Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ολο το νέο Μνημόνιο: Ερχονται 4.000 απολύσεις, αλλαγές σε εργασιακά και φόρους

Ολο το νέο Μνημόνιο: Ερχονται 4.000 απολύσεις, αλλαγές σε εργασιακά και φόρους

Ολο το νέο Μνημόνιο: Ερχονται 4.000 απολύσεις, αλλαγές σε εργασιακά και φόρους

26.07.2013 09:18
Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο προκειμένου να μπορέσει η χώρα να διασφαλίσει τα προσδοκώμενα έσοδα. Καταρχήν το περίφημο χαράτσι θα διατηρηθεί και θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014, εκτός και αν το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση πείσει τους δανειστές να το αντικαταστήσουν.
Οπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που δημοσιεύει τους όρους του νέουΜνημονίου η πρόθεση της κυβέρνησης είναι:
  • Να μειώσει ή ακόμη και να καταργήσει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων
  • Παραμένουν οι στόχοι για 4.000 απολύσεις και 25.000 διαθεσιμότητες έως το τέλος του έτους
  • Τον Σεπτέμβριο θα προσδιοριστούν τα κριτήρια αξιολόγησης για να έρθουν οι απολύσεις
  • Ορίζεται ότι η Eurobank θα πωληθεί σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή
  • Θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις λιμανιών, η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
  • Διατηρείται το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ και το 2014
  • Σε κινητικότητα 25.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο
Σύμφωνα με το κείμενο του νέου Μνημονίου, το χρονικό όριο της κινητικότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν φέτος σε κινητικότητα θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι 4.000 θα απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.
Τι αλλάζει με τις αντικειμενικές αξίες
Οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές και μέχρι το τέλος του 2013 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται: α) τον Ιανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίας των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.
Η Εφορία αποκτά πρόσβαση σε τραπεζικού λογαριασμούς
Από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων με στόχος να εντοπίζουν περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και να κυνηγούν φοροφυγάδες και όσους προσπαθούν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.
Δημιουργία επενδυτικού Ταμείου για την Ανάπτυξη
Θα δημιουργηθεί Ταμείο για την Ανάπτυξη που θα δίνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, θα χορηγεί μετοχικό κεφάλαιο σε ΜμΕ που έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Θα χρηματοδοτεί τέλος έργα υποδομών. Σημειώνεται ότι όπου παρέχονται δάνεια, αυτό θα γίνεται με συγχρηματοδότηση από τράπεζες.
Ο δανεισμός και η χρηματοδότηση θα γίνεται με όρους αγοράς, δεν θα δέχεται καταθέσεις και δεν θα δέχεται κεφάλαια ή άλλη χρηματοδότηση από τις εγχώριες τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι εγγυήσεις δεν θα υπερβαίνουν το όριο της συμμετοχής της Ελληνικής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου, η οποία ορίζεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Οι άλλοι μέτοχοι, πλην της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στα μέλη της διοίκησης του Ταμείου.
Το Ταμείο για την Ανάπτυξη θα έχει διεθνή παρουσία, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας και θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο.
Αλλαγές στα εργασιακά -Νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
Με στόχο τη προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη, καθώς και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ετσι μέχρι τον επόμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα έχει ολοκληρώσει μελέτη συγκρίνοντας τους κανονισμούς που ισχύουν στην Ελλάδα για την προσωρινή απασχόληση (συμβάσεις ορισμένου χρόνου), το πεδίο εφαρμογής της προσωρινής απασχόλησης, καθώς και των συλλογικών κανόνων απόλυσης και τις διαδικασίες που ισχύουν σε σχέση με όσα ισχύουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
Στο κείμενο του επικυρωμένου Μνημονίου υπάρχουν και δεσμεύσεις για περαιτέρω άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καταρτίσει λεπτομερή λίστα φαρμακευτικών προϊόντων που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων. Επίσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ψηφιστεί η νέα νομοθεσία για την άρση «αγκυλώσεων» στην αγορά εμπορικών μισθώσεων. Μέσα στον Αύγουστο προβλέπεται και η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ, ενώ θα προχωρήσει και η απελευθέρωση της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (Οκτώβριος). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα επιδοτούμενα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιδοτούμενων γραμμών.
Κοινωνικά μέτρα για μακροχρόνια άνεργους
Στα κοινωνικά μέτρα του αναθεωρημένου Προγράμματος περιλαμβάνεται επίσης πρωτοβουλία για την παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε 100.000 μακροχρόνια ανέργους, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται να αυξήσει τους δικαιούχους, αλλά και τις παροχές που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη δράση. Σε πιλοτική φάση θα αρχίσει να εφαρμόζεται επίσης από το 2014 ένα νέο πρόγραμμα «άμεσης προτεραιότητας» για την παροχή «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν διαθέτουν άλλους πόρους και για την επιλογή των κριτηρίων χρησιμοποιείται η τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στόχος είναι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα από το 2015.


Πηγή: Ολο το νέο Μνημόνιο: Ερχονται 4.000 απολύσεις, αλλαγές σε εργασιακά και φόρους | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/116302#ixzz2a8eUubhv

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο
Τη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014 προβλέπει το τελικό σχέδιο του νέου Μνημονίου, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να θεσπίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013. H κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, που πρέπει να υλοποιηθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δεσμεύεται ότι εάν δεν τα καταφέρει θα διατηρηθεί το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για πιθανή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων το 2014. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων, ενώ οι αντικειμενικές θα εξισωθούν με τις τιμές της αγοράς το 2016.

Επίσης, σημειώνεται ότι από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων. Το μνημόνιο προβλέπει τα εξής:

1. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει το σχέδιο δράσης που θα προσδιορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση των ποσοστών είσπραξης φόρου ακίνητης περιουσίας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο για το 2014 στο πλαίσιο που έχει συζητηθεί ήδη με τις φορολογικές αρχές. Ωστόσο, αναμένεται να γίνουν μικρές αλλαγές που θα επιτρέπουν είσπραξη του φόρου. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα πρέπει να αποδώσει το 2014 περί τα 2,7 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος θα πρέπει να αποδώσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,9 δισ. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. Η συμφωνία με τους πιστωτές μας είναι να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η κυβέρνηση δεσμεύεται να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή τόσο το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, όσο και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

2. Σε βάθος χρόνου θα εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Εως το τέλος του 2013 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται: α) τον Ιανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίας των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.

3. Από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές (πιστοποιημένοι χρήστες) θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων. Στόχος, να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.

4. Εως τον Σεπτέμβριο το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Θα αντικατασταθεί το υφιστάμενο πλαίσιο με φορολογικές πριμοδοτήσεις για όσους επενδύουν συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και μείωση του χρόνου των αποσβέσεων ακόμα και μέσα στο ίδιο το έτος.
Σε κινητικότητα 25.000 υπάλληλοι
Τον Σεπτέμβριο καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησής τους – Προβλέπονται και προσλήψεις.
Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα καθοριστούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας και επομένως θα προσδιοριστεί ποιοι θα απολυθούν.
Σύμφωνα με το κείμενο του νέου Μνημονίου, το χρονικό όριο της κινητικότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν φέτος σε κινητικότητα θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εξ αυτών, οι 4.000 θα πρέπει να απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014. «Θα ξεκινήσουμε με εμπροσθοβαρή τοποθέτηση 2.000 υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας με σκοπό την έξοδό τους από το Δημόσιο», αναφέρεται στο κείμενο του Μνημονίου.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται η επιτάχυνση των πειθαρχικών κρίσεων και της αξιολόγησης φορέων του Δημοσίου.
Πάντως, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ρητά και προσλήψεις. Ειδικότερα, θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης (επίορκος, πλαστά πιστοποιητικά κ.λπ.), λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης του φορέα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στον οποίο εργαζόταν, για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί εθελοντικά από το πλαίσιο της κινητικότητας (εξαιρούνται όσοι αποχωρούν επειδή έχουν λιγότερα από τρία χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση) και για όσους αποχωρούν επειδή έληξε η οκτάμηνη περίοδος κινητικότητας. Με άλλα λόγια, η κινητικότητα δεν θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του απόλυτου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά σε αντικατάσταση παλιών με νέους και σε αναδιάταξη των ανθρωπίνων πόρων του κράτους, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών.
Οργανογράμματα
Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται στο κείμενο του Μνημονίου ότι θα ολοκληρώσει τα οργανογράμματα για 400.000 θέσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και το πλήρες οργανόγραμμα της γενικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επίσης η κυβέρνηση οφείλει να έχει περάσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στο ενιαίο μητρώο και στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ώστε «να ολοκληρωθεί το σύστημα ελέγχου μισθοδοσίας του Δημοσίου». Επιπλέον, έως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια προσλήψεων για το 2013 και να ετοιμαστούν τα σχέδια προσλήψεων που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητας της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα απορρίπτει σειρά αιτήσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά για ένταξη στις ρυθμίσεις Η εφορία θα κατάσχει τις περιουσίες όσων δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών ή φανούν ασυνεπείς

Ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα απορρίπτει σειρά αιτήσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά για ένταξη στις ρυθμίσεις

Η εφορία θα κατάσχει τις περιουσίες όσων δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών ή φανούν ασυνεπείς

Tου Κωστή Πλάντζου
Εντολή να προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος όσων δεν μπορούν να ενταχθούν ή να τηρήσουν τη νέα ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο, έδωσε στις εφορίες η κυβέρνηση. Παρά τις προσδοκίες, με τις νέες ρυθμίσεις χρεών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί «να δέσει χειροπόδαρα» επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να τους αρπάξει τα ακίνητα, να τους στείλει φυλακή  ή να τους αναγκάσει να βάλουν «λουκέτο», αντί να τους διευκολύνει να πληρώσουν ό,τι μπορούν, ώστε να εισπράξει έσοδα το Κράτος. 
Σε επιτελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, στην οποία μετείχαν οι επικεφαλής των δικαστικών τμημάτων των μεγάλων ΔΟΥ, καθορίστηκε ότι το νέο σύστημα αιτήσεων υπαγωγής που ενεργοποιείται σταδιακά με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω διαδικτύου, θα εφαρμόζεται με άκρα αυστηρότητα, στο πλαίσιο όσων ορίζουν οι νέοι φορολογικοί νόμοι. Εκεί τότε διαπιστώθηκε πως το νέο σύστημα «πετάει εκτός ρύθμισης» ουσιαστικά το 90% των επιχειρήσεων που έχουν χρέη στην εφορία, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θέλουν να πληρώσουν με δόσεις.
Στο οικονομικό επιτελείο αγωνιούν να βρουν τρόπο για να αυξήσουν την εισπραξιμότητα των φόρων που επιβάλλονται, από μόλις 20%-25% που υπολογίζεται σήμερα, σε τουλάχιστον 60%-65% όπως ζητά η Τρόικα. Θεωρούν πως «λεφτά υπάρχουν» και ότι 2 εκατομμύρια οφειλέτες θα σπεύσουν να πληρώσουν τους φόρους που χρωστούν, υπό την απειλή της κατάσχεσης της περιουσίας τους.
Ωστόσο αδυνατούν να καταλάβουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν οφείλεται σε «απροθυμία» των οφειλετών, αλλά σε αντικειμενική αδυναμία των φορολογουμένων να σηκώσουν τα βάρη που τους έχουν φορτώσει παλαιοί και νέοι φορολογικοί νόμοι. Ακόμα χειρότερα ίσως, για να μη τους αποδοθούν ευθύνες επειδή δεν βρίσκουν να εισπράξουν οι εφορίες, αισθάνονται πως καλύπτονται αν δεσμεύσουν ακίνητα που, όμως, ούτε ακόμα και αυτοί που τα έχουν δεν μπορούν καν πια να τα συντηρήσουν ή και να τα πουλήσουν!
Με τη ρύθμιση κατάργησαν… τις ρυθμίσεις
Στην «παγίδα» που έστησε στους φορολογούμενους όμως, κινδυνεύει τώρα να πέσει μέσα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Με το πρόσχημα της διευκόλυνσης πληρωμής των φόρων με έως και 100 δόσεις και από 15 ευρώ το μήνα μόλις, έθεσε πολύ σκληρούς όρους υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις που, στην πράξη, αφήνουν εκατομμύρια παλαιούς και νέους οφειλέτες εκτός ρύθμισης χρεών ή τους αναγκάζει να χάσουν και αυτές που προσπαθούν να πληρώσουν.
«Ουκ αν λάβεις»
Στην πράξη, συμπληρώνοντας μέσω διαδικτύου την σχετική φόρμα, το ηλεκτρονικό σύστημα αποκλείει από το να πληρώσουν, ακόμα και όσους θέλουν και μπορούν!
Για παράδειγμα:
-          Εξαιρούνται συλλήβδην από τη ρύθμιση οι οφειλέτες που τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Αδίκημα φοροδιαφυγής όμως θεωρείται , ακόμα και η μη απόδοση ή ΦΠΑ, που είναι συνήθης πρακτική πια των μισών τουλάχιστον επιχειρήσεων στη χώρα μας. Το ίδιο το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του δικαιολογούσε την κατάσταση, αναφέροντας πως οι μικρομεσαίοι καταφεύγουν μαζικά σε αυτήν πρακτική για να επιβιώσουν!
-          Επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντέχουν στην κρίση, απαιτείται να πληρώνουν υψηλές δόσεις βάσει του εισοδήματός τους. Η νέα ρύθμιση απορρίπτει αυτομάτως όσους ήταν συνεπείς στην παλαιά ρύθμιση. Επίσης αν διατηρούν ένα σχετικά καλό εισόδημα, τους αποκλείει  από τις πολλές δόσεις. Δεν εξετάζει αν θα βρεθούν και αυτές σε αδιέξοδο αλλά μόνο αν έχουν ακίνητα ή εγγυητή για να τους βάλει «στο χέρι» η εφορία.
-          Η νέα ρύθμιση «καταργεί» ουσιαστικά την παλαιά «πάγια» ρύθμιση με τις 24 ως 48 δόσεις. Όσοι την είχαν και την τηρούσαν, από 1.7.2013 δεν μπορούν να ζητήσουν πια επανεξέταση όπως ήξεραν και υπολόγιζαν.  Η παλαιά ρύθμιση δεν επανεξετάζεται αλλά… χάνεται. Όποιος υπαχθεί πλέον στη νέα «πάγια ρύθμιση» επειδή χρωστά πχ φόρο εισοδήματος ή ΦΠΑ, θα έχει μόνον 12 δόσεις το πολύ! Μόνο όσοι έχουν κάποιος χρέος από έκτακτη αιτία (πχ φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής) μπορεί να πάρουν έως 24 δόσεις, εφόσον και πάλι υπάρχει ακίνητο.
-          Αντιθέτως η ρύθμιση προσφέρει έως και 100 δόσεις σε όσους … δεν έχουν να τις πληρώσουν. Και αυτό αφορά μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους, εάν και εφόσον το χρέος δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Στη ρύθμιση θεωρητικά εντάσσονται και τα χρέη πτωχών οφειλετών, ασχέτως του τι και πότε θα εισπράξει το κράτος, εάν και εφόσον δεν υφίστανται φυσικά ποινικές διώξεις κλπ.
-          Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης «φακελώνεται» πλήρως αφού δηλώνει με κάθε λεπτομέρεια την κινητή και ακίνητη περιουσία του κάθε μορφής. Για χρέη άνω των 50.000 ευρώ οι οφειλέτες πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά και βεβαίωση από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ για χρέη άνω των 150.000 ευρώ ζητούνται επιπλέον εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες. Αν χάσει όμως δεύτερη συνεχόμενη δόση, τότε θα χάνει τα πάντα!
Τι δόση βγάζει ο «υπολογιστής» στο ίντερνετ
Για χρέος 3.535 ευρώ:
-          12 δόσεις των 341 ευρώ το μήνα και τελικό ποσό πληρωμής 4.095 ευρώ
-          24 δόσεις των 178 ευρώ και τελικό ποσό πληρωμής 4.274 ευρώ
-          36 δόσεις των 124 ευρώ τελικό ποσό πληρωμής 4.467 ευρώ
-          48 δόσεις των 97 ευρώ και τελικό ποσό πληρωμής 4.645 ευρώ.


Πηγή: Η εφορία θα κατάσχει τις περιουσίες όσων δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών ή φανούν ασυνεπείς | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/17685/i-eforia-tha-katashei-tis-perioysies-oson-den-mporoyn-na-entahthoyn-sti-rythmisi#ixzz2a8Vwmism

Πάταξη φοροδιαφυγής με πολιτικές…copy paste

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 13:23

Πάταξη φοροδιαφυγής με πολιτικές…copy paste

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Πάταξη φοροδιαφυγής με πολιτικές…copy paste
Ο λογιστής θα παρακολουθεί τον πελάτη του. Αν διακρίνει περίεργη συμπεριφορά, τον ιδρώτα να τρέχει …ποτάμι στο πρόσωπό του ή νευρικότητα στις κινήσεις του, θα τον θεωρεί ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος και θα τον καταγγέλλει. Κάθε οικονομική συναλλαγή, από τα ξενύχτια στα μπουζούκια μέχρι η καταβολή διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, θα φακελώνεται στο υπερτροφικό taxis έτσι ώστε ο έφορος να μπορεί να υπολογίζει το εισόδημά μας και με τις έμμεσες μεθόδους.
Γράφει:  
Αγορές άνω των 500 ευρώ θα κάνουμε μόνο με πλαστικό χρήμα (χρεωστική ή πιστωτική κάρτα) ενώ ο έφορος θα έχει τη δυνατότητα να μπουκάρει σε σπίτια και έδρες επιχειρήσεων αν κρίνει ότι χρειάζεται για να εντοπίσει επί τόπου τη φοροδιαφυγή.
Σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Κάθε άλλο. Νόμους του ελληνικού κράτους περιγράφει η παράγραφος που προηγήθηκε. Στην αγωνία μας να δείξουμε ότι καταπολεμάμε τη φοροδιαφυγή, έχουμε ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο κάθε πολιτική που μας υπέδειξαν οι δανειστές. Αναπτύξαμε ένα από τα αυστηρότερα και απαιτητικότερα συστήματα στην Ευρώπη λέγοντας «ναι» σε κάθε απαίτηση. Τεκμήρια που εξοντώνουν κάθε επιθυμία για επένδυση. Έμμεσες πρακτικές ελέγχου που προϋποθέτουν φακέλωμα όλων των οικονομικών συναλλαγών. Δρακόντεια μέτρα όπως η κατάσχεση μισθών και καταθέσεων ενεργοποιούνται με το …καλημέρα. Και το …κερασάκι στην τούρτα: λογιστές, συμβολαιογράφοι και λοιποί επαγγελματίες θα παρακολουθούν τις συναλλαγές των πελατών τους για να εντοπίζουν κινήσεις που θα υποκρύπτουν το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.
Άλλο όμως είναι το ζήτημα: Στα χαρτιά, φτιάξαμε ένα εξαιρετικά απαιτητικό πλαίσιο το οποίο φτάνει στο σημείο να στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα (π.χ πόθεν έσχες στα ακίνητα ένα μέτρο που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται ανά εξάμηνο). Ποιος θα το υπηρετήσει; Πώς θα γίνεται η καταγραφή των συναλλαγών; Να πληρώνουμε με πιστωτικές κάρτες τις συναλλαγές. Όμως το ζητούμενο δεν είναι πώς θα πληρώσουμε αλλά αν θα κοπεί απόδειξη. Αυτό ποιος θα το ελέγξει; Θα περιμένουμε τα …κίνητρα που  θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών από το φθινόπωρο. Πώς θα δημιουργηθεί η βάση δεδομένων που θα επιτρέψει να λειτουργήσουν οι έμμεσες πρακτικές ελέγχου; Ποιος θα παρακολουθεί τις συναλλαγές μέσω των τραπεζικών λογαριασμών;
Και το κυριότερο; Πότε θα επιδείξει ο φορολογικός μηχανισμός αποτελέσματα; Επιβάλλουμε πρόστιμα 100 ευρώ και εισπράττουμε δύο. Υποθέσεις εξακολουθούν να λιμνάζουν στα φορολογικά δικαστήρια παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Τα έσοδα από το ΦΠΑ εξακολουθούν να μειώνονται καθώς η ύφεση νικάει τις όποιες προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής.
Κάθε μέτρο που θα συμβάλλει στον περιορισμό της μαύρης οικονομίας και θα ελαφρύνει τα βάρη που σηκώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι ευπρόσδεκτο. Όμως ο κίνδυνος η υπερρύθμιση να οδηγήσει σε απορρύθμιση είναι ορατός.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Αρ. πρωτ.: 30609/3357/24.7.2013 Διευκρινίσεις για συνεργεία αυτοκινήτων οχημάτων

Αρ. πρωτ.: 30609/3357/24.7.2013
Διευκρινίσεις για συνεργεία αυτοκινήτων οχημάτων

ΑΘΗΝΑ 24 Ιουλίου 2013
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 30609/3357

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε
Τ.Κ. : 10191 ΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Α. Σκυλλάκος
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210-6508453
FAX : 210-6508425

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για συνεργεία αυτοκινήτων οχημάτων

Σε απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί στην Υπηρεσία μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 3710/2008 (ΦΕΚ 216Α’/2008), «Τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων διακρίνονται σε δύο (2) κατηγορίες: α. σε συνεργεία συνήθων οχημάτων (επιβατηγών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων) μέχρι 3,5 τόνων μικτού φορτίου ή δυνατότητας μεταφοράς μέχρι 9 ατόμων, και β. σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων μικτού φορτίου ή δυνατότητας μεταφοράς άνω των 9 ατόμων.»

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων όλων των κατηγοριών καθορίζονται στο Π.Δ. 78/88 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

Στον Ν.3710/2008 και στο Π.Δ. 78/88 δεν υπάρχει ιδιαίτερη μνεία για διαχωρισμό των συνεργείων για οχήματα κάτω ή άνω των 5 τόνων και επίσης ο χαρακτηρισμός συνεργείο συντήρησης και επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων δεν σημαίνει υποχρεωτικά εξυπηρέτηση όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων μικτού φορτίου ή δυνατότητας μεταφοράς άνω των 9 ατόμων, αλλά αποκλειστικά των οχημάτων που ανήκοντας στην κατηγορία άνω των 3,5 τόνων, είναι τεχνικά εφικτό να εξυπηρετηθούν σε συνεργείο που προδιαγράφεται σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο π.δ.78/88.

Εξάλλου στο Π.Δ. 78/88, άρθρο 7, παρ. 3 ορίζεται ότι: «Το πλάτος του καταστρώματος των ανόδων – καθόδων με κλίση πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,25μέτρα στα ευθύγραμμα τμήματα και 3,00μέτρα στα καμπύλα τμήματα. Οι ελικοειδούς μορφής άνοδοι – κάθοδοι πρέπει να έχουν ακτίνα καμπυλότητας 6,50 μέτρα τουλάχιστον που μετριέται από το εξωτερικό ακραίο σημείο του ελευθέρου καταστρώματος, η δε επιφάνεια αυτών πρέπει να έχει εγκάρσια κλίση 3% μέχρι 5%.». Τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα συνεργεία, δηλαδή και των συνήθων οχημάτων και των μεγάλων και βαρέων οχημάτων, γιατί ο νομοθέτης δεν αναφέρει ρητά στο συγκεκριμένο εδάφιο διαχωρισμό των δύο κατηγοριών ή διαφορετική εν γένει αντιμετώπιση όπως αυτό αναφέρεται ρητά σε άλλα άρθρα, όπου ο νομοθέτης κρίνει αναγκαίο, όπως π.χ. στο άρθρο 2, παρ. 1 ή άρθρο 11, παρ. 1.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Θ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ

ΠΟΛ.1185/23.7.2013 Ενδείξεις συναλλαγών/δραστηριοτήτων ασυνήθων ή ύποπτων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

ΠΟΛ 1185/2013

ΘΕΜΑ: Ενδείξεις συναλλαγών/δραστηριοτήτων ασυνήθων ή ύποπτων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η παρούσα εγκύκλιος απευθύνεται στα υπόχρεα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπόκεινται στις υποχρεώσεις του ν.3691/2008 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει και τα οποία εποπτεύονται για την εφαρμογή των διατάξεων του ως άνω νόμου από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και είναι τα ακόλουθα:

- οι εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών,
- οι εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου,
- οι φορολογικοί ή φοροτεχνικοί σύμβουλοι και οι εταιρείες παροχής φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβουλών,
- οι λογιστές που δεν συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας και οι ιδιώτες ελεγκτές,
- οι κτηματομεσίτες και οι κτηματομεσιτικές εταιρείες,
- οι οίκοι δημοπρασίας,
- οι έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας
- οι εκπλειστηριαστές,
- οι ενεχυροδανειστές.

Σκοπός της εγκυκλίου είναι η ενημέρωση των ανωτέρω προσώπων με την παρουσίαση ορισμένων ενδεικτικών περιπτώσεων ασυνήθων ή ύποπτων συναλλαγών ή δραστηριοτήτων που δύνανται να συνδέονται με απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Σημειώνεται ότι, για τους σκοπούς της παρούσας εγκυκλίου και λαμβάνοντας υπόψη τους ορισμούς των παρ. 13-14 του άρθρου 4 του ν.3691/2008, όπως ισχύει:
Ως «τυπολογίες» νοούνται οι ύποπτες συναλλακτικές συμπεριφορές που παρατηρούνται και σχετίζονται με πιθανή απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ως ύποπτη συναλλαγή ή δραστηριότητα νοείται (παρ. 13 άρθρου 4 του ν.3691/2008, όπως ισχύει) η συναλλαγή ή οι συναλλαγές ή δραστηριότητες από τις οποίες εκτιμάται ότι προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ή υπόνοιες για πιθανή απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων του άρθρου 2 του ν. 3691/2008 ή για την εμπλοκή του συναλλασσόμενου ή του πραγματικού δικαιούχου σε εγκληματικές δραστηριότητες, με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων της συναλλαγής (φύση της συναλλαγής, κατηγορία χρηματοπιστωτικού μέσου, συχνότητα, πολυπλοκότητα και ύψος της συναλλαγής, χρήση ή μη μετρητών) και του προσώπου (επάγγελμα, οικονομική επιφάνεια, συναλλακτική ή επιχειρηματική συμπεριφορά, φήμη, παρελθόν, επίπεδο διαφάνειας του νομικού προσώπου - πελάτη, άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά).

Ως ασυνήθης συναλλαγή ή δραστηριότητα νοείται (παρ. 14 άρθρου 4 του ν.3691/2008, όπως ισχύει) η συναλλαγή ή οι συναλλαγές ή δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την συναλλακτική, επιχειρηματική ή επαγγελματική συμπεριφορά του συναλλασσόμενου ή του πραγματικού δικαιούχου ή με την οικονομική τους επιφάνεια ή που δεν έχουν προφανή σκοπό ή κίνητρο οικονομικής, επαγγελματικής ή προσωπικής φύσεως.
Κατωτέρω, παρατίθενται ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα συναλλαγών, δραστηριοτήτων ή συμπεριφορών (τυπολογιών) που από τη φύση τους ενδεχομένως συνδέονται με πρόθεση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και θα πρέπει να ενεργοποιούν την προβλεπόμενη από τις σχετικές διατάξεις του ως άνω νόμου διαδικασία εκ μέρους των υπόχρεων προσώπων.
Α. Ενδείξεις συγκεκριμένων συναλλαγών / δραστηριοτήτων - που πρέπει να θεωρούνται ως ασυνήθεις ή ύποπτες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά την έννοια των παρ. 13-14 του άρθρου 4 του ν.3691/2008 - μπορεί να αφορούν στην ταυτότητα του πελάτη ως ακολούθως:
1. Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του (Α.Υ.Ο.Ο. 1051027/20340/ΔΕ-Ε/20.4.2010 ΦΕΚ Β' 605/7-5-2010) ή όταν αυτός προσκομίζει έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας ή
δίνει ανεπαρκείς ή ανακριβείς πληροφορίες.
2. Εκπρόσωπος νομικού προσώπου που επιχειρεί να πραγματοποιήσει συναλλαγή για λογαριασμό του νομικού προσώπου, αρνείται να δώσει τα προβλεπόμενα έγγραφα πιστοποίησης και επαλήθευσης της ταυτότητας του νομικού προσώπου (A.Y.Q.O. 1051027/20340/ΔΕ-Ε/20.4.2010 ΦΕΚ Β' 605/7-5-2010).
3. Επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας (ιδίως άνω των 15.000 ευρώ).
4. Υπάρχουν πληροφορίες από εξωτερική πηγή (τοπική κοινωνία, μέσα ενημέρωσης, κ.λπ.) ότι πελάτης εμπλέκεται σε δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με φοροδιαφυγή ή ότι διάγει πολυτελή βίο.
5. Διενεργούνται συχνές ή σημαντικού ύψους συναλλαγές επί αγαθών μεγάλης αξίας οι οποίες δεν είναι συμβατές με το συνήθη τρόπο συναλλακτικής δραστηριότητας (ενδεικτικά παραπέμπουμε και στην Κ.Υ.Α. 1077797/20542/ΔΕ−Ε/8.6.2010 ΦΕΚ Β' 918/24-6-2010 & Β' 1057/13-7-2010 «Ορισμός κριτηρίων προσδιορισμού των εμπόρων αγαθών μεγάλης αξίας, ως υπόχρεων προσώπων του ν.3691/2008»).
6. Χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότων.
7. Πραγματοποιούνται αγορές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων ή έργων τέχνης, από πρόσωπα εγκατεστημένα σε περιοχή εξωχώριων δραστηριοτήτων ή χώρα χαμηλής φορολογίας, των οποίων ο πραγματικός δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο με δηλούμενο εισόδημα (βάσει εκκαθαριστικού σημειώματος) που δεν δικαιολογεί τις αγορές αυτές.
8. Δικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπεί.
9. Ασυνήθης νευρικότητα στη συμπεριφορά προσώπων κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής.
10. Μη επίδειξη εύλογου ενδιαφέροντος από τον πελάτη για τους κινδύνους ή τους οικονομικούς όρους της συναλλαγής.
11. Άρνηση του πελάτη να έχει προσωπικές επαφές με την επιχείρηση.
12. Επαναλαμβανόμενες όμοιες συναλλαγές για ποσά λίγο κάτω από το ελάχιστο όριο, για το οποίο απαιτείται εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας (15.000 ευρώ).
13. Συχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.
14. Περιπτώσεις πελατών, των οποίων αλλάζει συνεχώς η εμφάνισή και η συμπεριφορά, υποδηλώνοντας αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου.
15. Το τηλέφωνο του σπιτιού ή της επιχείρησης του πελάτη είναι απενεργοποιημένο.
16. Η ύπαρξη υπόνοιας ή η διαπίστωση ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων από τον πελάτη.
17. Αγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από το νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.
18. Από τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης προκύπτει ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του πωλητή πολύ πρόσφατα (διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων).
Β. Ενδείξεις συμπεριφοράς υπαλλήλων υπόχρεων προσώπων που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτες ότι συνδέονται με πρόθεση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και θα πρέπει να ενεργοποιούν την προβλεπόμενη στις σχετικές διατάξεις διαδικασία:
1. Ο υπάλληλος κάνει σπάταλο τρόπο ζωής που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το μισθό του.
2. Ο υπάλληλος παραλείπει να συμμορφωθεί με αναγνωρισμένες πολιτικές, διαδικασίες και μεθόδους.
3. Ο υπάλληλος είναι απρόθυμος να πάρει άδεια.
4. Αλλαγές στην απόδοση ή στον τρόπο συμπεριφοράς του υπαλλήλου.
5. Υπάλληλος διατηρεί κοινωνικές σχέσεις πέραν του συνήθους με πελάτες της εταιρείας.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ύποπτων ή ασυνήθων συναλλαγών, δραστηριοτήτων ή συμπεριφορών, που εκτέθηκαν στις ως άνω ενότητες Α και Β δεν υποδεικνύουν απαραίτητα νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή /και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, αποτελούν ενδείξεις για τα υπόχρεα πρόσωπα ότι θα πρέπει να προβαίνουν σε περαιτέρω διερεύνηση των ανωτέρω αναφερόμενων γεγονότων, ενεργοποιώντας την προβλεπόμενη στις σχετικές διατάξεις διαδικασία περί αποστολής αναφοράς ύποπτων συναλλαγών προς την Αρχή του Άρθρου 7 του ν.3691/2008, όπως ισχύει (ΠΟΛ.1196/16.10.2012).

Κατάλογος με ύποπτες συναλλαγές αλλά και ασυνήθεις συμπεριφορές που θεωρούνται ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος

Κατάλογος με ύποπτες συναλλαγές αλλά και ασυνήθεις συμπεριφορές που θεωρούνται ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος


Από το Υπ.Οικονομικών κοινοποιήθηκε η απόφαση ΠΟΛ.1185/23.7.2013 η οποία απευθύνεται μεταξύ άλλων και στους λογιστές Φοροτεχνικούς.

Σκοπός της εγκυκλίου είναι η ενημέρωση των εμπλεκόμενων προσώπων που αναφέρονται στον νόμο 3691/2008 (Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις)  με την παρουσίαση ορισμένων ενδεικτικών περιπτώσεων ασυνήθων ή ύποπτων συναλλαγών ή δραστηριοτήτων που δύνανται να συνδέονται με απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Αναλυτικά:

ΘΕΜΑ: Ενδείξεις συναλλαγών/δραστηριοτήτων ασυνήθων ή ύποπτων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η παρούσα εγκύκλιος απευθύνεται στα υπόχρεα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπόκεινται στις υποχρεώσεις του ν.3691/2008 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει και τα οποία εποπτεύονται για την εφαρμογή των διατάξεων του ως άνω νόμου από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και είναι τα ακόλουθα:

- οι εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών,
- οι εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου,
- οι φορολογικοί ή φοροτεχνικοί σύμβουλοι και οι εταιρείες παροχής φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβουλών,
- οι λογιστές που δεν συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας και οι ιδιώτες ελεγκτές,
- οι κτηματομεσίτες και οι κτηματομεσιτικές εταιρείες,
- οι οίκοι δημοπρασίας,
- οι έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας
- οι εκπλειστηριαστές,
- οι ενεχυροδανειστές.

Σκοπός της εγκυκλίου είναι η ενημέρωση των ανωτέρω προσώπων με την παρουσίαση ορισμένων ενδεικτικών περιπτώσεων ασυνήθων ή ύποπτων συναλλαγών ή δραστηριοτήτων που δύνανται να συνδέονται με απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σημειώνεται ότι, για τους σκοπούς της παρούσας εγκυκλίου και λαμβάνοντας υπόψη τους ορισμούς των παρ. 13-14 του άρθρου 4 του ν.3691/2008, όπως ισχύει:

Ως «τυπολογίες» νοούνται οι ύποπτες συναλλακτικές συμπεριφορές που παρατηρούνται και σχετίζονται με πιθανή απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ως ύποπτη συναλλαγή ή δραστηριότητα νοείται (παρ. 13 άρθρου 4 του ν.3691/2008, όπως ισχύει) η συναλλαγή ή οι συναλλαγές ή δραστηριότητες από τις οποίες εκτιμάται ότι προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ή υπόνοιες για πιθανή απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων του άρθρου 2 του ν. 3691/2008 ή για την εμπλοκή του συναλλασσόμενου ή του πραγματικού δικαιούχου σε εγκληματικές δραστηριότητες, με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων της συναλλαγής (φύση της συναλλαγής, κατηγορία χρηματοπιστωτικού μέσου, συχνότητα, πολυπλοκότητα και ύψος της συναλλαγής, χρήση ή μη μετρητών) και του προσώπου (επάγγελμα, οικονομική επιφάνεια, συναλλακτική ή επιχειρηματική συμπεριφορά, φήμη, παρελθόν, επίπεδο διαφάνειας του νομικού προσώπου - πελάτη, άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά).

Ως ασυνήθης συναλλαγή ή δραστηριότητα νοείται (παρ. 14 άρθρου 4 του ν.3691/2008, όπως ισχύει) η συναλλαγή ή οι συναλλαγές ή δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την συναλλακτική, επιχειρηματική ή επαγγελματική συμπεριφορά του συναλλασσόμενου ή του πραγματικού δικαιούχου ή με την οικονομική τους επιφάνεια ή που δεν έχουν προφανή σκοπό ή κίνητρο οικονομικής, επαγγελματικής ή προσωπικής φύσεως.

Κατωτέρω, παρατίθενται ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα συναλλαγών, δραστηριοτήτων ή συμπεριφορών (τυπολογιών) που από τη φύση τους ενδεχομένως συνδέονται με πρόθεση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και θα πρέπει να ενεργοποιούν την προβλεπόμενη από τις σχετικές διατάξεις του ως άνω νόμου διαδικασία εκ μέρους των υπόχρεων προσώπων.

Α. Ενδείξεις συγκεκριμένων συναλλαγών / δραστηριοτήτων - που πρέπει να θεωρούνται ως ασυνήθεις ή ύποπτες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά την έννοια των παρ. 13-14 του άρθρου 4 του ν.3691/2008 - μπορεί να αφορούν στην ταυτότητα του πελάτη ως ακολούθως:

1. Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του (Α.Υ.Ο.Ο. 1051027/20340/ΔΕ-Ε/20.4.2010 ΦΕΚ Β' 605/7-5-2010) ή όταν αυτός προσκομίζει έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας ή
δίνει ανεπαρκείς ή ανακριβείς πληροφορίες.

2. Εκπρόσωπος νομικού προσώπου που επιχειρεί να πραγματοποιήσει συναλλαγή για λογαριασμό του νομικού προσώπου, αρνείται να δώσει τα προβλεπόμενα έγγραφα πιστοποίησης και επαλήθευσης της ταυτότητας του νομικού προσώπου (A.Y.Q.O. 1051027/20340/ΔΕ-Ε/20.4.2010 ΦΕΚ Β' 605/7-5-2010).

3. Επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας (ιδίως άνω των 15.000 ευρώ).

4. Υπάρχουν πληροφορίες από εξωτερική πηγή (τοπική κοινωνία, μέσα ενημέρωσης, κ.λπ.) ότι πελάτης εμπλέκεται σε δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με φοροδιαφυγή ή ότι διάγει πολυτελή βίο.

5. Διενεργούνται συχνές ή σημαντικού ύψους συναλλαγές επί αγαθών μεγάλης αξίας οι οποίες δεν είναι συμβατές με το συνήθη τρόπο συναλλακτικής δραστηριότητας (ενδεικτικά παραπέμπουμε και στην Κ.Υ.Α. 1077797/20542/ΔΕ−Ε/8.6.2010 ΦΕΚ Β' 918/24-6-2010 & Β' 1057/13-7-2010 «Ορισμός κριτηρίων προσδιορισμού των εμπόρων αγαθών μεγάλης αξίας, ως υπόχρεων προσώπων του ν.3691/2008»).

6. Χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότων.

7. Πραγματοποιούνται αγορές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων ή έργων τέχνης, από πρόσωπα εγκατεστημένα σε περιοχή εξωχώριων δραστηριοτήτων ή χώρα χαμηλής φορολογίας, των οποίων ο πραγματικός δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο με δηλούμενο εισόδημα (βάσει εκκαθαριστικού σημειώματος) που δεν δικαιολογεί τις αγορές αυτές.

8. Δικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπεί.

9. Ασυνήθης νευρικότητα στη συμπεριφορά προσώπων κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής.

10. Μη επίδειξη εύλογου ενδιαφέροντος από τον πελάτη για τους κινδύνους ή τους οικονομικούς όρους της συναλλαγής.

11. Άρνηση του πελάτη να έχει προσωπικές επαφές με την επιχείρηση.

12. Επαναλαμβανόμενες όμοιες συναλλαγές για ποσά λίγο κάτω από το ελάχιστο όριο, για το οποίο απαιτείται εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας (15.000 ευρώ).

13. Συχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.

14. Περιπτώσεις πελατών, των οποίων αλλάζει συνεχώς η εμφάνισή και η συμπεριφορά, υποδηλώνοντας αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου.

15. Το τηλέφωνο του σπιτιού ή της επιχείρησης του πελάτη είναι απενεργοποιημένο.

16. Η ύπαρξη υπόνοιας ή η διαπίστωση ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων από τον πελάτη.

17. Αγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από το νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.

18. Από τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης προκύπτει ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του πωλητή πολύ πρόσφατα (διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων).

Β. Ενδείξεις συμπεριφοράς υπαλλήλων υπόχρεων προσώπων που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτες ότι συνδέονται με πρόθεση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και θα πρέπει να ενεργοποιούν την προβλεπόμενη στις σχετικές διατάξεις διαδικασία:

1. Ο υπάλληλος κάνει σπάταλο τρόπο ζωής που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το μισθό του.

2. Ο υπάλληλος παραλείπει να συμμορφωθεί με αναγνωρισμένες πολιτικές, διαδικασίες και μεθόδους.

3. Ο υπάλληλος είναι απρόθυμος να πάρει άδεια.

4. Αλλαγές στην απόδοση ή στον τρόπο συμπεριφοράς του υπαλλήλου.

5. Υπάλληλος διατηρεί κοινωνικές σχέσεις πέραν του συνήθους με πελάτες της εταιρείας.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ύποπτων ή ασυνήθων συναλλαγών, δραστηριοτήτων ή συμπεριφορών, που εκτέθηκαν στις ως άνω ενότητες Α και Β δεν υποδεικνύουν απαραίτητα νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή /και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, αποτελούν ενδείξεις για τα υπόχρεα πρόσωπα ότι θα πρέπει να προβαίνουν σε περαιτέρω διερεύνηση των ανωτέρω αναφερόμενων γεγονότων, ενεργοποιώντας την προβλεπόμενη στις σχετικές διατάξεις διαδικασία περί αποστολής αναφοράς ύποπτων συναλλαγών προς την Αρχή του Άρθρου 7 του ν.3691/2008, όπως ισχύει (ΠΟΛ.1196/16.10.2012).


ΠΟΛ.1185/23.7.2013
Ενδείξεις συναλλαγών/δραστηριοτήτων ασυνήθων ή ύποπτων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦOPOΛOΓΙKΩN ΕΛΕΓΧΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ'

Ταχ. Δινση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Μ. Στάντζου - Χ. Νούνης
Τηλέφωνο : 210 3375463 - 046
FAX: 2103375354

ΠΟΛ 1185/2013

ΘΕΜΑ: Ενδείξεις συναλλαγών/δραστηριοτήτων ασυνήθων ή ύποπτων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η παρούσα εγκύκλιος απευθύνεται στα υπόχρεα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπόκεινται στις υποχρεώσεις του ν.3691/2008 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει και τα οποία εποπτεύονται για την εφαρμογή των διατάξεων του ως άνω νόμου από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και είναι τα ακόλουθα:

- οι εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών,
- οι εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου,
- οι φορολογικοί ή φοροτεχνικοί σύμβουλοι και οι εταιρείες παροχής φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβουλών,
- οι λογιστές που δεν συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας και οι ιδιώτες ελεγκτές,
- οι κτηματομεσίτες και οι κτηματομεσιτικές εταιρείες,
- οι οίκοι δημοπρασίας,
- οι έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας
- οι εκπλειστηριαστές,
- οι ενεχυροδανειστές.

Σκοπός της εγκυκλίου είναι η ενημέρωση των ανωτέρω προσώπων με την παρουσίαση ορισμένων ενδεικτικών περιπτώσεων ασυνήθων ή ύποπτων συναλλαγών ή δραστηριοτήτων που δύνανται να συνδέονται με απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σημειώνεται ότι, για τους σκοπούς της παρούσας εγκυκλίου και λαμβάνοντας υπόψη τους ορισμούς των παρ. 13-14 του άρθρου 4 του ν.3691/2008, όπως ισχύει:

Ως «τυπολογίες» νοούνται οι ύποπτες συναλλακτικές συμπεριφορές που παρατηρούνται και σχετίζονται με πιθανή απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ως ύποπτη συναλλαγή ή δραστηριότητα νοείται (παρ. 13 άρθρου 4 του ν.3691/2008, όπως ισχύει) η συναλλαγή ή οι συναλλαγές ή δραστηριότητες από τις οποίες εκτιμάται ότι προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ή υπόνοιες για πιθανή απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων του άρθρου 2 του ν. 3691/2008 ή για την εμπλοκή του συναλλασσόμενου ή του πραγματικού δικαιούχου σε εγκληματικές δραστηριότητες, με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων της συναλλαγής (φύση της συναλλαγής, κατηγορία χρηματοπιστωτικού μέσου, συχνότητα, πολυπλοκότητα και ύψος της συναλλαγής, χρήση ή μη μετρητών) και του προσώπου (επάγγελμα, οικονομική επιφάνεια, συναλλακτική ή επιχειρηματική συμπεριφορά, φήμη, παρελθόν, επίπεδο διαφάνειας του νομικού προσώπου - πελάτη, άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά).

Ως ασυνήθης συναλλαγή ή δραστηριότητα νοείται (παρ. 14 άρθρου 4 του ν.3691/2008, όπως ισχύει) η συναλλαγή ή οι συναλλαγές ή δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την συναλλακτική, επιχειρηματική ή επαγγελματική συμπεριφορά του συναλλασσόμενου ή του πραγματικού δικαιούχου ή με την οικονομική τους επιφάνεια ή που δεν έχουν προφανή σκοπό ή κίνητρο οικονομικής, επαγγελματικής ή προσωπικής φύσεως.

Κατωτέρω, παρατίθενται ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα συναλλαγών, δραστηριοτήτων ή συμπεριφορών (τυπολογιών) που από τη φύση τους ενδεχομένως συνδέονται με πρόθεση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και θα πρέπει να ενεργοποιούν την προβλεπόμενη από τις σχετικές διατάξεις του ως άνω νόμου διαδικασία εκ μέρους των υπόχρεων προσώπων.

Α. Ενδείξεις συγκεκριμένων συναλλαγών / δραστηριοτήτων - που πρέπει να θεωρούνται ως ασυνήθεις ή ύποπτες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά την έννοια των παρ. 13-14 του άρθρου 4 του ν.3691/2008 - μπορεί να αφορούν στην ταυτότητα του πελάτη ως ακολούθως:

1. Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του (Α.Υ.Ο.Ο. 1051027/20340/ΔΕ-Ε/20.4.2010 ΦΕΚ Β' 605/7-5-2010) ή όταν αυτός προσκομίζει έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας ή
δίνει ανεπαρκείς ή ανακριβείς πληροφορίες.

2. Εκπρόσωπος νομικού προσώπου που επιχειρεί να πραγματοποιήσει συναλλαγή για λογαριασμό του νομικού προσώπου, αρνείται να δώσει τα προβλεπόμενα έγγραφα πιστοποίησης και επαλήθευσης της ταυτότητας του νομικού προσώπου (A.Y.Q.O. 1051027/20340/ΔΕ-Ε/20.4.2010 ΦΕΚ Β' 605/7-5-2010).

3. Επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας (ιδίως άνω των 15.000 ευρώ).

4. Υπάρχουν πληροφορίες από εξωτερική πηγή (τοπική κοινωνία, μέσα ενημέρωσης, κ.λπ.) ότι πελάτης εμπλέκεται σε δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με φοροδιαφυγή ή ότι διάγει πολυτελή βίο.

5. Διενεργούνται συχνές ή σημαντικού ύψους συναλλαγές επί αγαθών μεγάλης αξίας οι οποίες δεν είναι συμβατές με το συνήθη τρόπο συναλλακτικής δραστηριότητας (ενδεικτικά παραπέμπουμε και στην Κ.Υ.Α. 1077797/20542/ΔΕ−Ε/8.6.2010 ΦΕΚ Β' 918/24-6-2010 & Β' 1057/13-7-2010 «Ορισμός κριτηρίων προσδιορισμού των εμπόρων αγαθών μεγάλης αξίας, ως υπόχρεων προσώπων του ν.3691/2008»).

6. Χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότων.

7. Πραγματοποιούνται αγορές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων ή έργων τέχνης, από πρόσωπα εγκατεστημένα σε περιοχή εξωχώριων δραστηριοτήτων ή χώρα χαμηλής φορολογίας, των οποίων ο πραγματικός δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο με δηλούμενο εισόδημα (βάσει εκκαθαριστικού σημειώματος) που δεν δικαιολογεί τις αγορές αυτές.

8. Δικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπεί.

9. Ασυνήθης νευρικότητα στη συμπεριφορά προσώπων κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής.

10. Μη επίδειξη εύλογου ενδιαφέροντος από τον πελάτη για τους κινδύνους ή τους οικονομικούς όρους της συναλλαγής.

11. Άρνηση του πελάτη να έχει προσωπικές επαφές με την επιχείρηση.

12. Επαναλαμβανόμενες όμοιες συναλλαγές για ποσά λίγο κάτω από το ελάχιστο όριο, για το οποίο απαιτείται εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας (15.000 ευρώ).

13. Συχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.

14. Περιπτώσεις πελατών, των οποίων αλλάζει συνεχώς η εμφάνισή και η συμπεριφορά, υποδηλώνοντας αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου.

15. Το τηλέφωνο του σπιτιού ή της επιχείρησης του πελάτη είναι απενεργοποιημένο.

16. Η ύπαρξη υπόνοιας ή η διαπίστωση ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων από τον πελάτη.

17. Αγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από το νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.

18. Από τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης προκύπτει ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του πωλητή πολύ πρόσφατα (διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων).

Β. Ενδείξεις συμπεριφοράς υπαλλήλων υπόχρεων προσώπων που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτες ότι συνδέονται με πρόθεση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και θα πρέπει να ενεργοποιούν την προβλεπόμενη στις σχετικές διατάξεις διαδικασία:

1. Ο υπάλληλος κάνει σπάταλο τρόπο ζωής που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το μισθό του.

2. Ο υπάλληλος παραλείπει να συμμορφωθεί με αναγνωρισμένες πολιτικές, διαδικασίες και μεθόδους.

3. Ο υπάλληλος είναι απρόθυμος να πάρει άδεια.

4. Αλλαγές στην απόδοση ή στον τρόπο συμπεριφοράς του υπαλλήλου.

5. Υπάλληλος διατηρεί κοινωνικές σχέσεις πέραν του συνήθους με πελάτες της εταιρείας.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ύποπτων ή ασυνήθων συναλλαγών, δραστηριοτήτων ή συμπεριφορών, που εκτέθηκαν στις ως άνω ενότητες Α και Β δεν υποδεικνύουν απαραίτητα νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή /και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, αποτελούν ενδείξεις για τα υπόχρεα πρόσωπα ότι θα πρέπει να προβαίνουν σε περαιτέρω διερεύνηση των ανωτέρω αναφερόμενων γεγονότων, ενεργοποιώντας την προβλεπόμενη στις σχετικές διατάξεις διαδικασία περί αποστολής αναφοράς ύποπτων συναλλαγών προς την Αρχή του Άρθρου 7 του ν.3691/2008, όπως ισχύει (ΠΟΛ.1196/16.10.2012).



Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ 12 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ Τα 23 σημάδια του ...φοροφυγά και τα 5 του ...πονηρού υπαλλήλου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ 12 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Τα 23 σημάδια του ...φοροφυγά και τα 5 του ...πονηρού υπαλλήλου

Τα 23 σημάδια του ...φοροφυγά και τα 5 του ...πονηρού υπαλλήλου
Της Μαρίας Βουργάνα
Η επιμονή για πληρωμές σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας, ο πολυτελής τρόπος διαβίωσης, τα απενεργοποιημένα τηλέφωνα, η συχνή αλλαγή διεύθυνσης ακόμη και οι αλλαγές στην εμφάνιση ή τη συμπεριφορά μπορεί να προδώσουν και να αποκαλύψουν τους ύποπτους για διακίνηση ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει σε εγκύκλιό του 23 περιπτώσεις συναλλαγών, δραστηριοτήτων ή συμπεριφορών που ενδέχεται να συνδέονται με τη διάπραξη αδικημάτων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η εγκύκλιος απευθύνεται σε 12 κατηγορίες επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών: εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου, φορολογικούς ή φοροτεχνικούς συμβούλους, εταιρείες παροχής φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβουλών, λογιστές που δεν συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας, ιδιώτες ελεγκτές, κτηματομεσίτες, κτηματομεσιτικές εταιρείες, οίκους δημοπρασίας, εμπόρους αγαθών μεγάλης αξίας, εκπλειστηριαστές και ενεχυροδανειστές.
Τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για κάθε συμπεριφορά ή συναλλαγή ή δραστηριότητα που θεωρούν ως ύποπτη για παράνομη νομιμοποίηση εσόδων. Επίσης θα πρέπει να προσέχουν όχι μόνο τις συναλλαγές και δραστηριότητες των πελατών τους αλλά και συγκεκριμένες ασυνήθιστες συμπεριφορές των υπαλλήλων τους.
Ασυνήθιστες συναλλαγές 
Οι κυριότερες συναλλαγές ή δραστηριότητες ή συμπεριφορές πελατών, που πρέπει να θεωρούνται ως ασυνήθεις και ύποπτες για τη διάπραξη αδικημάτων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι:
1. Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του ή προσκόμιση εγγράφων αμφιβόλου γνησιότητας ή παροχή ανακριβών πληροφοριών.
2. Εκπρόσωπος νομικού προσώπου που επιχειρεί να πραγματοποιήσει συναλλαγή για λογαριασμό του νομικού προσώπου, αρνείται να δώσει τα προβλεπόμενα έγγραφα πιστοποίησης και επαλήθευσης της ταυτότητας του νομικού προσώπου.
3. Επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας (ιδίως άνω των 15.000 ευρώ).
4. Υπάρχουν πληροφορίες από εξωτερική πηγή (τοπική κοινωνία, ΜΜΕ, κ.λπ.) ότι πελάτης εμπλέκεται σε δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με φοροδιαφυγή ή ότι διάγει πολυτελή βίο.
5. Διενεργούνται συχνές ή σημαντικού ύψους συναλλαγές επί αγαθών μεγάλης αξίας οι οποίες δεν είναι συμβατές με το συνήθη τρόπο συναλλακτικής δραστηριότητας.
6. Χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότων.
7. Πραγματοποιούνται αγορές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων ή έργων τέχνης, από πρόσωπα εγκατεστημένα σε περιοχή εξωχώριων δραστηριοτήτων ή χώρα χαμηλής φορολογίας, των οποίων ο πραγματικός δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο με δηλούμενο εισόδημα (βάσει εκκαθαριστικού σημειώματος) που δεν δικαιολογεί τις αγορές αυτές.
8. Δικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπεί.
9. Ασυνήθης νευρικότητα στη συμπεριφορά προσώπων κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής.
10. Μη επίδειξη εύλογου ενδιαφέροντος από τον πελάτη για τους κινδύνους ή τους οικονομικούς όρους της συναλλαγής.
11. Άρνηση του πελάτη να έχει προσωπικές επαφές με την επιχείρηση.
12. Επαναλαμβανόμενες όμοιες συναλλαγές για ποσά λίγο κάτω από το ελάχιστο όριο, για το οποίο απαιτείται εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας (15.000 ευρώ).
13. Συχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.
14. Περιπτώσεις πελατών, των οποίων αλλάζει συνεχώς η εμφάνισή και η συμπεριφορά, υποδηλώνοντας αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου.
15. Το τηλέφωνο του σπιτιού ή της επιχείρησης του πελάτη είναι απενεργοποιημένο.
16. Η ύπαρξη υπόνοιας ή η διαπίστωση ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων από τον πελάτη.
17. Αγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από το νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.
18. Από τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης προκύπτει ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του πωλητή πολύ πρόσφατα (διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων).
Οι «ύποπτοι» υπάλληλοι
Οι ενδεικτικές περιπτώσεις συμπεριφοράς υπαλλήλων υπόχρεων προσώπων που μπορεί να θεωρηθούν ως ύποπτες για πρόθεση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι οι ακόλουθες:
1. Ο υπάλληλος κάνει σπάταλο τρόπο ζωής που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον μισθό του.
2. Ο υπάλληλος παραλείπει να συμμορφωθεί με αναγνωρισμένες πολιτικές, διαδικασίες και μεθόδους.
3. Ο υπάλληλος είναι απρόθυμος να πάρει άδεια.
4. Αλλαγές στην απόδοση ή στον τρόπο συμπεριφοράς του υπαλλήλου.
5. Υπάλληλος διατηρεί κοινωνικές σχέσεις πέραν του συνήθους με πελάτες της εταιρείας.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται πάντως, ότι τα προειδοποιητικά σημάδια ύποπτων συναλλαγών, δραστηριοτήτων ή συμπεριφορών, δεν υποδεικνύουν απαραίτητα παράνομη νομιμοποίηση εσόδων, αλλά αποτελούν ενδείξεις για τα υπόχρεα πρόσωπα ότι θα πρέπει να προβαίνουν σε περαιτέρω διερεύνηση των γεγονότων.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Γ. Μαυραγάνης: Η κατάσχεση εντός 30 ημερών για χρέη στην εφορία θα αφορά μεγάλους φοροφυγάδες

Γ. Μαυραγάνης: Η κατάσχεση εντός 30 ημερών για χρέη στην εφορία θα αφορά μεγάλους φοροφυγάδες

Η κατάσχεση εντός 30 ημερών για χρέη στην Εφορία δεν αφορά όλους τους πολίτες, αλλά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητά με την διαδικασία του κατεπείγοντος τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Όπως είπε ο υφυπουργός, το άρθρο 46 έχει ειδικό σκοπό και “δεν αφορά τον κάθε Έλληνα, την πλατιά μάζα”, αλλά “εκείνους που συνειδητά προβαίνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής”. Στις περιπτώσεις αυτές, συνέχισε, το κράτος “πρέπει να έχει μηχανισμό που διασφαλίζει τα συμφέροντά του”. Πρόκειται για “εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις”, στις οποίες “υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από μεγάλους φοροφυγάδες”.
Το φορολογικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή και εισέρχεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.



Πηγή: Γ. Μαυραγάνης: Η κατάσχεση εντός 30 ημερών για χρέη στην εφορία θα αφορά μεγάλους φοροφυγάδες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/18408/g-mayraganis-i-katashesi-entos-30-imeron-gia-hrei-stin-eforia-tha-afora-megaloys#ixzz2ZyRZSeGM