Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΠΝΠ 28.6.2013 Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης υποχρέων του ν.3213/2003».

ΠΝΠ 28.6.2013 Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης υποχρέων του ν.3213/2003».



(ΦΕΚ Α' 154 - 28.6.2013)

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης υποχρέων του ν.3213/2003».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να παραταθεί η προθεσμία
υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης των υποχρέων σε δήλωση του ν. 3213/2013 (Α’ 309) λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:






Αρθρο 1.



Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003 από τους υπόχρεους σε δήλωση της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παραπάνω νόμου, ειδικά για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.





Αρθρο 2. Έναρξη Ισχύος



Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.







Αθήνα, 28 Ιουνίου 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ,
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΕΛΆΚΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ,
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ,
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ,
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ,
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ, ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ . 

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Στον "αέρα" όσοι έχουν παλιές ρυθμίσεις αφού δεν μπορούν να ζητήσουν τις 48-100 δόσεις, ενώ... καταργείται το καθεστώς στο οποίο υπάγονται - Χιλιάδες χάνουν τις ρυθμίσεις λόγω απεργίας - Απαραίτητη η παράταση και η αναθεώρηση του συστήματος Όμηροι της εφορίας και με το φόβο της κατάσχεσης 200.000 συνεπείς φορολογούμενοι

Στον "αέρα" όσοι έχουν παλιές ρυθμίσεις αφού δεν μπορούν να ζητήσουν τις 48-100 δόσεις, ενώ... καταργείται το καθεστώς στο οποίο υπάγονται - Χιλιάδες χάνουν τις ρυθμίσεις λόγω απεργίας - Απαραίτητη η παράταση και η αναθεώρηση του συστήματος

Όμηροι της εφορίας και με το φόβο της κατάσχεσης 200.000 συνεπείς φορολογούμενοι

Του Κωστή Πλάντζου
Να δώσει νέα παράταση ή και να αναθεωρήσει εκ βάθρων ολόκληρο το σύστημα των ρυθμίσεων για παλαιά χρεή (προ του 2013) είναι υποχρεωμένη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λόγω του «εκρηκτικού» προβλήματος που έχουν δημιουργήσει οι  τελευταίες νομοθετικές αλλαγές, σε συνδυασμό με την απεργία των εφοριακών που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Περισσότεροι από 205.000 οφειλέτες που είχαν ήδη κάνει ρύθμιση χρεών και οι οποίοι αποκλείστηκαν από το νέο σύστημα ρυθμίσεων «τελευταίας ευκαιρίας», βλέπουν από σήμερα να ανατρέπονται ακόμα και οι όροι τους οποίους γνώριζαν και τηρούσαν με συνέπεια ως τώρα –και για αυτό άλλωστε «τιμωρήθηκαν» ήδη αφού πετάχτηκαν εκτός των ρυθμίσεων με τις 100 δόσεις!
Και όχι μόνον αυτό, αλλά βρίσκονται πλέον σε καθεστώς ομηρίας, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν την παλιά ρύθμιση (π.χ. να ζητήσουν επανεξέταση και περισσότερες δόσεις), αλλά εάν χάσουν τη ρύθμιση βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάσχεση, καθώς δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
Τις τελευταίες δύο ημέρες, μάλιστα οι οφειλέτες αυτοί, που μετά πολλών κόπων και βασάνων πληρώνουν το 1 δισ. από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ που χρωστάνε 2,1 εκατ. φυσικά πρόσωπα στην εφορία, βρέθηκαν ξαφνικά σε πλήρες αδιέξοδο. Και να γιατί:
1.      Με τον τελευταίο νόμο που προ διμήνου έφερε η κυβέρνηση, από 1.7.2013 καταργείται το παλαιό καθεστώς ρυθμίσεων. Απαγορεύεται δηλαδή να γίνουν δεκτές νέες αιτήσεις υπαγωγής σε αυτό, γιατί πλέον ισχύει η νέα ρύθμιση χρεών.
2.      Ο νόμος δεν προέβλεψε όμως τι θα γίνεται με τις ρυθμίσεις αυτές που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ισχύουν. Με τα σημερινά δεδομένα, από τις 1.7.2013 δεν μπορούν να επανεξεταστούν από τις εφορίες. Για όσους είχαν μπει σε τέτοια ρύθμιση, ίσχυε και γνώριζαν πως, εάν συναντούσαν οικονομική δυσκολία, μπορούσαν αιτιολογημένα να ζητήσουν τροποποίηση της διευκόλυνσης και να λάβουν περισσότερες δόσεις, μέχρι το όριο των 48 δόσεων που προέβλεπαν για αυτές τις ρυθμίσεις οι παλαιότεροι νόμοι. Για τις αιτήσεις επανεξέτασης αυτές, προβλεπόταν ειδική διαδικασία βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, η οποία εν κρυπτώ πλέον αποκαλύπτεται πως ...ακυρώνεται.
3.      Και όσοι όμως έσπευδαν κατά το τελευταίο διήμερο να προλάβουν (πριν την 1η Ιουλίου) να κάνουν αιτήσεις υπαγωγής ή επανεξέτασης για την παλαιά ρύθμιση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απεργία των εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι η διορία που είχαν από τον ίδιον τον νόμο, παρήλθε άκαρπη, αφού βρήκαν κλειστές εφορίες.
4.      Επιπλέον, χιλιάδες οφειλέτες σε ρύθμιση που πήγαν στις εφορίες για να πληρώσουν την δόση τους -εφόσον μάλιστα ο νόμος προβλέπει ειδικά για αυτούς ότι μέχρι το Νοέμβριο θα εξυπηρετούνται στη ΔΟΥ όπου ανήκουν- δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω απεργίας και η πληρωμή τους θα πρέπει να γίνει από 1ης Ιουλίου, δηλαδή εκπρόθεσμα.  Εκτός από τους τόκους υπερημερίας, οι οφειλέτες αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και να χάσουν τη ρύθμιση που τηρούν σαν να ήταν… ασυνεπείς!
Καθώς δεν μπορεί να θεωρείται πως ευθύνονται οι ίδιοι οι οφειλέτες, επειδή βρήκαν κλειστές τις εφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι πλέον εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να σπεύσει να δώσει λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο ανακοινώνοντας πως δίνει νέα παράταση για διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που ανέκυψαν, αλλά παρατείνοντας και την καταληκτική διορία που ο νόμος είχε ορίσει (1ης Ιουλίου). Ακόμα περισσότερο δε, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαταστήσει και το σύστημα διακανονισμού για τις παλαιές οφειλές, που μένει πλέον μετέωρο «στον αέρα», προκαλώντας ασφυξία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και ειδικά σε φορολογούμενους που πασχίζουν να φανούν συνεπείς στους παράλογους φόρους και «χαράτσια» που τους επιβάλλει η κυβέρνηση.


Πηγή: Όμηροι της εφορίας και με το φόβο της κατάσχεσης 200.000 συνεπείς φορολογούμενοι | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/15975/omiroi-tis-eforias-kai-me-fovo-tis-katashesis-200000-synepeis-forologoymenoi#ixzz2XWLPxcIq

Πληρώστε τους φόρους και δεν θα κατηγορηθείτε για ξέπλυμα Ρύθμιση υπ. οικονομικών

Πληρώστε τους φόρους και δεν θα κατηγορηθείτε για ξέπλυμα
Τη δυνατότητα να μην πέφτουν στο δίχτυ της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας θα δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.
Νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο θα προβλέπει πως όσοι συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή που εμπίπτει στις διατάξεις περί ξεπλύματος χρήματος θα μπορούν μέσα σε προθεσμία 20 ημερών να καταβάλουν το φόρο ώστε να μην ενεργοποιείται σε βάρος τους η αυστηρότερη διαδικασία που προβλέπεται στις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
Για παράδειγμα εάν κάποιος δεν δήλωσε 100.000 ευρώ εισόδημα με το οποίο εν συνεχεία αγόρασε ένα διαμέρισμα  (ξέπλυνε χρήμα), αυτός θα μπορεί να καταβάλει το φόρο 45% και τις νόμιμες προσαυξήσεις  μέσα σε 20 ημέρες και καταβάλλοντας περίπου 60.000 ευρώ φόρο θα γλιτώνει την ενεργοποίηση των εις βάρος του διατάξεων για το ξέπλυμα χρήματος, που θα οδηγούσαν σε διπλασιασμό του προστίμου (120.000 ευρώ).
Αυτό γίνεται διότι στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που εμπλέκεται η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να διεκδικήσει μέσω της σύντομης οδού τους διαφυγόντες φόρους, καθώς κινείται εξ αρχής η ποινική διαδικασία και τα περιουσιακά στοιχεία του παραβάτη δεσμεύονται.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως η ρύθμιση δεν θα ελαφρύνει τους μεγάλους φοροφυγάδες καθώς δεν θα αναστείλει τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, αλλά θα διευκολύνει την είσπραξη φόρων που σήμερα παραμένουν ανείσπρακτοι και τους οποίους η εμπειρία έχει καταδείξει πως δύσκολα εισπράττονται όταν οι προσαυξήσεις και το ύψος των προστίμων πολλαπλασιάζονται. Ακόμη η ρύθμιση δεν θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Θα υπάρχουν διακρίσεις ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος και τον εάν έχουν διαπραχθεί και άλλα αδικήματα πέρα από τη φοροδιαφυγή.
Το εγκληματικό προϊόν από φοροδιαφυγή που δεσμεύθηκε από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το 2012 και μόνο ανέρχεται σε 97,9 εκατ. ευρώ, χρήματα που οι φορολογικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη και σήμερα άμεση πρόσβαση.
Ακόμη, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του βασικού αδικήματος της φοροδιαφυγής το 2011 η Αρχή εξέδωσε συνολικά 110 διαταγές δέσμευσης και δέσμευσε χρήματα αξίας 75,3 εκατ. ευρώ και 124.300 δολαρίων, επιταγές αξίας 820.541 ευρώ και το περιεχομένο 13 τραπεζικών θυρίδων, 19.430.485 μετοχές αξίας 1.204.856 ευρώ και ομόλογα αξίας 262.015 ευρώ, 269 ακίνητα, 217 οχήματα και 1 σκάφος.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΝΤ Απαλλαγή από ΦΠΑ των επιχειρήσεων με έσοδα έως 25.000 ευρώ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΝΤ

Απαλλαγή από ΦΠΑ των επιχειρήσεων με έσοδα έως 25.000 ευρώ

Απαλλαγή από ΦΠΑ των επιχειρήσεων με έσοδα έως 25.000 ευρώ
Την υποχρεωτική απαλλαγή από τον ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ακαθάριστα ετήσια έσοδα έως 20.000 – 25.000 ευρώ αντί 5.000 ευρω που ισχύει σήμερα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά από πρόταση των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ.
Η εισήγηση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την Καθημερινή, βασίζεται στην διαπίστωση ότι η συνεισφορά αυτών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στα έσοδα από ΦΠΑ είναι αρνητική δηλαδή παίρνουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου από αυτόν που αποδίδουν.
Η σχετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί σε κάποια από τα δύο νομοσχέδια (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος-Κώδικας Φορολογιών Διαδικασιών) που θα κατατεθούν στη Βουλή μετά τις 15 Ιουλίου.

ΕΛΕΓΧΟΙ Φόροι και πρόστιμα 40 εκατ. σε 315 offshore

ΕΛΕΓΧΟΙ

Φόροι και πρόστιμα 40 εκατ. σε 315 offshore

Φόρους και πρόστιμα ύψους 40 εκατ. ευρώ σε 315 offshore που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα έχουν ήδη βεβαιώσει οι φορολογικές αρχές, ενώ παράλληλα δόθηκαν 102 εντολές ελέγχου για εξωχώριες εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις για τις δράσεις αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Όπως δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης οι έλεγχοι στις offshore βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη έχουν κληθεί εκπρόσωποι και εμπλεκόμενα πρόσωπα, προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία για να γίνει η ταυτοποίηση και να εντοπίζεται ο πραγματικός δικαιούχος.
Για τον έλεγχο των εμβασμάτων της τριετίας 2009 -2011 ο υφυπουργός τόνισε πως το πρώτο μέρος που περιλάμβανε τη διαχείριση των προσκλήσεων που είχαν αποσταλεί για οικειοθελή συμμόρφωση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο και στο δεύτερο μέρος έγινε αξιολόγηση των υποθέσεων βάσει κανόνων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να ελεγχθούν αρχικά οι υποθέσεις πολύ μεγάλου ή μεγάλου ρίσκου.

ΝΕΟΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ Νεοπροσλαμβανόμενοι: Από μηδενική βάση ωράριο, άδειες

ΝΕΟΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ

Νεοπροσλαμβανόμενοι: Από μηδενική βάση ωράριο, άδειες

Νεοπροσλαμβανόμενοι: Από μηδενική βάση ωράριο, άδειες
Εργασία 6 ημέρες την εβδομάδα (αντί του πενθήμερου), μικρότερες «έξτρα» άδειες και παροχές (στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ) θα ισχύουν για τους νεοπροσλαμβανόμενους σε κλάδους στους οποίους έχει λήξει και δεν ισχύει η κλαδική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.
Τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους νεοπροσλαμβανόμενους από... μηδενική βάση (σε σχέση με τα ισχύοντα σε κάθε κλάδο) με κατοχύρωση μόνο του «κλειδωμένου» βασικού μισθού και των 4 επιδομάτων γενικής ισχύος (επιδόματα πολυετίας, σπουδών, επικίνδυνης εργασίας και τέκνων), προβλέπει ερμηνευτική εγκύκλιος που εξέδωσε η διεύθυνση αμοιβής εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Αντίστοιχες αλλαγές μπορούν να γίνονται, ωστόσο, και για τους ήδη απασχολούμενους, εφόσον υπογράψουν νέα ατομική σύμβαση εργασίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε εφαρμογή της ΠΥΣ 6/2012 και του Ν. 4046/2012:
Μετά την πάροδο του τριμήνου, η αμοιβή των εργαζομένων μπορεί να προσαρμόζεται στο χαμηλότερο επίπεδο (βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα) μονομερώς, με απόφαση του εργοδότη, ενώ δεν θίγονται λοιποί κανονιστικοί όροι της ΣΣΕ. Οι μη μισθολογικοί όροι των ΣΣΕ που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους, μπορούν να μεταβληθούν με νέα ΣΣΕ, καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.
Για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία. Οπως υπογραμμίζει στην «Η» ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, με το νέο καθεστώς, ο εργοδότης ως «διαπραγματευτικά ισχυρότερο μέρος» μπορεί με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων να καθορίζει νέους όρους εργασίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ

Από σήμερα η προκαταβολή σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους

Από σήμερα η προκαταβολή σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους

Από σήμερα η προκαταβολή σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους
Η εφαρμογή του Ν. 4151/2013, που ψηφίστηκε στις 28 Απριλίου, άρχισε. Από σήμερα καταβάλλεται, ως προκαταβολή, μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης σύνταξης του Ιουνίου σε υπαλλήλους του Δημοσίου που εξήλθαν της υπηρεσίας μετά το Μάρτιο του 2013 και εφόσον ικανοποιούνται οι οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις.

Πρόκειται για προκαταβολή σύνταξης που ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού που ελάμβαναν κατά την 31η Οκτωβρίου 2011.

Εφεξής, από τον Ιούλιο και την 10η μέρα κάθε μήνα θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των εξερχομένων της υπηρεσίας δικαιούχων η προβλεπόμενη προκαταβολή σύνταξης μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή είναι πέραν των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών μας και στηρίζει έμπρακτα την καθημερινότητα μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας.

Παράλληλα, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να συντμηθεί περαιτέρω ο χρόνος απονομής της σύνταξης των πολιτών που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από το Μάρτιο του 2013, ώστε να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατό ολόκληρο το ποσό της σύνταξης που δικαιούνται.

Υπογραμμίζεται ότι κατά την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδικασία κανονισμού της σύνταξης υπαλλήλων που η αίτηση συνταξιοδότησής τους έχει πρωτοκολληθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι και τα τέλη του Ιανουαρίου του 2013».

ΕΩΣ ΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ «Κλειδώνουν» οι νέες μειώσεις στα εφάπαξ

ΕΩΣ ΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

«Κλειδώνουν» οι νέες μειώσεις στα εφάπαξ

«Κλειδώνουν» οι νέες μειώσεις στα εφάπαξ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Εως τις 27 Ιουλίου «κλειδώνουν» οι νέες μειώσεις που θα γίνουν από την 1/1/2014 στα εφάπαξ τα οποία χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας - ΝΠΔΔ. Την ημερομηνία αυτή προβλέπει, ως καταληκτική, η απόφαση που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτσης, ορίζοντας 15μελή Επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Μ. Κωνσταντίνου που θα εκδώσει «εντός μηνός» πόρισμα για τη μηχανογραφική εφαρμογή της νέας τεχνικής βάσης υπολογισμού των εφάπαξ. Τα νέα ποσά εφάπαξ θα είναι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, σημαντικά μειωμένα, αφού θα διαμορφώνονται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε Ταμείου, τα έσοδα από τις εισφορές των «εν ενεργεία», τον αριθμό των (συνεχώς αυξανόμενων) συνταξιοδοτούμενων και άλλων οικονομικών παραμέτρων, σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4046/12, ο οποίος επιβάλλει τον «μηδενισμό» των ελλειμμάτων και τη διακοπή κάθε κρατικής επιχορήγησης. «Οδηγοί» για το «βάθος» του νέου «κουρέματος» των εφάπαξ θα είναι:
Οι αναλογιστικές μελέτες κάθε Ταμείου (στην Επιτροπή μετέχει μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής) και η υπουργική απόφαση η οποία έχει εκδοθεί από τις 31/12/2012, σε εφαρμογή του ν. 4046, προβλέποντας ανασχεδιασμό της τεχνικής βάσης υπολογισμού με μαθηματικό τύπο (αντί των «κλειδωμένων» - προκαθορισμένων ποσών που ήδη «κουρεύτηκαν» από 2% έως και 83%) και σύμφωνα με τη «συσσωρευμένη αξία» των εισφορών τις οποίες έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι, την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, τον αριθμό των ενεργών ασφαλισμένων και ένα «πλασματικό ποσοστό επιστροφής», το οποίο θα καθορίζεται με βάση τον «συντελεστή βιωσιμότητας».
Η αδυναμία δημιουργίας ατομικών λογαριασμών των παλαιών ασφαλισμένων εγκυμονεί κίνδυνο να γίνουν «οριζόντιες» μειώσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης και του ύψους των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν αποφασιστεί η ενοποίηση των Ταμείων Πρόνοιας (κατ' αντιστοιχία με την ενοποίηση των επικουρικών) οι περικοπές στα εφάπαξ θα είναι «πολλών ταχυτήτων», ανάλογα με την οικονομική επάρκεια κάθε Ταμείου, στο δε Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προδιαγράφεται ο κίνδυνος, μετά τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, τα σχετικά ποσά να περιοριστούν σε 5.300 - 7.000 ευρώ, αντί των 40.000 ευρώ που καταβάλλονται κατά μέσο όρο σήμερα μετά τη μείωση του 38,5%.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟ ΤΟ ΤΠΔΥ
  • Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013 πληρώνονται τα εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Ιούλιο του 2011
  • Τον Σεπτέμβριο σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2011
  • Τον Οκτώβριο θα λάβουν το εφάπαξ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2011
  • Τον Νοέμβριο όσοι βγήκαν στη σύνταξη έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2012
  • Τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν τα οφειλόμενα σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν ως τον Απρίλιο του 2012
  • Τον Ιανουάριο τα εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Ιούνιο του 2012
  • Το 2014 θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα για πληρωμές 35.000 εφάπαξ

"Καθίζηση" και στην κατανάλωση τροφίμων Μεγάλη μείωση κατανάλωσης

"Καθίζηση" υπέστη ο τζίρος των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τον Απρίλιο με τον όγκο των πωλήσεων να υφίσταται νέα πτώση κατά 14,2%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ) καταγράφηκε μείωση του τζίρου.
Συγκεκριμένα:
-καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-16,9%)
-μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-16,3%)
-τρόφιμα- ποτά- καπνό (-16%)
-φαρμακευτικά- καλλυντικά (-12,4%)
-ένδυση- υπόδηση (-9,6%)
-βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων (-5,3%)
-έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (-4%)
-πολυκαταστήματα (-2,5%)
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) με τα καύσιμα στο λιανικό εμπόριο σημείωσε μείωση 14,2% τον Απρίλιο 2013 σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2012.
Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές) με τα καύσιμα σημείωσε μείωση 14,7% τον Απρίλιο 2013 σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2012.

http://www.news.gr/oikonomia/h-tseph-moy/article/76962/kathizhsh-kai-sthn-katanalosh-trofimon.html


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ

Λιτότητα και ανεργία οδηγούν σε ασφυξία το λιανεμπόριο

Λιτότητα και ανεργία οδηγούν σε ασφυξία το λιανεμπόριο
H Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την Παρασκευή πτώση 14,2% του όγκου λιανικών
πωλήσεων τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, έναντι αναθεωρημένης πτώσης 5,8% τον Μάρτιο.
Στο σύνολο του 2012, οι λιανικές πωλήσεις βάσει όγκου σημείωσαν πτώση 12%, λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων λιτότητας και της ανεργίας ρεκόρ.
------------------------------------------------------
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ* ΑΠΡ. ΜΑΡΤ. ΦΕΒ. ΙΑΝ.
Δείκτης όγκου -14,2% -5,8%** -14,1% -16,8%
Δείκτης κύκλου εργασιών -14,7% -5,9%** -14,1% -16,6%
------------------------------------------------------
* περιλαμβάνουν καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων
** αναθεωρημένα στοιχεία
πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Ταλαιπωρία έως το Νοέμβριο για πληρωμή δόσεων στις εφορίες

Ταλαιπωρία έως το Νοέμβριο για πληρωμή δόσεων στις εφορίες
Tweet  
Του Σπύρου Δημητρέλη

Έως και τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ταλαιπωρούνται στις ουρές των εφοριών οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ήδη ρυθμίσει ή πρόκειται να ρυθμίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τις οφειλές τους προς το δημόσιο. Μέχρι τότε η μοναδική δυνατότητα που θα έχουν για να πληρώνουν τις δόσεις τους θα είναι η ουρά στην εφορία μια φορά το μήνα.

Το παραπάνω διαπιστώνουν καθημερινά χιλιάδες φορολογούμενοι που επισκέπτονται το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναζητώντας τις ηλεκτρονικές ταυτότητες οφειλής των ποσών που χρωστούν στην εφορία. Στη σχετική εφαρμογή που επισκέπτονται όσοι είναι πιστοποιημένοι στο taxisnet εμφανίζονται μόνο οι οφειλές “εκτός ρύθμισης΄ Σε αυτές έχει ενσωματωθεί ένας αριθμός με πολλά ψηφία ο οποίος είναι η λεγόμενη (ΤΟ- ταυτότητα οφειλής). Με αυτόν των κωδικό ανά χείρας οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν την οφειλή τους είτε στο γκισέ οποιασδήποτε τράπεζας είτε μέσω εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων εξυπηρέτησης, όπως είναι τα ΑΤΜ και το web banking.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις οφειλές οι οποίες έχουν ρυθμιστεί από τους φορολογούμενους επειδή είναι ληξιπρόθεσμες. Παρά το γεγονός ότι τα ταμεία των εφοριών έπρεπε να κλείσουν από το τέλος Ιουνίου, τελικά θα παραμείνουν ανοικτά έως τουλάχιστον το τέλος Νοεμβρίου. Μέχρι τότε όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα πρέπει να πηγαίνουν στην εφορία και να πληρώνουν στο ταμείο τη μηνιαία δόση τους. Μάλιστα η πληρωμή γίνεται μόνο στην εφορία στην οποία υπάγεται ο φορολογούμενος και όχι σε κάποια άλλη η οποία πιθανόν τον εξυπηρετεί (π.χ. στην περιοχή όπου βρίσκεται για διακοπές).

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται να λυθεί έως τον Νοέμβριο όταν και οι ρυθμισμένες οφειλές θα αποκτήσουν ταυτότητα οφειλής. Είναι η ΤΡΟ-Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής. Η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους καθώς χρειάστηκε να επεκταθεί η σύμβαση της εταιρείας πληροφορικής που έχει αναλάβει το σχετικό έργο. Όταν και οι ρυθμισμένες οφειλές αποκτήσουν ΤΡΟ τότε οι οφειλέτες θα μπορούν να πληρώσουν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή μέσω εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων τη δόση τους χωρίς να στήνονται στις ουρές των εφοριών.

Ποιους φόρους δεν πληρώνουν οι φορολογούμενοι

Ποιους φόρους δεν πληρώνουν οι φορολογούμενοι
 
Του Σπύρου Δημητρέλη

Αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη πληρωμή συγκεκριμένων φόρων εκατομμύρια φορολογούμενοι προκαλώντας απανωτά νέα ρεκόρ στο ύψος των χρεών προς το δημόσιο. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τον Μάιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο πραγματοποίησε νέο ρεκόρ φθάνοντας στο αστρονομικό ποσό των 59,16 δισ. ευρώ, έναντι 58,28 που ήταν στο τέλος Απριλίου. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η παραπάνω αύξηση του “ωκεανού” των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά 874,1 εκατ. ευρώ προέρχεται κατά κύριο λόγο από:

- τη μη πληρωμή βεβαιωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο τον Μάιο το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από ΦΠΑ αυξήθηκε από τα 12,99 δισ. ευρώ στα 13,13 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια οι φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα δεν κατέβαλαν βεβαιωμένο ΦΠΑ ύψους 135,5 εκατ. ευρώ.

- τη μη πληρωμή προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Πρόκειται για πρόστιμα που αφορούν τυπικές αλλά και ουσιαστικά παραβάσεις οι οποίες συνδέονται με φοροδιαφυγή. Πολλοί φορολογούμενοι που συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν δεν καταβάλουν τα τσουχτερά πρόστιμα που τους επιβάλλονται. Μόνο το Μάιο το συνολικό ποσό των βεβαιωμένων προστίμων που δεν καταβλήθηκε αυξήθηκε κατά 281,6 εκατ. ευρώ (από τα 21,27 δια ευρώ στα 21,55 δισ ευρώ).

- τη μη αποπληρωμή δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγυήσεις του δημοσίου οι οποίες όμως έχουν καταπέσει. Πρόκειται για δάνεια που έχουν κατά κύριο λόγο χορηγηθεί σε επιχειρήσεις οι οποίες όμως δεν τα εξυπηρετούν και στη συνέχεια έχουν καταπέσει οι εγγυήσεις του δημοσίου. Το δημόσιο καταβάλει τα σχετικά δάνεια στις τράπεζες και στη συνέχεια βεβαιώνει τα ποσά που καταβάλει στο όνομα των δανειοληπτών. Μόνο το Μάιο δεν καταβλήθηκαν ποσά δανείων που βεβαιώθηκαν ύψους 486,2 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στους άμεσους φόρους η κατάσταση το Μάιο ήταν καλύτερη σε σχέση με τον Απρίλιο. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από άμεσους φόρους μειώθηκε το Μάιο κατά 59,6 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εισπράξεις 50 εκατ. ευρώ από καθυστερούμενο φόρο εισοδήματος καθώς και στην είσπραξη 3,5 εκατ. ευρώ από φόρους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ). Οι εισπράξεις αυτές είναι αποτέλεσμα κυρίως ρυθμίσεων χρεών στις οποίες προχώρησαν οι φορολογούμενοι μετά από πιέσεις της εφορίας με ειδοποιητήρια και προειδοποιήσεις για κατασχέσεις.

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Ε40/372/27.6.2013 Διόρθωση λαθών Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου περιόδων απασχόλησης 1/2002-12/2012 Επανυποβολές Α.Π.Δ. εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων, Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Ε40/372/27.6.2013
Διόρθωση λαθών Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου περιόδων απασχόλησης 1/2002-12/2012 Επανυποβολές Α.Π.Δ. εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων, Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.

Αθήνα, 27/06/2013
Αριθμ. Πρωτ.: E40/372

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 - Αθήνα
Αριθ. τηλεφώνου : 210 38 91 012
210 38 91 239
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@otenet.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ : «ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ Α.Π.Δ. ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΟΔΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 1/2002 – 12/2012 ΕΠΑΝΥΠΟΒΟΛΕΣ Α.Π.Δ. ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΙ Ο.Τ.Α. »

Με το νέο κύκλο διόρθωσης λαθών Α.Π.Δ., περιόδων απασχόλησης 1/1/2002 έως 31/12/2012 παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες πιστοποιημένους χρήστες του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ., να αποκαταστήσουν μέσω διαδικτύου λανθασμένες εγγραφές που εντοπίστηκαν στις Α.Π.Δ. που υπέβαλαν για τις ανωτέρω περιόδους απασχόλησης.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορούν να συμμετάσχουν εργοδότες, πιστοποιημένοι χρήστες του διαδικτύου, που βρίσκονται σε κατάσταση «οριστικής διακοπής».

Για τις ίδιες περιόδους απασχόλησης (από 1/1/2002 έως 31/12/2012), θα έχουν τη δυνατότητα να επανυποβάλουν οι εργοδότες που σε κάποια Α.Π.Δ. τους, που υποβλήθηκε μέσω διαδικτύου, εντοπίστηκαν λάθη στη δομή του αρχείου ή των δεδομένων ή παραλείψεις και προβλήματα με συνέπεια οι υποβληθείσες Α.Π.Δ. να μην είναι αναγνώσιμες και το περιεχόμενό τους μη επεξεργάσιμο.

Προκειμένου να διορθωθούν τα παραπάνω λάθη, που αφορούν σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, στάλθηκε mail στους εργοδότες, που τους ενημερώνει για το είδος των λαθών που παρατηρήθηκαν στην/στις Α.Π.Δ. τους, της/των συγκεκριμένης/νων μισθολογικής/κών περιόδου/δων και τις οποίες πρέπει να επανυποβάλουν, υποχρεωτικά με τύπο δήλωσης 03 – επανυποβολή.

Η επανυποβολή, μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάλογα με την νομική μορφή του Εργοδότη είτε μέσω διαδικτύου, εφόσον είναι πιστοποιημένοι χρήστες, είτε με μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Διαδικασία διόρθωσης λαθών

Οι εργοδότες αφού ενημερωθούν για την αποστολή των λανθασμένων εγγραφών των Α.Π.Δ. με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail), πρέπει να συνδεθούν με την Ηλεκτρονική Σελίδα του www.ika.gr και από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς εργοδότες – Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. – Διαχείριση Ηλεκτρονικής Δήλωσης Κοινών Επιχειρήσεων για περιόδους έως 10- 12/2012 – Επόμενο – Συμπλήρωση Username & PIN για να ξεκινήσουν τη διαδικασία διόρθωσής τους.

Δηλώνοντας τους κωδικούς πρόσβασης (username και password), μεταβαίνουν στην οθόνη «Διαχείριση Ηλεκτρονικών Δηλώσεων» όπου με την επιλογή της ενέργειας «υποβολή νέας/εκκρεμούς δήλωσης (Α.Π.Δ.) κοινών επιχειρήσεων», εμφανίζονται στην οθόνη τους οι Α.Π.Δ. με λάθη που πρέπει να αποκατασταθούν.

Ως τύπος των συγκεκριμένων δηλώσεων αναφέρεται «Διόρθωση Α.Π.Δ.» και στην περιγραφή της κατάστασής τους αναφέρεται ο χαρακτηρισμός «εκκρεμής».

Επιλέγοντας στο σημείο της οθόνης που υποδεικνύεται με την ένδειξη:

«Πατήστε ΕΔΩ για βοήθεια σχετικά με τα βήματα διόρθωσης λανθασμένης Α.Π.Δ.», μπορούν να πληροφορηθούν τα βήματα που πρέπει να εκτελέσουν για την αποκατάσταση των λαθών και την οριστικοποίηση των διορθωμένων εγγραφών.

Προκειμένου οι εργοδότες να βοηθηθούν στην κατανόηση των λαθών και του τρόπου αποκατάστασής τους, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τους παρέχει:

⇒ τη δυνατότητα εκτύπωσης των λανθασμένων εγγραφών ανά Α.Π.Δ. με τη μορφή δοκιμίων λαθών

⇒ αναλυτική παρουσίαση των κωδικών των λαθών και αναλυτικές οδηγίες διόρθωσης των σφαλμάτων (είναι διαθέσιμες στη σελίδα που εμφανίζονται οι εκκρεμείς λόγω λαθών Α.Π.Δ.), τις οποίες μπορούν να διαβάσουν, να αντιγράψουν στον υπολογιστή τους ή να τις εκτυπώσουν.

Αμέσως μετά τη λήξη ενός κύκλου διορθώσεων, μέσω διαδικτύου, των λανθασμένων εγγραφών από τους πιστοποιημένους χρήστες του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ., ελέγχονται μηχανογραφικά εκ νέου οι εγγραφές και όσες από αυτές είναι πλέον ορθές ενημερώνουν το σύστημα και επομένως την ασφαλιστική ιστορία των ασφαλισμένων που αφορούν.

Η αποκατάσταση των λανθασμένων εγγραφών των Α.Π.Δ., καθώς και οι επανυποβολές, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/10/2013.

Σε περίπτωση που χρειασθεί να προβείτε σε έλεγχο εργοδότη κατά την περίοδο της διαδικασίας διόρθωσης λαθών μέσω διαδικτύου, έχετε την δυνατότητα να επαναφέρετε τις Α.Π.Δ. στο Υποκατάστημα από την οθόνη «επιλογή εκκρεμών Α.Π.Δ. για διαδικασίες ελέγχου». Η ροή επεξεργασίας των αιτημάτων για δρομολόγηση των Α.Π.Δ. θα γίνεται καθημερινά. Υποστήριξη των εργοδοτών από τις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Εκτιμώντας ότι η επιτυχία της όλης προσπάθειας θα κριθεί από την όσο το δυνατόν πληρέστερη υποστήριξη των εργοδοτών, παρακαλούμε για την παροχή σαφών διευκρινίσεων, πληροφοριών και βοήθειας σε όσους θα απευθυνθούν στις κατά τόπους υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η απάντηση αποριών και ερωτημάτων από εσάς, οι εργοδότες μπορούν να υποβάλουν σχετικά ερωτήματα μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ika.gr.

Εξαιρετικά για την παρούσα φάση διόρθωσης λαθών, οι εργοδότες μπορούν επίσης να επικοινωνούν για τα ερωτήματα και τις απορίες τους, με τα παρακάτω τηλέφωνα. 2103891012 και 2103891239

Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις ή πληροφορίες.





ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

Άρειος Πάγος 20/2013 Αποχώρηση μισθωτών λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση . Συγκατάθεση εργοδότη - αντιπαραβολή διατάξεων νόμου 3198/1955

Άρειος Πάγος 20/2013
Αποχώρηση μισθωτών λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση . Συγκατάθεση εργοδότη - αντιπαραβολή διατάξεων νόμου 3198/1955

Περίληψη
Μισθωτοί που συνδέονται με σχέση εργασίας αόριστης διάρκειας και έχουν συμπληρώσει δεκαπενταετή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, με την έννοια του άρθρ. 6§1 του Ν. 2112/1920 ή του Β.Δ. της 18/18-7-1920 ή το προβλεπόμενο από τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό όριο ηλικίας και, αν δεν προβλέπεται αυτό, το 65° έτος της ηλικίας τους, αποχωρώντας από την εργασία τους με τη συγκατάθεση του εργοδότη, δικαιούνται το ήμισυ της οριζόμενης από τον Ν. 2112/1920 ή το ανωτέρω Β.Δ. αποζημίωσης για την περίπτωση της απροειδοποίητης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας. Η αποζημίωση αυτή υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρ. 5 παρ. 1 και 2 του νόμου αυτού.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 8 εδ. β' και γ' του ίδιου νόμου, που προστέθηκαν με το άρθρου 8§4 του ΝΔ 3789/1957 και αντικαταστάθηκαν με το άρθρου 5§1 του Ν. 435/1976, ορίζονται τα εξής: Μισθωτοί γενικά που υπάγονται στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού για τη χορήγηση σύνταξης, εφόσον συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, μπορούν, εάν μεν έχουν την ιδιότητα του εργατοτεχνίτη να αποχωρούν από την εργασία, εάν δε έχουν την ιδιότητα του υπαλλήλου είτε να αποχωρούν είτε να απομακρύνονται από την εργασία από μέρους του εργοδότη τους.

Από την αντιπαραβολή των διατάξεων του άρθρου 8 του Ν. 3198/1955, η θέσπιση των οποίων αποσκοπούσε στην παροχή κινήτρων για την ανανέωση του προσωπικού των επιχειρήσεων με την έξοδο των παλαιών ή υπερηλίκων και την είσοδο νέων εργατοτεχνιτών ή υπαλλήλων, την ευρύτερη διατύπωση του δευτέρου εδαφίου και τη θέσπιση με το εδάφιο αυτό δυνατότητας λύσεως της εργασιακής σύμβασης με μονομερείς ενέργειες των συμβληθέντων (αποχώρηση εργαζομένου ή καταγγελία εργοδότη), στις οποίες ο νόμος προσδίδει τις ανωτέρω συνέπειες, συνάγονται τα ακόλουθα:

α) Η εφαρμογή του πρώτου εδαφίου της άνω διατάξεως προϋποθέτει ρητώς μισθωτούς που συνδέονται με σχέση εργασίας αόριστης διάρκειας και δεν επεκτείνεται και σε εκείνους που η εργασιακή τους σχέση είναι ορισμένου χρόνου, όπως είναι και η σύμβαση των εργαζομένων, που έχουν προσχωρήσει σε κανονισμό του εργοδότη, με τον οποίο προβλέπεται η αποχώρηση από την εργασία με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Στην περίπτωση όμως που με τον κανονισμό έχει παράλληλα, προβλεφθεί δυνατότητα πρόωρης λύσεως της σύμβασης, τότε ενυπάρχει διαλυτική αίρεση, η οποία, εφόσον πληρωθεί, η σύμβαση εργασίας μεταπίπτει εξαρχής σε αόριστου χρόνου
(Ολ.ΑΠ 1110/1986).
β) Σε αντίθεση προς το δεύτερο εδάφιο, για την εφαρμογή του οποίου προσαπαιτείται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, το πρώτο εδάφιο δεν αξιώνει τη συνδρομή του στοιχείου αυτού.
γ) Η εφαρμογή του πρώτου εδαφίου προϋποθέτει, εκτός άλλων και τη συγκατάθεση του εργοδότη για την αποχώρηση του μισθωτού. Η συγκατάθεση (συναίνεση) αυτή πρέπει να παρέχεται πριν από την αποχώρηση του μισθωτού, δύναται δε να είναι έγγραφη ή προφορική, ρητή ή σιωπηρή, αρκεί, στην τελευταία περίπτωση, να είναι σαφής και αναμφίβολη.
Τέτοια συγκατάθεση μπορεί να προβλεφθεί και να παρασχεθεί εκ των προτέρων με τον Κανονισμό, όταν διαλαμβάνεται σε αυτόν ότι είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη, μετά πάροδο ορισμένου χρόνου, η αποδοχή της πρόωρης παραίτησης του μισθωτού. Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης, κατά την κατάρτιση του κανονισμού, αυτοδεσμεύεται συμβατικά έκτοτε, παρέχοντας εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή του στην παραίτηση του υπαλλήλου, οποτεδήποτε ήθελε αυτή υποβληθεί. Εξάλλου, ο αναιρετικός λόγος από το άρθρου 559 αρ. 1 του ΚΠολΔ ιδρύεται αν παραβιάσθηκε κανόνας ουσιαστικού δικαίου, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι ερμηνευτικοί κανόνες των δικαιοπραξιών. Ο κανόνας δικαίου παραβιάζεται αν δεν εφαρμοσθεί ενώ συνέτρεχαν οι πραγματικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ή αν εφαρμοσθεί, ενώ δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις αυτές, καθώς και αν εφαρμοσθεί εσφαλμένα, η δε παραβίαση εκδηλώνεται είτε με ψευδή ερμηνεία, δηλαδή με την απόδοση στον κανόνα δικαίου έννοιας μη αληθινής ή μη αρμόζουσας ή έννοιας περιορισμένης είτε με κακή εφαρμογή, δηλαδή με εσφαλμένη υπαγωγή (ΑΠ (Ολ) 7/2006).




ΑΠ  20/2013

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

B1' Πολιτικό Τμήμα

Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Σπυρίδωνα Ζιάκα, Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Βαρβάρα Κριτσωτάκη, Ανδρέα Δουλγεράκη, Νικόλαο Πάσσο και Δημήτριο Κόμη, Αρεοπαγίτες.
Συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στο Κατάστημά του στις 4 Δεκεμβρίου 2012, με την παρουσία και του γραμματέα Αθανασίου Λιάπη, για να δικάσει μεταξύ:
Της αναιρεσείουσας: Ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ........................., που εδρεύει στην ... και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο ......................
Των αναιρεσιβλήτων:
1) Η. Ζ. του Α., κατοίκου ...,
2) Ν. Γ. του Α., κατοίκου ... και
3) 3) Ε. Γ. του Α., κατοίκου ..., οι οποίοι παραστάθηκαν με τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Θεοφάνη Αρχιμανδρίτη.
Η ένδικη διαφορά άρχισε με την από 10-6-2008 αγωγή των ήδη αναιρεσιβλήτων, που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Εκδόθηκαν οι αποφάσεις: 1369/2009 οριστική του ίδιου Δικαστηρίου και 3290/2010 του Εφετείου Αθηνών. Την αναίρεση της τελευταίας απόφασης ζητεί η αναιρεσείουσα με την από 5-10-2010 αίτησή της.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης αυτής, που εκφωνήθηκε από το πινάκιο, οι διάδικοι παραστάθηκαν όπως σημειώνεται πιο πάνω. Ο Εισηγητής Αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης διάβασε την από 21-11-2012 έκθεσή του, με την οποία εισηγήθηκε την απόρριψη της αιτήσεως αναιρέσεως.
Ο πληρεξούσιος της αναιρεσείουσας ζήτησε την παραδοχή της αιτήσεως, ο πληρεξούσιος των αναιρεσιβλήτων την απόρριψή της, καθένας δε την καταδίκη του αντιδίκου μέρους στη δικαστική δαπάνη.

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρο 8 εδ. α' του Ν. 3198/1955, μισθωτοί που συνδέονται με σχέση εργασίας αόριστης διάρκειας και έχουν συμπληρώσει δεκαπενταετή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, με την έννοια του άρθρο 6§1 του Ν. 2112/1920 ή του Β.Δ. της 18/18-7-1920 ή το προβλεπόμενο από τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό όριο ηλικίας και, αν δεν προβλέπεται αυτό, το 65° έτος της ηλικίας τους, αποχωρώντας από την εργασία τους με τη συγκατάθεση του εργοδότη, δικαιούνται το ήμισυ της οριζόμενης από τον Ν. 2112/1920 ή το ανωτέρω Β.Δ. αποζημίωσης για την περίπτωση της απροειδοποίητης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας. Η αποζημίωση αυτή υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρ. 5 παρ. 1 και 2 του νόμου αυτού.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρο 8 εδ. β' και γ' του ίδιου νόμου, που προστέθηκαν με το άρθρο 8§4 του ΝΔ 3789/1957 και αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 5§1 του Ν. 435/1976, ορίζονται τα εξής: Μισθωτοί γενικά που υπάγονται στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού για τη χορήγηση σύνταξης, εφόσον συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, μπορούν, εάν μεν έχουν την ιδιότητα του εργατοτεχνίτη να αποχωρούν από την εργασία, εάν δε έχουν την ιδιότητα του υπαλλήλου είτε να αποχωρούν είτε να απομακρύνονται από την εργασία από μέρους του εργοδότη τους.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, οι μεν επικουρικά ασφαλισμένοι λαμβάνουν τα 40%, οι δε μη επικουρικά ασφαλισμένοι τα 50% της αποζημίωσης, την οποία δικαιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την περίπτωση της απροειδοποίητης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από μέρους του εργοδότη.

Για τη χορηγούμενη ως άνω μειωμένη αποζημίωση προς τους αποχωρούντες ή τους απομακρυνόμενους μισθωτούς εφαρμόζονται όσα ορίζονται στις διατάξεις των άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9 του Ν. 3198/1955, καθώς και εκείνες του Ν. 2112/1920 ή του ΒΔ της 16/18-7-1920, πλην των διατάξεων που αφορούν την προειδοποίηση.

Από την αντιπαραβολή των δύο ως άνω εδαφίων του άρθρου 8 του Ν. 3198/1955, η θέσπιση των οποίων αποσκοπούσε στην παροχή κινήτρων για την ανανέωση του προσωπικού των επιχειρήσεων με την έξοδο των παλαιών ή υπερηλίκων και την είσοδο νέων εργατοτεχνιτών ή υπαλλήλων, την ευρύτερη διατύπωση του δευτέρου εδαφίου και τη θέσπιση με το εδάφιο αυτό δυνατότητας λύσεως της εργασιακής σύμβασης με μονομερείς ενέργειες των συμβληθέντων (αποχώρηση εργαζομένου ή καταγγελία εργοδότη), στις οποίες ο νόμος προσδίδει τις ανωτέρω συνέπειες, συνάγονται τα ακόλουθα:

α) Η εφαρμογή του πρώτου εδαφίου της άνω διατάξεως προϋποθέτει ρητώς μισθωτούς που συνδέονται με σχέση εργασίας αόριστης διάρκειας και δεν επεκτείνεται και σε εκείνους που η εργασιακή τους σχέση είναι ορισμένου χρόνου, όπως είναι και η σύμβαση των εργαζομένων, που έχουν προσχωρήσει σε κανονισμό του εργοδότη, με τον οποίο προβλέπεται η αποχώρηση από την εργασία με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Στην περίπτωση όμως που με τον κανονισμό έχει παράλληλα, προβλεφθεί δυνατότητα πρόωρης λύσεως της σύμβασης, τότε ενυπάρχει διαλυτική αίρεση, η οποία, εφόσον πληρωθεί, η σύμβαση εργασίας μεταπίπτει εξαρχής σε αόριστου χρόνου
(Ολ.ΑΠ 1110/1986).
β) Σε αντίθεση προς το δεύτερο εδάφιο, για την εφαρμογή του οποίου προσαπαιτείται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, το πρώτο εδάφιο δεν αξιώνει τη συνδρομή του στοιχείου αυτού.
γ) Η εφαρμογή του πρώτου εδαφίου προϋποθέτει, εκτός άλλων και τη συγκατάθεση του εργοδότη για την αποχώρηση του μισθωτού. Η συγκατάθεση (συναίνεση) αυτή πρέπει να παρέχεται πριν από την αποχώρηση του μισθωτού, δύναται δε να είναι έγγραφη ή προφορική, ρητή ή σιωπηρή, αρκεί, στην τελευταία περίπτωση, να είναι σαφής και αναμφίβολη.
Τέτοια συγκατάθεση μπορεί να προβλεφθεί και να παρασχεθεί εκ των προτέρων με τον Κανονισμό, όταν διαλαμβάνεται σε αυτόν ότι είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη, μετά πάροδο ορισμένου χρόνου, η αποδοχή της πρόωρης παραίτησης του μισθωτού. Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης, κατά την κατάρτιση του κανονισμού, αυτοδεσμεύεται συμβατικά έκτοτε, παρέχοντας εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή του στην παραίτηση του υπαλλήλου, οποτεδήποτε ήθελε αυτή υποβληθεί. Εξάλλου, ο αναιρετικός λόγος από το άρθρ. 559 αρ. 1 του ΚΠολΔ ιδρύεται αν παραβιάσθηκε κανόνας ουσιαστικού δικαίου, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι ερμηνευτικοί κανόνες των δικαιοπραξιών. Ο κανόνας δικαίου παραβιάζεται αν δεν εφαρμοσθεί ενώ συνέτρεχαν οι πραγματικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ή αν εφαρμοσθεί, ενώ δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις αυτές, καθώς και αν εφαρμοσθεί εσφαλμένα, η δε παραβίαση εκδηλώνεται είτε με ψευδή ερμηνεία, δηλαδή με την απόδοση στον κανόνα δικαίου έννοιας μη αληθινής ή μη αρμόζουσας ή έννοιας περιορισμένης είτε με κακή εφαρμογή, δηλαδή με εσφαλμένη υπαγωγή (ΑΠ (Ολ) 7/2006).

Στην προκείμενη περίπτωση, όπως προκύπτει από την προσβαλλόμενη απόφαση, το Εφετείο, δέχθηκε ανελέγκτως τα ακόλουθα: Οι ενάγοντες προσλήφθηκαν από την εναγομένη-εκκαλούσα ο πρώτος στις 15/7/1974, ο δεύτερος στις 20/6/1974 και η τρίτη στις 19/7/1976, εξελίχθηκαν μέχρι το βαθμό του Εντεταλμένου Τμηματάρχη - Προϊσταμένου οι δύο πρώτοι και το βαθμό του Τμηματάρχη η τρίτη και αποχώρησαν από την υπηρεσία τους, στις 7/5/2008 ο πρώτος, στις 19/4/2008 ο δεύτερος και στις 21/4/2008 η τρίτη, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους (60ου), που προβλεπόταν από το άρθρο 19 του συμβατικής ισχύος Γενικού Κανονισμού Καταστάσεως Υπαλλήλων της εναγομένης, στον οποίο είχαν προσχωρήσει οι ενάγοντες - εφεσίβλητοι, κατά την πρόσληψή τους. Η αποχώρησή τους έγινε μετά τη συμπλήρωση υπερδεκαπενταετούς πραγματικής υπηρεσίας ήτοι 33 έτη, 9 μήνες και 22 ημέρες ο πρώτος, 33 έτη και 10 μήνες ο δεύτερος και 31 έτη, 9 μήνες και 2 ημέρες η τρίτη και κατόπιν υποβολής εκ μέρους τους των, από 15/4/2008, 7/4/2008 και από 14/4/2008, έγγραφων παραιτήσεων, αντίστοιχα, οι οποίες έγιναν αποδεκτές με τις υπ' αριθ. Π.Δ. 390/18.4.2008, Π.Δ. 291/7.4.2008 και Π.Δ. 366/17.4.2008, αντίστοιχα, πράξεις Διοικητή από το αρμόδιο όργανο της εναγομένης, σύμφωνα με τα άρθρα 16 και 18 του άνω Γενικού Κανονισμού Κατάστασης των υπαλλήλων της, δηλαδή εντός μηνός από την υποβολή των δηλώσεων παραίτησης και διαγράφηκαν από την δύναμη του προσωπικού της εναγομένης, ο πρώτος από 8/5/2008, ο δεύτερος από 20/4/2008 και η τρίτη από 21/4/2008. Οι συµβάσεις εργασίας των εναγόντων διέπονταν από τον ως άνω συµβατικής ισχύος Κανονισµό, που προέβλεπε τη λύση των συµβάσεων εργασίας των με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας (άρθρο 19 αυτού) και επομένως ήταν ορισµένου χρόνου. Με τον ίδιο Κανονισµό, οι όροι του οποίου αποτελούσαν και περιεχόµενο της ατοµικής σύµβασης εργασίας αυτών, προβλεπόταν και περίπτωση πρόωρης λύσης της σύµβασης µε µονοµερή δήλωση παραίτησης του µισθωτού, η αποδοχή της οποίας ορίζεται ότι είναι υποχρεωτική εντός ενός µηνός από την ηµεροµηνία, που υποβλήθηκε (άρθρο 18).

Συνεπώς, υπήρχε διαλυτική αίρεση στις ως άνω συµβάσεις εργασίας των εναγόντων, κατά τα άρθρα 669 και 202 ΑΚ, η οποία πληρώθηκε µε τις δηλώσεις παραίτησης, που υποβλήθηκαν από αυτούς και έτσι οι εργασιακές τους συµβάσεις, κατέστησαν εξ υπαρχής αορίστου χρόνου και λύθηκαν µε τη συγκατάθεση της εναγοµένης - εργοδότριας, που αποδέχθηκε τις παραιτήσεις τους, µε συνέπεια να δικαιούνται οι ενάγοντες την προβλεπόμενη από το άρθρο 8 εδάφιο α' αυτού Ν. 3198/1955 αποζηµίωση και ειδικότερα το 50% των 24 µηνιαίων µισθών, πλέον προσαύξησης 1/6 για αναλογία επιδομάτων εορτών και αδείας και αναλογία επιδόματος ισολογισμού, το οποίο χορηγείται κατ' έτος, κατά μήνα Μάρτιο, σταθερώς και ανελλιπώς, στους εργαζόμενους της εναγομένης, βάσει της Σ.Σ.Ε ΟΤΟΕ - Τραπεζών έτους 1984 (ΦΕΚ 356 Β'/5.6.1984).

Οι μηνιαίες αποδοχές των εναγόντων κατά τον τελευταίο πριν από την παραίτησή τους μήνα ανέρχονταν, σύμφωνα με τις προσκομιζόμενες με επίκληση από 9/2/2007, 21/9/2007 και από 13/9/2007 βεβαιώσεις της Διεύθυνσης Γενικού Λογιστηρίου της εναγομένης σε 4.862,15 ευρώ για τον πρώτο, σε 5.256,13 ευρώ για το δεύτερο και 4.354,57 ευρώ για την τρίτη. Επομένως, οι ενάγοντες, ως υπάλληλοι της εναγομένης Τράπεζας, που παραιτήθηκαν από την υπηρεσία τους, έχοντας συμπληρώσει υπερδεκαπενταετή υπηρεσία σ' αυτήν και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο από τις ως άνω οικείες διατάξεις του Γενικού Κανονισμού όριο ηλικίας (60ου έτους, δεδομένου ότι γεννήθηκαν, αντίστοιχα, τα έτη 1949, 1948 και 1951), γενομένων δεκτών από την εναγομένη των αιτήσεων παραίτησής τους, υπάγονταν στους μισθωτούς του εδαφίου α' του άρθρου 8 του Ν. 3198/1955, που δικαιούνταν, λόγω της αποχώρησής τους, με τη συγκατάθεση της εργοδότριάς τους, ως αποζημίωση το 50% της αποζημίωσης, που θα ελάμβαναν σε περίπτωση απροειδοποίητης καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας τους από την Τράπεζα και όχι το 40% του εδαφίου β' του ίδιου άρθρου 8 Ν. 3198/1955, λόγω του ότι συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις λήψης πλήρους συντάξεως γήρατος και ήταν ασφαλισμένοι στο Ταµείο Συντάξεων Προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος και το Μετοχικό Ταµείο Υπάλληλων της Τράπεζας αυτής και τούτο διότι, κατά την διάταξη του άρθρου 5 παρ. 3 του Ν. 435/1976, η οποία έχει ανάλογη εφαρµογή στην προκειμένη περίπτωση, δικαίωµα λήψεως του 50% της αποζημίωσης έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 εδ. α' του Ν. 3198/1955, όπως στην ένδικη περίπτωση οι ενάγοντες, ανεξαρτήτως του αν δικαιούνται πλήρους συντάξεως και είναι επικουρικώς ασφαλισμένοι, αφού η ρύθµιση του εδαφίου α' του άρθρου 8 του άνω Νόµου, του οποίου πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι ευνοϊκότερη γι' αυτούς, εκείνης του εδαφίου β' του ιδίου άρθρου.

Συνεπώς, το συνολικό ποσό της αποζημιώσεως, που έπρεπε να λάβουν οι ενάγοντες ανερχόταν, σύµφωνα µε τα παραπάνω, για τον πρώτο ενάγοντα στο ποσό των 70.906,22 ευρώ, για το δεύτερο στο ποσό των 76.651,82 ευρώ και για την τρίτη ενάγουσα στο ποσό των 63.504,14 ευρώ. Με την κρίση του αυτή το Δικαστήριο της ουσίας δεν παραβίασε με εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή τις προαναφερθείσες διατάξεις των άρθρ. 8 παρ. 1α του Ν. 3198/1955 και 202 και 669 του ΑΚ. Ειδικότερα, η έλλειψη ανάλογης πρόβλεψης, υπό τη μορφή διαλυτικής αίρεσης, στον Κανονισμό της αναιρεσείουσας, ως προς τη δυνατότητα πρόωρης λύσης της συμβάσεως του μισθωτού και εκ μέρους της με καταγγελία, δεν επηρεάζει τη μετατροπή της σύμβασης του τελευταίου σε σύμβαση εργασίας αόριστου χρόνου στην περίπτωση που πληρωθεί η υπέρ αυτού προβλεπόμενη διαλυτική αίρεση, δηλαδή η προβλεπόμενη δυνατότητα πρόωρης λύσης της σύμβασης με παραίτησή του από την υπηρεσία με τη συγκατάθεση του εργοδότη, η συγκατάθεση δε αυτή εγκύρως παρέχεται δια της εκ των προτέρων, κατά την κατάρτιση του Κανονισμού, συμβατικής προς τούτο αυτοδέσμευσης της Τράπεζας, με συνακόλουθη συνέπεια την υποχρέωσή της να καταβάλει την αποζημίωση του άρθρ. 8 εδ. α' του Ν. 3198/1955, αφού συντρέχουν οι απαιτούμενες κατά τα άνω προϋποθέσεις, δηλαδή η ύπαρξη σύμβασης εργασίας αόριστου χρόνου και η συμπλήρωση 15ετούς τουλάχιστον υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Επομένως, ο από το άρθρ. 559 αρ. 1 του ΚΠολΔ πρώτος λόγος αναίρεσης, με τον οποίο αποδίδεται στην προσβαλλόμενη απόφαση η πλημμέλεια, ότι το Δικαστήριο παραβίασε ευθέως τις προαναφερθείσες διατάξεις, με το να δεχθεί ότι η πρόβλεψη στον Κανονισμό της αναιρεσείουσας της δυνατότητας πρόωρης λύσης της σύμβασης εργασίας με δήλωση παραίτησης του μισθωτού με τη συγκατάθεση του εργοδότη, παρεχομένη δια της εκ των προτέρων αυτοδέσμευσής του με σχετικό όρο του Κανονισμού, χωρίς να υφίσταται ανάλογου περιεχομένου πρόβλεψη και υπέρ της αναιρεσείουσας για την εκ μέρους της ελεύθερη καταγγελία της σύμβασης εργασίας, συνιστά διαλυτική αίρεση με την πλήρωση της οποίας η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου μεταπίπτει εξαρχής σε αόριστου χρόνου, είναι αβάσιμος.

Με το άρθρ. 2§2 του ΑΝ 173/1967 ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που εργοδότης είναι το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή Τράπεζες κ.λπ., η από τον Ν. 2112/1920, όπως αυτός τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα, οφειλόμενη αποζημίωση δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 240.000 δρχ. Το ανώτατο αυτό όριο αυξήθηκε σε 600.000 δρχ. με το άρθρ. 1 του ΝΔ 207/1974, σε 1.000.000 δρχ. με το άρθρ. 24 του Ν. 1082/1980, σε 1.150.000 δρχ. με το άρθρ. 24 του Ν. 1545/1985, σε 1.500.000 δρχ. με το άρθρ. 33 του Ν. 1876/1990 και σε 15.000 ευρώ με το άρθρ. 21§13 του Ν. 3144/2003. Περαιτέρω, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρ. 103§§7 και 8 του Συντ., όπως ισχύουν μετά την αναθεώρηση του έτους 2001, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καθορίζεται κάθε φορά από το νόμο. Από τις διατάξεις των άρθρ. 9§1 του Ν. 1232/1982, 1§6 του Ν. 1256/1982 και 51 του Ν. 1892/1990 συνάγεται ότι η αναιρεσείουσα Τράπεζα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνεται στο δημόσιο τομέα, αφού δεν ανήκει στο νομικό πρόσωπο του Δημοσίου, στο σύνολό της ή κατά πλειοψηφία, έχει συσταθεί ως ανώνυμη εταιρεία και συνιστά από τη φύση της νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο το Δημόσιο και οι δημόσιες επιχειρήσεις, δεν μπορούσαν να κατέχουν αμέσως ή εμμέσως μετοχές αυτής κατά ποσό που υπερβαίνει στο σύνολο το 1/10 του ονομαστικού κεφαλαίου της, σύμφωνα με τα άρθρ. 1§1 και 8§4 του καταστατικού της, που κυρώθηκε με τον Ν. 3427/1927 και έχει ισχύ νόμου (το παραπάνω ποσοστό αυξήθηκε μεταγενεστέρως με το άρθρ. 34 του Ν. 2778/1999 στο 35% του ονομαστικού κεφαλαίου της). Ενόψει όμως και των αναφερομένων στα άρθρ. 2§1 εδ. α' έως ζ' και 4§1 του καταστατικού της αρμοδιοτήτων, που της έχουν ανατεθεί και των προνομίων που της έχουν παραχωρηθεί από τη σύστασή της και μεταγενεστέρως και ιδιαίτερα του εκδοτικού προνομίου της και της διαχείρισης του εξωτερικού συναλλάγματος, η αναιρεσείουσα δεν είναι ούτε νομικό πρόσωπο καθαρά ιδιωτικού δικαίου, αλλά έχει ιδιότυπο διφυή χαρακτήρα, νομικού μεν προσώπου ιδιωτικού δικαίου ως προς την άσκηση από μέρους της των τραπεζικών εργασιών και τις σχέσεις της με το προσωπικό της και τους πελάτες της, δημοσίου δε δικαίου ως προς τη διαχείριση του εξωτερικού συναλλάγματος ή την άσκηση του εκδοτικού προνομίου της, ως προς τις οποίες ασκεί δημόσια εξουσία. Επομένως, ο υπάλληλος της Τράπεζας αυτής, ο οποίος αποχωρεί από την υπηρεσία του, δικαιούται την προβλεπόμενη από τις διατάξεις των άρθρ. 8 εδ. α' του Ν. 3198/1955 και 5§1 του Ν. 435/1978 αποζημίωση χωρίς τους περιορισμούς των διατάξεων των άρθρ. 2§2 και 3 του ΑΝ 173/1967 και 1 §§ 1 και 2 του ΝΔ 618/1970, όπως αυτές συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΑΠ (Ολ) 1/2006).

Στην προκείμενη περίπτωση, το Εφετείο, δέχθηκε επί πλέον, ότι οι αναιρεσίβλητοι εδικαιούντο, κατ' άρθρ. 8 εδ. α' του Ν. 3198/1955, να λάβουν ποσοστό 50% της αποζημιώσεως του Ν. 2112/1920, εκείνης δηλαδή που θα ελάμβαναν σε περίπτωση απροειδοποίητης καταγγελίας της συμβάσεώς τους από την αναιρεσείουσα, χωρίς τους περιορισμούς των διατάξεων του άρθρ. 2 παρ. 2 του ΑΝ 173/1967, όπως ισχύει με τις προαναφερθείσες τροποποιήσεις του, έτσι δε η αναιρεσείουσα, που τους κατέβαλε αποζημίωση περιορισμένη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 21 παρ. 13 του Ν. 3144/2003, δηλαδή το ποσό των 15.000 ευρώ, υποχρεούται να καταβάλει τη διαφορά ανερχόμενη σε 55.906,22 ευρώ για τον πρώτο, 61.651,82 ευρώ για το δεύτερο και 48.504,14 ευρώ για την τρίτη.

Με την κρίση του αυτή το Δικαστήριο της ουσίας δεν παραβίασε, με εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή, τις προπαρατεθείσες ουσιαστικού δικαίου διατάξεις και ο δεύτερος λόγος αναίρεσης, από το άρθρ. 559 αρ. 1 του ΚΠολΔ, με τον οποίο υποστηρίζονται τα αντίθετα, είναι αβάσιμος. Κατά συνέπεια, πρέπει να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης και να καταδικασθεί η αναιρεσείουσα, ως ηττώμενη, στα δικαστικά έξοδα των αναιρεσίβλητων (άρθ. 176 και 183 του ΚΠολΔ), όπως ειδικότερα στο διατακτικό προσδιορίζονται.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Απορρίπτει την, από 5-10-2010, αίτηση της αναιρεσείουσας για την αναίρεση της 3290/2010 απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Και
Καταδικάζει την αναιρεσείουσα στα δικαστικά έξοδα των αναιρεσίβλητων, τα οποία ορίζει στο ποσό των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου 2012. Και

Δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στις 8 Ιανουαρίου 2013.
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αριθ. πρωτ.: Π1/1548/28.6.2013 Διευκρινίσεις σχετικά με τις εκκρεμείς συμβάσεις της παρ. 8 του άρθρου 11 του Νόμου 4013/2011 για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αριθ. πρωτ.: Π1/1548/28.6.2013
Διευκρινίσεις σχετικά με τις εκκρεμείς συμβάσεις της παρ. 8 του άρθρου 11 του Νόμου 4013/2011 για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αθήνα, 28 / 6 /2013
Π1/ 1548

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΡΑΤ. ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Τμήμα A ΄

Ταχ. δ/νση: Κάνιγγος 20
10181 Αθήνα
Πληροφορίες: Α. Θεοδωρακάκου
Τηλ.: 213-1514288, 565
e-mail: atheodor@gge.gr

Θέμα: «Διευκρινίσεις σχετικά με τις εκκρεμείς συμβάσεις της παρ. 8 του άρθρου 11 του Νόμου 4013/2011 για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Σχετικά με τις εκκρεμείς συμβάσεις της παρ. 8 του άρθρου 11 του ν. 4013/2011 (ΦΕΚ Α’ 204), σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων καταχωρίζεται υποχρεωτικά το σύνολο των διαγωνιστικών διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων (προμήθειας αγαθών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων) που ξεκινούν με Πρωτογενές Αίτημα προϋπολογισμού ίσο ή μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. από 02/05/2013 για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες, Δήμοι και εποπτευόμενοι φορείς τους).

Συμβάσεις που υπεγράφησαν πριν από την ως άνω ημερομηνία (εκκρεμείς), δεν καταχωρίζονται ακόμα στο Μητρώο. Η καταχώριση αυτών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη από την παρ. 8 του άρθρου 11 του ν. 4013/2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιών τους και των εποπτευόμενων φορέων τους.



Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΜΟΣ

Αριθ. πρωτ.: οικ. 21309/1059/28.6.2013 Καθιέρωση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ Ο.Α.Ε.Δ.

Αριθ. πρωτ.: οικ. 21309/1059/28.6.2013
Καθιέρωση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ Ο.Α.Ε.Δ.

Αθήνα, 28/6/2013
Αριθ. Πρωτ.: οικ. 21309/1059

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΙΙ

Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 40
Ταχ.Κώδικας:10182
TELEFAX: 2105295415
Πληροφορίες: Α. Πουρνιάς
Τηλ.: 2131516405

ΘΕΜΑ: «Καθιέρωση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ Ο.Α.Ε.Δ.»

ΣΧΕΤ.: Το αριθμ. πρωτ. οικ. 7377/604/11-4-2012 έγγραφό μας

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο ν. 3986/2011 με τίτλο «Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 152/Α/1-7-2011 περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων και η διάταξη της παρ. 2β του άρθρ. 38 με την οποία καθιερώνεται ειδική εισφορά σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) υπέρ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων (π.χ. βασικοί μισθοί, πάσης φύσεως επιδόματα, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος αλλοδαπής, αμοιβές και αποζημιώσεις, τρίμηνες αποδοχές, υπερωρίες, αποζημιώσεις λόγω συμμετοχής σε συλλογικά όργανα, έξοδα κίνησης παγίως καταβαλλόμενα κ.λ.π.) για όλους τους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και τους υπαλλήλους όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ. οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Με την παράγραφο 11 του άρθρου 24 του ν. 4002/2011 συμπεριελήφθησαν, ως υπόχρεοι για την καταβολή της ως άνω ειδικής εισφοράς και οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες αναδρομικά από 1-1-2011, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου του ν. 4002/2011. Εξαιρείται, σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο, το προσωπικό που καταβάλλει την εισφορά υπέρ κλάδου ανεργίας, που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν.δ. 2961/1954 (Φ.Ε.Κ. 197/Α), όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 6 του άρθρου 44 του ν. 2084/1992 (Φ.Ε.Κ. 165/Α) και την παράγραφο 9 του άρθρου 44 του παρόντος νόμου.

Στη συνέχεια, με την παράγραφο 5 του άρθρου 40 του ν. 4144/2013 με τίτλο «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 88/Α/18-4-2013, συμπεριλαμβάνονται, ως υπόχρεοι για την καταβολή της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ Ο.Α.Ε.Δ., και οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές επιχειρήσεις των Τραπεζών ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιριών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις Τράπεζες, από τότε που ίσχυε η διάταξη.

Συνεπώς, οι Τράπεζες και οι θυγατρικές αυτών ή οι συνδεδεμένες με αυτές εταιρίες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις Τράπεζες, πρέπει να παρακρατούν κάθε μήνα την ανωτέρω εισφορά επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων (π.χ. βασικοί μισθοί, πάσης φύσεως επιδόματα, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος αλλοδαπής, αμοιβές και αποζημιώσεις, τρίμηνες αποδοχές, υπερωρίες, αποζημιώσεις λόγω συμμετοχής σε συλλογικά όργανα, έξοδα κίνησης παγίως καταβαλλόμενα κ.λ.π.) των απασχολουμένων τους και θα την καταθέτουν υπέρ του Ο.Α.Ε.Δ. στο Λογαριασμό αριθ.040/546802-79 «ΕΙΔ. ΕΙΣΦ. ΥΠΕΡ Ο.Α.Ε.Δ. ν. 3986/2011 αρθ. 38» που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα.

Κατόπιν αυτών και δοθέντος ότι η ως άνω διάταξη ισχύει από 1-1-2011 παρακαλούμε για την άμεση και πιστή εφαρμογή της και για ενημέρωση όλων των εκκαθαριστών των Υπηρεσιών σας, προκειμένου εγκαίρως να προβούν στην άμεση παρακράτηση και απόδοση της ειδικής εισφοράς αναδρομικά από 1-1-2011.

Ο Ο.Α.Ε.Δ., προς το τον οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, παρακαλείται για την παρακολούθηση της καταβολής της παραπάνω αναφερόμενης εισφοράς και στον καταλογισμό των ποσών σε όσους δεν το αποδίδουν.



Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΝΑ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ

ΠΟΛ.1147/20.6.2013 Παράταση χρόνου υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2012

ΠΟΛ.1147/20.6.2013
Παράταση χρόνου υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2012

ΠΟΛ 1147

(ΦΕΚ Β' 1520/21-06-2013)

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του Κ.Φ.Α.Σ. (άρθρο πρώτο, υποπ. Ε1 του ν.4093/2012 – ΦΕΚ 222/Α΄/12.11.2012), όπως ισχύουν.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992 – ΦΕΚ 84/Α΄), όπως ίσχυαν έως 31.12.2012 και του άρθρου 10 του Κ.Φ.Α.Σ. (άρθρο πρώτο, υποπ. Ε1 του ν.4093/2012 – ΦΕΚ 222/Α΄/12.11.2012) όπως ισχύουν από 1.1.2013, περί υποβολής στοιχείων για διασταύρωση.

3. Την αριθ. ΥΠΟΙΚ 07927 ΕΞ/19.9.2012 (ΦΕΚ 2574/Β΄/24.9.2012) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».

4. Την ανάγκη διευκόλυνσης των υπόχρεων για την εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων, λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, κατά την παρούσα χρονική περίοδο.

5. Ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Παρατείνουμε την προθεσμία που ξεκινά την 25η Ιουνίου 2013, για την υποβολή όλων των καταστάσεων του ΚΒΣ (Π.Δ. 186/1992 – ΦΕΚ Α' 84), για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2012, ως ακολούθως:

– Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1,2,3.

– Μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 4,5,6.

– Μέχρι την 7η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7,8,9.

– Μέχρι την 10η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 0.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2013

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

ΣτΕ 835/2013 Φ.Π.Α. - PRORATA - Διαμόρφωση του κλάσματος, από το οποίο προκύπτει η αναλογία εκπτώσεως του φόρου των κοινών εισροών

ΣτΕ 835/2013
Φ.Π.Α. - PRORATA - Διαμόρφωση του κλάσματος, από το οποίο προκύπτει η αναλογία εκπτώσεως του φόρου των κοινών εισροών

Περίλιψη
Από τις διατάξεις του νόμου 1642/1986 (νυν 2859/2000) προκύπτει ότι για την διαμόρφωση του κλάσματος, από το οποίο προκύπτει η αναλογία εκπτώσεως του φόρου των κοινών εισροών (prorata) , στο μεν αριθμητή περιλαμβάνονται έσοδα από πράξεις για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, είτε αυτές φορολογούνται, είτε απαλλάσσονται του φόρου, στο δε παρονομαστή περιλαμβάνονται τόσο τα έσοδα αυτά όσο και τα έσοδα από πράξεις για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Εσοδα, όμως, εξαιρούμενα του φόρου, δηλαδή, έσοδα από πράξεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου προστιθεμένης αξίας, δεν περιλαμβάνονται ούτε στον αριθμητή ούτε στον παρονομαστή του κλάσματος (βλ. σκέψεις 10-13 στην Δ.Ε.Κ. C-333/91, απόφαση της 22.6.1993, SOFITAM, Συλλ. 1993, Ι-3542). Περαιτέρω, δεν περιλαμβάνονται στον παρονομαστή του κλάσματος έσοδα από πράξεις σε ακίνητα ή πράξεις προβλεπόμενες στις περιπτώσεις κα΄, κβ΄, κγ΄, κδ΄, κε΄ και κστ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 1642/1986, όταν οι πράξεις αυτές είναι παρεπόμενες, και όχι συμπτωματικές όπως, κατά κακή προσαρμογή της αντίστοιχης διατάξεως της Έκτης Οδηγίας, όριζε η περίπτωση β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 24 του ν. 1642/1986 πριν από την αντικατάστασή της με το άρθρο 11 παρ. 9 του ν. 2386/1996. Οπως δε κρίθηκε από το ΣτΕ με την αναιρετική απόφαση 404/2004, ο παρεπόμενος χαρακτήρας ερευνάται σε σχέση με πράξεις οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ. Εξάλλου, όπως έχει κριθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αποκλείεται ο χαρακτηρισμός μιας πράξης ως παρεπόμενης όταν αυτή συνιστά την άμεση, διαρκή και αναγκαία προέκταση της φορολογουμένης δραστηριότητας (ΣτΕ 2403/2010, ΣτΕ 2544/2006, ΣτΕ 3824/2005, ΣτΕ 2943/2005).


ΣτΕ 835/2013

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ Β΄

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 28 Νοεμβρίου 2012 με την εξής σύνθεση: Ε. Γαλανού, Σύμβουλος της Επικρατείας, Προεδρεύουσα, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Τμήματος και του αρχαιοτέρου της Συμβούλου, που είχαν κώλυμα, Α.-Γ. Βώρος, Γ. Τσιμέκας, Σύμβουλοι, Ειρ. Σταυρουλάκη, Ι. Δημητρακόπουλος, Πάρεδροι. Γραμματέας η Α. Ζυγουρίτσα.
Για να δικάσει την από 3 Μαΐου 2005 αίτηση:
του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. ......... , ο οποίος παρέστη με τον Παναγιώτη Πανάγο, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
κατά της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία ............................. που εδρεύει στην Αθήνα ..........., η οποία παρέστη με το δικηγόρο .............................., που τον διόρισε με ειδικό πληρεξούσιο.
Με την αίτηση αυτή ο αναιρεσείων Προϊστάμενος επιδιώκει να αναιρεθεί η υπ’ αριθμ. 4359/2004 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του εισηγητή, Συμβούλου A.-Γ. Βώρου.
Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον αντιπρόσωπο του αναιρεσείοντος Προϊσταμένου, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους αναιρέσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση και τον πληρεξούσιο της αναιρεσίβλητης εταιρίας, ο οποίος ζήτησε την απόρριψή της.
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου
κ α ι
Α φ ο ύ μ ε λ έ τ η σ ε τ α σ χ ε τ ι κ ά έ γ γ ρ α φ α
Σ κ έ φ θ η κ ε κ α τ ά τ ο Ν ό μ ο

1. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση, για την άσκηση της οποίας δεν απαιτείται κατά το νόμο η καταβολή παραβόλου, ζητείται, παραδεκτώς, η αναίρεση της 4359/2004 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτή έφεση της αναιρεσίβλητης εταιρίας, ήδη μετονομασθείσας από....................... σε ..................... (βλ. την υπ’ αριθ. 8236/12.5.2010 απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, ΦΕΚ 3366/2010, Τεύχος Α.Ε. και Ε.Π.Ε.), κατά της 1187/1997 απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και, αφού εξαφανίσθηκε η πρωτόδικη απόφαση, έγινε δεκτή προσφυγή της αναιρεσίβλητης και διατάχθηκε η επιστροφή σε αυτήν ποσού 4.996.593 δρχ., ως πιστωτικού υπολοίπου φόρου προστιθέμενης αξίας χρήσεως 1993. Η αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση έχει εκδοθεί ύστερα από αναίρεση προηγουμένης απόφασης του ίδιου Εφετείου (2385/2000) με την 404/2004 απόφαση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2. Επειδή, το άρθρο 17 της Εκτης Οδηγίας του Συμβουλίου «περί εναρμονίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών, των σχετικών με τους φόρους κύκλου εργασιών - Κοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας: ομοιόμορφη φορολογική βάση» (Οδηγία 77/388/Ε.Ο.Κ. του Συμβουλίου της 17.5.1977, Ε.Ε. L. 145/13.6.1977), το οποίο ρυθμίζει τα της εκπτώσεως του φόρου εισροών από τον φόρο εκροών, ορίζει στην παράγραφο 5 ότι: «Όσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από υποκείμενο στον φόρο για την ταυτόχρονη πραγματοποίηση τόσο πράξεων αναφερομένων στις παραγράφους 2 και 3, οι οποίες παρέχουν δικαίωμα προς έκπτωση, όσο και πράξεων, οι οποίες δεν παρέχουν δικαίωμα προς έκπτωση, η έκπτωση γίνεται μόνο για το μέρος του φόρου προστιθεμένης αξίας, το οποίο αναλογεί στο ποσό που αντιστοιχεί στις πράξεις της πρώτης κατηγορίας. Η αναλογία αυτή καθορίζεται για το σύνολο των πράξεων που πραγματοποιούνται από τον υποκείμενο στον φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 19 (...) », στην δε παράγραφο 1 του άρθρου 19 ορίζονται τα ακόλουθα: «Η αναλογία εκπτώσεως που προβλέπεται από το άρθρο 17 παράγραφος 5 εδάφιο πρώτο, προκύπτει από το κλάσμα που περιλαμβάνει: - στον αριθμητή το συνολικό ποσό του ετησίου κύκλου εργασιών, άνευ φόρου προστιθεμένης αξίας, που αναφέρεται στις πράξεις, οι οποίες δημιουργούν δικαίωμα προς έκπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3, - στον παρονομαστή το συνολικό ποσό του ετησίου κύκλου εργασιών, άνευ φόρου προστιθεμένης αξίας, που αναφέρεται στις πράξεις που περιλαμβάνονται στον αριθμητή, καθώς και στις πράξεις που δεν δημιουργούν δικαίωμα προς έκπτωση. (…) Η αναλογία καθορίζεται επί ετησίας βάσεως, εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό και στρογγυλοποιείται σε αριθμό που δεν υπερβαίνει την ανώτερη μονάδα». Εξάλλου, κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 19 της Εκτης Οδηγίας, για τον υπολογισμό της αναλογίας έκπτωσης του φόρου των κοινών δαπανών δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν «το ποσό του κύκλου εργασιών, το οποίο αναφέρεται σε παρεπόμενες πράξεις επί ακινήτων ή χρηματοδοτικές, ή στις πράξεις που προβλέπονται από το άρθρο 13 υπό Β περίπτωση δ, όταν πρόκειται για παρεπόμενες πράξεις».

3. Επειδή, η παράγραφος 1 του άρθρου 23 του ν. 1642/1986 «Για την εφαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 125), όπως ίσχυε μετά την αντικατάσταση του πρώτου εδαφίου της με το άρθρο 1 παρ. 34 του ν. 2093/1992 (Α΄ 181), ορίζει ότι «Ο υποκείμενος δικαιούται να εκπέσει, από το φόρο που αναλογεί στις ενεργούμενες από αυτόν πράξεις παράδοσης αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, το φόρο με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που έγιναν σ’ αυτόν και η εισαγωγή αγαθών, που πραγματοποιήθηκε από αυτόν, καθώς και το φόρο που οφείλεται για τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών που πραγματοποιήθηκαν από αυτόν. Η έκπτωση αυτή παρέχεται κατά το μέρος που τα αγαθά και οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πράξεων που υπάγονται στο φόρο. (.........)», στα δε δύο πρώτα εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του ως άνω νόμου, μετά την προσθήκη σ’ αυτήν τρίτου εδαφίου με το άρθρο 2 παρ. 19 του ν. 2093/1992, ορίζονται τα ακόλουθα: «Σε περίπτωση που ο υποκείμενος στο φόρο χρησιμοποιεί αγαθά και υπηρεσίες για την πραγματοποίηση πράξεων, για μερικές από τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, ο εκπιπτόμενος φόρος ορίζεται σε ποσοστό στα εκατό του συνολικού ποσού του φόρου. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται με βάση κλάσμα που έχει ως αριθμητή το ποσό του ετήσιου κύκλου εργασιών, χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας, που αφορά πράξεις για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου και ως παρονομαστή το ποσό των πράξεων που αναφέρονται στον αριθμητή, καθώς και των πράξεων για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. (…)».

Τέλος, κατά την περίπτωση β της παραγράφου 3 του άρθρου 24 του ν. 1642/1986, πριν η περίπτωση αυτή αντικατασταθεί με το άρθρο 11 παρ. 9 του ν. 2386/1996 (Α΄ 43), για τον προσδιορισμό του ποσοστού της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού δεν λαμβάνονται υπ’ όψη τα ποσά που προέρχονται «από συμπτωματικές εργασίες σε ακίνητα ή σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που προβλέπουν οι διατάξεις των περιπτώσεων κα΄, κβ΄, κγ΄, κδ΄, κε΄ και κστ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 18, εφ’ όσον αυτές είναι συμπτωματικές». Η παράγραφος 1 του άρθρου 18 περιλαμβάνει περιπτώσεις απαλλαγών από τον φόρο, κατά την περίπτωση δε κστ΄, απαλλάσσονται «οι εργασίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διαπραγμάτευση, που αφορούν καταθέσεις, τρεχούμενους λογαριασμούς, πληρωμές, μεταφορές καταθέσεων και εμβάσματα, απαιτήσεις, πιστωτικούς τίτλους, επιταγές και λοιπά αξιόγραφα, με εξαίρεση την είσπραξη απαιτήσεων τρίτων, καθώς και τις εργασίες που αφορούν την πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων που ενεργείται από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις εργασίες αυτές».

4. Επειδή, από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι για την διαμόρφωση του κλάσματος, από το οποίο προκύπτει η αναλογία εκπτώσεως του φόρου των κοινών εισροών, στο μεν αριθμητή περιλαμβάνονται έσοδα από πράξεις για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, είτε αυτές φορολογούνται, είτε απαλλάσσονται του φόρου, στο δε παρονομαστή περιλαμβάνονται τόσο τα έσοδα αυτά όσο και τα έσοδα από πράξεις για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Εσοδα, όμως, εξαιρούμενα του φόρου, δηλαδή, έσοδα από πράξεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου προστιθεμένης αξίας, δεν περιλαμβάνονται ούτε στον αριθμητή ούτε στον παρονομαστή του κλάσματος (βλ. σκέψεις 10-13 στην Δ.Ε.Κ. C-333/91, απόφαση της 22.6.1993, SOFITAM, Συλλ. 1993, Ι-3542). Περαιτέρω, δεν περιλαμβάνονται στον παρονομαστή του κλάσματος έσοδα από πράξεις σε ακίνητα ή πράξεις προβλεπόμενες στις περιπτώσεις κα΄, κβ΄, κγ΄, κδ΄, κε΄ και κστ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 1642/1986, όταν οι πράξεις αυτές είναι παρεπόμενες, και όχι συμπτωματικές όπως, κατά κακή προσαρμογή της αντίστοιχης διατάξεως της Έκτης Οδηγίας, όριζε η περίπτωση β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 24 του ν. 1642/1986 πριν από την αντικατάστασή της με το άρθρο 11 παρ. 9 του ν. 2386/1996. Οπως δε κρίθηκε από το ΣτΕ με την αναιρετική απόφαση 404/2004, ο παρεπόμενος χαρακτήρας ερευνάται σε σχέση με πράξεις οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ. Εξάλλου, όπως έχει κριθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (C- 306/94, απόφαση της 11.7.1996, Regie dauphinoise, Συλλ. 1996, Ι-3715 και επ., ιδίως σκέψη 22), αποκλείεται ο χαρακτηρισμός μιας πράξης ως παρεπόμενης όταν αυτή συνιστά την άμεση, διαρκή και αναγκαία προέκταση της φορολογουμένης δραστηριότητας (ΣτΕ 2403/2010, ΣτΕ 2544/2006, ΣτΕ 3824/2005, ΣτΕ 2943/2005).

5. Επειδή, η αναιρεσίβλητη εταιρία, η οποία κατά την ένδικη χρήση (1993), είχε ως αντικείμενο εργασιών «τη βιομηχανική παραγωγή και πώληση ζυμαρικών και αμυλωδών προϊόντων», υπέβαλε προς τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. .............. την από 23.5.1995 «Αίτηση επιστροφής - Προσφυγή», με την οποία ζητούσε τη μερική ανάκληση της από 10.5.1994 εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α., έτους 1993, που είχε καταθέσει στην παραπάνω Δ.Ο.Υ. και την επιστροφή φόρου, εκ δραχμών 4.996.593, ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ισχυριζόμενη ότι, κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των άρθρων 23 και 24 του ν. 1642/1986, συνυπολογίσθηκε στον παρονομαστή του κλάσματος για τον υπολογισμό της αναλογίας της έκπτωσης φόρου εισροών κονδύλιο 292.699.306 δρχ., το οποίο προερχόταν από είσπραξη τόκων από αποκτηθέντα ομόλογα. Προσφυγή της εταιρείας κατά της τεκμαιρόμενης απόρριψης της ως άνω αίτησης απορρίφθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο με την 1187/1997 απόφαση ως απαράδεκτη. Με την 2385/2000 απόφασή του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή έφεση της αναιρεσίβλητης κατά της παραπάνω απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση και, περαιτέρω, δικάζοντας επί της προσφυγής, μετά τη συμπλήρωση των αποδείξεων εν σχέσει προς την ουσία της διαφοράς με την 1527/1999 προδικαστική απόφασή του, δέχθηκε την προσφυγή αυτή, με την αιτιολογία ότι εφόσον το επίμαχο κονδύλιο προέρχεται από εργασίες από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες ούτε στην κύρια οικονομική δραστηριότητα της αναιρεσίβλητης περιλαμβάνονται, ούτε συνιστούν την άμεση, διαρκή και αναγκαία προέκταση αυτής, ούτε υπερβαίνουν τον κύκλο των εργασιών της, που σχετίζεται με την κύρια πιο πάνω οικονομική της δραστηριότητα ενόψει του συνόλου των εσόδων χρήσης 1993 από πωλήσεις παραγομένων προϊόντων της ύψους 7.668.234.845 δραχμών, οι πιο πάνω εργασίες από τις οποίες προέρχεται το επίδικο κονδύλιο αποτελούν συμπτωματικές εργασίες σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες της αναιρεσίβλητης κατά την έννοια του άρθρου 24 παρ. 3 περ. β΄ του ν. 1642/1986 και, συνεπώς, ο συνυπολογισμός του εκ των εργασιών αυτών πιο πάνω κονδυλίου στον παρονομαστή του οικείου κλάσματος για τον υπολογισμό της αναλογίας της έκπτωσης του φόρου εισροών, ήταν μη νόμιμος. Με την 404/2004 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν άσκησης αίτησης αναίρεσης κατά της τελευταίας αυτής απόφασης από το αναιρεσείον, αφού κρίθηκε ότι σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις των άρθρων 17-19 της Έκτης Οδηγίας, ο παρεπόμενος χαρακτήρας πράξεων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων ερευνάται σε σχέση με πράξεις οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου προστιθεμένης αξίας, και όχι σε σχέση με το κύριο αντικείμενο της επιχείρησης, η πιο πάνω απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναιρέθηκε, η δε υπόθεση παραπέμφθηκε στο ίδιο δικαστήριο για νέα κατ’ ουσίαν κρίση. Ακολούθως, με την προσβαλλόμενη απόφαση, το Εφετείο, αφού δέχθηκε την έφεση και εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση, έκανε εκ νέου δεκτή την προσφυγή της αναιρεσίβλητης με την αιτιολογία ότι: «το ένδικο κονδύλιο των 292.699.306 δρχ., που αφορά εισπραχθέντες τόκους από αποκτηθέντα ομόλογα, αντιπροσωπεύει ελάχιστο ποσοστό (3,81% περίπου) σε σχέση με το συνολικό ύψος των φορολογητέων εκροών που πραγματοποίησε η [αναιρεσίβλητη] από την κύρια δραστηριότητά της (7.668.234.845 δρχ.) και ότι η είσπραξη των τόκων αυτών δεν συνιστά ούτε άμεση αλλά ούτε διαρκή ή αναγκαία προέκταση της φορολογούμενης δραστηριότητας της επιχείρησης, τα δεδομένα δε αυτά δεν αμφισβητήθηκαν από την Φορολογική Αρχή. Συνεπώς, το εν λόγω ποσό των τόκων προέρχεται από πράξεις χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που έχουν πράγματι παρεπόμενο χαρακτήρα σε σχέση με τις πράξεις της επιχείρησης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου προστιθέμενης αξίας και για το λόγο αυτό, μη νόμιμα η Φορολογική Αρχή… πρόσθεσε το κονδύλιο τούτο στον παρονομαστή κατά τη διαμόρφωση του σχετικού κλάσματος για τον υπολογισμό της έκπτωσης του φόρου κοινών δαπανών».

6. Επειδή, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ερεύνησε τον παρεπόμενο χαρακτήρα του ένδικου κονδυλίου των 292.699.306 δρχ., που προήλθε από πράξεις (εργασίες) σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, σε σχέση με τις πράξεις της αναιρεσίβλητης, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου προστιθέμενης αξίας, δηλαδή σύμφωνα με το κριτήριο που έθεσε η προμνημονευόμενη 404/2004 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επομένως, η προσβαλλόμενη απόφαση είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη και σύμφωνη προς τα κριθέντα με την ως άνω αναιρετική απόφαση. Επομένως είναι απορριπτέα ως αβάσιμα τα περί του αντιθέτου προβαλλόμενα.

7. Επειδή, το αναιρεσείον Δημόσιο προβάλλει περαιτέρω ότι το δικάσαν εφετείο όφειλε να εξετάσει, αν οι αποφέρουσες τόκους πράξεις της αναιρεσίβλητης συνεπάγονται απλώς πολύ περιορισμένη χρήση αγαθών και υπηρεσιών για τις οποίες οφείλεται ΦΠΑ, προκειμένου ακολούθως να κρίνει αν πρέπει οι εν λόγω τόκοι να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό της αναλογίας έκπτωσης. Ο λόγος αυτός είναι απορριπτέος ως απαράδεκτος, διότι συνδέεται με πραγματικό (την έκταση της χρήσεως, για την είσπραξη τόκων από αποκτηθέντα ομόλογα, αγαθών και υπηρεσιών, για τα οποία ή τις οποίες οφείλεται φόρος προστιθεμένης αξίας) που δεν προκύπτει από την προσβαλλόμενη απόφαση και για το οποίο δεν προβάλλεται ότι είχε τεθεί υπόψη του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου με σχετικό υπόμνημα του Δημοσίου, ούτε με την έκθεση του άρθρου 82 του Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας, που είχε συνταχθεί από τη φορολογική αρχή προς αντίκρουση της προσφυγής της ήδη αναιρεσίβλητης.

8. Επειδή, εν όψει των ανωτέρω, πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση.

Διά ταύτα
Απορρίπτει την αίτηση.
Επιβάλλει στο Δημόσιο τη δικαστική δαπάνη της αναιρεσίβλητης εταιρίας, που ανέρχεται σε τετρακόσια εξήντα (460) ευρώ.
Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου 2012
Η Προεδρεύουσα Σύμβουλος Η Γραμματέας
Ε. Γαλανού Α. Ζυγουρίτσα
και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου 2013.
Η Προεδρεύουσα Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας
Ε. Γαλανού Α. Ζυγουρίτσα

Παροχή πληροφοριών σχετικά με μη μισθολογικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Το Υπ.Εργασίας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα έδωσε μεταξύ άλλων, διευκρινίσεις σχετικά με την ισχύ των λοιπών κανονιστικών όρων των Συλλογικών συμβάσεων  που έχουν λήξει ή έχουν καταγγελθεί και έχει περάσει και το τρίμηνο επέκτασης της ισχύος τους.


Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει

1. Σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 2 της με αρ. Π.Υ.Σ. 6/2012 (ΦΕΚ 38/Α/28-2-2012), η οποία εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση  του Ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α/14.2.2012) προβλέπεται ότι : «Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του Ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα ΣΣΕ, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας ΣΣΕ ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης. Κάθε άλλο προβλεπόμενο σ’ αυτές επίδομα παύει αμέσως να ισχύει..».

Επιπροσθέτως στην με αρ. πρωτ. 4601/304/12.3.2012 ερμηνευτική εγκύκλιο της παραπάνω ΠΥΣ, η οποία, όπως αναφέρει παρέχει οδηγίες «για την ενιαία αντιμετώπιση, ερμηνεία και εφαρμογή των αναφερομένων διατάξεων από τους υπαλλήλους του Υπουργείου μας, τους εργαζόμενους και εργοδότες», ορίζεται στο άρθρο 2, παράγραφος 5 ότι «Όταν παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία της ΣΣΕ και δεν συναφθεί νέα ΣΣΕ, τότε όλοι οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν, συνεχίζουν όμως να ισχύουν αποκλειστικά αυτοί που αφορούν αφενός το βασικό μισθό/ ημερομίσθιο (της ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε) και αφετέρου τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν».

Κατά συνέπεια, άποψη του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία διατυπώνεται διά της παραπάνω εγκυκλίου, είναι ότι μετά την πάροδο του τριμήνου επέκτασης της ισχύος μιας ΣΣΕ που καταγγέλθηκε, η αμοιβή των εργαζομένων μπορεί να προσαρμόζεται στο επίπεδο που αναφέρεται (βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα) μονομερώς, με απόφαση του εργοδότη, ενώ δε θίγονται λοιποί κανονιστικοί όροι της ΣΣΕ.

Αυτό συνεπάγεται  ότι οι μη μισθολογικοί όροι των ΣΣΕ που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους μπορούν να μεταβληθούν με νέα ΣΣΕ καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

2. Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, σας γνωρίζουμε ότι η ΣΣΕ των επισιτιστικών καταστημάτων, η οποία καταγγέλθηκε στις 14/5/2012 έληξε- μετά το τρίμηνο παράτασης ισχύος της- στις 14/8/2012. Συνεπώς για τους παλαιούς εργαζομένους ισχύουν τα ανωτέρω ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.
Αρ. πρωτ.: 17235/509/11.6.2013
Παροχή πληροφοριών σχετικά με μη μισθολογικούς όρους ΣΣΕ

Αθήνα, 11-6-2013
Αρ. Πρωτ.:  17235/509

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ                                                                

Ταχ.Δ/νση: Πειραιώς 40                                                                          
Ταχ.Κώδικας: 101 82 –Αθήνα  
Πληροφορίες: Κ.Δράκου  
Τηλέφωνο:  2131516444
E-mail :  kdrakou@ypakp.gr                             
                         
ΘΕΜΑ: Παροχή πληροφοριών σχετικά με μη μισθολογικούς όρους ΣΣΕ

Σχετ: Το υπ’ αριθ. 17235/509/30-5-2013 έγγραφό σας

1. Σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 2 της με αρ. Π.Υ.Σ. 6/2012 (ΦΕΚ 38/Α/28-2-2012), η οποία εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση  του Ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α/14.2.2012) προβλέπεται ότι : «Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του Ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα ΣΣΕ, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας ΣΣΕ ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης. Κάθε άλλο προβλεπόμενο σ’ αυτές επίδομα παύει αμέσως να ισχύει..».

Επιπροσθέτως στην με αρ. πρωτ. 4601/304/12.3.2012 ερμηνευτική εγκύκλιο της παραπάνω ΠΥΣ, η οποία, όπως αναφέρει παρέχει οδηγίες «για την ενιαία αντιμετώπιση, ερμηνεία και εφαρμογή των αναφερομένων διατάξεων από τους υπαλλήλους του Υπουργείου μας, τους εργαζόμενους και εργοδότες», ορίζεται στο άρθρο 2, παράγραφος 5 ότι «Όταν παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία της ΣΣΕ και δεν συναφθεί νέα ΣΣΕ, τότε όλοι οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν, συνεχίζουν όμως να ισχύουν αποκλειστικά αυτοί που αφορούν αφενός το βασικό μισθό/ ημερομίσθιο (της ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε) και αφετέρου τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν». 

Κατά συνέπεια, άποψη του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία διατυπώνεται διά της παραπάνω εγκυκλίου, είναι ότι μετά την πάροδο του τριμήνου επέκτασης της ισχύος μιας ΣΣΕ που καταγγέλθηκε, η αμοιβή των εργαζομένων μπορεί να προσαρμόζεται στο επίπεδο που αναφέρεται (βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα) μονομερώς, με απόφαση του εργοδότη, ενώ δε θίγονται λοιποί κανονιστικοί όροι της ΣΣΕ.

Αυτό συνεπάγεται  ότι οι μη μισθολογικοί όροι των ΣΣΕ που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους μπορούν να μεταβληθούν με νέα ΣΣΕ καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

2. Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, σας γνωρίζουμε ότι η ΣΣΕ των επισιτιστικών καταστημάτων, η οποία καταγγέλθηκε στις 14/5/2012 έληξε- μετά το τρίμηνο παράτασης ισχύος της- στις 14/8/2012. Συνεπώς για τους παλαιούς εργαζομένους ισχύουν τα ανωτέρω ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.



Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΓΡΑΠΙΔΑΣ