Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΠΟΛ.1188/30.7.2013 Τροποποίηση της ΠΟΛ 1225/2012 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.«Για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης – εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων».

ΠΟΛ.1188/30.7.2013
Τροποποίηση της ΠΟΛ 1225/2012 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.

ΠΟΛ. 1188

Τροποποίηση της ΠΟΛ 1225/2012 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 27 έως 50 του Ν. 3842/2010 (Φ.Ε.Κ. 58 Α΄) και ειδικότερα της παραγράφου 6 του άρθρου 34 του ιδίου νόμου.
2. Τις διατάξεις των άρθρων 23 και 23 Α΄ του Ν.3427/2005 (Φ.Ε.Κ. 312 Α΄), όπως ισχύουν.
3. Την απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών YΠΟΙΚ 07927/2012 ΕΞ (ΦΕΚ 2574 Β΄)
«Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».
4. Την ολοκλήρωση της δημιουργίας Περιουσιολογίου Ακινήτων για το έτος 2010 στο Υπουργείο Οικονομικών.
5. Την ΠΟΛ 1225/2012 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Διόρθωση εκκαθαριστικών σημειωμάτων − δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων». (ΦΕΚ 3573 Β΄)
6. Το γεγονός ότι με την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1225/24.12.2012 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών
προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης – εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι  πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων
ή προστίμων».

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2013
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΝΗΣ

Θύελλα αντιδράσεων από τους εμπόρους για τα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ

Θύελλα αντιδράσεων από τους εμπόρους για τα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ προς τους ασφαλισμένους του, έστειλε μαζικά η ΕΣΕΕ, κάνοντας λόγο για απειλητικά “ραβασάκια” προς τους επιχειρηματίες που, όπως αναφέρει, δοκιμάζονται από την ύφεση και την οικονομική στενότητα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
"Η ΕΣΕΕ, εξ’ αφορμής των απειλητικών ειδοποιητηρίων που ο ΟΑΕΕ στέλνει μαζικά προς τους ασφαλισμένους του, απέστειλε προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επιστολή, που κοινοποίησε στην Διοίκηση του ΟΑΕΕ με την οποία διαμαρτύρεται για τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια και ζητάει την αναστολή της αποστολής τους.
Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής έχει ως εξής:
«Ως γνωστόν, κατά τις τελευταίες ημέρες και μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ν. 4152/2013, που περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΕ αποστέλλει σωρηδόν προς τους ασφαλισμένους του ανά την επικράτεια, ειδοποιητήρια με τα οποία ζητάει από αυτούς να ενταχθούν αμέσως στην ρύθμιση, αλλιώς θα προχωρήσει σε αναγκαστικές εισπράξεις και κατασχέσεις.
Η αποστολή των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους χειμαζόμενους λόγω της ύφεσης και της οικονομικής στενότητας επιχειρηματίες, καθώς το ύφος γραφής είναι ιδιαίτερα απειλητικό και σίγουρα δεν βελτιώνει το κλίμα στην αγορά.
H ΕΣΕΕ με τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους της εκπροσωπώντας τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, θεωρούμε ότι με εκφοβισμούς και απειλές δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα του ταμείου μας.  Είναι προφανές ότι όποιος από τους συναδέλφους μας μπορούσε μέχρι τώρα να ενταχθεί στην ρύθμιση, το έχει ήδη κάνει.
Ωστόσο, ένας από τους βασικούς λόγους που η ρύθμιση «Νέα Αρχή», αν και έχει ευνοϊκούς όρους, δεν έχει μέχρι τώρα αποδώσει τα αναμενόμενα, είναι τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις που την διέπουν.  Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην απαίτηση για μη ύπαρξη οφειλών εντός του 2013 και στην προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.
Πρώτον, ήταν εξαρχής παράλογο, ένας νόμος που παράγει τα αποτελέσματά του από τον Ιούνιο του 2013, να ζητάει την εφάπαξ καταβολή, αναδρομικά από την αρχή του έτους.  Ο νόμος περιορίζει την ρύθμιση σε επιχειρηματίες, οι οποίοι, ως δια μαγείας, ξεπέρασαν την οικονομική στενότητά τους μόνο με την πάροδο της 31ης Δεκεμβρίου 2012, απαίτηση σίγουρα εκτός πραγματικότητας.  Ελπίζουμε ότι θα εκδοθούν σύντομα από εσάς οι εξαγγελθείσες Υπουργικές Αποφάσεις ώστε τα ανακοινωθέντα για το ΙΚΑ, δηλαδή ο διακανονισμός των οφειλών του 2013 σε 12 δόσεις, να επεκταθούν άμεσα και στα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία.
Δεύτερον, η απαίτηση φορολογικής ενημερότητας δίνει την χαριστική βολή στην επιτυχία της ρύθμισης.  Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που ο επιχειρηματίας, εξ’ ανάγκης και μόνο ιεραρχεί τις προτεραιότητές του, ο ΟΑΕΕ και όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία «διώχνουν» αυτόν που τα βάζει στην πρώτη θέση, απαιτώντας πρώτα αυτός να έχει ρυθμίσει οφειλές τρίτων.  Αντιλαμβανόμαστε το άγχος του Υπουργείου Οικονομικών, που προφανώς ζήτησε την προϋπόθεση αυτή, όμως έτσι η ρύθμιση δεν πρόκειται να αποδώσει, ούτε η ρευστότητα των ταμείων θα αυξηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε να προχωρήσετε στις αναγκαίες διευθετήσεις και προσαρμογές του πλαισίου, ώστε η καλή ρύθμιση που περιγράφεται στις διατάξεις του ν. 4152/2013 να αποδώσει τα αποτελέσματά της και να καλυφθούν οι ανάγκες του ΟΑΕΕ και των λοιπών ταμείων.  Αυτά είναι τα απαραίτητα βήματα για να λυθεί το πρόβλημα και όχι τα ειδοποιητήρια άνευ ουσίας, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να θυμώνουν και να τρομοκρατούν.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και δεν χρειάζονται ούτε απειλές, ούτε εκφοβισμούς για να ανταποκριθούν προς αυτές· ρεαλισμό και καλή θέληση χρειάζονται. Ως εκ τούτου ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση ώστε να ανασταλεί η αποστολή και η ισχύς ειδοποιητηρίων απειλής κατάσχεσης, τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή της επέκτασης της ρύθμισης για τις οφειλές 2013 στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ".


Πηγή: Θύελλα αντιδράσεων από τους εμπόρους για τα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/19688/thyella-antidraseon-apo-toys-emporoys-gia-ta-eidopoiitiria-toy-oaee#ixzz2bNaSbGdA

Αρθρα ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ, ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ,ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ



ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ, ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ,ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

1. Αυθαίρετα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων.

    Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους.
    Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος.
    Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν.

    Άλλωστε στην ΠΟΛ.1047/10.3.2005 Απόφαση Υπουργού Οικονομικών ρητά ορίζεται ότι σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος υπερβαίνουν αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο υπόχρεος, για τις ανάγκες συμπλήρωσης του εντύπου, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια.
    Επιπλέον, στην ίδια Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

2. Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με το νόμο 3775/2009

Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους.
    Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος.
    Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν.

3. Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με το νόμο 3843/2010

Α. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι

i.    Δεν απαιτείται η προσθήκη αυτών στους κύριους χώρους του κτίσματος (αν αυτοί δεν έχουν δηλωθεί ως κύριου χώροι ή έχουν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι), μόνο στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία. Αν όμως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται.

ii.    Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για οπουδήποτε άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.

Ενδεικτικά οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από το υπόχρεο του ακινήτου είναι:

α. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία),

β. τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας  (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου),

γ. αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε).

Β. Τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης.
i.    Δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία.
ii.    Στις περιπτώσεις που οι τακτοποιούμενοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων οι χώροι αυτοί αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους, ως χώροι κύριας χρήσης, σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης στοιχείων ακινήτων

Ως χρόνος τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων ή των τακτοποιούμενων χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9, θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.
Όποιος αποκτά ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, στο οποίο υπάρχουν τακτοποιούμενα κτίσματα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3843/2010 στην δήλωση στοιχείων ακινήτων θα δηλώσουν αυτά,  σύμφωνα με την τακτοποίησή τους, όπως αναγράφεται ανωτέρω (περιπτώσεις Α και Β).
Τέλος, αν ο υπόχρεος επιθυμεί μπορεί να τους αναγράψει στη δήλωση Ε9, ανεξάρτητα από το αν δεν έχει υποχρέωση αναγραφής

4. Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με το νόμο 4014/2011
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι χώροι αυτοί (ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι) έπρεπε να αναγραφούν στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων στο επόμενο έτος από αυτό που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν. Όμως, στο νόμο 4014/2011 ρητά ορίζεται ότι δεν αναζητείται η αναγραφή τους σε προηγούμενα έτη, από το έτος τακτοποίησής τους.
Συνεπώς, τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος, από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την τακτοποίησή τους.

Παραδείγματα:

Παράδειγμα 1ο
    Ο κ. Α. έκλεισε τον ημιυπαίθριο χώρο του 15 τ.μ. του διαμερίσματός του 85 τ.μ. εντός του έτους 2008. Τακτοποίησε τον ημιυπαίθριο χώρο με το ν. 3775/2009.
    Ο κ. Α. οφείλει από το έτος 2009, να αναγράψει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων το διαμέρισμά του με επιφάνεια 100 τ.μ. (85+15=100)

Παράδειγμα 2ο
Ο κ. Β. δεν είχε δηλώσει στους βοηθητικούς χώρους, ημιυπαίθριο χώρο 10 τ.μ., που βρίσκεται σε δηλωθέν διαμέρισμα κυρίων χώρων 70 τ.μ. Ο ημιυπαίθριος αυτός χώρος τακτοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010, με το ν. 3843/2010. Ο κ. Β. μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα στην κόρη του με γονική παροχή, το Δεκέμβριο του 2011.
    Το έτος 2011 ο κ. Β δεν απαιτείται να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων, για να προσθέσει τα τ.μ. του ημιυπαίθριου χώρου, στα τ.μ. των κυρίων χώρων του διαμερίσματός του
    Το έτος 2012 ο κ. Β. στη δήλωση στοιχείων ακινήτων που θα υποβάλλει για να τροποποιήσει το είδος του εμπράγματου δικαιώματος, θα συμπεριλάβει στους κύριους χώρους του διαμερίσματός του και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου (δηλαδή κύριοι χώροι διαμερίσματος 80 τ.μ.).
Το έτος 2012 η κόρη, στη δήλωση στοιχείων ακινήτων που θα υποβάλλει για να δηλώσει το ακίνητο που απέκτησε, θα συμπεριλάβει στους κύριους χώρους του διαμερίσματός της και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαιθρίου (δηλαδή κύριοι χώροι διαμερίσματος 80 τ.μ.).


Παράδειγμα 3ο

Ο κ. Γ. δεν είχε δηλώσει τον κλειστό ημιυπαίθριο χώρο 20τ.μ. που βρίσκεται σε δηλωθέν διαμέρισμα κυρίων χώρων 110 τ.μ. Ο ημιυπαίθριος αυτός χώρος τακτοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, με το ν. 3843/2010. Δεν υπήρχε άλλη μεταβολή του ακινήτου εντός του έτους 2011. Τον Οκτώβριο του 2012 το διαμέρισμα πωλήθηκε στην κα. Δ.
Το έτος 2012, δεν απαιτείται ο κ. Γ. να υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων για να προσθέσει στους κύριους χώρους του ακινήτου τον τακτοποιημένο ημιυπαίθριο.
Το έτος 2013, στη δήλωση στοιχείων ακινήτων που θα πρέπει να υποβάλλουν:
•    Ο κ. Γ. θα διαγράψει το ακίνητο αναγράφοντάς το όπως το είχε δηλώσει αρχικά (δηλαδή χωρίς τα τ.μ. του ημιυπαιθρίου, αλλά βάσει του ΑΤΑΚ του ακινήτου)
•    Η κα. Δ. θα δηλώσει το ακίνητο που απέκτησε, συμπεριλαμβάνοντας στους κύριους χώρους του διαμερίσματός του και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαιθρίου. (δηλαδή κύριοι χώροι διαμερίσματος 130 τ.μ.)

Παράδειγμα 4ο

    Ο κ. Ε. τακτοποίησε το έτος 2011 ισόγειο χώρο, με το ν. 3843/2010 – ο οποίος  σύμφωνα με την άδεια οικοδομής ήταν αποθήκη – σε κατοικία. Η αποθήκη δεν είχε δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Τον Ιούλιο του 2011, μίσθωσε το χώρο αυτό για επαγγελματική στέγη.
Το έτος 2012, ο κ. Ε. υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων και να αναγράψει τον χώρο αυτόν, που μετέτρεψε σε χώρο κύριας χρήσης, ως επαγγελματική στέγη (γιατί έχει μισθωθεί ως επαγγελματική στέγη).

Παράδειγμα 5ο

    Η κα. Ζ. υπέβαλε αίτηση τακτοποίησης το έτος 2012 υπογείου χώρου σε κατοικία, ο οποίος σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ήταν αποθήκη,. Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είχε αναγράψει το χώρο αυτό ως αποθήκη.
Το έτος 2013, ο η κα. Ζ. υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων και να αναγράψει τον χώρο αυτόν, που μετέτρεψε σε χώρο κύριας χρήσης , ως κατοικία.


Αύγουστος 2013

Άννα Κόλλια

Τμηματάρχης
Τμήματος Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
Διεύθυνσης Φορολογίας κεφαλαίου
Υπ.οικονομικών .

Κατασχέσεις από το δημόσιο σε βάρος επιχειρήσεων 365 ημέρες τον χρόνο


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου

Τη δυνατότητα στο Δημόσιο να επιβάλει κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν και έχουν σημαντικό ύψος ταμειακά βεβαιωμένων οφειλών προς αυτό και κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος καθώς και το μήνα Αύγουστο, παρέχει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η ΠΝΠ «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», με την οποία τροποποιείται το άρθρο 11 του ν.δ 356/1974 με την προσθήκη δύο εδαφίων, προβλέπει ότι σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τα διαστήματα αυτά και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται, η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα απαγορευόταν η αναγκαστική εκτέλεση κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος, καθώς και το μήνα Αύγουστο, γεγονός που εμπόδιζε το δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων σε βάρος οφειλετών.

Στο στόχαστρο 20.000 επιχειρήσεις που ενώ λειτουργούν και εισπράττουν, δεν πληρώνουν φόρους “Ντου” της εφορίας σε καφετέριες και μπαρ, “σηκώνει” το ταμείο αντί να επιβάλει πρόστιμα και λουκέτα που δεν τηρούνται

Στο στόχαστρο 20.000 επιχειρήσεις που ενώ λειτουργούν και εισπράττουν, δεν πληρώνουν φόρους

“Ντου” της εφορίας σε καφετέριες και μπαρ, “σηκώνει” το ταμείο αντί να επιβάλει πρόστιμα και λουκέτα που δεν τηρούνται

Του Κωστή Πλάντζου
Τις εισπράξεις που βάζουν κάθε μέρα στο ταμείο τους οι επιχειρήσεις που χρωστούν πολλά αλλά δεν πληρώνουν τίποτα, θέλει τώρα να βάλει “στο χέρι” η εφορία.
Αντί να επιβάλει απλώς “λουκέτα” που παραβιάζονται και πρόστιμα που δεν εισπράττονται, ο κ. Χάρης Θεοχάρης “ξέθαψε” έναν νόμο του 1951 που παρέμενε ανενεργός επί σχεδόν 60 χρόνια και πλέον το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την  Οικονομική Αστυνομία, εξαπολύουν πλέον νέου τύπου εφόδους κατά των μεγαλοφειλετών του δημοσίου, “σηκώνοντας” επιτόπου το ταμείο με τις εισπράξεις της επιχείρησης.
Το μέτρο ξεκίνησε πιλοτικά να εφαρμόζεται στα τέλη Ιουλίου σε καφετέριες και μπαρ της παραλιακής λεωφόρου της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, η αρχή έγινε πριν δυο εβδομάδες στη Γλυφάδα, όταν δικαστικός επιμελητής και άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας μπήκαν σε κατάμεστη από κόσμο καφετέρια και κατευθύνθηκαν προς την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης. Αφού επέδειξαν στους υπευθύνους το ένταλμα κατάσχεσης που είχε εκδοθεί, “άδειασαν” το συρτάρι με τις εισπράξεις που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ταμείο, αφήνοντας άφωνους τους δεκάδες πελάτες που παρακολουθούσαν τη σκηνή.
Μέσα στις επόμενες μέρες, τέτοιες έφοδοι πραγματοποιήθηκαν και σε τουλάχιστον 6 ακόμα καφετέριες και μπαρ των νοτίων προαστίων, που επελέγησαν με κριτήριο τα πολύ υψηλά χρέη που έχουν αφήσει απλήρωτα στην εφορία οι ιδιοκτήτες τους.
Οι κατασχέσεις στο ταμείο των επιχειρήσεων εφαρμόζονται πιλοτικά για να μπορέσει το δημόσιο να πιέσει μεγαλοφειλέτες που ενώ χρωστούν πολλά στην εφορία, διατηρούν επιχειρήσεις που ανθούν εν μέσω κρίσης, αλλά φρόντισαν και να μην αφήσουν και κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, για να μη βρίσκει να κατασχέσει τίποτα η εφορία.
Κατασχέσεις, όχι απλά “λουκέτα”
Στο στόχαστρο των επιχειρήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Είσπραξης Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών και της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται περίπου 20.000 επιχειρήσεις, από τις συνολικά 500.000 που χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες πάνε μεν καλά από εισπράξεις παρά την κρίση, αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στην εφορία για να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ σε δόσεις, όπως έχουν πράξει δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι ως τώρα.
Το μέτρο στοχεύει να τις πιέσει να έρθουν μόνες τους να πληρώσουν, αφού αλλιώς θα έρχεται σε αυτές η εφορία για να εισπράξει. Για χρέη προς το Δημόσιο δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας και αφαίρεση αδείας, όπως για αποδείξεις που δεν κόβονται. Έτσι, οι επιχειρηματίες αισθάνονται ότι δεν πιέζονται, αφού μπορούν να έχουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους και να εισπράττουν, όσα και αν χρωστούν στο δημόσιο. Στο εξής θα γνωρίζουν όμως ότι αν δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, και  η εφορία θα τους κάνει κατάσχεση, αλλά και η Οικονομική Αστυνομία που θα τους επισκεφθεί θα κάνει έλεγχο για αποδείξεις, υγειονομικές παραβάσεις κλπ.
Έφοδοι τη νύχτα
Ωστόσο από τις πρώτες κατασχέσεις διαπιστώθηκε ότι το μέτρο ήταν “κουτσό” και έπρεπε να αλλάξει. Για αυτό εκδόθηκε και η Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να μπορεί να εφαρμόζεται και τα Σαββατοκύριακα ή μετά τα μεσάνυχτα και μέσα στον Αύγουστο, αλλιώς δεν θα πήγαιναν δικαστικοί επιμελητες μαζί με τα συνεργεία ελέγχου να κάνουν εφόδους.
Οι πρώτες έφοδοι δικαστικών επιμελητών και ανδρών της Αστυνομίας έγιναν σε ακατάλληλο χρόνο (πχ Πέμπτη απόγευμα). Έτσι δεν βρέθηκαν σε καμία περίπτωση ως τώρα περισσότερα από 2.000 ευρώ στο ταμείο των επιχειρήσεων.
Παρότι αυτά ήταν τα πρώτα λεφτά που πλήρωσαν εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες στην εφορία, αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του χρέους τους και θα έπρεπε οι ίδιες έφοδοι να γίνονται ξανά και ξανά στα μαγαζιά τους, για να μπορέσει να εισπράξει τα λεφτά του το δημόσιο.
Προκλητική φοροδιαφυγή
Αντιθέτως, μετά και την Πράξη Νομοθετικο΄Περιεχομένου, οι έλεγχοι σε νυχτερινά μαγαζιά που σφύζουν από κίνηση το καλοκαίρι θα αποδώσουν περισσότερα. Αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός στο υπουργείο Οικονομικών και μπορούσαν οι δικαστικοί επιμελητές να βρίσκονταν πχ στη Μύκονο και την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, μαζί με το ΣΔΟΕ που εισέβαλλε για να κάνει τους δικούς του ελέγχους για αποδείξεις που δεν κόβονται, σε επιχειρήσεις και μπαρ που οι ιδιοκτήτες τους χρωστούν εκατομμύρια στο δημόσιο! Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο Nammos, η εφορία  θα είχε βάλει “στο χέρι” έως και 400.000 ευρώ σε μία επίσκεψη, από τις εισπράξεις της βραδυάς.
Το ΣΔΟΕ επιβάλλει μεν “λουκέτα” -που τελικά παραβιάζονται- και πρόστιμα εκατομμυρίων που ουδείς γνωρίζει αν ποτέ θα εισπραχθούν, αλλά οι επιχειρηματίες συνεχίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα να λειτουργούν τα μαγαζιά τους και βάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην τσέπη, παρά τα χρέη που αφήνουν απλήρωτα στην εφορία.
Τώρα το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να στέλνει μαζί εκεί και δικαστικό επιμελητή για να βρει και εισπράξει “ζεστό χρήμα”,  όταν οι υπηρεσίες του γνωρίζουν πως θα γίνεται “της τρελής” από πελάτες (συναυλίες κλπ), αντί να στέλνει… απειλητικές επιστολές “στα τυφλά”, ακόμα και σε μισθωτούς και συνταξιούχους για να εισπράξει ψίχουλα. Παράλληλα ξοδεύει πολλά για να βρει και να κατάσχει λεφτά “εις χείρας τρίτων” από πελάτες, ενοικιαστές και εργοδότες ή μπλέκει σε πολύχρονες διαδικασίες πλειστηριασμών ακινήτων που δεν αποδίδουν ουσιαστικά τίποτε στο Δημόσιο.


Πηγή: “Ντου” της εφορίας σε καφετέριες και μπαρ, “σηκώνει” το ταμείο αντί να επιβάλει πρόστιμα και λουκέτα που δεν τηρούνται | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/19621/ntoy-tis-eforias-se-kafeteries-kai-mpar-sikonei-tameio-anti-na-epivalei-prostima-kai#ixzz2bK0DX1s4

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

TAXISnet - Ωράριο λειτουργίας call center από 12 έως 23 Αυγούστου

TAXISnet - Ωράριο λειτουργίας call center από 12 έως 23 Αυγούστου



TAXISnet 06/08/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Σας ενημερώνουμε ότι από 12/08/2013 έως 23/08/2013, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τις εργάσιμες ημέρες, 

θα λειτουργεί από 08:00 έως 17:00.

«Σαφάρι» για έσοδα 100 εκατ. ευρώ από φόρους που κινδυνεύουν να παραγραφούν Στο στόχαστρο της εφορίας ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μεγάλη ακίνητη περιουσία

«Σαφάρι» για έσοδα 100 εκατ. ευρώ από φόρους που κινδυνεύουν να παραγραφούν

Στο στόχαστρο της εφορίας ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μεγάλη ακίνητη περιουσία

Του Κωστή Πλάντζου
 
Ελέγχους - εξπρές σε χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις με ανέλεγκτες υποθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο μπαίνουν 50.000 ιδιοκτήτες Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν έχουν περάσει από έλεγχο της εφορίας από το 2000 και μετά, λόγω του κινδύνου να παραγραφεί στο τέλος του έτους το δικαίωμα του Δημοσίου να τις ελέγξει. Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο θέλει να μπορέσει να εισπράξει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από υποθέσεις που αλλιώς θα παραγραφούν οριστικά και αμετάκλητα χωρίς έλεγχο.
 
Το σχέδιο ελέγχου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στηρίζεται στις προτάσεις ειδικής επιτροπής που συνέστησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης για να καθορίσει ποιες από τις σχεδόν 100.000 υποθέσεις ακινήτων που παραμένουν ανέλεγκτες, θα πρέπει να επιλεγούν για έλεγχο. Οι υποθέσεις αυτές θα είχαν ήδη παραγραφεί ήδη από τα τέλη του 2012, αν δεν είχε δοθεί παράταση ενός ακόμη χρόνου, για να μπορέσει η εφορία να τις ελέγξει.
 
Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν έτσι οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακίνητης περιουσίας, μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που παραμένουν ανέλεγκτες από το 2000. Έντυπα Ε9, δηλώσεις ΦΑΠ και Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, θα επιλεγούν για έλεγχο με βάση ειδικά κριτήρια επιλογής. Τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν τον βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή το κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβονται αδικήματα φοροδιαφυγής πίσω από την μεταβίβαση του ακίνητους της κληρονομιά την γονική παροχή κ.α.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως κάθε έλεγχος θα αποφέρει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Και από 1.000 ευρώ να αποφέρει σε 50.000 από τις εκκρεμείς ανέλεγκτες υποθέσεις κεφαλαίου, το δημόσιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως το τέλος του 2013 τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Αλλιώς το δημόσιο δεν θα εισπράξει τίποτε από τους έχοντες και κατέχοντες, ενώ απαιτεί διαρκώς πρόσθετα μέτρα και θυσίες από όλους.
 
Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών καλούνται να επαληθεύσουν τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αξία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν αλλά και το ύψος του φόρου που πληρώθηκε ή που δεν καταβλήθηκε λόγω φοροαπαλλαγής.
 
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που πρόκειται να ελεγχθούν είναι:
 
- ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις μεταβίβασης ακίνητων μεγάλης μεγάλης αξίας (π.χ. άνω των 500.000 ευρώ) που βρίσκονται κοντά στο χρονικό όριο της παραγραφής των 10 ετών,
 
- υποθέσεις που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος,
 
- μεταβιβάσεις πολυτελών ακινήτων σε ακριβές περιοχές της χώρας κ.ά.
 
Εκπέμπουν SOS οι ελεγκτές

 
Πιο δύσκολα όμως φαίνονται να είναι τα πράγματα για τους ελεγκτές  του ΣΔΟΕ και των εφοριών, που έχουν λόγω της «λειψανδρίας» στο φοροελεγκτικό μηχανισμό, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν επιχειρήσεις για οικονομικές χρήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα.
 
Με βάση και τον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης (πρώην ΚΒΣ), οι ανέλεγκτες χρήσεις παραγράφονται σε μια πενταετία. Ωστόσο με διαρκείς παρατάσεις, επειδή δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους, φτάσαμε να παραγράφονται στα τέλη του έτους οι χρήσεις από το 2000 και μετά.
 
Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι ελεγκτές δεν έχουν καταφέρει να κοινοποιήσουν καν φύλλα ελέγχου στις επιχειρήσεις, προκειμένου να ανακόψουν την παραγραφή. Ως εκ τούτου ανησυχούν γιατί χιλιάδες υποθέσεις που έχουν χρεωθεί θα παραγραφούν μαζικά τον Δεκέμβριο, εκτός αν υπάρξει νέα παράταση ή δοθούν οδηγίες για να επιλεγούν οι πιο σημαντικοί στόχοι που μπορεί να υποκρύπτουν φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
 
Αν επιλεγεί το μοντέλο των ελέγχων-εξπρές που θα εφαρμοστεί στα ακίνητα, εκτιμάται ότι το δημόσιο μπορεί να προλάβει να εισπράξει άλλα 50.000.000 ευρώ επιπλέον, που σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει όπως ευελπιστούν και εύχονται επιχειρήσεις που απέφυγαν να κάνουν περαίωση «ποντάροντας» στην δυσκινησία του ελεγκτικού μηχανισμού.


Πηγή: Στο στόχαστρο της εφορίας ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μεγάλη ακίνητη περιουσία | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/19568/sto-stohastro-tis-eforias-anelegktes-hriseis-apo-2000-kai-megali-akiniti-perioysia#ixzz2bHV3TBrq

Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου

Τη δυνατότητα στο Δημόσιο να επιβάλει κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν και έχουν σημαντικό ύψος ταμειακά βεβαιωμένων οφειλών προς αυτό και κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος καθώς και το μήνα Αύγουστο, παρέχει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η ΠΝΠ «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», με την οποία τροποποιείται το άρθρο 11 του ν.δ 356/1974 με την προσθήκη δύο εδαφίων, προβλέπει ότι σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τα διαστήματα αυτά και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται, η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα απαγορευόταν η αναγκαστική εκτέλεση κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος, καθώς και το μήνα Αύγουστο, γεγονός που εμπόδιζε το δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων σε βάρος οφειλετών.

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 48/5.8.2013 Συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων ρύθμισης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 48/5.8.2013
Συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων ρύθμισης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Αθήνα 05/08/2013
Αριθμ. Πρωτ.E33/621

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
: ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
: ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 242, 244 - 246
: 210 52 15 265, 264 & 269
: 210 52 15 258, 256 & 259
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@ika.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 48

ΘΕΜΑ : Συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων ρύθμισης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Σε συνέχεια της με αριθμ. πρωτ. 37/20.6.2013 εγκυκλίου μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ – ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Για την υπαγωγή στις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παρ. ΙΑ' του Ν.4152/2013 «Νέα Αρχή», εφόσον υφίστανται οφειλές μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μετά την 1.1.2013 και μέχρι την 30.6.2013, είτε θα εξοφλούνται πριν την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση είτε θα ρυθμίζονται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Προκειμένου ο οφειλέτης να θεωρηθεί ασφαλιστικά ενήμερος θα πρέπει να καταβάλλει την αντίστοιχη πρώτη δόση τόσο της «Νέας Αρχής» όσο και αυτή της «Πάγιας Ρύθμισης».

2. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί την ταυτόχρονη υπαγωγή των οφειλών του στις διατάξεις της ρύθμισης της «Νέας Αρχής» και της «Πάγιας Ρύθμισης» θα πρέπει να υποβάλλει σχετικές αιτήσεις για κάθε τύπο ρύθμισης, κατά τη διαδικασία που περιγράφεται στην ως άνω εγκύκλιο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην ταυτόχρονη διεκπεραίωση των αιτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, έτσι ώστε η επταήμερη προθεσμία υπαγωγής στις δύο ρυθμίσεις να είναι η ίδια.

Επίσης, η καταβολή της πρώτης δόσης για κάθε ρύθμιση θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά την ίδια ημέρα, ενώ θα εκδίδεται απόφαση ρύθμισης πρώτα για την «Νέα Αρχή» και εν συνεχεία για την «Πάγια ρύθμιση».

Αναφορικά με τα στοιχεία που θα πρέπει να προσκομίζονται στο αρμόδιο για την έκδοση απόφασης ρύθμισης διοικητικό όργανο, ισχύουν τα κάτωθι:

α. Για οφειλέτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κύρια οφειλή έως πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €) σε κάθε τύπο ρύθμισης, προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται λεπτομερώς η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, η βιωσιμότητα των διακανονισμών καθώς και το αν ο οφειλέτης έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα ή έχει  ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

β. Για οφειλέτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κύρια οφειλή άνω των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) σε έναν ή και στους δύο τύπους ρύθμισης, διακρίνονται οι παρακάτω κατηγορίες:

1. Οφειλέτης με συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» έως εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (75.000 €) και στη «Πάγια Ρύθμιση» έως πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνεται λεπτομερώς η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή και πληροφορίες σχετικά με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη (κινητές αξίες και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής με προσκόμιση Ε9 ή ΕΤΑΚ), τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή το ετήσιο εισόδημα, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, απαιτήσεις από τρίτους καθώς και πληροφορίες που περιλαμβάνουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημα/κύκλος εργασιών καθώς και το αν ο οφειλέτης έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα ή έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

2. Οφειλέτης με συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» άνω των εβδομήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (75.000 €) ή με συνολική κύρια οφειλή στη «Πάγια Ρύθμιση» άνω των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €), προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση, με συμπληρωμένα τα στοιχεία της προηγούμενης περίπτωσης 1.

Η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από βεβαίωση που υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των δηλούμενων οικονομικών στοιχείων και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και τη βιωσιμότητα των διακανονισμών (καταβολή του συνόλου των δόσεων των ρυθμίσεων και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών).

3. Οφειλέτης με συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» άνω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000 €) ή με συνολική κύρια οφειλή στη «Πάγια Ρύθμιση» άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000 €), προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση, με συμπληρωμένα τα στοιχεία της προηγούμενης περίπτωσης 2.

Η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από σύσταση εγγύησης για τη διασφάλιση του συνόλου της ρυθμιζόμενης οφειλής και για τους δύο τύπους ρύθμισης, η οποία μπορεί να συνίσταται σε:

•Προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων.

•Πλήρη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελευθέρου βαρών, αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας, αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη, τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή.

•Εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου και

•Οποιοδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις αρμόδιες αρχές των ασφαλιστικών οργανισμών.

Στη περίπτωση αυτή η βεβαίωση του τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή θα πρέπει να εξετάζει πέραν των υπολοίπων στοιχείων, την  περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη ως προς την παροχή επαρκών εγγυήσεων για την χορήγηση ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

Σε περίπτωση μη προσκόμισης ή αποστολής των ανωτέρω δικαιολογητικών εντός της οριζόμενης προθεσμίας, η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής και την επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Τονίζεται ότι, για τις ως άνω περιπτώσεις α και β, ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής της αίτησης, τα ανωτέρω δικαιολογητικά  προσκομίζονται ή αποστέλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα αρμόδια για την έκδοση απόφασης ρύθμισης διοικητικά όργανα, εντός τριάντα εργάσιμων για τις δημόσιες υπηρεσίες ημερών, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στις περιπτώσεις ταυτόχρονης υπαγωγής των οφειλών και στις δύο ρυθμίσεις, ως ημερομηνία έναρξης της ανωτέρω προθεσμίας ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της τελευταίας εκ των δύο αιτήσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ανωτέρω θα τύχουν εφαρμογής και στις περιπτώσεις των οφειλετών που ήδη έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4152/2013, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής, για το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου, σχετικές αιτήσεις.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι οδηγίες της εγκυκλίου 37/2013 της Διεύθυνσης Ασφάλισης - Εσόδων Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.



ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛ.1193/5.8.2013 Διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων Α.Ε. με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων τους

ΠΟΛ.1193/5.8.2013
Διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων Α.Ε. με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων τους

Αθήνα, 5 Αυγούστου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)
ΤΜΗΜΑ Β'

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ.: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Μ. Χαττίδης
Τηλέφωνο: 210-3375312
ΦΑΞ: 210-3375001

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΠΟΛ. 1193/2013

ΘΕΜΑ: Διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων Α.Ε. με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων τους.

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με την Ε.1058/288/ΠΟΛ.13/1978 εγκύκλιο μας, με την οποία έχει γίνει αποδεκτή η αριθ. 950/1977 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., διευκρινίσθηκε ότι με βάση τις διατάξεις του κ.ν.2190/1920 η έγκριση του ισολογισμού γίνεται μία φορά κατ' έτος από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που συνέρχεται υποχρεωτικά μέσα σε έξι μήνες από τη λήξη κάθε εταιρικής χρήσεως και η οποία αποφασίζει την διανομή από τα καθαρά κέρδη μερίσματος ή το σχηματισμό αποθεματικών (τακτικών, εκτάκτων, κλπ.).
Μετά την έγκριση του ισολογισμού, στοιχείο του οποίου αποτελεί και ο πίνακας διάθεσης κερδών και ο τρόπος διάθεσης αυτών, από την τακτική γενική συνέλευση, ο ισολογισμός αυτός καθίσταται οριστικός, αποκλεισμένης κάθε τροποποιήσεως αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο από έκτακτη γενική συνέλευση.

Συνεπώς, μόνο η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων δύναται να αποφασίσει, κατά την έγκριση του ισολογισμού, για τη διάθεση των κερδών καθώς και για τη διανομή στους μετόχους εκτάκτων αποθεματικών προηγούμενων εταιρικών χρήσεων.

2. Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων δεν μπορεί να αποφασίσει για διανομή κερδών εκτάκτων αποθεματικών που έχουν σχηματισθεί στον ισολογισμό της κλειόμενης χρήσης, καθόσον η διανομή αυτή συνεπάγεται τροποποίηση του ισολογισμού που έχει εγκριθεί από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Αντίθετα, η έκτακτη γενική συνέλευση μπορεί να αποφασίσει για την διανομή έκτακτων αποθεματικών προηγουμένων χρήσεων, καθόσον στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για τροποποίηση απόφασης τακτικής γενικής συνελεύσεως, η οποία αποφάσισε τη διανομή κερδών, αλλά ορίζεται τρόπος περαιτέρω διαθέσεως ήδη σχηματισθέντων αποθεματικών και μη διανεμηθέντων κερδών παρελθουσών χρήσεων (αριθ. 356/1976 (ΝΣΚ 356/1976) γνωμοδότηση της Ολομελείας του Ν.Σ.Κ., αριθ. 7/1993 ατομική γνωμοδότηση του γραφείου νομικού συμβούλου του Υπουργείου Εμπορίου).

3. Με την ΠΟΛ.1134/6.6.2013, διευκρινίσθηκε, κατ' εφαρμογή της αριθ. 950/1977 γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., ότι για τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων των ανωνύμων εταιριών που θα διανεμηθούν μέσα στο έτος 2013 με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων και τα οποία θα εγκριθούν από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα λάβει χώρα εντός του έτους 2014, θα πρέπει να παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 10%, καθόσον χρόνος απόκτησης των εισοδημάτων αυτών είναι ο χρόνος έγκρισης αυτών από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

4. Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας αναφορικά με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο προκύπτει ότι ανώνυμες εταιρείες με την τακτική γενική συνέλευση που θα συγκληθεί εντός του 2013 και η οποία θα εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2012 προτίθενται να μην προβούν σε διανομή κερδών της κλεισμένης χρήσης (2012), αλλά να διανείμουν αυτά στη συνέχεια με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης η οποία θα συγκληθεί εντός του 2013, με τη μορφή κερδών (αποθεματικών) παρελθουσών χρήσεων.

5. Από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει ότι τα αδιανέμητα κέρδη της χρήσης 2012 που θα εγκριθούν από την τακτική γενική συνέλευση που θα συγκληθεί εντός του 2013 δεν μπορούν να διανεμηθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης διαχειριστικής χρήσης που έπεται αυτής από τα κέρδη της οποίας σχηματίσθηκαν (ήτοι μέσα στο 2013), καθόσον η διανομή αυτή συνεπάγεται τροποποίηση του ισολογισμού που έχει εγκριθεί από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.




Ακριβές αντίγραφο  
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας  

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Χωρίς εισφορές μισθός έως 400 ευρώ; Τα τέσσερα δις ευρώ ποιος θα τα πληρώσει;

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013 12:21

Χωρίς εισφορές μισθός έως 400 ευρώ; Τα τέσσερα δις ευρώ ποιος θα τα πληρώσει;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Χωρίς εισφορές μισθός έως 400 ευρώ; Τα τέσσερα δις ευρώ ποιος θα τα πληρώσει;
«Οι εργοδότες να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για το τμήμα του μισθού έως τα 400 ευρώ» αναφέρει η νέα πρόταση που είδε το φως στη δημοσιότητα με στόχο, θεωρητικά τουλάχιστον, την καταπολέμηση της ανεργίας. Με ένα πρόχειρο πολλαπλασιασμό προκύπτει ότι η πρόταση κοστίζει τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη και αν δεν υπάρξει κανένα όφελος για τους εργαζόμενους παρά μόνο για τους εργοδότες. Ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα;
Γράφει:  
Υποθέτουμε ότι οι περίπου 2,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εισπράττουν περισσότερα από 400 ευρώ τον μήνα (μεικτά) καθώς το ποσό αυτό υπολείπεται ακόμη και του κατώτατου μισθού που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Επί του μισθού αυτού, ο εργοδότης πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες μετά και την πρόσφατη μείωση που έγινε λόγω της κατάργησης των εισφορών υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας υπολογίζονται με συντελεστή 28%, που είναι και ο υψηλότερος συντελεστής στον κόσμο. Άρα, για κάθε εργαζόμενο, το κόστος για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος θα ανέλθει στα 112 ευρώ μηνιαίως ή 1568 ευρώ ετησίως (δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να καταβάλλονται 14 μισθοί). Αν μάλιστα η απαλλαγή ισχύει και για τους εργαζόμενους, τότε στο κόστος θα προστεθούν ακόμη 64 ευρώ τον μήνα και το ετήσιο στα 896 ευρώ. Συνολικό κόστος; Από 1568 έως 2464 ευρώ ανά εργαζόμενο. Δηλαδή, από 4,4 έως 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό το μέτρο θα δώσει ώθηση και θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για να συγκεντρωθούν ασφαλιστικές εισφορές ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να προσληφθούν 1082.000 εργαζόμενοι (πρακτικά να μηδενιστεί η ανεργία στην Ελλάδα) με μέσο μηνιαίο μισθό 1000 ευρώ (εκ των οποίων εισφορές θα καταβάλλονται μόνο για το τμήμα των 600 ευρώ). Να λοιπόν μια λύση για να χρηματοδοτηθεί αυτή η πρόταση: πρακτικά να μηδενίσουμε την ανεργία στην Ελλάδα. Βέβαια, υπάρχει μια… λεπτομέρεια: εδώ στους εργοδότες χαρίζει ο ΟΑΕΔ μέχρι και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών μέσω προγραμμάτων και πάλι δεν υπάρχει ανταπόκριση καθώς κανείς δεν θέλει να αναλάβει την υποχρέωση να μην απολύσει. Γιατί θα προσλάβει αν του χαρίσουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τμήμα των 400 ευρώ;
Αν δεν δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Τα σενάρια είναι πολύ συγκεκριμένα:
1. Να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή
2. Να μειωθεί (πάλι) το ύψος των παροχών του συστήματος, δηλαδή να μειωθούν οι συντάξεις ή
3. Να θεσπιστούν νέα φορολογικά μέτρα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κενό από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πώς όμως θα επιβάλλεις νέα φορολογικά μέτρα σε μια χώρα η οποία ούτως ή άλλως επιβάλλει τη βαρύτερη φορολογία σχεδόν παντού;
Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα γίνει καθώς αποτελεί μνημονιακή μας υποχρέωση. Πρέπει ο συντελεστής να μειωθεί κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν μέτρα εξοικονόμησης 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί η τρύπα. Ας καταφέρουμε πρώτα αυτό τον στόχο, και μετά θέτουμε περισσότερο φιλόδοξους.

Ετοιμάζουν παράταση μέχρι 30/9 για τις ενδομιλικές, μετά το μπάχαλο που αποκάλυψε το newmoney.gr

Ετοιμάζουν παράταση μέχρι 30/9 για τις ενδομιλικές, μετά το μπάχαλο που αποκάλυψε το newmoney.gr

Του Κωστή Πλάντζου
Με άλλη μία παράταση που σχεδιάζει να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει λύση στο τραγέλαφο που προκάλεσε σε επιχειρηματίες και λογιστές η ανυπαρξία ειδικής εφαρμογής για την υποβολή δηλώσεων ενδομιλικών συναλλαγών.
Όπως αποκάλυψε το newmoney.gr την Παρασκευή, «στα τυφλά» συμπληρώνουν δηλώσεις οι επιχειρήσεις επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε προετοιμάσει την ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, ενώ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έληγε στις 16 Αυγούστου! Τώρα το υπουργείο σκοπεύει να ανακοινώσει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου, ενώ τις επόμενες μέρες θα είναι διαθέσιμη και η ειδική εφαρμογή που έλειπε, για να υποβληθούν εύκολα οι δηλώσεις. Η προθεσμία ελέγχου των δηλώσεων όμως δεν θα παραταθεί και θα λήγει επίσης στις 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες μάλιστα, το πρόβλημα ανέκυψε λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών για να εγκριθεί κονδύλι 2.500 ευρώ για έξοδα δημιουργίας του ειδικού λογισμικού! Για το λόγο αυτό φέρεται να καθυστέρησε η προετοιμασία της σχετικής ιστοσελίδας, ώστε να μπορεί να δεχθεί τις δηλώσεις, από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εντοπίσει και να καταπολεμήσει «λογιστικές αλχημείες» για την οικονομική αιμορραγία του δημοσίου μέσω του price transferring.


Πηγή: Ετοιμάζουν παράταση μέχρι 30/9 για τις ενδομιλικές, μετά το μπάχαλο που αποκάλυψε το newmoney.gr | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/19445/etoimazoyn-paratasi-mehri-309-gia-tis-endomilikes-meta-mpahalo-poy-apokalypse#ixzz2bC3EjWzt

Τι μελετά το υπουργείο για τους κακοπληρωτές των προηγούμενων ρυθμίσεων Τα "καπέλα" και οι ευκαιρίες για την υπαγωγή στον νέο νόμο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων - ημιυπαίθριων

Τι μελετά το υπουργείο για τους κακοπληρωτές των προηγούμενων ρυθμίσεων

Τα "καπέλα" και οι ευκαιρίες για την υπαγωγή στον νέο νόμο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων - ημιυπαίθριων

Της Μαριάννας Τζάννε
Αρχές Σεπτεμβρίου προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ που θα σηκώσει το βάρος των νέων δηλώσεων για τη νομιμοποίηση ή τακτοποίηση των αυθαιρέτων και θα μείνει ανοικτό μέχρι τις αρχές του 2015. Μέχρι τα τέλη του μήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να έχει προετοιμάσει σειρά υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα καθορίζονται οι τρόποι καταβολής των δόσεων, το καθεστώς της μετάπτωσης ιδιοκτητών ακινήτων από προηγούμενους νόμους, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του νόμου που ενδεχομένως να υποκρύπτουν κρυφές χρεώσεις.
Tα πρόστιμα νοιμιμοποίησης θα είναι μικρότερα σε απόλυτα νούμερα, σε σχέση με αυτά που ίσχυσαν στις προηγούμενες ρυθμίσεις, καθώς παρέχονται σημαντικές εκπτώσεις.
Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει ότι θα υπάρξει συμψηφισμός προστίμων και ότι οι πολίτες δεν θα έχουν επιπλέον επιβαρύνσεις. Ωστόσο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχει η σκέψη για διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ εκείνων που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πλήρωναν τις δόσεις και εκείνων που ήταν αμελείς και έχουν εξοφλήσει μικρά ποσά.
Παρόλο που οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, μελετάται το ενδεχόμενο οι “κακοπληρωτές” να επιβαρυνθούν με ένα πέναλτι στο ύψος του παραβόλου, το οποίο θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται όσοι είχαν υπαχθεί στις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, οι οποίοι έχουν πληρώσει μία έως δύο δόσεις, αλλά και ακίνητα που δηλώθηκαν στο 4014 και επίσης έχουν μείνει πίσω στο θέμα των πληρωμών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα των ευέλικτων τρόπων πληρωμής, αλλά και των πολλών δόσεων (έως 102 εφόσον δηλώσουν το αυθαίρετο εντός του α΄ εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου) και φυσικά για τις μικρές και μεσαίες αυθαιρεσίες της πλήρους νομιμοποίησης των αυθαιρέτων που αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο. Στην πραγματικότητα, πάντως η υπαγωγή στο νέο νόμο ακόμη και για τους “μυημένους” του είδους δεν θα γίνει χωρίς κόστος.
Η ένταξη στο νέο νόμο προϋποθέτει νέα ηλεκτρονική αίτηση σε συνεργασία με μηχανικό, γεγονός που μεταφράζεται σε ένα επιπλέον κόστος της τάξεως των 200 έως 300 ευρώ. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζουν ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προσεχτικοί. Όπως είχε δηλώσει προ εβδομάδων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο 4014 προέβλεπε δύο φάσεις.
Στην πλειοψηφία των δηλώσεων η β' φάση με την κατάθεση των δικαιολογητικών και την περαίωση του φακέλου δεν έχει ολοκληρωθεί αν και οι πολίτες έχουν καταβάλλει το κόστος στο μηχανικό. Για παράδειγμα, στο 4014 υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου είχε κάνει ολοκληρωμένη υπαγωγή μόλις το 25% των δηλώσεων (περί τις 145.000 δηλώσεις). Αν και οι αμοιβές μεταξύ ιδιωτών και μηχανικών είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης, είναι φανερό ότι έγκειται στο μηχανικό εάν θα δεχτεί να ολοκληρώσει τη νέα διαδικασία με το ίδιο κόστος ή θα ζητήσει επιπρόσθετη αμοιβή.
Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αποτελεί μονόδρομο για όλους όσοι σκοπεύουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους. Χωρίς τη βεβαίωση από μηχανικό ότι το κτίσμα δεν έχει πολεοδομική παράβαση, η συναλλαγή δεν μπορεί να διενεργηθεί.
Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα των πολλών δόσεων (από 60 έως 102 ανάλογα με το χρόνο υποβολής) και των σημαντικών εκπτώσεων εφόσον τα πρόστιμα εξοφληθούν εντός του α΄ εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου. Επιπλέον για όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο η έκπτωση φτάνει το 20%. Ανάλογα με την ημερομηνία που αναγέρθηκε το αυθαίρετο, ισχύουν τα εξής:
-Για τα προ της 9/6/1975 και εφόσον αφορούν κατοικία, εξαιρούνται μόνιμα από την κατεδάφιση με την πληρωμή 500 ευρώ.
-Για τα κτίσματα πριν από την 1η/1/1983 ο ιδιοκτήτης, εκτός από το παράβολο θα πρέπει να πληρώσει και το 15% του υπολογιζόμενου προστίμου, έχοντας έκπτωση 85%.
-Για τα αυθαίρετα μετά την 1η/1/1983 και μέχρι τον Ιούλιο του 2011 οι ιδιοκτήτες, εκτός από το παράβολο θα πληρώνουν το υπολογιζόμενο πρόστιμο και θα εντάσσονται ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης στις κατηγορίες των μικρών, μεσαίων ή μεγάλων παραβάσεων. Τα αυθαίρετα με ημερομηνία κατασκευής από 1ης/1/1983 έως 31/12/2003 θα χρεώνονται το 80% του υπολογιζόμενου προστίμου, δηλαδή θα έχουν μία έκπτωση της τάξης του 20%. Τα αυθαίρετα με ημερομηνία κατασκευής από 1ης/1/2004 έως 28/07/2011 θα χρεώνονται το 100% του υπολογιζόμενου προστίμου.
Βαριές "καμπάνες" και πρόστιμα περιμένουν τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου και για όσους παρανομήσουν στο μέλλον. Για αυτούς το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και θα ισχύσουν ετήσια πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης.


Πηγή: Τα "καπέλα" και οι ευκαιρίες για την υπαγωγή στον νέο νόμο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων - ημιυπαίθριων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/19483/ta-kapela-kai-oi-eykairies-gia-tin-ypagogi-ston-neo-nomo-gia-nomimopoiisi-aythaireton#ixzz2bC3233fh

Πως θα ρυθμίσετε τις παλιές και τις νέες οφειλές στο ΙΚΑ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Πως θα ρυθμίσετε τις παλιές και τις νέες οφειλές στο ΙΚΑ

Την υποχρέωση καταβολής των πρώτων δόσεων για τους δύο τύπους της ρύθμισης των οφειλών, αντίστοιχα, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.
Την υποχρέωση καταβολής των πρώτων δόσεων για τους δύο τύπους της ρύθμισης των οφειλών, αντίστοιχα, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.
Του Γιώργου Γάτου
Διπλή δόση (μία έναντι της κεφαλαιοποιημένης έως 31/12/2012 οφειλής και δεύτερη για την εξόφληση σε έως και 12 δόσεις των οφειλών από 1/1/2013 και μετά) θα πρέπει να καταβάλουν, ταυτόχρονα με την υποβολή των αιτήσεων, όσοι εργοδότες αποφασίσουν να ενταχθούν σε παράλληλη ρύθμιση των «παλαιών» και των «νέων» χρεών τους (από 1/1/2013 έως τις 20/6/2013) προς το ΙΚΑ. Την υποχρέωση καταβολής των πρώτων δόσεων για τους δύο τύπους της ρύθμισης των οφειλών, αντίστοιχα, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί την ταυτόχρονη υπαγωγή των οφειλών του στις διατάξεις της ρύθμισης της Νέας Αρχής και της Πάγιας Ρύθμισης θα πρέπει να υποβάλει σχετικές αιτήσεις για κάθε τύπο ρύθμισης, ενώ η καταβολή της πρώτης δόσης για κάθε ρύθμιση θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά την ίδια ημέρα έτσι ώστε να εκδίδεται απόφαση ρύθμισης πρώτα για την «Νέα Αρχή» και, στη συνέχεια, για την «Πάγια Ρύθμιση».
Οι εγγυήσεις ανάλογα με την οφειλή
Η εγκύκλιος καθορίζει, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, τις παρακάτω προϋποθέσεις και «εγγυήσεις»:
1. Για οφειλέτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κύρια οφειλή έως 5.000 ευρώ σε κάθε τύπο ρύθμισης θα ζητούνται υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται λεπτομερώς η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, η βιωσιμότητα των διακανονισμών καθώς και το αν ο οφειλέτης έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα ή έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.
2. Για οφειλέτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κύρια οφειλή άνω των 5.000 ευρώ σε έναν ή και στους δύο τύπους ρύθμισης, θα ζητούνται για συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» έως 75.000 ευρώ και στη «Πάγια Ρύθμιση» έως 50.000 ευρώ υπεύθυνη δήλωση για την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή και πληροφορίες σχετικά με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη (κινητές αξίες και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής με προσκόμιση Ε9 ή ΕΤΑΚ), τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή το ετήσιο εισόδημα, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, απαιτήσεις από τρίτους καθώς και πληροφορίες που περιλαμβάνουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημα/κύκλος εργασιών καθώς και το αν ο οφειλέτης έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα ή έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.
3. Οφειλέτης με συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» άνω των 75.000 ευρώ ή με συνολική κύρια οφειλή στη «Πάγια Ρύθμιση» άνω των 50.000 ευρώ εκτός από την υπεύθυνη δήλωση, θα υποβάλλει και βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των δηλούμενων οικονομικών στοιχείων και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και τη βιωσιμότητα των διακανονισμών (καταβολή του συνόλου των δόσεων των ρυθμίσεων και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών).
4. Οφειλέτης με συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» άνω 300.000 ευρώ ή με συνολική κύρια οφειλή στη «Πάγια Ρύθμιση» άνω των 150.000 ευρώ προσκομίζει σύσταση εγγύησης για τη διασφάλιση του συνόλου της ρυθμιζόμενης οφειλής και για τους δύο τύπους ρύθμισης, η οποία μπορεί να είναι εγγυητική επιστολή τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων ή διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελευθέρου βαρών, αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας, αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη, τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή, εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου ή και οποιοδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις αρμόδιες αρχές των ασφαλιστικών οργανισμών.
Επέκταση 
Η δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης των παλαιών και των νέων οφειλών θα επεκταθεί, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε όλα τα Ταμεία περιλαμβανομένου και του ΟΑΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή των οφειλετών σε ρύθμιση και να εισπράξουν οι ασφαλιστικοί φορείς μέρος από τα συσσωρευμένα χρέη από απλήρωτες εισφορές που υπολογίζονται σε 14 ? 15 δισ. ευρώ.
Με υπεύθυνη δήλωση
Για συνολική κύρια οφειλή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» έως 75.000 ευρώ και στη «Πάγια Ρύθμιση» έως 50.000 ευρώ υπεύθυνη δήλωση για την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή και πληροφορίες σχετικά με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή το ετήσιο εισόδημα, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα.
Σε όλα τα ταμεία
Η δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης των παλαιών και των νέων οφειλών θα επεκταθεί, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε όλα τα Ταμεία περιλαμβανομένου και του ΟΑΕΕ.
ΙΚΑ: Ενέχυρο ομόλογα και δάνειο για να πληρώσει συντάξεις
Με ρευστό από τις τράπεζες - όπου θα βάλει ως ενέχυρο ομόλογα αξίας 120 εκατ. ευρώ που κατέχει - και με δανεικά 420 εκατ. ευρώ από τα «αδελφά» Ταμεία (το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και το ΤΑΠ - ΔΕΗ) θα πληρώσει το ΙΚΑ τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου και τις άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις έως τα τέλη Αυγούστου.
Τη συμπλήρωση των μειωμένων εσόδων του με νέο δανεισμό καθώς και με τη συναλλαγή repos επί ομολόγων του, αποφάσισε η διοίκηση του ΙΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η». Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά:
Την ταμειακή διευκόλυνση του ΙΚΑ για 30 ημέρες (από 5 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου) με 40 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ και 50 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ.
Τη δανειοδότηση από το ΕΤΕΑ με 330 εκατ. ευρώ από 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, δηλαδή για τις 9 ημέρες των πληρωμών του μηνός Σεπτεμβρίου.
Τη πραγματοποίηση συναλλαγής repos επί ομολόγων ύψους 120 εκατ. ευρώ για 56 ημέρες (από 28 Αυγούστου έως 23 Οκτωβρίου) με μειοδότριες τράπεζες που θα υποδείξει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Ενδεικτικό της ταμειακής στενότητας που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ είναι το γεγονός ότι τα 2 νέα δάνεια από το ΕΤΕΑ και το ΤΑΠ - ΔΕΗ λαμβάνονται ταυτόχρονα με τη λήξη των προηγούμενων «ταμειακών διευκολύνσεων» που έληξαν...χθες 5 Αυγούστου.