Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Στην κλίνη του Προκρούστη και οι φόροι υπέρ τρίτων

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 09:30

Στην κλίνη του Προκρούστη και οι φόροι υπέρ τρίτων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Στην κλίνη του Προκρούστη και οι φόροι υπέρ τρίτων
Άλλη μια «καυτή πατάτα» παίρνει στα χέρια της η κυβέρνηση εν μέσω πολιτικής θύελλας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχουν καταγράψει όλους τους φόρους υπέρ τρίτων με στόχο τον «εξορθολογισμό τους κατά τρόπο ουδέτερο για τον κρατικό προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης». Πίσω από τους φόρους υπέρ τρίτων, κρύβονται οικονομικά συμφέροντα πολλών κοινωνικών ομάδων και η περικοπή θεσμοθετημένων πόρων δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Γράφει:  
Η καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων διατάσσεται με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα. Στο κείμενο της απόφασης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο προετοιμασίας της κατάρτισης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης του 2014 και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΠΔΣ), σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜoU, Ενότητα 5.1), ο προϋπολογισμός του 2014 θα πρέπει να προβλέπει τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων κατά τρόπο ουδέτερο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό Γενικής Κυβέρνησης. Όλες οι απαραίτητες ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013».
Και συνεχίζει η απόφαση: «ως μη ανταποδοτικές χρεώσεις έχουν ορισθεί ως «Οι μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων αποτελούν θεσμοθετημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε φορολογούμενους ή συναλλασσόμενους, άτομα ή επιχειρήσεις, για την οικονομική ενίσχυση τρίτων. Τρίτοι μπορεί να είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα ιδρύματα δημόσια ή ιδιωτικά. Επιβάλλονται ως έμμεση φορολογία με διάφορες ονομασίες όπως φόροι, τέλη, εισφορές, πόροι, δασμοί και προσδιορίζονται ως απόλυτο ποσό ή με συντελεστή. Ορισμένες απ' αυτές τις χρεώσεις εισπράττονται από το κράτος και αποδίδονται στους δικαιούχους, ενώ άλλες εισπράττονται απευθείας από τους δικαιούχους τρίτους.»
Ο συναγερμός, από ενδεχόμενη κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θα χτυπήσει κυρίως στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η τελευταία φορά που έγινε απόπειρα καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων ήταν επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη. Κανονικά, το θέμα επρόκειτο να ανοίξει από πέρυσι, ωστόσο, η μνημονιακή απαίτηση για εξορθολογισμό των φόρων υπέρ τρίτων μετατέθηκε για ένα χρόνο.
Έως το τέλος Ιουλίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην εντολή για παροχή όλων των πληροφοριών που απαιτούνται ενώ τα «όργανα» θα αρχίσουν από το φθινόπωρο…

Ελληνική καταστροφή προς χάριν των γερμανικών τραπεζών

Ελληνική καταστροφή προς χάριν των γερμανικών τραπεζών

Του Μπάμπη Μιχάλη

Τριπλή καταστροφή έφερε ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η ελληνική κρίση αφού, πέραν της μακροχρόνιας φτώχειας στην οποία καταδίκασε τους περισσότερους Ελληνες, επέβαλε σκόπιμα ψευδείς ερμηνείες για τα πραγματικά αίτια της παγκόσμιας κρίσης και το παντελώς εσφαλμένο για περιόδους υφέσεων μοντέλο της αυστηρής λιτότητας σε κυρίαρχη οικονομική πολιτική.

Στην «τοξική κληρονομιά της ελληνικής κρίσης» εστίασε χθες ο γνωστός αρθρογράφος των «Financial Times», Μάρτιν Γουλφ, σε μια από τις πλέον διεισδυτικές αναλύσεις του τα τελευταία χρόνια για τα δρώμενα στη χώρα μας και τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια οικονομία. Ο Γουλφ υποστηρίζει ότι η περίπτωση της Ελλάδας διαμόρφωσε το πρότυπο για τον τρόπο αντιμετώπισης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα, εξηγεί, υπέστη μια καταστροφή… Ο φόβος ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν δικαιολόγησε στη συνέχεια τη στροφή των κυβερνήσεων στη μονομερή λιτότητα για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων, αντί στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, που ήταν και ο βασικός υπεύθυνος της κρίσης.

Eσωτερική υποτίμηση 

Ο Γουλφ υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης που επέβαλαν οι πιστωτές στη χώρα μας στέφθηκε από αναρίθμητες αποτυχίες, ενώ «αντί να γίνει βιώσιμο το χρέος, το πρόγραμμα επέτρεψε απλώς σε κάποιους πιστωτές, σε κάποιους ιδιώτες πιστωτές, να γλιτώσουν αλώβητοι». Τονίζει ακόμη ότι αποφασίζοντας πως κατά κύριο λόγο η κρίση ήταν δημοσιονομική, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αγνόησαν την αλήθεια ότι βασική αιτία της αποδιοργάνωσης ήταν ο ανεύθυνος διακρατικός δανεισμός, για τον οποίο οι χορηγοί των πιστώσεων ήταν εξίσου υπεύθυνοι με εκείνους που έπαιρναν τα δάνεια.

Ποιοι ήταν όμως αυτοί;

Οι γερμανικές τράπεζες, απαντούσε σε προ περίπου ενός μηνός editorial το Bloomberg, που μεταξύ άλλων υποστήριξε και αυτό ότι δεν υπάρχουν ανεύθυνοι δανειολήπτες χωρίς ανεύθυνους πιστωτές. Σε αυτό το άρθρο το διεθνές οικονομικό πρακτορείο υπενθύμιζε ότι χάρη στη χαλαρή νομοθεσία οι γερμανικές τράπεζες δάνεισαν… της Μιχαλούς στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Συγκεκριμένα, ώς τον Δεκέμβριο του 2009 οι γερμανικές τράπεζες είχαν συνολικά δανείσει σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία 704 δισ. δολάρια, πολύ περισσότερα από το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους. Με άλλα λόγια, είχαν δανείσει πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να αντέξουν. Η παρέμβαση της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου κατέστησε -τονίζει το Bloomberg- δυνατή την επιστροφή των κεφαλαίων αυτών στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, από τον Δεκέμβριο του 2009 έως το τέλος του 2011 οι γερμανικές τράπεζες είχαν επαναπατρίσει περί τα 353 δισ. δολάρια από αυτά τα κεφάλαια. Αν η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει νωρίτερα το ευρώ, οι τράπεζες της Γερμανίας θα είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές όχι μόνο από την έκθεσή τους στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, που θα κατέρρεε στη συνέχεια σαν ντόμινο. Τώρα οι οποιεσδήποτε ζημιές προκύψουν θα πληρωθούν από τους φορολογούμενους ολόκληρης της ευρωζώνης και όχι μόνο της Γερμανίας, όπως ψευδώς υποστηρίζουν αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί.

20/06/2013

Εντολή για μόνιμο χαράτσι | Εφημερίδα των συντακτών

Εντολή για μόνιμο χαράτσι | Εφημερίδα των συντακτών

Εντολή για μόνιμο χαράτσι

H τρόικα διεμήνυσε τις «επιθυμίες» της και αναχώρησε χθες από την Αθήνα. Επιστρέφει τέλος Ιουνίου

Του Μάριου Χριστοδούλου

Μόνιμο χαρακτήρα στο «χαράτσι» της ΔΕΗ επιθυμεί η τρόικα, που αναχώρησε χθες από την Αθήνα και θα ξανάρθει τέλος Ιουνίου για να προχωρήσει τα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με τα 9,2 δισ. ευρώ που απομένει να λάβει η χώρα μας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Εν τω μεταξύ, κατατίθενται σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος τα 3,3 δισ. ευρώ της δόσης που είχαν εγκρίνει ήδη οι δανειστές, δίνοντας έτσι τέλος στο σίριαλ που ξεκίνησε και το οποίο συνέδεε την έγκριση αυτού του ποσού με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της ΕΡΤ.

Η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ

Και ενώ αυτό το σίριαλ τελειώνει ένα άλλο ξεκινά για την Ελλάδα. Αυτό έχει να κάνει με το φετινό δημοσιονομικό «κενό» που, σύμφωνα με τους απεσταλμένους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, φτάνει τουλάχιστον το 1,5 δισ. με 2 δισ. ευρώ και έχει να κάνει με την «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ και των υπόλοιπων ασφαλιστικών φορέων.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα δέσμη μέτρων, εν τούτοις οι πιστωτές ζητούν η «τρύπα» αυτή να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να έχει βρει η κυβέρνηση έως τις 29 Ιουνίου που η τρόικα θα ξανάρθει στην Αθήνα.

Ενα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» που θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση είναι αυτό με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφισβητείται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,2 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο καθώς το προτεινόμενο σύστημα θεωρείται από την τρόικα «πολύπλοκο και αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμά του».

Φαίνεται, δε, ότι υπάρχουν και εισηγήσεις για συνέχιση της σημερινής διαδικασία είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Παρόμοιοι προβληματισμοί διατυπώνονται και για την είσπραξη του νέου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, καθώς η είσπραξη μιας από τις 5 δόσεις το 2014 δημιουργεί πρόβλημα στα φετινά έσοδα και ζητούν να εισπραχθεί σε 4 δόσεις.

Επίσης, η κυβέρνηση εμμένει να μην εφαρμόσει το μέτρο της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014, με την τρόικα να ζητεί ισοδύναμες παρεμβάσεις.

Στο σκέλος των δαπανών, υπάρχει μια επιπλέον «τρύπα» της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των αποστράτων.

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι στο οικονομικό επιτελείο και για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς η τρόικα εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική, υπολογίζοντας το κόστος από τη μείωση σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ και ζητώντας, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Με τον τρόπο αυτό οι δανειστές βάζουν εκ νέου το «μαχαίρι στον λαιμό» της Ελλάδας, η οποία για να μπορέσει να πάρει το υπόλοιπο ποσό από το πρόγραμμα στήριξης ύψους 9,2 δισ. ευρώ (3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 5,6 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.) θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τον «σκόπελο» με το δημοσιονομικό κενό.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μεταβαίνουν σήμερα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin την Παρασκευή.
20/06/2013

Πώς θα φορολογηθούν όσοι έχασαν τη δουλειά τους ή έμειναν απλήρωτοι το 2012 Φόρος και στα επιδόματα Ανεργίας και Πρόνοιας

Πώς θα φορολογηθούν όσοι έχασαν τη δουλειά τους ή έμειναν απλήρωτοι το 2012

Φόρος και στα επιδόματα Ανεργίας και Πρόνοιας

Του Κωστή Πλάντζου
 

Παγίδες και δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβουν οι φετινές δηλώσεις εισοδήματος. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εισέπραξαν αποζημίωση απολύσεως, επίδομα ανεργίας ή μικρές αμοιβές "έναντι" των δεδουλευμένων τους καθώς εάν τα ποσά αυτά δεν καταχωρηθούν σωστά, μπορεί να πιαστούν στην «παγίδα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
 
Το ίδιο θα συμβεί όμως και με μια σειρά προνοιακά επιδόματα ή αμοιβές, όπως και το ΕΚΑΣ, που έλαβαν το 2012 εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Γενικά, οι κωδικοί του εντύπου Ε1 που «κρύβουν» έκτακτη εισφορά είναι οι 659-660,661-662,431-432,433-434,305-306. Στους κωδικούς «παγίδα» αναγράφονται και φορολογούνται με έκτακτη εισφορά 1%-4% οι συντάξεις αναπήρων πολέμου, το εξωιδρυματικό επίδομα, η ισόβια σύνταξη, το επίδομα πολύτεκνων, το ΕΚΑΣ, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.
 
Τι να προσέξουν οι άνεργοι

 
Ειδικότερα, βάσει της νομοθεσίας, μόνο η αποζημίωση απόλυσης εξαιρείται από την εισφορά αλληλεγγύης. Δηλώνεται στον κωδικό 657 (για τον σύζυγο) ή 658 (για τη σύζυγο) και αναγράφεται στον συγκεκριμένο κωδικό η αποζημίωση, ακριβώς για να μην υπαχθεί στα εισοδήματα επί των οποίων υπολογίζεται και εισφορά αλληλεγγύης.
 
Αντιθέτως: οι φορολογούμενοι που έχασαν την δουλειά τους μέσα στο 2012 θα πρέπει να προσέξουν κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης τον κωδικό 661 και 662 στον οποίο θα πρέπει να αναγραφεί τα επίδομα που εισπραχθηκε από τον ΟΑΕΔ. Απαιτείται να υπάρχει και η αντίστοιχη βεβαίωση την οποία βεβαίως μπορείτε να προμηθευτείτε και μέσα από τα ΚΕΠ ή από τον ΟΑΕΔ. Το επίδομα ανεργίας δεν απαλλάσσεται από την εισφορά αλληλεγγύης και φορολογείται με 1%-4%, αν το συνολικό ατομικό εισόδημα (τεκμαρτό ή μη) ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.
 
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εργάστηκαν κάποιους από τους μήνες του 2012 ως μισθωτοί και στη συνέχεια έχασαν τη δουλειά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί η βεβαίωση αποδοχών από τον εργοδότη . Θα δηλωθούν κανονικά οι μισθοί στον κωδικό 301 ή 302. Θα δηλωθεί επισης ο φόρος που παρακρατήθηκε στον κωδικό 315 και 316.
 
Το δηλώνουν οι "απλήρωτοι"
 
Προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εισπράξει μισθούς του 2012 καθώς κινδυνεύουν να πέσουν στη παγίδα καταβολής φόρου για “ανύπαρκτες” αποδοχές. Για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στο σχετικό κωδικό του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μόνο τα ποσά που εισέπραξαν από την επιχείρηση η τον εργοδότη τους το 2012 αφού προηγουμένως ζητήσουν στη σχετική βεβαίωση αποδοχών τους να αναγραφούν ξεχωριστά τα ποσά που έχουν εισπράξει και τα δεδουλευμένα δεν έχουν εξοφληθεί.
 
Με ειδική διάταξη που επιβλήθηκε λόγω της κακής κατάστασης στην αγορά εργασίας, παρατείνεται και για τα εισοδήματα του 2012 το καθεστώς που προβλέπει ότι θα φορολογηθούν μόνο οι μισθοί που έχουν πραγματικά εισπραχθεί και όχι όλο το ετήσιο εισόδημα που αναγράφεται στην βεβαίωση αποδοχών που εκδίδει η επιχείρηση η ο εργοδότης.
 
Ωστόσο για να αποφύγει ο εργαζόμενος περιπέτειες με την εφορία θα πρέπει στην πρώτη σειρά της
βεβαίωσης αποδοχών που θα λάβει να αναγράφεται το συνολικό ποσό των αποδοχών που εισέπραξε εντός του 2012 και στην δεύτερη τα ποσά που δεν έχει εισπράξει έτσι ώστε να δηλώσει μόνο τα εισπραχθέντα και τον αναλογούντα φόρο. Τα υπόλοιπα χρεωστούμενα δεδουλευμένα θα τα δηλώσει όταν τα εισπράξει.
 
Για παράδειγμα μισθωτός εισέπραξε το 2012 αποδοχές ύψους 10.000 ευρώ και η επιχείρηση του οφείλει άλλα 5.000 ευρώ δεδουλευμένα. Στη βεβαίωση αποδοχών θα πρέπει να αναγράφεται το ποσό των 10.000 ευρώ μαζί με τον αναλογούντα και τον παρακρατούμενο φόρο και το υπόλοιπο ποσό των 5.000 ευρώ σε ξεχωριστή σειρά ως οφειλή από δεδουλευμένα επί του οποίου δεν έχει υπολογισθεί ο φόρος. Με τη σειρά του ο εργαζόμενος θα αναγράψει στη φορολογική δήλωση τα 10.000 ευρώ Έτσι ο τελικός φόρος θα υπολογισθεί με βάση το εισόδημα των 10.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η εφορία θα υπολογίσει φόρο με βάση το συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ και ο εργαζόμενος θα φορολογηθεί για ανύπαρκτο εισόδημα .
 
Ωστόσο στο νόμο υπάρχει κενό καθώς δεν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει στην περίπτωση που στην βεβαίωση αποδοχών της επιχείρησης η του εργοδότη δεν αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά που εισπράχθηκαν και τα οφειλόμενα.


Πηγή: Φόρος και στα επιδόματα Ανεργίας και Πρόνοιας | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/15333/foros-kai-sta-epidomata-anergias-kai-pronoias#ixzz2WwH2rbdE

«ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» 2013-2014 Φθηνές διακοπές για 72.000 οικογένειες

«ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» 2013-2014

Φθηνές διακοπές για 72.000 οικογένειες

Φθηνές διακοπές για 72.000 οικογένειες
Του Γιώργου Ανδρή
Το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Ολους» 2013-2014, για φθηνές διακοπές 72.000 δικαιούχων, συνολικής δαπάνης 5 εκατ. ευρώ, παρουσίασε χθες η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και στην υλοποίησή του συμμετέχει και ο ΕΟΤ.
Το Πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2014 και θα αναπτυχθεί σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη από τον Ιούλιο του 2013 έως 31 Δεκεμβρίου του 2013 και η δεύτερη από τον Φεβρουάριο του 2014 έως 31 Μαΐου του 2014.
Μέσω του προγράμματος επιδοτείται η παραμονή σε καταλύματα όλης της χώρας ατόμων τα οποία ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων άλλων φορέων.
Σύμφωνα με στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς, η ενεργοποίηση και πάλι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού θα αποτελέσει «ανάσα» για τις επιχειρήσεις του κλάδου καθώς θα παραταθεί η τουριστική σεζόν στα καταλύματα όλης της χώρας.
Τα κριτήρια
Τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα διαμορφώνονται σε 16.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, στις 28.000 ευρώ για οικογένειες (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί) και σε 35.000 ευρώ για πολύτεκνους (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί).
Για τα άτομα της τρίτης ηλικίας δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος του προγράμματος «Τουρισμός για Ολους» 2013-2014 είναι η παροχή διακοπών χαμηλού κόστους σε ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, η βελτίωση της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στην παρούσα φάση της οικονομικής ύφεσης. Η χορήγηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού εξαήμερων διακοπών θα πραγματοποιηθεί από τα ΚΕΠ.
Θα εκδοθούν συνολικά 62.000 ατομικά δελτία, που θα αφορούν εργαζόμενους. Επίσης θα χορηγηθούν άλλα 10.000 ατομικά δελτία που θα απευθύνονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος ή αναπηρίας ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το σχετικό πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου 2013. Πληροφορίες σχετικά με τα συνεργαζόμενα καταλύματα και οδηγίες προς τους δικαιούχους υπάρχουν στο site του ΕΟΤ www.eot.gr.
Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Το Πρόγραμμα Τουρισμός για Ολους στοχεύει και στην ενδυνάμωση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης.».

Τι ψάχνει η εφορία στους… μετρητές της ΔΕΗ

Τι ψάχνει η εφορία στους… μετρητές της ΔΕΗ

images (1)Tου Σπύρου Δημητρέλη
Τις τελευταίες ημέρες το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ έχει πάρει φωτιά. Χιλιάδες πελάτες της εταιρείας καλούν το 11770 προκειμένου να πληροφορηθούν τους...
αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των ακινήτων καθώς είναι από φέτος υποχρεωμένοι να τους δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Ειδικότερα στο βασικό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1 οι φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τους 9ψήφιους κωδικούς παροχής της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών τους. Στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων Ε2 οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τους αριθμούς παροχής όλων των ακινήτων τους, είτε αυτά είναι ηλεκτροδοτούμενα είτε ήταν ηλεκτροδοτημένα κάποια στιγμή στο παρελθόν και διαθέτουν μετρητή.
Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ο λόγος για τον οποίο η εφορία ζητά τους αριθμούς των μετρητών της ΔΕΗ. Οι λόγοι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συνδέονται κατά κύριο λόγο με την αποτελεσματικότερη φορολόγηση των ακινήτων με φόρους όπως το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (“χαράτσι”), ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και τα εισοδήματα από ενοίκια. Πιο συγκεκριμένα μέσω των αριθμών μετρητών της ΔΕΗ η εφορία θα μάθει:
- τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα τους παντρέψει με τους αριθμούς της ΔΕΗ. Μέσω αυτού του “παντρέματος” η εφορία θα μπορέσει να βεβαιώσει στο όνομα των πραγματικών ιδιοκτητών το χαράτσι των ετών 2011 και 2012 το οποίο δεν έχει εξοφληθεί. Με το σημερινό μηχανισμό το χαράτσι που δεν πληρώνεται βεβαιώνεται στο όνομα που εμφανίζεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ και αυτός (εφόσον υπάρχει διότι υπάρχουν πολλοί αποβιώσαντες) πρέπει στη συνέχεια να μεταβεί στην εφορία και να υποδείξει τον πραγματικό ιδιοκτήτη.
- την πραγματική επιφάνεια για την βεβαίωση των φόρων ακινήτων. Σε πολλές περιπτώσεις η επιφάνεια που αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι πολύ χαμηλότερη από την πραγματική. Με την αναγραφή των μετρητών στο Ε2 η εφορία αποκτά τη δυνατότητα να διασταυρώσει τις επιφάνειες και εφόσον προκύπτουν διαφορές να βεβαιώσει το χαράτσι που αντιστοιχεί στην επιφάνεια που έχει αποκρυβεί από το λογαριασμό της ΔΕΗ. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος υπολογίζεται βάσει αντικειμενικής αξίας η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την επιφάνεια του ακινήτου.
- το ποια ακίνητα είναι πραγματικά κενά παρά το γεγονός ότι ηλεκτροδοτούνται. Στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος δηλώνει ένα ακίνητό του κενό θα μπορεί η εφορία να ελέγξει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ αν ο μετρητής του εμφανίζει κατανάλωση ρεύματος. Με το σημερινό καθεστώς ο φορολογούμενος που υπέβαλε τη δήλωσή του χειρόγραφα ήταν υποχρεωμένος να προσκομίσει βεβαίωση της ΔΕΗ από την οποία προκύπτει η κατανάλωση ρεύματος. Εφόσον υπέβαλε τη δήλωση ηλεκτρονικά θα έπρεπε να προσκομίσει τη βεβαίωση εφόσον τον καλούσε για έλεγχο η εφορία. Τώρα, με την αναγραφή του αριθμού μετρητή ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται χωρίς να το γνωρίζει ο φορολογούμενος και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Εφόσον προκύπτει κατανάλωση θα ελέγχεται αν το ακίνητο είναι εκμισθωμένο (προκύπτει πραγματικό εισόδημα) ή ιδιοκατοικείται(προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα).

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Aρειος Πάγος 18/2013 Σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Όταν συνάπτονται αλλεπάλληλες συμβάσεις εργασίας ορισμένης χρονικής διάρκειας, αν ο καθορισμός της διάρκειας τους δεν δικαιολογείται από τη φύση ή το είδος ή το σκοπό της εργασίας ή δεν υπαγορεύεται από ειδικό λόγο, που ανάγεται ιδίως στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της επιχειρήσεως, αλλά έχει τεθεί με σκοπό την καταστρατήγηση των διατάξεων περί υποχρεωτικής καταγγελίας των αόριστου χρόνου συμβάσεων (άρθρα 1, 2, 3 του ν. 2112/1920 ή 1, 3, 5 του β.δ. 16/18-7-1920), ανακύπτει ακυρότητα ως προς τον καθορισμό ορισμένης χρονικής διάρκειας της συμβάσεως και θεωρείται ότι τότε καταρτίστηκε ενιαία σύμβαση αόριστου χρόνου, επί της οποίας δεν είναι δυνατή η απόλυση του εργαζομένου χωρίς καταγγελία και καταβολή της νόμιμης αποζημιώσεως

Aρειος Πάγος 18/2013
Σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Όταν συνάπτονται αλλεπάλληλες συμβάσεις εργασίας ορισμένης χρονικής διάρκειας, αν ο καθορισμός της διάρκειας τους δεν δικαιολογείται από τη φύση ή το είδος ή το σκοπό της εργασίας ή δεν υπαγορεύεται από ειδικό λόγο, που ανάγεται ιδίως στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της επιχειρήσεως, αλλά έχει τεθεί με σκοπό την καταστρατήγηση των διατάξεων περί υποχρεωτικής καταγγελίας των αόριστου χρόνου συμβάσεων (άρθρα 1, 2, 3 του ν. 2112/1920 ή 1, 3, 5 του β.δ. 16/18-7-1920), ανακύπτει ακυρότητα ως προς τον καθορισμό ορισμένης χρονικής διάρκειας της συμβάσεως και θεωρείται ότι τότε καταρτίστηκε ενιαία σύμβαση αόριστου χρόνου, επί της οποίας δεν είναι δυνατή η απόλυση του εργαζομένου χωρίς καταγγελία και καταβολή της νόμιμης αποζημιώσεως

Περίληψη
Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 648 και 669 ΑΚ προκύπτει ότι σύμβαση εργασίας αόριστου χρόνου υπάρχει όταν οι συμβαλλόμενοι δεν έχουν συμφωνήσει ορισμένη διάρκεια για την παροχή της εργασίας, ούτε η χρονική αυτή διάρκεια συνάγεται από το είδος και το σκοπό της εργασίας. Αντίθετα, η σύμβαση εργασίας είναι ορισμένου χρόνου, όταν συνομολογείται η διάρκεια αυτής μέχρις ορισμένου χρονικού σημείου ή μέχρι της επελεύσεως ορισμένου μέλλοντος και βέβαιου γεγονότος ή της εκτελέσεως ορισμένου έργου, μετά την περάτωση του οποίου ή την επέλευση του βέβαιου γεγονότος ή του χρονικού σημείου, παύει να ισχύει αυτοδικαίως. Επομένως, η διάρκεια της συμβάσεως εργασίας ορισμένου χρόνου είναι σαφώς καθορισμένη, είτε γιατί συμφωνήθηκε, ρητά ή σιωπηρά, είτε γιατί προκύπτει από το είδος και το σκοπό της συμβάσεως εργασίας. Χαρακτηριστικό της συμβάσεως εργασίας ορισμένου χρόνου είναι, ότι τα μέρη γνωρίζουν επακριβώς το χρονικό σημείο της λήξης της. Η σύμβαση αυτή παύει αυτοδικαίως, σύμφωνα με το άρθρο 669 παρ. 1 Α.Κ., όταν λήξει ο χρόνος για τον οποίο συνομολογήθηκε, χωρίς να χρειάζεται καταγγελία της και καταβολή αποζημιώσεως.
Ο ορθός δε νομικός χαρακτηρισμός της συμβάσεως, ως κατ' εξοχήν έργο της δικαιοδοτικής λειτουργίας, ανήκει στο δικαστήριο, το οποίο, μη δεσμευόμενο από το χαρακτηρισμό, που προσέδωσαν τα συμβαλλόμενα μέρη, κρίνει, ερμηνεύοντας το περιεχόμενό της, όπως απαιτούν η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη και οι περιστάσεις, υπό τις οποίες συνήφθη η σύμβαση (Ολ.ΑΠ 18/2006). Εξάλλου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 1 και 3 του ν. 2112/1920, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και αυθεντικώς ερμηνευτεί (ν. 4558/1920, άρθρο 11 α.ν. 547/1937), "είναι άκυρος οιαδήποτε σύμβασις αντικείμενη εις τον παρόντα νόμον, πλην αν είναι μάλλον ευνοϊκή δια τον υπάλληλον ... Αι διατάξεις του νόμου τούτου εφαρμόζονται ωσαύτως και επί συμβάσεων εργασίας με ορισμένην χρονική διάρκειαν, εάν ο καθορισμός της διαρκείας ταύτης δεν δικαιολογείται εκ της φύσεως της συμβάσεως, αλλ' ετέθη σκοπίμως προς καταστρατήγησιν των περί υποχρεωτικής καταγγελίας της υπαλληλικής συμβάσεως διατάξεων του παρόντος νόμου".
Από τις διατάξεις αυτές, με τις οποίες επιδιώχθηκε η αντιμετώπιση των καταχρήσεων σε βάρος των εργαζομένων με τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, προκύπτει ότι, όταν συνάπτονται αλλεπάλληλες συμβάσεις εργασίας ορισμένης χρονικής διάρκειας, αν ο καθορισμός της διάρκειας τους δεν δικαιολογείται από τη φύση ή το είδος ή το σκοπό της εργασίας ή δεν υπαγορεύεται από ειδικό λόγο, που ανάγεται ιδίως στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της επιχειρήσεως, αλλά έχει τεθεί με σκοπό την καταστρατήγηση των διατάξεων περί υποχρεωτικής καταγγελίας των αόριστου χρόνου συμβάσεων (άρθρα 1, 2, 3 του ν. 2112/1920 ή 1, 3, 5 του β.δ. 16/18-7-1920), ανακύπτει ακυρότητα ως προς τον καθορισμό ορισμένης χρονικής διάρκειας της συμβάσεως και θεωρείται ότι τότε καταρτίστηκε ενιαία σύμβαση αόριστου χρόνου, επί της οποίας δεν είναι δυνατή η απόλυση του εργαζομένου χωρίς καταγγελία και καταβολή της νόμιμης αποζημιώσεως.


ΑΠ 18/2013

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Β1' Πολιτικό Τμήμα

Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Σπυρίδωνα Ζιάκα, Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Βαρβάρα Κριτσωτάκη, Ανδρέα Δουλγεράκη, Νικόλαο Πάσσο και Δημήτριο Κόμη, Αρεοπαγίτες.
Συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στο Κατάστημά του στις 4 Δεκεμβρίου 2012, με την παρουσία και του γραμματέα Αθανασίου Λιάπη, για να δικάσει μεταξύ:
Του αναιρεσείοντος: ΝΠΙΔ με την επωνυμία "Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής" (ΕΠΙΨΥ), που εδρεύει στην ... και εκπροσωπείται νόμιμα, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Δημήτριο Σταθόπουλο.
Της αναιρεσίβλητης: Β. Π. του Ν., κατοίκου ..., η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Νικόλαο Γαβαλά με δήλωση του άρθρου 242 παρ. 2 ΚΠολΔ.
Η ένδικη διαφορά άρχισε με την από 25-6-2008 αγωγή της ήδη αναιρεσίβλητης, που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Εκδόθηκαν οι αποφάσεις: 1084/2009 οριστική του ίδιου Δικαστηρίου και 5633/2011 του Εφετείου Αθηνών. Την αναίρεση της τελευταίας απόφασης ζητεί το αναιρεσείον με την από 9-2-2012 αίτησή του.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης αυτής, που εκφωνήθηκε από το πινάκιο, οι διάδικοι παραστάθηκαν όπως σημειώνεται πιο πάνω. Η Εισηγήτρια Αρεοπαγίτης Βαρβάρα Κριτσωτάκη διάβασε την από 20-11-2012 έκθεσή της, με την οποία εισηγήθηκε την απόρριψη όλων των λόγων της αιτήσεως αναιρέσεως.
Ο πληρεξούσιος του αναιρεσείοντος ζήτησε την παραδοχή της αιτήσεως και την καταδίκη του αντιδίκου μέρους στη δικαστική δαπάνη.
ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 648 και 669 ΑΚ προκύπτει ότι σύμβαση εργασίας αόριστου χρόνου υπάρχει όταν οι συμβαλλόμενοι δεν έχουν συμφωνήσει ορισμένη διάρκεια για την παροχή της εργασίας, ούτε η χρονική αυτή διάρκεια συνάγεται από το είδος και το σκοπό της εργασίας. Αντίθετα, η σύμβαση εργασίας είναι ορισμένου χρόνου, όταν συνομολογείται η διάρκεια αυτής μέχρις ορισμένου χρονικού σημείου ή μέχρι της επελεύσεως ορισμένου μέλλοντος και βέβαιου γεγονότος ή της εκτελέσεως ορισμένου έργου, μετά την περάτωση του οποίου ή την επέλευση του βέβαιου γεγονότος ή του χρονικού σημείου, παύει να ισχύει αυτοδικαίως. Επομένως, η διάρκεια της συμβάσεως εργασίας ορισμένου χρόνου είναι σαφώς καθορισμένη, είτε γιατί συμφωνήθηκε, ρητά ή σιωπηρά, είτε γιατί προκύπτει από το είδος και το σκοπό της συμβάσεως εργασίας. Χαρακτηριστικό της συμβάσεως εργασίας ορισμένου χρόνου είναι, ότι τα μέρη γνωρίζουν επακριβώς το χρονικό σημείο της λήξης της. Η σύμβαση αυτή παύει αυτοδικαίως, σύμφωνα με το άρθρο 669 παρ. 1 Α.Κ., όταν λήξει ο χρόνος για τον οποίο συνομολογήθηκε, χωρίς να χρειάζεται καταγγελία της και καταβολή αποζημιώσεως.
Ο ορθός δε νομικός χαρακτηρισμός της συμβάσεως, ως κατ' εξοχήν έργο της δικαιοδοτικής λειτουργίας, ανήκει στο δικαστήριο, το οποίο, μη δεσμευόμενο από το χαρακτηρισμό, που προσέδωσαν τα συμβαλλόμενα μέρη, κρίνει, ερμηνεύοντας το περιεχόμενό της, όπως απαιτούν η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη και οι περιστάσεις, υπό τις οποίες συνήφθη η σύμβαση (Ολ.ΑΠ 18/2006). Εξάλλου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 1 και 3 του ν. 2112/1920, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και αυθεντικώς ερμηνευτεί (ν. 4558/1920, άρθρο 11 α.ν. 547/1937), "είναι άκυρος οιαδήποτε σύμβασις αντικείμενη εις τον παρόντα νόμον, πλην αν είναι μάλλον ευνοϊκή δια τον υπάλληλον ... Αι διατάξεις του νόμου τούτου εφαρμόζονται ωσαύτως και επί συμβάσεων εργασίας με ορισμένην χρονική διάρκειαν, εάν ο καθορισμός της διαρκείας ταύτης δεν δικαιολογείται εκ της φύσεως της συμβάσεως, αλλ' ετέθη σκοπίμως προς καταστρατήγησιν των περί υποχρεωτικής καταγγελίας της υπαλληλικής συμβάσεως διατάξεων του παρόντος νόμου".
Από τις διατάξεις αυτές, με τις οποίες επιδιώχθηκε η αντιμετώπιση των καταχρήσεων σε βάρος των εργαζομένων με τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, προκύπτει ότι, όταν συνάπτονται αλλεπάλληλες συμβάσεις εργασίας ορισμένης χρονικής διάρκειας, αν ο καθορισμός της διάρκειας τους δεν δικαιολογείται από τη φύση ή το είδος ή το σκοπό της εργασίας ή δεν υπαγορεύεται από ειδικό λόγο, που ανάγεται ιδίως στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της επιχειρήσεως, αλλά έχει τεθεί με σκοπό την καταστρατήγηση των διατάξεων περί υποχρεωτικής καταγγελίας των αόριστου χρόνου συμβάσεων (άρθρα 1, 2, 3 του ν. 2112/1920 ή 1, 3, 5 του β.δ. 16/18-7-1920), ανακύπτει ακυρότητα ως προς τον καθορισμό ορισμένης χρονικής διάρκειας της συμβάσεως και θεωρείται ότι τότε καταρτίστηκε ενιαία σύμβαση αόριστου χρόνου, επί της οποίας δεν είναι δυνατή η απόλυση του εργαζομένου χωρίς καταγγελία και καταβολή της νόμιμης αποζημιώσεως.

Τέλος στο άρθρο 3 του Π.Δ. 180/2004 με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 5 του Π.Δ. 81/2003 ορίζονται τα εξής: "1. Η χωρίς περιορισμό ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου είναι επιτρεπτή, αν δικαιολογείται από έναν αντικειμενικό λόγο. Αντικειμενικός λόγος υφίσταται ιδίως: Αν δικαιολογείται από τη μορφή ή το είδος ή τη δραστηριότητα του εργοδότη ή της επιχείρησης, ή από ειδικούς λόγους ή ανάγκες, εφόσον τα στοιχεία αυτά προκύπτουν αμέσως ή εμμέσως από την οικεία σύμβαση, όπως η προσωρινή αναπλήρωση μισθωτού, η εκτέλεση εργασιών παροδικού χαρακτήρα, η προσωρινή σώρευση εργασίας, ή η ορισμένη διάρκεια βρίσκεται σε συνάρτηση με εκπαίδευση ή κατάρτιση, ή γίνεται με σκοπό τη διευκόλυνση μετάβασης του εργαζομένου σε συναφή απασχόληση ή γίνεται για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου έργου ή προγράμματος ή συνδέεται με συγκεκριμένο γεγονός ή αναφέρεται στον τομέα των επιχειρήσεων αεροπορικών μεταφορών και των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών αεροδρομίου εδάφους και πτήσης. 2. Σε κάθε περίπτωση, οι λόγοι οι οποίοι δικαιολογούν την ανανέωση της σύμβασης ή σχέσης εργασίας ορισμένης χρονικής διάρκειας πρέπει να αναφέρονται στη σχετική συμφωνία των μερών, η οποία συνάπτεται εγγράφως, ή να προκύπτουν ευθέως από αυτήν. Αντίγραφο της συμφωνίας αυτής πρέπει να παραδίδεται στον εργαζόμενο αμελλητί μετά την έναρξη της προσφοράς της εργασίας του. Ο έγγραφος τύπος της ανωτέρω συμφωνίας δεν είναι απαραίτητος, όταν η ανανέωση της σύμβασης ή σχέσης εργασίας έχει εντελώς ευκαιριακό χαρακτήρα και δεν έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δέκα (10) εργάσιμων ημερών. 3. Σε περίπτωση μη συνδρομής αντικειμενικού λόγου, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 1 του παρόντος και εφόσον η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου υπερβαίνει συνολικά τα τρία (3) έτη, τεκμαίρεται ότι με αυτές επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης με συνέπεια τη μετατροπή αυτών σε συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Αν στο χρονικό διάστημα των τριών (3) ετών ο αριθμός των ανανεώσεων, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας υπερβαίνει τις τρεις (3), τεκμαίρεται ότι με αυτές επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης με συνέπεια τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Το βάρος της ανταπόδειξης σε κάθε περίπτωση φέρει ο εργοδότης. 4. "Διαδοχικές" θεωρούνται οι συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που καταρτίζονται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου, με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας και δεν μεσολαβεί μεταξύ τους χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των σαράντα πέντε (45) ημερών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μη εργάσιμες ημέρες. Προκειμένου περί ομίλου επιχειρήσεων για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου στην έννοια του όρου "ίδιου εργοδότη" περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις του ομίλου. 5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε συμβάσεις ή ανανεώσεις συμβάσεων ή σχέσεις εργασίας που συνάπτονται μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος διατάγματος".
Στην προκείμενη περίπτωση, όπως προκύπτει από την προσβαλλόμενη απόφαση το Εφετείο δέχτηκε ανελέγκτως τα εξής: Η αναιρεσίβλητη προσελήφθη στις 1.7.1994 από το αναιρεσείον Ν.Π.Ι.Δ., με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου ως γραμματέας για το χρονικό διάστημα από 1.7.1994 έως 31.10.1994, αντί μηνιαίων αποδοχών 118.525 δραχμών. Έκτοτε, καταρτίστηκαν μεταξύ των διαδίκων οι ακόλουθες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. 1. η από 1.11.1994 με διάρκεια από 1.11.1994 έως 30.4.1995, 2. η από 1.2.1995 με διάρκεια από 1.5.1995 έως 31.7.1995, 3. η από 1.8.1995 με διάρκεια από 1.8.1995 έως 31.1.1996, 4. η από 2.2.1996 με διάρκεια από 1.2.1996 έως 31.7.1996, 5. η από 2.7.1996 με διάρκεια από 1.8.1996 έως 31.12.1996, 6. η από 24.1.1997 με διάρκεια από 1.1.1997 έως 31.12.1997. Με την από 30.12.1997 επιστολή του, προς την αναιρεσίβλητη, το αναιρεσείον της ανακοίνωσε, ότι η τελευταία σύμβαση που θα έληγε στις 31.12.1997 παρατείνεται για 2 ακόμη μήνες, από 1.1.1998 έως 28.2.1998, με μηνιαίες αποδοχές 198.000 δραχμές μικτά. Εν συνεχεία καταρτίστηκαν μεταξύ των διαδίκων, οι ακόλουθες συμβάσεις, επίσης ορισμένου χρόνου: α) η από 27.4.1998 με διάρκεια από 1.3.1998 έως 31.12.1998, β) η από 27.1.1999 με διάρκεια από 4.1.1999 έως 31.12.1999, γ) η από 17.1.2000 με διάρκεια από 1.1.2000 έως 31.12.2000, δ) η από 3.4.2001 με διάρκεια από 1.1.2001 έως 31.12.2001, ε) η από 5.5.2002 με διάρκεια από 1.1.2002 έως 31.12.2003, στ) η από 28.1.2004 με διάρκεια από 1.1.2004 έως 31.3.2004, ζ) η από 1.4.2004 με διάρκεια από 1.4.2004 έως 31.12.2004, η) η από 18.1.2005 με διάρκεια από 1.1.2005 έως 31.12.2005, θ) η από 13.2.2006 με διάρκεια από 1.1.2006 έως 31.12.2006, ι) η από 1.2.2007 με διάρκεια από 1.1.2007 έως 31.12.2007. Με την από 29.12.2007 συστημένη επιστολή του, προς την αναιρεσίβλητη, η οποία παρελήφθη από αυτήν στις 2.1.2008, το αναιρεσείον της ανακοίνωσε ότι η τελευταία μεταξύ τους σύμβαση, που έληγε στις 31.12.2007 δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Περαιτέρω, αποδείχθηκε, ότι η αναιρεσίβλητη κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του αναιρεσείοντος ΝΠΙΔ, παρέχουσα την εργασία της σ' αυτό συνεχώς επί 13,5 έτη, ως γραμματέας ανεξάρτητα από το πρόγραμμα αυτού, στο οποίο κάθε φορά απασχολείτο. Ειδικότερα, τα 13,5 έτη της εργασίας της στο αναιρεσείον, απασχολήθηκε στα ακόλουθα προγράμματά του: α) πρόγραμμα ΗΟΡΙΖΟΝ ΙΙ Δήμου Αγίου Δημητρίου, β) πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, γ) πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" του Δήμου Καλλιθέας, δ) πρόγραμμα "Ψυχιατρική Νοσηρότητα", ε) πρόγραμμα "Παρατηρητήριο Ναρκωτικών" και στ) πρόγραμμα "ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ". Η τελευταία από 1.2.2007, μεταξύ των διαδίκων, σύμβαση εργασίας καταρτίστηκε μετά τη θέση σε ισχύ του Π.Δ. 180/2004, υπαγομένης της ένδικης διαφοράς στις ρυθμίσεις του. Με τα άνω δεδομένα το Δικαστήριο κρίνει, ότι η έννομη σχέση, που συνέδεε την αναιρεσίβλητη με το αναιρεσείον, ήταν αυτή της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και η προαναφερθείσα από 29.12.2007 επιστολή της Διοίκησης του τελευταίου ισοδυναμεί με καταγγελία αυτής της σύμβασης αορίστου χρόνου, με αποτέλεσμα η αναιρεσίβλητη να δικαιούται τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης, η οποία, βάσει των ετών εργασίας της στο εναγόμενο (13 έτη συμπληρωμένα) και των μηνιαίων αποδοχών της, ύψους 1.467,34 ευρώ, ανέρχεται σε 15.407 ευρώ. Με βάση τις παραδοχές αυτές το Εφετείο κρίνοντας επί εφέσεως που είχε ασκήσει η αναιρεσίβλητη κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία είχε απορριφθεί η αγωγή ως μη νόμιμη, αφού εξαφάνισε την απόφαση αυτή έκρινε ως νόμιμη και κατ' ουσίαν βάσιμη την αγωγή και επιδίκασε στην αναιρεσίβλητη το παραπάνω ποσό ως αποζημίωση απολύσεως. Με την κρίση του αυτή το Εφετείο ορθά ερμήνευσε τις ως άνω διατάξεις, περιέλαβε δε στην προσβαλλόμενη απόφασή του, πλήρεις σαφείς και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες που καθιστούν εφικτό τον αναιρετικό έλεγχο, αφού με βάση τα παραπάνω που ανελέγκτως δέχτηκε, ότι δηλαδή η αναιρεσίβλητη παρείχε τις υπηρεσίες της συνεχώς επί 13,5 έτη στο αναιρεσείον καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυτού ανεξάρτητα από το εκάστοτε ερευνητικό πρόγραμμα, ορθώς έκρινε ότι η ένδικη σύμβαση εργασίας φέρει το χαρακτήρα αυτής της συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Επομένως, οι, πρώτος και δεύτερος, λόγοι της αιτήσεως αναιρέσεως από τους αριθμούς 1 και 19 του άρθρου 559 του Κ.Πολ.Δ. είναι αβάσιμοι και πρέπει να απορριφθούν. Επειδή, ο λόγος αναίρεσης από τον αριθμό 8 του άρθρ. 559 ΚΠολΔ, ιδρύεται όταν το δικαστήριο της ουσίας παρά το νόμο, είτε έλαβε υπόψη του πράγματα που δεν προτάθηκαν και έχουν ουσιώδη επίδραση στην έκβαση της δίκης, είτε δεν έλαβε υπόψη του πράγματα που προτάθηκαν και έχουν επίσης ουσιώδη επίδραση στην έκβαση της δίκης, νοούνται δε ως "πράγματα" οι αυτοτελείς ισχυρισμοί των διαδίκων που τείνουν στη θεμελίωση, κατάλυση ή παρακώλυση του ασκούμενου με την αγωγή, ένσταση ή αντένσταση ουσιαστικού ή δικονομικού δικαιώματος, δηλαδή οι ισχυρισμοί που κατά το νόμο διαμόρφωσαν ή ανάλογα ήταν ικανοί να διαμορφώσουν το διατακτικό της προσβαλλόμενης απόφασης εφόσον είχαν προταθεί παραδεκτά ενώπιον του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου και επαναφέρθηκαν νομίμως στο Εφετείο με λόγο έφεσης. Με βάση τα παραπάνω δεν ιδρύει τον λόγο αυτόν αναίρεσης η παράλειψη του δικαστηρίου της ουσίας να απαντήσει σε ισχυρισμό εκπρόθεσμο, αόριστο και γενικώς απαράδεκτο, μη νόμιμο ή αλυσιτελή, ή σε απλώς αρνητικό ή διευκρινιστικό ισχυρισμό, δηλαδή σε ισχυρισμό που δεν καταλήγει στην επίκληση έννομης συνέπειας και βέβαια το δικαστήριο δεν υποχρεούται να απαντήσει, ούτε στα πραγματικά επιχειρήματα των διαδίκων που αντλούν αυτοί από τα προσκομιζόμενα αποδεικτικά μέσα, έστω και αν διατυπώνονται υπό τη μορφή λόγου έφεσης, ούτε στα νομικά επιχειρήματά τους που σε αντίθεση με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς τους δεν περιέχουν κρίση ως προς την επέλευση ή όχι μιας έννομης συνέπειας, αλλά προβάλλονται με σκοπό να συμβάλλουν στον καθορισμό του αληθινού νοήματος του επικαλούμενου ή αποκρουόμενου στη συγκεκριμένη περίπτωση κανόνα δικαίου.
Στην προκείμενη περίπτωση με τον τρίτο λόγο της αιτήσεως αναιρέσεως από τον αριθμό 8 του άρθρου 559 του Κ.Πολ.Δ. προβάλλεται η αιτίαση ότι το Εφετείο με την προσβαλλόμενη απόφασή του έκρινε ότι η σύμβαση εργασίας της αναιρεσίβλητης ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου γιατί δεν έλαβε υπόψη τους επαναφέρθεντες νομίμως από το αναιρεσείον με τις προτάσεις του ενώπιόν του ισχυρισμούς, που είχε προτείνει πρωτοδίκως, σύμφωνα με τους οποίους το ίδιο (αναιρεσείον) ως Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο απασχολείται αποκλειστικά με χρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι εργαζόμενοι δε σ' αυτά, όπως η αναιρεσίβλητη, προσλαμβάνονται ως έκτακτοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου συναρτώνται ως εκ τούτου με την ύπαρξη του προγράμματος και λήγουν με τη λήξη αυτού σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΠΔ 81/2003. Ο λόγος αυτός, σύμφωνα με τα εκτιθέμενα στη μείζονα σκέψη, πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτος αφού τα ως άνω περιστατικά δεν αποτελούν "πράγματα" κατά την έννοια της ως άνω διατάξεως.
Επειδή, από τα άρθρα 335, 338, 339, 340 και 346 Κ.Πολ.Δ. συνάγεται ότι το δικαστήριο της ουσίας, προκειμένου να σχηματίσει την κρίση του για το αποδεικτικό πόρισμα αναφορικά με τους πραγματικούς ισχυρισμούς των διαδίκων, που έχουν ουσιώδη επίδραση στην έκβαση της δίκης και έχουν ανάγκη απόδειξης, υποχρεούται να λάβει υπόψη του όλα τα αποδεικτικά μέσα, τα οποία επικαλούνται και νόμιμα προσκομίζουν οι διάδικοι. Η παράβαση της ανωτέρω υποχρέωσης του δικαστηρίου της ουσίας ιδρύει τον προβλεπόμενο από το άρθρο 559 αρ. 11 περ. γ' του Κ.Πολ.Δ. λόγο αναίρεσης.

Στην προκείμενη περίπτωση με τον τέταρτο λόγο της αιτήσεως αναιρέσεως από την ως άνω διάταξη προβάλλεται η αιτίαση ότι το Εφετείο κατέληξε στο πιο πάνω αποδεικτικό πόρισμα γιατί δεν έλαβε υπόψη τα παρακάτω έγγραφα τα οποία το αναιρεσείον προσκόμισε και επικαλέστηκε νομίμως. Ειδικότερα δεν έλαβε υπόψη: (α) Το με αριθμό πρωτοκόλλου ΓΕΟ 2-16/3/94 έγγραφο του Γραφείου για το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με θέμα "Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά". (β) Το με αριθμό πρωτοκόλλου ΓΕΟ οικ. 51/29.1.1998 έγγραφο του Γραφείου για το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας "Περί λειτουργίας Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία. (γ) Το Φ.Ε.Κ. Β' 291/24.3.1998, όπου, υπό στοιχείο (8), δημοσιεύτηκε η πιο πάνω κοινή υπουργική απόφαση. (δ) Το με αριθμό πρωτοκόλλου ΥSγ/94/Οικ/ 27.3.2001 έγγραφο του Γ' Τμήματος της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με την απόφαση της Υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας για την "Ανανέωση ανάθεσης λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν.) στο ΕΠΙΨΥ για τα έτη 2001 - 2003". (ε) Το με αριθμό πρωτοκόλλου Δ.ΥΓ6/Γ.Π. οικ.1Ο3483/21.10.2003 έγγραφο του Τμήματος Εξαρτησιογόνων Ουσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με την απόφαση της Υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας για την "Ανανέωση ανάθεσης λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν.) στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) για τα έτη 2004 - 2006". (στ) Το με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΥΓ6/88800 έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Εξαρτησιογόνων Ουσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την "Ανανέωση ανάθεσης λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) για τα έτη 2007 - 2009". (ζ) Η από 4.2.2004 συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), για την τριετία 2001 - 2003. (η) Η από 28.3.2001 συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), για την τριετία 2004 -2006. (θ) Η από 31.8.2007 συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), για την τριετία 2007 - 2009. (ι) Το με αριθμό πρωτοκόλλου 2443/ 13.6.2006 έγγραφο του υπεύθυνου λογιστηρίου του ΕΠΙΨΥ προς το Γενικό Διευθυντή του ΟΚΑΝΑ. (ια) Το με αριθμό πρωτοκόλλου 3251/30.8.2006 έγγραφο του υπεύθυνου λογιστηρίου του ΕΠΙΨΥ προς τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ. (ιβ) Το με αριθμό πρωτοκόλλου 34/5.1.2007 έγγραφο του Αναπληρωτή Διευθυντή του ΕΠΙΨΥ προς το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας. (ιγ) Το με αριθμό πρωτοκόλλου 35/5.1.2007 έγγραφο του Αναπληρωτή Διευθυντή του ΕΠΙΨΥ προς την υπεύθυνη του Γραφείου Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. (ιδ) Το με αριθμό πρωτοκόλλου 1038/l3.3.2007 έγγραφο του Αναπληρωτή Διευθυντή του ΕΠΙΨΥ προς τη Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. (ιε) Το με αριθμό πρωτοκόλλου 2078/ 13.6.2007 έγγραφο του Αναπληρωτή Διευθυντή του ΕΠΙΨΥ προς τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ. (ιστ) Το με αριθμό πρωτοκόλλου 256/18.1.2008 έγγραφο του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του ΕΠΙΨΥ προς τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ. (ιζ) Το από 26.5.1999 χρηματικό ένταλμα του ΕΠΙΨΥ, για πληρωμή ποσού 3.332.703 δραχμών για τις αποδοχές του προσωπικού του επίμαχου προγράμματος για το Μάιο του έτους 1999 και επισυναπτόμενα σε αυτό το από 26.5.1999 αντίγραφο δελτίου ανάληψης από το ... λογαριασμό της Γενικής Τράπεζας, η από 26.5.1999 εξουσιοδότηση σε υπάλληλο του ΕΠΙΨΥ να προβεί στην πιο πάνω μεταφορά και η συνημμένη σε αυτήν κατάστασή του προς πληρωμή προσωπικού και η από 27.5.1999 απόδειξη πληρωμής της αντιδίκου για το Μάιο του έτους 1999. (ιη) Το από 30.9.2004 χρηματικό ένταλμα του ΕΠΙΨΥ, για πληρωμή ποσού 21.656,62 ευρώ για τις αποδοχές του προσωπικού του επίμαχου προγράμματος για το Σεπτέμβριο του έτους 2004 και επισυναπτόμενα σε αυτό η από 30.9.2004 εξουσιοδότηση για μεταφορά του πιο πάνω ποσού από το ... λογαριασμό της Γενικής Τράπεζας και η συνημμένη σε αυτήν κατάστασή του προς πληρωμή προσωπικού, το από 30.9.2004 αντίγραφο δελτίου κατάθεσης ποσού 1.303,69 ευρώ σε λογαριασμό της αντιδίκου στη Γενική Τράπεζα και η από 30.9.2004 αντίστοιχη απόδειξη πληρωμής της αντιδίκου για το Σεπτέμβριο του έτους 2004. Όμως, από την επισκόπηση της προσβαλλόμενης απόφασης προκύπτει ότι το Εφετείο για τη θεμελίωση του αποδεικτικού του πορίσματος έλαβε υπόψη όλα τα νομίμως προσκομισθέντα και επικληθέντα από τους διαδίκους έγγραφα μεταξύ των οποίων και δεν καταλείπεται αμφιβολία ότι λήφθηκαν υπόψη και τα παραπάνω. Επομένως πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος και ο ως άνω λόγος αναιρέσεως.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Απορρίπτει την από 9-2-2012 αίτηση του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία "Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.)" για αναίρεση της 5633/2011 αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών. ΚαιΚαταδικάζει το αναιρεσείον στη δικαστική δαπάνη της αναιρεσίβλητης, την οποία ορίζει στο ποσό των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ.
Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου 2012. Και Δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στις 8 Ιανουαρίου 2013.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι.Κ.Α. αριθ. πρωτ.: Σ48/52/20.6.2013 Χορήγηση ΕΚΑΣ έτους 2013. Συμπληρωματικές οδηγίες

Ι.Κ.Α. αριθ. πρωτ.: Σ48/52/20.6.2013
Χορήγηση ΕΚΑΣ έτους 2013. Συμπληρωματικές οδηγίες
Αθήνα, 20 .6 . 2013
Αριθ. Πρωτ.Σ48/52

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 

Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) 
Πληροφορίες: Μ. Κουτσοπούλου
Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215185
e-mail : diefpar@ika.gr

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Θ Ε Μ Α: «Χορήγηση ΕΚΑΣ έτους 2013. Συμπληρωματικές οδηγίες.»

Σχετ.: εγκύκλιο 33/13.

Σε συνέχεια των οδηγιών της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις οδηγίες του με αρ. πρωτ. Φ. 11321/4447/270/20.3.2013 εγγράφου του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με το παρόν σας ενημερώνουμε σχετικά με τα αποτελέσματα του μηχανογραφικού ελέγχου της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και τις επακόλουθες μεταβολές στο αρχείο δικαιούχων του ΕΚΑΣ του έτους 2012, καθώς και για τις σχετικές υπηρεσιακές ενέργειες των Τμημάτων Πληρωμής Συντάξεων. Επίσης, σας πληροφορούμε για τις ενέργειες που σχετίζονται με την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ χρονικής περιόδου από 1.1.2013 έως 30.4.2013, κατ’ εντολή του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα:

1. Με τη χορήγηση της σύνταξης μηνός Ιουνίου 2013 επήλθαν οι ακόλουθες μεταβολές στο αρχείο δικαιούχων του ΕΚΑΣ του έτους 2012:

α) η χορήγηση του επιδόματος συνεχίστηκε κατά το τρέχον έτος σε 180.022 δικαιούχους (με τα ποσά που προβλέπονται στις κλίμακες καθώς και με το ποσό των 30 €),

β) επαναχορηγήθηκε σε 12.005 περιπτώσεις,

γ) χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε 12.021 συνταξιούχους,

δ) διακόπηκε σε 13.549 συνταξιούχους λόγω υπέρβασης των οικονομικών κριτηρίων και σε 23.011συνταξιούχους λόγω ελλιπών μηχανογραφικών στοιχείων.

2. Με τη σύνταξη μηνός Ιουνίου 2013 καταβλήθηκαν στους δικαιούχους και τα αναδρομικά ποσά ΕΚΑΣ από 1.1.2013 ή οι διαφορές του επιδόματος έτους 2013.

Παράλληλα, ξεκίνησε η τμηματική παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ μηνός Μαΐου 2013 που είχαν χορηγηθεί στις 29 Απριλίου σε μη δικαιούχους του ΕΚΑΣ κατά το τρέχον έτος ή σε δικαιούχους μικρότερου ποσού, ως εξής:

α) ποσό ΕΚΑΣ μέχρι 80,00 €, σε μία δόση,

β) ποσό ΕΚΑΣ από 80,01€ έως 160,00 € σε δύο δόσεις,

γ) ποσό ΕΚΑΣ από 160,01€ και άνω, σε τρεις δόσεις.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι, παρ’ όλο που οι κατηγορίες συνταξιούχων με κωδικούς λήξης 01-19 δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί ως προς το δικαίωμα χορήγησης του ΕΚΑΣ για το τρέχον έτος, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. άρχισε να παρακρατεί το ποσό του επιδόματος Μαΐου 2013 και στις κατηγορίες αυτές.

3. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 20 του Ν. 2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 3996/2011, προβλέπεται ότι ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ για κάθε έτος διενεργείται το αργότερο μέχρι και την 30ή Απριλίου του αντίστοιχου έτους και σε καμιά περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό να χορηγηθούν ποσά ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους από την 1η Μαΐου του ίδιου έτους. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω, το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με το με αρ. πρωτ. Φ. 80000/12981/912/29.5.2013 έγγραφό του προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς έδωσε εντολή για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ διαστήματος 1.1.2013-30.4.2013, τόσο στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται πλέον δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος κατά το τρέχον έτος όσο και στις περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο διαπιστώνεται ότι στο διάστημα αυτό είχαν καταβληθεί μεγαλύτερα ποσά ΕΚΑΣ από αυτά που δικαιούται ο συνταξιούχος. Η παρακράτηση των ποσών αυτών θα γίνει από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. σε μηνιαίες δόσεις των 80,00 €, αρχής γενομένης από την πληρωμή της σύνταξης μηνός Ιουλίου και θα αφορά τους 13.549 συνταξιούχους στους οποίους διακόπηκε η χορήγηση του επιδόματος λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Στις περιπτώσεις των 23.011 συνταξιούχων στους οποίους έχει διακοπεί το ΕΚΑΣ με κωδικούς διακοπής 01-19, η παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που αφορούν τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2013 θα γίνει μετά τον ατομικό έλεγχο των προϋποθέσεων χορήγησης του ΕΚΑΣ στις κατηγορίες αυτές, που θα διενεργηθεί από τις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων. Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής του, οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να μεριμνήσουν και για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ μηνός Μαΐου που είχε παρακρατηθεί από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (βλ. παρ. 2).

Λαμβάνοντας υπόψη το φόρτο εργασιών των υπηρεσιών πληρωμής συντάξεων, έχει ζητηθεί από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. να προβεί σε έλεγχο της κατηγορίας των συνταξιούχων που λαμβάνουν δύο συντάξεις από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι εντάσσονται στη γενική κατηγορία διπλοσυνταξιούχων με κωδικό λήξης 07. Με μεταγενέστερο έγγραφο θα ενημερωθείτε σχετικά με το χρόνο εκτέλεσης του έργου αυτού από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

4. Ο ατομικός έλεγχος των συνταξιούχων που ανήκουν στις περιπτώσεις διακοπής με κωδικούς 01-19, θα πρέπει να γίνει από τις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα από την ύπαρξη εκκρεμών αιτήσεων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ παλαιότερων ετών (λόγω της αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για πρώτη φορά χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου-Απριλίου 2013), λαμβάνοντας υπ’ όψη τα προσκομιζόμενα στοιχεία των ενδιαφερομένων, ιδίως δε το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2012, το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ. Σας ενημερώνουμε ότι δεν έχει αποσταλεί στους συνταξιούχους ατομική ειδοποίηση σχετικά με τη διακοπή της χορήγησης του επιδόματος.

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχει αποστείλει στις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων ονομαστικές καταστάσεις των συνταξιούχων που εμπίπτουν στους κωδικούς διακοπής 01-19, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τον ατομικό έλεγχο των περιπτώσεων αυτών.

Για διευκόλυνσή σας, παραθέτουμε τον ακόλουθο πίνακα με τους κωδικούς λήξης 01-19 κατά κατηγορία:


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΚΩΔΙΚΟΣ
Νέοι
01
Λήξεις
02
Παραπληγικοί
03
Κατ. 3 Πολλαπλότητα
04
Συντ. ΙΚΑ+ Συντ. ΤΕΑΜ>850
05
Χωρίς ΑφΜ-Ταυτ.
06
Διπλοσυνταξιούχοι
07
Κατ. 2 Μικρ. 60
08
Κατ. 3 Συγ-σχ 1 μικρ. -60
09
Παραπληγικοί με άλλη σύνταξη
10
Ανύπαρκτοι στο αρχείο φόρων
11
Μείωση ξένης σύμβασης
12
Δεν βρίσκεται στο αρχ. ΚΕΠΥΟ
13
Έλεγχος αρχικών-ταυτότητας
14
Συντ. υπ. κατ. 3
15
60 ετών ΜΜ>εκαθ. μην. ή χωρίς MM
16
Θάνατος συνταξιούχου
17
Κάτοικοι εξωτερικού
18
Προσωρινή σύντ. (ΝΒ501-502)
19


Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις υπηρεσίες αυτές, θα πρέπει αμέσως, με ευθύνη των Διευθυντών, να αποσταλούν στη Διεύθυνση Εκμετάλλευσης τα Δελτία Μεταβολών των συνταξιούχων με τις απαραίτητες μεταβολές, διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2013, ώστε: α) να οριστικοποιηθεί το αρχείο δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά το τρέχον έτος, β) να διακοπεί η χορήγηση του επιδόματος σε όσους δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, και γ) να χορηγηθούν διαφορές ποσών σε δικαιούχους μεγαλύτερου ποσού ΕΚΑΣ λόγω αλλαγής κλιμακίου (αναδρομικά από 1.1.2013). Οι Διευθυντές, στη συνέχεια, θα πρέπει να ενημερώσουν τη Διοίκηση (Γραφείο Διευθύντριας Παροχών) σχετικά με τα αποτελέσματα των εν λόγω ενεργειών.

Για μία ακόμη φορά επισημαίνεται ότι η αυτονόητη υποχρέωση των υπηρεσιών πληρωμής συντάξεων για την έγκαιρη και ορθή συμπλήρωση στο ΔΑΜ των κρίσιμων στοιχείων τα οποία προκάλεσαν την αδυναμία ταύτισης στα διασταυρούμενα αρχεία της ΓΓΠΣ και της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με συνέπεια τη διακοπή της χορήγησης του επιδόματος, διασφαλίζει όχι μόνο την απρόσκοπτη συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους, αλλά απαλλάσσει οριστικά από σημαντικό φόρτο εργασίας τις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων.




Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ