Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ Μονιμοποιείται το χαράτσι της ΔΕΗ

ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

Μονιμοποιείται το χαράτσι της ΔΕΗ

Το υπ. Οικονομικών προς το παρόν δεν παίρνει θέση, ενώ η Κομισιόν στηρίζει το ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ
Μονιμοποίηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ «μυρίζει» η κωλυσιεργία της κυβέρνησης στο θέμα της θέσπισης του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την απαλλαγή των καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, ώστε να ικανοποιήσει κομματική πελατεία από την περιφέρεια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στην «Ε», μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών από την περιφέρεια της Ν.Δ., στο άρμα της «υπεράσπισης» των αγροτών μπήκε και το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να κερδίσει πόντους στους ψηφοφόρους της περιφέρειας.
Το πρόβλημα που δημιουργείται από τη σχεδιαζόμενη «απαλλαγή» των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι ότι θα συμπαρασύρει εκτός φορολογίας και τα μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια, καθιστώντας έτσι ως μόνη λύση για να εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τα ακίνητα τη διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και το 2014.
Τα ελληνικά παράλογα όμως δεν σταματούν εδώ. Εάν διατηρηθεί το «μειωμένο» κατά 15% χαράτσι και το 2014, στα ταμεία θα φέρει 2 δισ. ευρώ, έσοδα όμως που δεν ικανοποιούν τους μνημονιακούς στόχους που προβλέπουν έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από την ακίνητη περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι το χαράτσι πρέπει να επιβληθεί με την αρχική του μορφή (δηλαδή χωρίς τη μείωση του 15%), ώστε να καλυφθεί η απόκλιση από τους στόχους.
Καθόλου τυχαία, το υπουργείο Οικονομικών σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται εδώ και τόσους μήνες, δεν έχει πάρει θέση. Φέρεται μάλιστα να μην έχει καταθέσει καμία πρόταση, παρότι έχει παραλάβει εδώ και μήνες τις προτάσεις της επιτροπής, φέρνοντας έτσι πιο κοντά τη διατήρηση του χαρατσιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται ότι το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται, για τη διετία 2015-2016, μπορεί να καλυφθεί με τη διατήρηση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί στα τρία χρόνια του Μνημονίου. Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι και το έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ).
Λύση τώρα
Ηδη όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η όλη συζήτηση έχει τραβήξει πάρα πολύ καιρό, ενώ η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι θέλει με την επάνοδό της στην Αθήνα, σε λίγες μέρες, να δει τις τελικές προτάσεις για το νέο νόμο, ο οποίος πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα αποτελεί δέσμευση των τριών πολιτικών αρχηγών. Παρ'όλα αυτά, όμως, οι ίδιοι δείχνουν να μην μπορούν να υποστηρίξουν τη δέσμευσή τους και -όπως αναμένεται- θα συναντηθούν εκ νέου ώστε να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια εξαίρεση από το νέο φόρο των αγροτικών εκτάσεων, γεγονός όμως που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα αστικά ακίνητα.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της εισπραξιμότητας του φόρου, καθώς η τρόικα επιμένει ότι για να φέρει ο φόρος τα απαιτούμενα 2,6 δισ. ευρώ, πρέπει να σχεδιαστεί με εκτιμώμενα έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και όχι 3 δισ. ευρώ που προτείνει η ελληνική πλευρά. Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός της εξαίρεσης των καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων με το σχεδιασμό του νέου φόρου με έσοδα 3,2 δισ. ευρώ θα κάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να σηκώσουν ακόμα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη για το 2014.

ΟΑΕΕ Σύνταξη και σε οφειλέτες

 ΟΑΕΕ

Σύνταξη και σε οφειλέτες

Ευνοϊκή διάταξη για 60.000 οφειλέτες που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και οφείλουν ποσά μέχρι 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ θέτει σε εφαρμογή το Ταμείο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με συμψηφισμό των χρεών.
Η διάταξη αφορά τους «παλιούς» ασφαλισμένους πριν από την 1η-1-1993 και, σύμφωνα με εγκύκλιο, για τον καθορισμό του ποσού από εισφορές που μπορεί να παρακρατηθεί θα λαμβάνεται το 30πλάσιο του εκάστοτε οριζόμενου κατώτατου ορίου συντάξεων γήρατος ΟΑΕΕ (30 x 473,40 = 14.202,00 ευρώ) και μέχρι το ποσό των 20.000,00 ευρώ μετά την προσαύξησή του με πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, ανεξαρτήτως από το Ταμείο προέλευσης και τις διατάξεις υπολογισμού του ποσού σύνταξης για λόγους ενιαίας εφαρμογής.
Τα παραπάνω δεν μπορούν να ισχύσουν στην περίπτωση συνταξιοδότησης ασφαλισμένων πρώην ΤΣΑ που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με διατήρηση Δ.Χ. αυτοκινήτου, για γυναίκες με 25ετή συντάξιμο χρόνο και ηλικία 60 ετών και πλέον, διότι η εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων του πρώην Ταμείου ως προς τον υπολογισμό του ποσού σύνταξης είναι υποχρεωτική και δεν τίθεται θέμα επιλογής του ποσού ή εφαρμογής του κατώτατου ορίου του ΟΑΕΕ.

Ακίνητα και χρέη «Ομηροι» των φόρων στα ακίνητα

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Ακίνητα και χρέη

«Ομηροι» των φόρων στα ακίνητα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
«Ομήρους της ληστρικής φορολογίας ακινήτων, και πραγματικά λύτρα τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν», χαρακτήρισε τους ιδιοκτήτες ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, κατά την ομιλία του στη δημόσια συζήτηση που διεξήχθη την Πέμπτη στα γραφεία της ΠΟΜΙΔΑ.
Ο Παραδιάς ανέφερε ότι την τελευταία τριετία στην ουσία δεκαπλασιάστηκε το φορολογικό βάρος της ακίνητης περιουσίας, η κρίση εκμηδενίζει βαθμιαία τα μισθωτικά εισοδήματά της, οι φόροι «κατεδαφίζουν» την αγοραστική της αξία, ποινικοποιήθηκε βαρύτατα η αδυναμία εξόφλησής τους, και τελικά η περιουσία μεταβλήθηκε από δικαίωμα, σε πραγματικό βάρος.
Ως προς τον ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων, ο Παραδιάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι το κράτος πρέπει να επιδιώξει να εισπράξει όχι πολλά από λίγους, αλλά λίγα από πολλούς. Γι΄ αυτό η φορολογική βάση θα πρέπει να είναι κάθε είδος ακίνητης περιουσίας, χωρίς καμιά εξαίρεση ή αφορολόγητο.
Εναλλακτικά θα μπορούσε να ισχύσει μη βεβαίωση φόρου έως και 50 ευρώ ετησίως, που θα κάλυπτε περιουσία έως και 50.000 ευρώ. Θα πρέπει να υιοθετηθούν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και μεγάλα φορολογικά κλιμάκια, και η πληρωμή να μεθοδευτεί σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 10% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης όλου του ποσού.
Ως προς τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο Στ. Παραδιάς παρατήρησε ότι σήμερα στη χώρα μας δεν υφίσταται κτηματαγορά εν λειτουργία, ούτε σημερινές εμπορικές αξίες για σύγκριση με τις αντικειμενικές.
Συνεπώς θα πρέπει να γίνει άμεση μείωση κατά -40% όλων των υψηλών τιμών ζώνης, μείωση κατά -50% των συντελεστών εμπορικότητας, μείωση κατά -20% των συντελεστών παλαιότητας και να καθιερωθεί μειωτικός συντελεστής 0,50 για τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα κτίσματα.
Ως προς τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ο Παραδιάς τόνισε ότι η «κατεδαφισμένη» κυριολεκτικά αστική ιδιοκτησία αδυνατεί να σηκώσει μόνη της το βάρος των 3 και πλέον δισ. ετησίως και γι΄αυτό θα πρέπει στην κοινή προσπάθεια να συμμετέχουν όλοι οι ιδιοκτήτες, κάθε είδους ακινήτου, γιατί οτιδήποτε χαρίζεται σε κάποια κατηγορία ιδιοκτητών, επιβαρύνει αυτόματα τους υπόλοιπους.
Χρειάζεται να γίνει κατηγοριοποίηση & φορολόγηση ανά στρέμμα ετησίως, και να θεσμοθετηθεί η έκπτωση του φόρου των κατ΄επάγγελμα αγροτών από το δηλούμενο φορολογητέο αγροτικό εισόδημά τους, ώστε η απαλλαγή αυτή να ισχύσει πράγματι μόνον γι΄αυτούς.
Ως προς την πληρωμή των φόρων, ο Παραδιάς ζήτησε να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας για πληρωμή φόρων γενικά, να συμπεριλαμβάνονται τα χρέη από φόρο κατοχής σε κάθε διευκολυντική ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και να γίνει αποποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής φόρων κατοχής ακινήτων.
Τέλος ζήτησε να θεσμοθετηθεί τόσο «η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου για εξόφληση φόρων κατοχής, όσο και η, ανεξαρτήτων χρεών, δυνατότητα παραίτησης από την κυριότητα με μονομερή μεταβίβαση ακινήτων προς τον οικείο ΟΤΑ, ώστε οι ιδιοκτήτες και τα παιδιά τους να πάψουν να είναι πραγματικοί όμηροι των περιουσιακών τους στοιχείων και τα ποσά που οφείλουν στο Δημόσιο, να έχουν πλέον σήμερα τον χαρακτήρα όχι φόρων, αλλά λύτρων, για να μένουν έξω από τις φυλακές».
με πληροφορίες ΑΠΕ

Τα τρία στάδια εφαρμογής του θεσμού

Έντυπη Έκδοση 

Τα τρία στάδια εφαρμογής του θεσμού

Τα στάδια εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου έχουν ως εξής:
1 Αμέσα, από την έναρξη εφαρμογής του θεσμού: α) Για όλα τα ακίνητα, παλαιά και νέα, προκειμένου να μεταβιβαστούν. Η πρόβλεψη που ισχύει σήμερα, ότι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι υποχρεωτική τεχνική έκθεση του μηχανικού και η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου, θα ενσωματωθεί σε μία πράξη, που μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνεται στην ταυτότητα του ακινήτου.
β) Για όλες τις νέες οικοδομές. Η υποχρέωση δημιουργίας της «ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου» θα αρχίζει με την ολοκλήρωση των εργασιών τοιχοποιίας και θα ολοκληρώνεται εντός είκοσι ημερών από τη σύνδεση του ακινήτου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο κ.λπ).
γ) Για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που αναμένεται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου του ΥΠΕΚΑ, καθώς η «ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου» θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν πριν απότο 1983.
Εντός 5ετίας για τους 1.250.000 ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ενταχθεί στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης του υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα: α) Οι 750.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου 3843/2010 για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης και
β) οι 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η έκδοση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» θα είναι προϋπόθεση για δικαιοπραξίες επί του ακινήτου. Επίσης όσα ακίνητα έχουν ανεγερθεί από το 1981 έως το 2011 και η τακτοποίησή τους αφορά πολεοδομικές παραβάσεις μέχρι 40% στην κάλυψη και μέχρι 20% στο ύψος - σε σχέση με όσα προβλέπονται από την οικοδομική άδεια, η έκδοση της ταυτότητας θα είναι υποχρεωτική για την οριστική νομιμοποίηση κλεισμένων χώρων, ώστε να μην παραμείνουν στο καθεστώς της τακτοποίησης για 40 χρόνια. Το υπουργείο διευκρινίζει σχετικά ότι όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτηρίου και δεν θα χρειάζεται επανυποβολή.
3 Εντός δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2023, για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτήρια. Παράλληλα θα ισχύει υποχρέωση περιοδικών ελέγχων ανά 8 έως 15 χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία του κτηρίου.
Τέλος, σημειώνεται ότι στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτηρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

Κυρώσεις για ψευδείς δηλώσεις

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες -από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των ελεγκτών δόμησης ή με άλλο τρόπο- διαπιστωθεί ότι οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με την άδεια δόμησης και ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτηρίου από τον επιβλέποντα, προβλέπεται παράλληλα με τα πρόστιμα αυθαιρέτου επιβολή προστίμου από 2.000 έως 20.000 ευρώ και βαριές «καμπάνες» που φτάνουν μέχρι την οριστική ανάκληση της άδειας επαγγέλματος για τους μηχανικούς.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕΤΡΑ - ΣΟΚ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Φακελώνουν 7,4 εκατ. ασφαλισμένους

Έντυπη Έκδοση 

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕΤΡΑ - ΣΟΚ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Φακελώνουν 7,4 εκατ. ασφαλισμένους

Σε πλήρες φακέλωμα 4,2 εκατομμυρίων ενεργών ασφαλισμένων και 3,2 εκατομμυρίων συνταξιούχων προχωρεί η κυβέρνηση κατ' απαίτησιν της τρόικας μέσω της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εκπονήσει άμεσα αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σχετικά με τη βιωσιμότητα τα ερχόμενα χρόνια του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα μας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έρχονται αυξήσεις στις εισφορές και περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα από τα οποία σήμερα βρίσκονται στο κόκκινο, να καταφέρουν να ορθοποδήσουν, καθώς τα επόμενα χρόνια περιορίζεται αισθητά η κρατική χρηματοδότηση που σήμερα φθάνει τα 12,8 δισ. ευρώ. Με δύο άκρως εμπιστευτικά έγγραφα που απέστειλε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στις 24.04.2013 και 29.05.2013 αιτείται από την Ανεξάρτητη Αρχή την άδεια ώστε να προχωρήσει στη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για 7,4 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Αναλογιστική έκθεση
Τα στοιχεία αυτά ζητεί να τα λάβει από όλους τους φορείς (φορείς κοινωνικής ασφάλισης όπως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το υπουργείο Εσωτερικών κ.λπ.), με σκοπό -όπως αναφέρει- να προχωρήσει στη σύνταξη αναλογιστικής έκθεσης την οποία θα παραδώσει στην τρόικα, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο, προκειμένου να γίνει κρίση των αποτελεσμάτων της. Ετσι σε όποια ασφαλιστικά ταμεία εντοπισθούν τεράστιες αποκλίσεις και κριθούν ότι βρίσκονται στο κόκκινο, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων αλλά και σε νέες περικοπές των συντάξεων, ώστε να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα.
Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φακέλωμα για εκατομμύρια ενεργούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητούνται για επεξεργασία τα πάντα, από το γενεαλογικό δένδρο ενός ασφαλισμένου μέχρι την οικονομική του κατάσταση. Ειδικότερα για τους ενεργούς ασφαλισμένους, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή ζητεί: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αριθμό Μητρώου, φύλο, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, ημερομηνία ασφάλισης στο φορέα, ημερομηνία πρώτης ασφάλισης, ένδειξη κοινά - βαρέα - υπερβαρέα, ασφαλιστική κλάση ή κατηγορία, συνολικός ετήσιος μισθός, συνολικός ετήσιος ασφαλιστέος μισθός, σύνολο ετήσιων καταβληθεισών εισφορών, ένδειξη κατώτατου μισθού, πληρωτέοι μήνες έτους, πληρωθέντες μήνες έτους, πληρωτέοι μήνες καριέρας, πληρωθέντες μήνες καριέρας, προγενέστερος φορέας ασφάλισης διαφορετικός από τον τρέχοντα, ένδειξη παλαιός / νέος, ένδειξη νεοεισερχόμενος, ενεργός / ανενεργός, ημερομηνία διακοπής, αιτία κατάστασης σε περίπτωση ανενεργού, ένδειξη επανεισερχόμενος, ημερομηνία γέννησης συζύγου, αριθμός τέκνων, ημερομηνία γέννησης πρώτου τέκνου, ημερομηνία γέννησης δεύτερου τέκνου.
Για τους συνταξιούχους ζητούνται: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αριθμός μητρώου, φύλο, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, ημερομηνία γέννησης συζύγου, ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης, είδος σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) , σχέση με τον θανόντα, τελευταίος ετήσιος μισθός πριν από τη συνταξιοδότηση, ετήσια σύνταξη, κρατήσεις ν. 3986/2011, ν. 4024/2011, ν. 4051/2012, ν. 4093/2012, προστατευόμενα μέλη, ημερομηνία γέννησης πρώτου μέλους, ημερομηνία γέννησης δεύτερου μέλους, συνταξιούχος κατώτατου ορίου, ένδειξη νέος συνταξιούχος έτους, ενεργός / ανενεργός, ημερομηνία διακοπής, αιτία κατάστασης σε περίπτωση ανενεργού, ένδειξη επανεισερχόμενου.
Ταυτοποίηση
Τα στοιχεία αυτά, όπως επικαλείται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, είναι αναγκαία ώστε να γίνει ταυτοποίηση του ασφαλισμένου/συνταξιούχου όσον αφορά την προϋπηρεσία, την κινητικότητα ανά φορέα, το πλήθος των συνταξιούχων κ.λπ. Αναφέρει επίσης ότι «οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές για την εκπόνηση των προαναφερθεισών μελετών αλλά και οι παράμετροι που πρέπει να εμφανίζονται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων τίθενται από το "Euro Ageing Working Group" του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και αναπροσαρμόζονται με την πάροδο των ετών αλλά και με τις εκάστοτε ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλογιστικές μελέτες που εκπονούνται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή ελέγχονται από εκπροσώπους του EAWG και εφ' όσον εγκριθούν, τότε γίνονται αποδεκτές από την τρόικα και γίνεται χρήση των αποτελεσμάτων τους».

«Κολλάνε» στα προσωπικά δεδομένα

Το αίτημα της Αναλογιστικής Αρχής θα εξετασθεί από την ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζονται επιφυλάξεις για την παροχή άδειας τέτοιων δεδομένων, αρκετά από τα οποία αποτελούν προσωπικά δεδομένα.
Το έγγραφο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών ΔεδομένωνΤο έγγραφο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών ΔεδομένωνΠάντως στην περίπτωση που η Αρχή δώσει την έγκρισή της εξετάζεται η επεξεργασία των δεδομένων από την Αναλογιστική Αρχή να προβλεφθεί και με νομοθετική διάταξη ενώ η αποστολή των στοιχείων από τους φορείς να σταλούν με μέτρα ασφαλείας. Ειδικότερα οι φορείς δεν πρέπει να στείλουν τον κοινό κωδικό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ αλλά να εφαρμόσουν συγκεκριμένη τεχνική ψευδο-ανωνυμοποίησης, μέσω της κρυπτογράφησης των αναγνωριστικών με χρήση μυστικού κλειδιού. Επιπλέον η αποστολή των στοιχείων θα πρέπει να γίνεται με χρήση οπτικών μέσων (CD, DVD), σε κρυπτογραφημένη μορφή.

Ηλεκτρονική παγίδα για αυθαίρετα και φόρους

Έντυπη Έκδοση 

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ Π.Δ. ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Ηλεκτρονική παγίδα για αυθαίρετα και φόρους

Πλήρη έλεγχο της κατάστασης των ακινήτων, τόσο για τον εντοπισμό αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων όσο και για φορολογικούς σκοπούς, θα έχει η πολιτεία με την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου.
Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που έθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ότι τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτηρίου, που θα λειτουργήσουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένα και θα λειτουργούν ενιαία με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων της Κτηματολόγιο Α.Ε., της ΔΕΗ Α.Ε και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτης δήλωσε ότι «ο νέος θεσμός, μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία που εισάγει, προάγει τη διαφάνεια στην αγορά» και ότι «αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτηρίου, που δεν αφορά τα σχέδια της μελέτης, αλλά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η υποχρέωση συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτηρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελούν το μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών».
Μήνυμα
Το υπουργείο Περιβάλλοντος στέλνει παράλληλα μήνυμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αυθαίρετο κτίσμα ή πολεοδομικές υπερβάσεις σε ακίνητο με οικοδομική άδεια και δεν έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις τακτοποίησης είτε νομιμοποίησης με επιβολή προστίμου. Σχετικά σημειώνεται από το ΥΠΕΚΑ ότι «μετά την πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμού και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, θα αποδειχθεί αδύνατη η αυθαίρετη δόμηση και χρήση οποιουδήποτε ακινήτου δεν έχει καταγραφεί».
Το καλοκαίρι
Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του καλοκαιριού, ταυτοχρόνως με το νέο νόμο για τις νομιμοποίησεις αυθαιρέτων. Στον ηλεκτρονικό φάκελο της ταυτότητας του κτηρίου, που θα συμπληρώνεται από μηχανικό, θα καταχωρίζονται τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου (συμβόλαια, οικοδομική άδεια, αρχιτεκτονικά, στατικά σχέδια κ.λπ.).
Επίσης με τη λειτουργία του νέου πληροφορικού συστήματος η βεβαίωση μηχανικού και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτηρίου αντικαθίστανται από το πιστοποιητικό πληρότητας του κτηρίου ή της κάθε ιδιοκτησίας ξεχωριστά, όταν πρόκειται για πολυκατοικίες και κτηριακά συγκροτήματα. Δηλαδή ενοποιούνται αυτές οι διαδικασίες και θα εντάσσονται όλες μαζί στην ταυτότητα του κτηρίου.
Επίσης θα ισχύσει το «βιντεοφακέλωμα» των κτηρίων για τις νέες οικοδομές, με ημερομηνία έκδοσης οικοδομικής άδειας μετά την 1η Μαρτίου 2013, που ισχύει ο νέος οικοδομικός κανονισμός και ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών, ενώ για όλα τα παλαιότερα κτήρια από τη συγκεκριμένη ημερομηνία η απεικόνιση του ακινήτου θα γίνεται με φωτογραφίες.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι για την ηλεκτρονική ταυτότητα δεν θα ισχύσει παράβολο ή άλλη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υπέρ του Δημοσίου.
Οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν το μηχανικό με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Εκτιμάται ότι η ταυτότητα του κτηρίου, ανάλογα με το είδος του ακινήτου, θα κοστίζει από 200 έως 2.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, δεν θα υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση από το προβλεπόμενο μέχρι τώρα κόστος, αφού η κατάρτιση της ταυτότητας θα είναι ίδια διαδικασία με την προβλεπόμενη μέχρι τώρα δεύτερη φάση ηλεκτρονικής υποβολής στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ των στοιχείων και εγγράφων του ακινήτου.

Κυρώσεις για ψευδείς δηλώσεις

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες -από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των ελεγκτών δόμησης ή με άλλο τρόπο- διαπιστωθεί ότι οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με την άδεια δόμησης και ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτηρίου από τον επιβλέποντα, προβλέπεται παράλληλα με τα πρόστιμα αυθαιρέτου επιβολή προστίμου από 2.000 έως 20.000 ευρώ και βαριές «καμπάνες» που φτάνουν μέχρι την οριστική ανάκληση της άδειας επαγγέλματος για τους μηχανικούς.

Τα τρία στάδια εφαρμογής του θεσμού

Τα στάδια εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου έχουν ως εξής:
1 Αμέσα, από την έναρξη εφαρμογής του θεσμού: α) Για όλα τα ακίνητα, παλαιά και νέα, προκειμένου να μεταβιβαστούν. Η πρόβλεψη που ισχύει σήμερα, ότι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι υποχρεωτική τεχνική έκθεση του μηχανικού και η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου, θα ενσωματωθεί σε μία πράξη, που μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνεται στην ταυτότητα του ακινήτου.
β) Για όλες τις νέες οικοδομές. Η υποχρέωση δημιουργίας της «ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου» θα αρχίζει με την ολοκλήρωση των εργασιών τοιχοποιίας και θα ολοκληρώνεται εντός είκοσι ημερών από τη σύνδεση του ακινήτου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο κ.λπ).
γ) Για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που αναμένεται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου του ΥΠΕΚΑ, καθώς η «ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου» θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν πριν απότο 1983.
Εντός 5ετίας για τους 1.250.000 ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ενταχθεί στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης του υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα: α) Οι 750.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου 3843/2010 για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης και
β) οι 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η έκδοση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» θα είναι προϋπόθεση για δικαιοπραξίες επί του ακινήτου. Επίσης όσα ακίνητα έχουν ανεγερθεί από το 1981 έως το 2011 και η τακτοποίησή τους αφορά πολεοδομικές παραβάσεις μέχρι 40% στην κάλυψη και μέχρι 20% στο ύψος - σε σχέση με όσα προβλέπονται από την οικοδομική άδεια, η έκδοση της ταυτότητας θα είναι υποχρεωτική για την οριστική νομιμοποίηση κλεισμένων χώρων, ώστε να μην παραμείνουν στο καθεστώς της τακτοποίησης για 40 χρόνια. Το υπουργείο διευκρινίζει σχετικά ότι όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτηρίου και δεν θα χρειάζεται επανυποβολή.
3 Εντός δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2023, για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτήρια. Παράλληλα θα ισχύει υποχρέωση περιοδικών ελέγχων ανά 8 έως 15 χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία του κτηρίου.
Τέλος, σημειώνεται ότι στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτηρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

Νέα μείωση στο λιανεμπόριο τον Μάρτιο - oικονομία - Το Βήμα Online

Νέα μείωση στο λιανεμπόριο τον Μάρτιο - oικονομία - Το Βήμα Online

Νέα μείωση στο λιανεμπόριο τον Μάρτιο
Κατά 5,6% υποχώρησε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων, κατά 5,7% μειώθηκε ο τζίρος
Νέα μείωση στο λιανεμπόριο τον Μάρτιο
εκτύπωση  

Μείωση της τάξεως του 5,6% σημείωσε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο, ενώ τον ίδιο μήνα ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 5,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιµα κατά τον µήνα Μάρτιο, σε σύγκριση µε τον δείκτη του Μαρτίου 2012, σηµείωσε µείωση 6,1%, έναντι µείωσης 14,2%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών, µε τα καύσιµα, σηµείωσε µείωση 5,7%, έναντι µείωσης 15,2%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2012 προς το 2011.

Ο ∆είκτης Ογκου, χωρίς τα καύσιµα, σε σύγκριση µε το δείκτη του Μαρτίου 2012, σηµείωσε µείωση 6,4%, έναντι µείωσης 14,2%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2012 προς το 2011.

Ο ∆είκτης Ογκου, µε τα καύσιµα, σηµείωσε µείωση 5,6%, έναντι µείωσης 16,2%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2012 προς το 2011.

Το χαράτσι του 2013 με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο τέλος Ιουνίου - oικονομία - Το Βήμα Online

Το χαράτσι του 2013 με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο τέλος Ιουνίου - oικονομία - Το Βήμα Online

Το χαράτσι του 2013 με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο τέλος Ιουνίου
Ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα στο 11770
 Το χαράτσι του 2013 με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο τέλος Ιουνίου
εκτύπωση  

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, θα ξεκινήσει η έκδοση λογαριασμών που θα περιλαμβάνουν το χαράτασι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) για το 2013, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ την Παρασκευή.

Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι στις 22 Ιουνίου είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε εκκαθάριση των ανεξόφλητων ποσών του ΕΤΗΔΕ 2012, το οποίο σημαίνει ότι θα επιστρέψει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη, όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΗΔΕ 2012, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος και δεν έχουν πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.
Αν κάποιος πελάτης εξοφλήσει εκπρόθεσμα (μετά τις 22 Ιουνίου) λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει ΕΕΤΗΔΕ 2012, το ποσό που θα έχει καταβληθεί για το ΕΕΤΗΔΕ θα πιστωθεί και θα εμφανιστεί διακριτά στο πρώτο λογαριασμό ρεύματος που θα εκδοθεί μετά τις 22 Ιουνίου, καθώς η οφειλή ΕΕΤΗΔΕ 2012 θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία.
Αν οποιοσδήποτε εκ των ως άνω πελατών αυτών, επιθυμεί να του επιστραφούν τα χρήματα που θα έχει καταβάλει για το ΕΕΤΗΔΕ 2012 νωρίτερα από την έκδοση του επόμενου λογαριασμού του, με την προσκόμιση ενός πρόσφατου λογαριασμού και επίδειξη της ταυτότητάς του, ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο απ' αυτόν άτομο, μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ και να παραλάβει το αντίστοιχο ποσό.
Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες, πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ, είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770.

Γ. Σούρλας: «Πάνω από 2 δισ. ευρώ, ετησίως, οι απώλειες από πλαστά τιμολόγια» - oικονομία - Το Βήμα Online

Γ. Σούρλας: «Πάνω από 2 δισ. ευρώ, ετησίως, οι απώλειες από πλαστά τιμολόγια» - oικονομία - Το Βήμα Online

Γ. Σούρλας: «Πάνω από 2 δισ. ευρώ, ετησίως, οι απώλειες από πλαστά τιμολόγια»
Εκδίδονται και διακινούνται από κυκλώματα που απομυζούν το δημόσιο
Γ. Σούρλας: «Πάνω από 2 δισ. ευρώ, ετησίως, οι απώλειες από πλαστά τιμολόγια»
1
εκτύπωση  

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ το χρόνο απομυζούν από το ελληνικό Δημόσιο τα κυκλώματα που εκδίδουν και διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, προκύπτει από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των αρμοδίων οργάνων. Τα στοιχεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ο γ.γ.Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ειδεχθές οικονομικό έγκλημα».

«Δεν πρόκειται απλά για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή αλλά για ειδεχθές οικονομικό έγκλημα, αφού εισπράττουν από το κράτος τα ποσά αυτά ως επιστροφή ΦΠΑ ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία εμπορική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο γ.γ. Διαφάνειας πρόσθεσε ότι αυτά τα φαινόμενα θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν «αν είχε εκδοθεί προ δεκαετίας η υπουργική απόφαση ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 4 του Ν. 3220/2004, με τις οποίες προβλέπεται ότι κατά την έναρξη εργασιών ημεδαπών και αλλοδαπών επιχειρήσεων κατατίθεται στις ΔΟΥ ως ασφάλεια, εγγυητική επιστολή τράπεζας ισχύος ενός έτους».

Όπως τόνισε ο κ. Σούρλας, με την εφαρμογή του μέτρου αυτού «θα μπορούσαν ορισμένες κατηγορίες, όπως υπερήλικες, άνθρωποι με ποινικό μητρώο, αλλοδαποί, αχυράνθρωποι, να μην έκαναν έναρξη εργασιών στις αρμόδιες ΔΟΥ. Έτσι θα είχαν αποφευχθεί φαινόμενα, όπως η περίπτωση του συνταξιούχου που εξέδωσε 365 εικονικά τιμολόγια, ύψους 4.081.000 ευρώ και των 48 αγροτών από τη Στερεά Ελλάδα που εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ύψους 222.515.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το ΣΔΟΕ. Κι όμως πέρασαν 10 χρόνια και δεν εκδόθηκε ακόμη η απόφαση».

Επίσης, σύμφωνα με τον γγ Διαφάνειας, «θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κυκλώματα απάτης, αν η διασταύρωση στοιχείων γινόταν τουλάχιστον ανά τρίμηνο και όχι μία φορά το χρόνο, όπως αναφέρουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες».

Για την πάταξη αυτών των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, ο κ. Σούρλας σημείωσε: «Δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των ελεγκτικών οργάνων, αλλά επιτακτική προβάλει η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Οικονομικών, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μαυραγάνης».

Τα SOS των φορολογικών δηλώσεων - oικονομία - Το Βήμα Online

Τα SOS των φορολογικών δηλώσεων - oικονομία - Το Βήμα Online

Τα SOS των φορολογικών δηλώσεων
Βρέθηκε λύση για τους κλειδάριθμους συνταξιούχων
Τα SOS των φορολογικών δηλώσεων
4
εκτύπωση  

Λύση στην ταλαιπωρία 2.800.000 συνταξιούχων που θα κληθούν εφέτος να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση βρήκε το υπουργείο Οικονομικών μετά τις ουρές που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και τα παράπονα που κατέγραψαν οι υπάλληλοι των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών. Οι παραπάνω συνταξιούχοι, λόγω του ότι οι περισσότεροι δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, πρέπει σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και στη συνέχεια να προσέλθουν στην Εφορία για να αποκτήσουν κλειδάριθμο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιώργου Λασκαρίδη, συμβούλου του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, όσοι συνταξιούχοι προχωρήσουν σε αίτηση για χορήγηση κωδικών δεν θα χρειαστεί να προσέλθουν στην Εφορία για κλειδάριθμο αλλά θα τους σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών με το ταχυδρομείο. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία να πάνε στην Εφορία για να λάβουν έναν κωδικό ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός τους και να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους ηλεκτρονικά. Πάντως, καθημερινά στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνουν εκατοντάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που ζητούν διευκρινίσεις για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τη συμπλήρωση και την υποβολή των εντύπων της Εφορίας. «Το Βήμα» κατέγραψε αυτά τα σημεία και παρουσιάζει τις απαντήσεις.

Βεβαιώσεις αποδοχών
Ενα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα είναι πώς θα προμηθευτούν οι συνταξιούχοι τις βεβαιώσεις αποδοχών για το έτος 2012. Αλλα Ταμεία τις δίνουν ηλεκτρονικά και άλλα τις στέλνουν με το ταχυδρομείο. Ηλεκτρονικά χορηγούν βεβαιώσεις αποδοχών το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, ενώ μέσω ταχυδρομείου θα σταλούν οι βεβαιώσεις στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ. Τα ΚΕΠ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να εκτυπώνουν βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων. Αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα και αφού εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος να δίνουν βεβαιώσεις μόνο για ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, τον ΑΦΜ τους, τον αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου και τον Αριθμό Μητρώου Δίας. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ να τους εξυπηρετήσουν.

Τόκοι καταθέσεων
Στους κωδικούς 659-660 είναι υποχρεωτική η αναγραφή τόκων άνω των 250 ευρώ ανά καταθέτη για το σύνολο των λογαριασμών του. Οσοι έχουν καταθέσεις στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) δεν θα χρειαστεί να πάρουν βεβαιώσεις τόκων, καθώς τα στοιχεία θα σταλούν απευθείας στο ΚΕΠΥΟ για να τα συμπεριλάβει στις φορολογικές δηλώσεις. Καταθέτες στις υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να ζητήσουν βεβαίωση καταβολής τόκων 2012, αν και ορισμένες δηλώνουν έτοιμες να στείλουν και αυτές τα στοιχεία ηλεκτρονικά.

Αριθμός Παροχής Ρεύματος
Στους κωδικούς 204, 205, 206 θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος για κάθε ακίνητο. Αν δεν υπάρχει ρολόι ρεύματος τότε συμπληρώνεται η ένδειξη 999999999 (εννιαψήφιος αριθμός), ενώ εάν έχει γίνει διακοπή παροχής ηλεκτρικού θα πρέπει να αναζητηθεί από παλαιότερο λογαριασμό ο αριθμός παροχής ΔΕΗ και να αναγραφεί. Βάσει των στοιχείων αυτών θα γίνουν διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί ποιοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι.

Νέοι φορολογούμενοι άνω των 18
Θα πρέπει υποχρεωτικά να βγάλουν ΑΦΜ είτε υποβάλουν δήλωση είτε όχι. Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ, ενώ αν τα προστατευόμενα τέκνα είναι άνω των 18 ετών θα συμπληρωθεί ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ τους από τον γονιό.

Απώλεια δισ. ευρώ από τα σκάφη αναψυχής | Εφημερίδα των συντακτών

Απώλεια δισ. ευρώ από τα σκάφη αναψυχής | Εφημερίδα των συντακτών

Απώλεια δισ. ευρώ από τα σκάφη αναψυχής

Η δημιουργία 15 νέων μαρινών στη χώρα μας παραπέμπεται μονίμως στις ελληνικές καλένδες, αφού καθυστερούν οι εγκρίσεις των αδειών τους και δεν προχωρούν ούτε τα έργα ανακατασκευής

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Εσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως χάνει η ελληνική οικονομία από το περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το ελληνικό yachting, σε συνδυασμό με τις ελλιπείς υποδομές στις υπάρχουσες μαρίνες.

Την ίδια ώρα, η δημιουργία 15 νέων μαρινών στη χώρα μας παραπέμπεται μονίμως στις ελληνικές καλένδες, αφού καθυστερούν οι εγκρίσεις των αδειών τους, ενώ δεν προχωρούν ούτε τα έργα ανακατασκευής μαρινών και μόλων επειδή δεν εκδίδονται οι απαιτούμενες άδειες.

Αυτά ανέφεραν οι ομιλητές του 2ου Posidonia Sea Tourism Forum, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες.

Οπως τόνισαν, σύμφωνα με έρευνα του London School of Economics, η ελληνική οικονομία είναι αποδέκτης μόλις 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο από κάθε μορφής δραστηριότητα του τομέα σκαφών αναψυχής ανεξαρτήτως κατηγορίας, ενώ την ίδια ώρα Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία λαμβάνουν ετησίως 4,58 δισ. ευρώ, ποσό που προέρχεται μονάχα από δραστηριότητες μεγάλων σκαφών άνω των 25 μέτρων, τα οποία αποτελούν και τη μειοψηφία του κλάδου. Από την ίδια κατηγορία σκαφών η Ελλάδα έχει έσοδα ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 1.200 νησιά η Ελλάδα διαθέτει μόλις 14.400 θέσεις ελλιμενισμού σε αντιδιαστολή με τη Γαλλία, η οποία προσφέρει 226.000 θέσεις ελλιμενισμού με συνολική ακτογραμμή που δεν ξεπερνά τα 6.300 χιλιόμετρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) Γ. Γράτσος και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα ένα σκάφος αναλογεί σε 621 ανθρώπους, όταν την ίδια στιγμή ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1 προς 164, και αυτό οφείλεται στον ανελαστικό φορολογικό κώδικα της χώρας ο οποίος δεν ευνοεί την ιδιοκτησία σκαφών.

Σχέδια για ανάπτυξη

Την εισαγωγή άμεσα ενός εντελώς νέου και σύγχρονου πλαισίου για την ανάπτυξη του yachting μελετά το υπουργείο Τουρισμού, σε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ό,τι ισχύει διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια.

Στόχος αυτής της προσπάθειας θα είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για την επαγγελματικότητα του σκάφους, την αδειοδότησή του, τη ναύλωση και γενικά την κυκλοφορία του.

ch.papastath@efsyn.gr