλύτερη, τότε δεν πραγματοποιούνται διορθώσεις από το φορολογούμενο και το εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 επισυνάπτεται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο ως έχει.

      Στις περιπτώσεις όμως που στο εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 παρουσιάζεται απόκλιση ως προς την επιφάνεια του περιγραφόμενου ακινήτου ή και τα λοιπά περιγραφικά στοιχεία αυτού και, για το λόγο αυτό, η προκύπτουσα από το εκκαθαριστικό αξία είναι μικρότερη ή δεν έχει δηλωθεί μέρος ή και όλο το ακίνητο, τότε υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2009 με την ορθή απεικόνιση του ακινήτου. Η δήλωση εκκαθαρίζεται άμεσα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ και, αφού καταβληθεί ο αναλογών κύριος και πρόσθετος φόρος από τον υπόχρεο, χορηγείται σε αυτόν το νέο εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 επικυρωμένο, επί του οποίου βεβαιώνεται η καταβολή του επιμεριστικά αναλογούντος τέλους.

      - Αν η απόκλιση δικαιολογείται από ρητή και σαφή οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών, ο φορολογούμενος υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία εξηγεί τους λόγους απόκλισης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα παραστατικά. Η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίγραφα, από τα οποία το ένα επιστρέφεται θεωρημένο, προκειμένου να επισυναφθεί στο οικείο συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για αυθαίρετα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με τους νόμους 3843/2010 και4014/2011 (εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. 2009 ή/και υπεύθυνη δήλωση για το αυθαίρετο τακτοποιούμενο κτίσμα), καθώς και στην περίπτωση μεταβίβασης κτίσματος που ανηγέρθη μετά την 1/1/2009 (εκκαθαριστικό για το οικόπεδο, υπεύθυνη δήλωση για το κτίσμα).

      - Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει καμία δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), ενώ είχε υποχρέωση γι’ αυτό, αν το ακίνητο το είχε πριν την 1η Ιανουαρίου 2008 θα υποβάλει δηλώσεις για τα έτη 2008 και 2009, ενώ αν το απέκτησε εντός του έτους 2008, θα υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2009. Αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή της δήλωσης, εκκαθάριση αυτής και χορήγηση του εκκαθαριστικού Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 με βεβαίωση καταβολής του φόρου, είναι η Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).

      - Αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη χορήγηση του εκκαθαριστικού Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 με την επ’ αυτού βεβαίωση καταβολής του φόρου είναι η Δ.Ο.Υ., η οποία εξέδωσε το Ε.Τ.ΑΚ. του έτους 2009.

      - Στις περιπτώσεις συζύγων που βρίσκονται σε διάσταση ή όταν υπάρχει διαζύγιο και το εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 ήταν κοινό, αντί του κοινού εκκαθαριστικού σημειώματος– δήλωσης Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, χορηγείται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. βεβαίωση, στην οποία περιγράφεται αναλυτικά το δηλωθέν ακίνητο καθώς και η εξόφληση του φόρου, προκειμένου να επισυναφθεί αυτή στο οικείο συμβόλαιο, στα πλαίσια της διασφάλισης του φορολογικού απορρήτου.

      - Αυτός που αποδέχεται αγοραπωλησία ακινήτου μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκε φυσικό πρόσωπο σε δήλωση βουλήσεως, πρέπει, πριν από την αποδοχή, να υποβάλει κυρωμένο αντίγραφο της απόφασης αυτής στον προϊστάμενο της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. του φυσικού προσώπου που καταδικάστηκε. Η δικαστική απόφαση υποβάλλεται σε δύο (2) αντίτυπα, από τα οποία το ένα επιστρέφεται θεωρημένο για να επισυναφθεί, αντί του εκκαθαριστικού σημειώματος Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, στο οικείο συμβόλαιο.

      - Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επισυνάπτονται σε συμβολαιογραφικά έγγραφα που συντάσσονται από 5 Απριλίου 2013 και μετά.

      Σημειώνεται ότι η ίδια υποχρέωση (για επισύναψη εκκαθαριστικού Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009) υπήρχε από τις 2 Ιανουαρίου 2013 έως και τις 22 Ιανουαρίου 2013 (βάσει της ΠΟΛ.1003/2.1.2013 Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών). Για το διάστημα από 23 Ιανουαρίου 2013 έως και 4 Απριλίου 2013, δεν απαιτείτο να επισυναφθεί κανένα πιστοποιητικό η εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. φυσικού προσώπου κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων.

      - Το εκκαθαριστικό ή/και η υπεύθυνη δήλωση, κατά περίπτωση, επισυνάπτονται στην πρωτότυπη πράξη και παραμένουν στο αρχείο του συμβολαιογράφου, γενομένης ρητής μνείας περί τούτου στο καταρτιζόμενο συμβολαιογραφικό έγγραφο. Οι υποθηκοφύλακες και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή καταχώριση, αντίστοιχα, συμβολαιογραφικών πράξεων, αν δεν προκύπτει ρητά από αυτά ότι έχει επισυναφθεί το εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 ή/και η θεωρημένη από τη Δ.Ο.Υ. υπεύθυνη δήλωση και ότι αυτά τηρούνται στο αρχείο του συμβολαιογράφου με την πρωτότυπη πράξη.

      - Τονίζεται ιδιαίτερα ότι τα προαναφερόμενα περί υποχρέωσης προσκόμισης εκκαθαριστικών Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 εφαρμόζονται στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος είναι φυσικό πρόσωπο. Στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο, κατά την κατάρτιση των πιο πάνω συμβολαιογραφικών πράξεων απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού Φ.Α.Π. των ετών 2011 & 2012 (σχετ. η ΠΟΛ.1265/30.12.2011 Α.Υ.Ο.)



      Ακριβές Αντίγραφο
      Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

      Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
      Θεοχάρης Θεοχάρης

      Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1039137 ΕΞ. 1.3.2013 Παρέχονται πληροφορίες, σχετικά με συγχώνευση – συνένωση φορολογικών στοιχείων


      Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1039137 ΕΞ. 1.3.2013
      Παρέχονται πληροφορίες, σχετικά με συγχώνευση – συνένωση φορολογικών στοιχείων

      Αθήνα, 1η Μαρτίου 2013
      Αρ. Πρωτ.: Δ15Β΄1039137 ΕΞ. 2013

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
      ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
      ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
      ΤΜΗΜΑ Β΄

      Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
      Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
      Τηλέφωνο : 210-3610030
      FΑΧ : 210-3615052

      ΘEMA: Παρέχονται πληροφορίες, σχετικά με συγχώνευση – συνένωση φορολογικών στοιχείων.

      Σχετ.: Η από 21.2.2012 αίτησή σας (μέσω τηλεομοιοτυπίας).

      Απαντώντας στην παραπάνω σχετική αίτησή σας, αναφορικά με τα αιτήματά σας, σχετικά με το αντικείμενο του θέματος, που υποβάλλετε με αυτήν, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

      1. Με τις διατάξεις του άρθρου 2 (παρ. 6) του Κ.Φ.Α.Σ., επαναλαμβάνονται τα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 19 (παρ. 4) του προϊσχύσαντα Κ.Β.Σ (Π.Δ. 186/1992), όσον αφορά τη συγχώνευση – συνένωση βιβλίων και στοιχείων.

      Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις, όπως ερμηνεύτηκαν με την παρ. 19.8. της ΠΟΛ.3/24.11.1992 (ερμηνευτική των διατάξεων του Κ.Β.Σ.), ο επιτηδευματίας έχει τη δυνατότητα να συγχωνεύει ή να συνενώνει βιβλίο με άλλα βιβλία ή στοιχεία, στοιχείο με άλλα στοιχεία ή βιβλία, με τρόπο ώστε με μία εγγραφή να επιτυγχάνεται η ταυτόχρονη τήρηση και έκδοση δύο ή περισσότερων βιβλίων ή στοιχείων.

      Περαιτέρω, στην ίδια εγκύκλιο αναφέρονται οι προϋποθέσεις για τη συνένωση – συγχώνευση, κατά τα ανωτέρω, καθώς και ενδεικτικές περιπτώσεις συγχώνευσης ή συνένωσης βιβλίων - στοιχείων.

      Ειδικότερα, προκειμένου για τη συνένωση – συγχώνευση φορολογικών στοιχείων, θα πρέπει αφ’ ενός να συντρέχουν ταυτόχρονα δύο πράξεις στο ίδιο πρόσωπο (π.χ. το συνενωμένο δελτίο αποστολής – τιμολόγιο αποτελεί συνοδευτικό στοιχείο και στοιχείο αξίας ταυτόχρονα), την ίδια χρονική στιγμή και για την ίδια συναλλαγή, η οποία μπορεί να είναι είτε χονδρική είτε λιανική (πώληση αγαθού ή παροχή υπηρεσίας), διαζευκτικά και όχι αθροιστικά.

      Εξυπακούεται ότι, μια συναλλαγή δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα χονδρική και λιανική (πώληση αγαθού ή παροχή υπηρεσίας), προς το ίδιο πρόσωπο, καθώς επίσης και ότι από τη συνένωση στοιχείων δεν μπορεί να προκύπτει φορολογικό στοιχείο το οποίο λειτουργεί, κατά το δοκούν, πότε σαν στοιχείο λιανικών και πότε σαν στοιχείο χονδρικών συναλλαγών.

      Για τους λόγους που προαναφέρονται, δεν μπορεί να τύχει καταφατικής απάντησης το αίτημά σας, περί συνένωσης – συγχώνευσης της απόδειξης παροχής υπηρεσιών με το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, καθότι πρόκειται για στοιχεία αξίας από τα οποία «διακρίνεται» το είδος της συναλλαγής, η οποία μπορεί να είναι είτε χονδρική είτε λιανική (πώληση αγαθού ή παροχή υπηρεσίας), την ίδια χρονική στιγμή, μεταξύ των ιδίων αντισυμβαλλομένων.

      2. Όσον αφορά το αίτημά σας περί συνένωσης –συγχώνευσης της απόδειξης παροχής υπηρεσιών με το μισθωτήριο συμβόλαιο που συντάσσεται για την ενοικίαση των αυτοκινήτων, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα: α) Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων με τις διατάξεις της παρ.1Α (περίπτωση ε΄), του άρθρου 19 του προϊσχύσαντα Κ.Β.Σ., που όριζαν ότι δεν επιτρέπεται η θεώρηση παραστατικών, των οποίων η έκδοση και θεώρηση προβλέπεται από μη φορολογικές διατάξεις, επιτρεπόταν η θεώρηση των συμβάσεων μίσθωσης αυτοκινήτων, θέση που δεν επαναλαμβάνεται με τις διατάξεις του ισχύοντος από 1.1.2013 Κ.Φ.Α.Σ..

      β) Οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Α.Σ. (όπως και η προϊσχύουσες της παρ.4 του άρθρου 19 του Κ.Β.Σ.), προβλέπουν τη συνένωση – συγχώνευση είτε βιβλίων με άλλα βιβλία ή στοιχεία, είτε στοιχείων με άλλα στοιχεία ή βιβλία.

      Περαιτέρω, το Σ.τ.Ε. (γνωμοδότηση 4213/1999), αναφορικά με το μισθωτήριο συμβόλαιο για την εκμίσθωση επιβατηγών αυτοκινήτων, γνωμοδότησε τα εξής: «Το μισθωτήριο έγγραφο, το οποίο πρέπει να συνάπτεται για την εκμίσθωση κάθε αυτοκινήτου, σύμφωνα με σχετική Υπουργική απόφαση (Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών), δεν συνιστά φορολογικό στοιχείο ούτε η προβλεπόμενη θεώρηση από φορολογική αρχή το καθιστά φορολογικό στοιχείο. Εξάλλου, ούτε η ενδεχόμενη συνένωση του μισθωτηρίου αυτού εγγράφου με την Α.Π.Υ. καθιστά το στοιχείο αυτό φορολογικό, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για συνένωση της παραγράφου 4 του άρθρου 19 του Κ.Β.Σ., η οποία αφορά μόνον τα στοιχεία που προβλέπονται από τον Κώδικα αυτόν. Επομένως, για τις παραλείψεις στο μισθωτήριο δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του Κ.Β.Σ..

      Ενόψει των προαναφερομένων, εφόσον το μισθωτήριο συμβόλαιο για την εκμίσθωση δεν συνιστά φορολογικό στοιχείο και επιπλέον από τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ., δεν προβλέπεται η θεώρηση εντύπων ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης αυτοκινήτων (μη φορολογικά παραστατικά), δεν είναι εφικτή η συνένωση – συγχώνευση αυτού με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών, που εκδίδεται από τους υπόψη επαγγελματίες στις συναλλαγές με ιδιώτες, σύμφωνα με τις κατ’ ιδίαν διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του Κ.Φ.Α.Σ..



      Ακριβές αντίγραφο
      Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας

      Ο Αν/τής Προϊστάμενος της Δ/νσης
      ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣΤΑΧΑΚΗΣ

      Παράταση προθεσμίας υποβολής Α.Π.Δ. μηνός Ιανουαρίου 2013


      Παράταση προθεσμίας υποβολής Α.Π.Δ. μηνός Ιανουαρίου 2013
      [12.04.2013]
      http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/13128

      Προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα κατά τη διαδικασία παραλαβής των Α.Π.Δ. μισθολογικών περιόδων από 1/1/2013
      και μετά, όσον αφορά την καταχώρηση του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.) στο αντίστοιχο πεδίο των Α.Π.Δ., όταν για
      οποιονδήποτε λόγο ο εργοδότης δεν διαθέτει τη σχετική πληροφορία για συγκεκριμένο εργαζόμενό του, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:
      Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο επταψήφιος μοναδικός αριθμός «0000000» (ο ίδιος αριθμός επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για όλους τους εργαζόμενους) , ώστε να παραληφθούν οριστικά οι Α.Π.Δ. μισθολογικών περιόδων Ιανουαρίου 2013, Φεβρουαρίου 2013, Μαρτίου 2013 και Απριλίου 2013 και μόνο αυτές, όταν δεν υφίστανται άλλες λανθασμένες εγγραφές τους.
      Κατά την υποβολή Α.Π.Δ. περιόδων Μαΐου 2013 και μετέπειτα, θα πρέπει να καταχωρείται ο ορθός ΑΜΑ κάθε εργαζόμενου, στο αντίστοιχο
      πεδίο της Α.Π.Δ. άλλως δεν θα είναι δυνατή η παραλαβή τους.

      Κατόπιν των προαναφερομένων και προς διευκόλυνση των εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων, Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και ΟΤΑ κρίνεται απαραίτητο να δοθεί νέα παράταση προθεσμίας υποβολής της Α.Π.Δ. μηνός «ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013» έως 30-4-2013 αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

      Η καταβολή των εισφορών θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός των κατά νόμο προβλεπομένων προθεσμιών.


      .Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Ε40/235/12.4.2013
      α) Συμπλήρωση του πεδίου "Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου" (Α.Μ.Α.) των Α.Π.Δ. εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων, Οικοδομοτεχνικών Έργων, Δημοσίου, ΝΠΔΔ και Ο.Τ.Α. β) Παράταση προθεσμίας υποβολής Α.Π.Δ. μηνός Ιανουαρίου 2013
      Αθήνα 12 / 4 / 2013
      Αριθμ. Πρωτ. Ε40 / 235

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
      ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
      Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
      ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΣΟΔΩΝ
      ΤΜΉΜΑTA: ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ
      : ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

      Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
      10241 ΑΘΗΝΑ
      Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 242-244-246
      : 210 52 15 256-258
      FAX : 210 52 23 228
      E – mail : asfika@otenet.gr

      ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

      ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

      ΘΕΜΑ: α) Συμπλήρωση του πεδίου ¨Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου¨ (Α.Μ.Α.) των Α.Π.Δ. εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων, Οικοδομοτεχνικών Έργων, Δημοσίου, ΝΠΔΔ και Ο.Τ.Α. β) Παράταση προθεσμίας υποβολής Α.Π.Δ. μηνός ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013.

      ΣΧΕΤ : Το με αριθ. Γ99/1/48/19.3.2013 Γενικό Έγγραφο.

      Προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα κατά τη διαδικασία παραλαβής των Α.Π.Δ. μισθολογικών περιόδων από 1/1/2013 και μετά, όσον αφορά την καταχώρηση του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.) στο αντίστοιχο πεδίο των Α.Π.Δ., όταν για οποιονδήποτε λόγο ο εργοδότης δεν διαθέτει τη σχετική πληροφορία για συγκεκριμένο εργαζόμενό του, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

      Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο επταψήφιος μοναδικός αριθμός «0000000» (ο ίδιος αριθμός επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για όλους τους εργαζόμενους) , ώστε να παραληφθούν οριστικά οι Α.Π.Δ. μισθολογικών περιόδων Ιανουαρίου 2013, Φεβρουαρίου 2013, Μαρτίου 2013 και Απριλίου 2013 και μόνο αυτές, όταν δεν υφίστανται άλλες λανθασμένες εγγραφές τους.

      Κατά την υποβολή Α.Π.Δ. περιόδων Μαΐου 2013 και μετέπειτα, θα πρέπει να καταχωρείται ο ορθός ΑΜΑ κάθε εργαζόμενου, στο αντίστοιχο πεδίο της Α.Π.Δ. άλλως δεν θα είναι δυνατή η παραλαβή τους.

      Κατόπιν των προαναφερομένων και προς διευκόλυνση των εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων, Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και ΟΤΑ κρίνεται απαραίτητο να δοθεί νέα παράταση προθεσμίας υποβολής της Α.Π.Δ. μηνός «ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013» έως 30-4-2013 αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

      Η καταβολή των εισφορών θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός των κατά νόμο προβλεπομένων προθεσμιών.


      ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
      Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
      ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
      & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

      Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
      ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

      Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

      Και πληρώνεις φόρους... και ταλαιπωρείσαι


      Και πληρώνεις φόρους... και ταλαιπωρείσαι

      Εκτύπωση σελίδας
      Αποθήκευση σελίδας
      Αποστολή με e-mail
      Προσθήκη στο αρχείο
      Μέγεθος κειμένου
      Του Σπύρου Δημητρέλη

      Τουλάχιστον άλλους δυο μήνες θα ταλαιπωρούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο προκειμένου να εξοφλούν τις οφειλές τους. Ενώ οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί για τμηματική εξόφληση μπορούν πλέον να εξοφληθούν σε οποιαδήποτε τράπεζα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις οφειλές που έχουν ρυθμιστεί. Σε αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι κάθε μήνα να εμφανίζονται στο ταμείο της εφορίας που υπάγονται προκειμένου να πληρώνουν τη δόση τους.

      Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα τέλη του 2012 ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για κλείσιμο έως το τέλος Ιουνίου των ταμείων στις εφορίες. Οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν οφειλές προς το δημόσιο μέσω των εφοριών και όλες οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών. Στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτού του σχεδίου που αποσκοπεί στο να απελευθερωθεί προσωπικό από γραφειοκρατικές εργασίες και να ριχτεί στη μάχη των φορολογικών ελέγχων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ξεκίνησε η «κωδικοποίηση» κάθε είδους οφειλής.

      Για κάθε είδους μη ρυθμισμένη οφειλή, δηλαδή αρχική βεβαίωση, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε έναν κωδικό αριθμό που ονομάστηκε Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ). Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που εμφανίζει μια μη ρυθμισμένη οφειλή από κάθε είδους φόρο (π.χ. εισοδήματος) πληροφορείται μέσω του taxisnet την ΤΟ και μπορεί με αυτήν να προσέλθει σε οποιαδήποτε τράπεζα προκειμένου να την εξοφλήσει μερικώς ή ολικώς. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην πολύ πιο συχνή περίπτωση που ο φορολογούμενος προχωρά σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης της οφειλής του.

      Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στην οφειλή μια Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) με την οποία θα μπορεί να εξοφλήσει κάθε δόση σε οποιαδήποτε τράπεζα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν έχει προχωρήσει. Ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα. Κάθε φορολογούμενος που ρυθμίζει την οφειλή (πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους) θα πρέπει κάθε μήνα να επισκέπτεται την εφορία του για να πληρώνει τη δόση. Μάλιστα, δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τη δόση ούτε σε άλλη εφορία, αλλά μόνο σε αυτήν στην οποία υπάγεται. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την απόδοση ΤΡΟ;

      Η σύμβαση που έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών σε εξωτερικούς ανάδοχους για το σχετικό έργο προχωρά με ρυθμούς χελώνας λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας εγκρίσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλες υπηρεσίες. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι το πρόβλημα αναμένεται να έχει ξεπεραστεί πλήρως μέσα στο επόμενο δίμηνο προκειμένου να αποσυμφορηθούν σημαντικά οι εφορίες.

      Στο μεταξύ προχωρά το σχέδιο σύνδεσης των εφοριών με το νέο πληροφοριακό σύστημα taxis. Σταδιακά ενώνονται με το νέο σύστημα οι νέες εφορίες που έχουν προκύψει από τη συγχώνευση των προηγούμενων εφοριών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εκλείπει σταδιακά η απαράδεκτη εικόνα οι νέες εφορίες να διαθέτουν δυο ή τρία γκισέ για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων κάθε πρώην εφορίας ξεχωριστά. Για παράδειγμα, στην νέα εφορία Αγίας Παρασκευής (πρώην Χολαργού)συγχωνεύθηκαν οι εφορίες Χολαργού και Αγίας Παρασκευής. Πριν τη διασύνδεση της νέας εφορίας με το νέο taxisnet σε κάθε τμήμα υπήρχαν δυο γκισέ, ένα που έγραφε Αγία Παρασκευή και εξυπηρετούσε τους φορολογούμενους της Αγίας Παρασκευής και ένα που έγραφε Χολαργός. Με το νέο σύστημα η επικοινωνία της εφορίας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πλέον σε κεντρικό επίπεδο και κάθε εφορία έχει πρόσβαση στα στοιχεία κάθε φορολογούμενου που εξυπηρετεί. Στόχος είναι σύντομα όλες οι εφορίες να λειτουργούν όπως και τα τραπεζικά καταστήματα, δηλαδή να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο φορολογούμενος από κάθε εφορία και όχι μόνο από αυτήν στην οποία υπάγεται.

      spiros.dimitrelis@capital.gr


      Πηγή:www.capital.gr