Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Αριθμ. Α−18382/1905/8.8.2013 Καθορισμός προϋποθέσεων και διαδικασίας χορηγήσεως στοιχείων κυκλοφορίας για δοκιμαστική κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων ή μοτοσικλετών

Αριθμ. Α−18382/1905/8.8.2013
Καθορισμός προϋποθέσεων και διαδικασίας χορηγήσεως στοιχείων κυκλοφορίας για δοκιμαστική κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων ή μοτοσικλετών

Αριθμ. Α−18382/1905

(ΦΕΚ Β' 2046/22-08-2013)

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 88 και της παραγράφου 2 του άρθρου 90 του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α΄57).

β. Του άρθρου 90 του «Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», όπως κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).

γ. Του π.δ. 118/2013 (Α΄152) με το οποίο τροποποιείται το π.δ. 85/2012 (Α΄141) και ιδρύεται το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

δ. Της υπ’ αριθμ. 329/03−07−2013 «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχαήλ Παπαδόπουλου» (Β΄1655) κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως ισχύει.

2. Την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας και της προσαρμογής του αριθμού των χορηγουμένων αδειών δοκιμαστικής κυκλοφορίας οχημάτων στα πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αντιπροσώπων και εμπόρων εισαγωγέων ή μη και των κατασκευαστών αυτοκινήτων.

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

1. Στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας) για δοκιμαστική κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων ή μοτοσικλετών χορηγούνται στο όνομα:

α) Κατασκευαστών αυτοκινήτων, εμπόρων και εν γένει αντιπροσώπων πωλήσεως αυτοκινήτων οχημάτων ή δικύκλων − τρικύκλων μοτοσικλετών, καινουργών ή μεταχειρισμένων.

β) Αντιπροσώπων προμηθευτών κρατικών υπηρεσιών ή οργανισμών δημοσίου δικαίου, που πραγματοποιούν εισαγωγές αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών απευθείας στο όνομά τους.

γ) Αντιπροσώπων και εμπόρων εισαγωγέων ή μη.

δ) Μεσολαβητών πωλήσεως αυτοκινήτων η μοτοσικλετών επί προμήθεια εφόσον αποδεικνύεται με επίσημα στοιχεία ότι διαθέτουν για τον σκοπό αυτό μόνιμη επαγγελματική στέγη.

ε) Εμπόρων ενάριθμων επιβατικών αυτοκινήτων & δικύκλων−τρικύκλων με άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί στο όνομα των εμπόρων.

2. Επιτρέπεται η χρήση των κρατικών πινακίδων δοκιμαστικής κυκλοφορίας, από τα αυτοκίνητα οχήματα:

α) που δεν έχουν εφοδιασθεί με πιστοποιητικό ταξινόμησης (τελωνισμού), αποκλειστικά και μόνο για μετακίνηση από τα σημεία άφιξης μέχρι την έδρα της επιχείρησης,

β) που έχουν διατεθεί σε επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων από τράπεζες ή χρηματοπιστωτικές εταιρείες προς πώληση,

γ) που είναι καταχωρημένα στο βιβλίο εισερχομένων εμπορευμάτων της επιχείρησης.

3. Τα αυτοκίνητα οχήματα, που φέρουν άδεια και πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας, επιτρέπεται να κυκλοφορούν και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.

Στις άδειες δοκιμαστικής κυκλοφορίας θα αναγράφεται η παρατήρηση "ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΑΣ" από την υπηρεσία που χορηγούνται.

4. Άδεια και κρατικές πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από αυτοκίνητα οχήματα για την εξαγωγή αυτών στο εξωτερικό ή την εισαγωγή αυτών από το εξωτερικό. Τα παραστατικά του προσώπου που εξάγει ή εισάγει το αυτοκίνητο όχημα, θα πρέπει να ταυτίζονται με τα αναγραφόμενα στην άδεια κυκλοφορίας.

Άρθρο 2

1. Η κατά το προηγούμενο άρθρο άδεια κυκλοφορίας και οι αντίστοιχες κρατικές πινακίδες χορηγούνται από την υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας όπου βρίσκεται η έδρα της αιτούσας επιχείρησης, ύστερα από την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Βεβαίωση της αρμόδιας οικονομικής εφορίας, περί εγγραφής της επιχείρησης στους φορολογικούς καταλόγους ή δήλωση έναρξης εργασιών.

β) Αποδεικτικό δημοσίου ταμείου, περί καταβολής των αναλογούντων τελών δοκιμαστικής κυκλοφορίας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 23 του ν. 2367/1953 “περί τίτλων κυριότητος, ταξινομήσεως, αδειών κυκλοφορίας και φορολογίας αυτοκινήτων”.

γ) i. Επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας, ή

ii. Πιστοποιητικό τελωνείου εισαγωγής, ή

iii. Bεβαίωση της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, για τους αντιπροσώπους και εμπόρους− εισαγωγείς, εμπόρους−μη εισαγωγείς και μεσολαβητές πώλησης με προμήθεια, ή

iv. Παραστατικά αγοράς−πώλησης αυτοκινήτων συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 περί του αριθμού των αναφερόμενων αυτοκινήτων ή

ν. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο άδειας κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων και δικύκλων − τρικύκλων, για τους εμπόρους ενάριθμων επιβατικών αυτοκινήτων και δικύκλων−τρικύκλων, που να έχουν εκδοθεί στο όνομά τους.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των κατά το προηγούμενο ή το τρέχον έτος, εισαχθέντων και πωληθέντων επιβατικών αυτοκινήτων και δικύκλων−τρικύκλων για τους αντιπροσώπους και εμπόρους − εισαγωγείς, εμπόρους − μη εισαγωγείς και μεσολαβητές πώλησης με προμήθεια καθώς και ο αριθμός των, κατά το προηγούμενο ή το τρέχον έτος αδειών κυκλοφορίας, που έχουν εκδοθεί στο όνομα των εμπόρων ενάριθμων επιβατικών αυτοκινήτων και δικύκλων−τρικύκλων.

δ) Διπλότυπο δημοσίου ταμείου περί καταβολής των τελών ταξινόμησης, επιθεωρήσεως και του χαρτοσήμου της εκδιδομένης αδείας κυκλοφορίας.

2. Ο αριθμός των αδειών δοκιμαστικής κυκλοφορίας, που δύναται να χορηγηθούν, καθορίζεται βάσει του αριθμού εισαχθέντων και πωληθέντων επιβατικών αυτοκινήτων ή δικύκλων−τρικύκλων και των εκδοθεισών αδειών κυκλοφορίας στο όνομα των εμπόρων ενάριθμων επιβατικών αυτοκινήτων και δικύκλων−τρικύκλων, ως εξής:

α. Για την περίπτωση των επιβατικών αυτοκινήτων ή δικύκλων−τρικύκλων:

α.α. Μία (1) άδεια για τρία (3) και άνω επιβατικά αυτοκίνητα ή δίκυκλα−τρίκυκλα.

β.β. Δύο (2) άδειες για δέκα (10) και άνω επιβατικά αυτοκίνητα ή δίκυκλα−τρίκυκλα.

γ.γ. Τρεις (3) άδειες για εκατό (100) και άνω επιβατικά αυτοκίνητα ή δίκυκλα−τρίκυκλα.

δ.δ. Τέσσερις (4) άδειες για πεντακόσια (500) και άνω επιβατικά αυτοκίνητα ή δίκυκλα−τρίκυκλα.

ε.ε. Πέντε (5) άδειες για χίλια (1000) και άνω επιβατικά αυτοκίνητα ή δίκυκλα−τρίκυκλα.

στ.στ. Οκτώ (8) άδειες για τρεις χιλιάδες (3000) και άνω επιβατικά αυτοκίνητα ή δίκυκλα−τρίκυκλα.

ζ.ζ. Απεριόριστος αριθμός αδειών για είκοσι χιλιάδες (20.000) και άνω επιβατικά αυτοκίνητα ή δίκυκλα−τρίκυκλα.

β. Ο αριθμός των αδειών δοκιμαστικής κυκλοφορίας που δύναται να χορηγηθούν για φορτηγά αυτοκίνητα ή για λεωφορεία, είναι απεριόριστος εφόσον υποβληθούν τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσης, δικαιολογητικά.

Άρθρο 3

1. Στοιχεία κυκλοφορίας προς δοκιμαστική κυκλοφορία ή επίδειξη χορηγούνται και στο όνομα κατασκευαστών αυτοκινήτων οχημάτων ή μοτοσικλετών, μέχρι δύο (2) ανά επιχείρηση δίχως να ακολουθούνται οι περιορισμοί της παραγράφου 3 του άρθρου 2 της παρούσης.

2. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο άδεια με τις αντίστοιχες πινακίδες, χορηγείται από την οικεία υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών ύστερα από την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αποδεικτικό δημοσίου ταμείου, περί καταβολής των τελών δοκιμαστικής κυκλοφορίας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 2367/1953.

β) Διπλότυπο δημοσίου ταμείου, περί καταβολής των αναλογούντων τελών ταξινομήσεως και χαρτοσήμου της υπό έκδοσης αδείας κυκλοφορίας.

γ) Δήλωση έναρξης για το είδος της αιτούσης επιχειρήσεως.

δ) Επίσημο αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της αιτούσης επιχειρήσεως, που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

Άρθρο 4

1. Οι άδειες που εκδίδονται σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους μέσα στο οποίο εκδίδονται ή ανανεώνονται. Για την ανανέωση των αδειών δοκιμαστικής κυκλοφορίας, υποβάλλονται, όλα τα προβλεπόμενα από τη παρούσα απόφαση δικαιολογητικά.

2. Σε περίπτωση διαπιστώσεως παρανόμου κυκλοφορίας οχήματος ή μοτοσικλέτας που φέρει πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας, κατά του παραβάτη επιβάλλονται οι από τον Κ.Ο.Κ. προβλεπόμενες κυρώσεις για τους θέτοντες σε κυκλοφορία αυτοκίνητο όχημα μή εφοδιασμένο με άδεια κυκλοφορίας. (άρθρο 88 παρ. 4 ΚΟΚ).

Άρθρο 5

Μετά την θέση σε ισχύ της παρούσης, καταργείται η υπ’ αριθμ. 18200/1979 απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών «Περί καθορισμού προϋποθέσεων καi διαδικασίας χορηγήσεως στοιχείων κυκλοφορίας διά δοκιμαστικήν κυκλοφορίαν αυτοκινήτων οχημάτων ή μοτοσυκλετών» (Β΄ 548), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 8 Αυγούστου 2013

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ - 21/08/2013 by ertsocialnetworks | YouTube Channel Embed

ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ - 21/08/2013 by ertsocialnetworks | YouTube Channel Embed

Ελευθερη ΕΡΤ 21/8/2013
Συζήτηση στο πρώτο μέρος για την ελληνική οικονομία


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σπυρόπουλος: Δεν θα γίνει η απογραφή με τον κλασικό τρόπο

Πρώτη καταχώρηση: 22/08/2013 - 08:07
Τελευταία δημοσίευση: 08:07Κοινωνία
Σπυρόπουλος: Δεν θα γίνει η απογραφή με τον κλασικό τρόπο
Σπυρόπουλος: Δεν θα γίνει η απογραφή με τον κλασικό τρόπο
Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος μίλησε για την απογραφή 4 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΙΚΑ που θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβρη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν θα γίνει απογραφή με τον κλασικό τρόπο".
"Η απογραφή θα γίνει με διασταυρώσεις στοιχείων και σε μερικές περιπτώσεις θα κληθούν ασφαλισμένοι για να απογραφούν" σχολίασε ο κ. Σπυρόπουλος και στη συνέχεια ανέφερε: "Αυτό που λέμε στους ασφαλισμένους είναι να μην κάνουν τίποτα ακόμη. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να τους πούμε τι να κάνουν. Δεν υπάρχει πάντως καμία διάθεση να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο. Αυτό που θέλουμε είναι να μειώσουμε κάθε εκδοχή παραβατικής συμπεριφοράς".
Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Πρωινό ΑΝΤ1":


Χρυσώνουν το χάπι της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών: πρώτος στόχος 10.000 ακίνητα επιχειρηματιών

Χρυσώνουν το χάπι της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών: πρώτος στόχος 10.000 ακίνητα επιχειρηματιών

Ημερομηνία: 22/08/2013 09:32
Μετά τη σχεδόν συνολική κατακραυγή για την πρόθεση άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση επιχειρεί πολιτικό και επικοινωνιακό ελιγμό βάζοντας «κριτήρια» και στοχεύοντας καταρχήν «επιχειρηματίες και εμπόρους» - πιθανότατα δηλαδή ανθρώπους που η κρίση έβαλε λουκέτο στα μαγαζιά τους αφήνοντάς τους με τεράστια χρέη.

Σχετικό δείγμα, το παρακάτω κεντρικό δημοσίευμα στο in.gr: - προσέξτε τη διατύπωση σε όσα λένε «κυβερνητικές πηγές»:


Κυρίως επιχειρηματίες, εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα, αναμένεται να αφορά η πρώτη φάση της μερικής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τις αρχές του 2014, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Χθες, Τετάρτη, μετά τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επικρατείας, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε, σύμφωνα με τo Βήμα, ότι «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το όλο θέμα αφορά σε αυτή τη φάση «κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους» και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν την Τετάρτη ότι εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών, ωστόσο μένει να προσδιοριστούν τα κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται πλήρως η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειονότητας των δανειοληπτών.

«Δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν α' κατοικία και χαμηλά εισοδήματα» τόνισε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα επιδιωχθεί η εξαίρεση όλων των ανέργων και των ατόμων με αναπηρία.



Από την άλλη πλευρά, μελετάται το ενδεχόμενο να κατέβει ο «πήχης» για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις 200.000 ευρώ στις 160.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία καθώς εξετάζει ακόμη το ζήτημα.

Όπως επισημαίνεται σε αρκετά δημοσιεύματα, και οι τράπεζες είναι αρνητικές σε μία ενδεχόμενη γενικευμένη άρση της απαγόρευσης, φοβούμενες ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αγορά ακινήτων και συνεπώς και ο τραπεζικός κλάδος.

Μάλιστα, ο γγ της ΕΕΤ Χρ. Γκόρτσος είχε τονίσει από τις αρχές Ιουνίου, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν θέτει ζήτημα πλειστηριασμών προς την κυβέρνηση, καθώς, όπως είχε πει, «οι τράπεζες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να μαζέψουν ακίνητα, όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα».
- See more at: http://left.gr/news/hrysonoyn-hapi-tis-arsis-tis-apagoreysis-pleistiriasmon-protos-stohos-10000-akinita#sthash.Pj2DBNgb.dpuf

Σαμαράς - Βενιζέλος: Απόλυτη προστασία στην πρώτη κατοικία των αδύναμων

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ»

Σαμαράς - Βενιζέλος: Απόλυτη προστασία στην πρώτη κατοικία των αδύναμων

Σαμαράς - Βενιζέλος: Απόλυτη προστασία στην πρώτη κατοικία των αδύναμων
Τη διαβεβαίωση ότι η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδυνάμων και αυτών που δεν έχουν δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους θα προστατευθεί απολύτως έδωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του μετά την συνάντηση που είεχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τους πλειστηριασμούς.
«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ' αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα» δήλωσε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του αναφέρει:
«Έχω πει κατ' επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη.
Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας.
Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Κ.Υ.Α. αριθ. οικ. 40534/4859/16.8.2013 Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. 1617/7.12.2010 (ΦΕΚ 1980/Β/2010) «Διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης, και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών−εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Απαιτήσεις συμμόρφωσης, καταγραφής, λειτουργίας και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων»

Συνημμένα

Κ.Υ.Α. αριθ. οικ. 40534/4859/16.8.2013
Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. 1617/7.12.2010 (ΦΕΚ 1980/Β/2010) «Διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης, και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών−εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Απαιτήσεις συμμόρφωσης, καταγραφής, λειτουργίας και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων»
Αριθ. οικ. 40534/4859

(ΦΕΚ Β' 2041/22-08-2013)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ − ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Το ν.3784/2009 «Αναθεώρηση Διατάξεων του ν.703/1977 περί Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα το άρθρο 31 παρ. 7 αυτού (ΦΕΚ Α΄137).

2. Τον Ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 63/05 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ Α΄ 98).

3. Τη με αριθμ. Φ2-1617/07-12-2010 (ΦΕΚ 1980/Β/2010) κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών−εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Απαιτήσεις συμμόρφωσης, καταγραφής, λειτουργίας και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων»

4. Το Π.Δ. 118/2006, περί «όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων» (ΦΕΚ Α΄ 46).

5. Το Π.Δ. 397/1988 «Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορίου», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ Α΄ 185).

6. Το Π.Δ. 293/1999 (ΦΕΚ Α΄ 263) «Οργανισμός του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

7. Το Π.Δ. 118/2013 «Τροποποίηση του π.δ. 85/2012 (Α΄141)−μετονομασία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας» (Α΄152)

8. Τη με αριθμό 27858/ΔΙΟΕ/546/2013 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιο Σκορδά» (ΦΕΚ Β΄1653).

9. Την με Αριθμό 329 Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχαήλ Παπαδόπουλο» (ΦΕΚ 1655/Β/2013), όπως έχει τροποποιηθεί από την Απόφαση με Αριθμό 1208/12−07−13 (ΦΕΚ 1718Β)

10. Το γεγονός ότι από την πράξη αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.,

αποφασίζουμε:

Τροποποιείται η Απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Φ2-1617/07-12-2010 (ΦΕΚ 1980/Β/2010) «Διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών−εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Απαιτήσεις συμμόρφωσης, καταγραφής, λειτουργίας και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων», όπως ισχύει, ως εξής:

Στο Άρθρο 8 της Φ2-1617/07-12-2010 «Ορισμός εγκαταστάτη – Διαδικασίες εγκατάστασης», προστίθεται παράγραφος 5, ως εξής:

«5. Μετά την εγκατάσταση του συστήματος εισροών−εκροών και εντός διαστήματος τριών (3) μηνών, γίνεται υποχρεωτικά ενημέρωση του φακέλου του πρατηρίου που τηρείται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών με την υποβολή όλων των δικαιολογητικών, για την έγκριση σχεδιαγραμμάτων και έκδοση νέας ενιαίας άδειας λειτουργίας, που προβλέπονται από την παρούσα Απόφαση, καθώς και από τις διατάξεις του π.δ. 118/06, όπως ισχύει. Επίσης υποβάλλονται υπεύθυνες δηλώσεις (άρθρο 8 Ν.1599/1986) αφενός του επιβλέποντος μηχανικού και αφετέρου του εγκαταστάτη του συστήματος εισροών – εκροών, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, σύμφωνα με τα υποδείγματα που ακολουθούν. Τέλος, μετά τον έλεγχο των ανωτέρω δικαιολογητικών, εκδίδεται ενιαία τροποποιημένη άδεια λειτουργίας που περιλαμβάνει το σύστημα εισροών – εκροών. Στην περίπτωση μη υποβολής των παραπάνω αναφερομένων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις».

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση ισχύει από την επομένη της δημοσιεύσεώς της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα. 16 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Συνημμένα

Αρ. πρωτ.: Δ5Α 1123655 ΕΞ 6.8.2013 Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης, μέσω των υπηρεσιών της εταιρίας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.)

Αρ. πρωτ.: Δ5Α 1123655 ΕΞ 6.8.2013
Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης, μέσω των υπηρεσιών της εταιρίας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.)

Αθήνα 06/08/2013
Αρ. Πρωτ: Δ5Α 1123655 ΕΞ2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  
1. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Α. Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
Β. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Α. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ
Β. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης, μέσω των υπηρεσιών της εταιρίας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.)».

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Το π.δ. 284/88 (ΦΕΚ 128 Α') «Περί Οργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών», όπως ισχύει.

2. Το π.δ. 185/09, « Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών    » (ΦΕΚ 213 Α'),
όπως ισχύει.

3. Τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 2 του ν. 2362/1995, «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» ( ΦΕΚ 247 Α'), όπως ισχύουν.

4. Τις διατάξεις της Οδηγίας 2007/64/ΕΚ όπως έχουν ενσωματωθεί με το άρθρο 49 του ν. 3862/2010 (ΦΕΚ 113 Α'/13.07.2010).

5. Την αριθμ. Δ6Α 1066361 ΕΞ 25.4.2012 Απόφαση με θέμα «Συγκρότηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών κλπ.....» (ΦΕΚ 1363/Β')

6. Το π.δ 90/2012 (ΦΕΚ 144/Α/5-7-2012) «Διορισμός Υπουργού και Υφυπουργών».

7. Την υπ'αριθμ. ΥΠΟΙΚ 07927 ΕΞ/19.09.2012 Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2574/12 Β'), «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».

8. Τις διατάξεις του Π.Δ. 113/2010 (ΦΕΚ 194 Α722.11.2010) «Περί ανάληψης υποχρεώσεων από τους διατάκτες».

9. Την με αρ. πρωτ. Δ5Α 1119084 ΕΞ 2013/29-07-2013 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των φορέων είσπραξης στη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων μέσω των υπηρεσιών της εταιρείας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.).

10. Την διαπίστωση ότι με τις διατάξεις της παρούσας προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 3.800.000,00 € για το οικ. έτος 2013, η οποία θα βαρύνει τις πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών (Ειδικός Φορέας 23 110-Κ. Α. Ε. 0874).

11. Τις αποφάσεις έγκρισης δέσμευσης πίστωσης οικ. έτους 2013 : α) με αρ. πρωτ: Δ5Α 1037778 ΕΞ 2013/28-02-2013 με ΑΔΑ: ΒΕΔΖΗ-Φ7Μ και α/α 26706 στο Βιβλίο Εγκρίσεων και Εντολών Πληρωμής της Υ.Δ.Ε. β) με αρ. πρωτ: 2/74137/02.08.2013 με ΑΔΑ: ΒΛΩ7Η-ΔΨ8 και α/α 75436 στο Βιβλίο Εγκρίσεων και Εντολών Πληρωμής της Υ.Δ.Ε. και γ) με αρ. πρωτ: Δ5Α 1004229 ΕΞ2013/10.01.2013 με ΑΔΑ: ΒΕΤΠΗ- 70Φ και α/α 6251 στο Βιβλίο Εγκρίσεων και Εντολών Πληρωμής της Υ.Δ.Ε.

12. Την αρ. 2/72936/ΔΠΓΚ/01.08.2013 Απόφαση Υπουργού Οικονομικών περί έγκρισης ανάληψης υποχρέωσης, με ΑΔΑ:ΒΛΩΒΗ-ΣΕΛ προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη τραπεζικών συναλλαγών για τα έτη 2014 - 2016 ύψους 8.917.500,00 € ετησίως.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΑΡΘΡΟ 1
ΦΟΡΕΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

1. Αναθέτουμε την είσπραξη δημοσίων εσόδων στους κάτωθι Φορείς Είσπραξης που συμμετέχουν στην εταιρία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.) και έχουν αποδεχθεί γραπτώς τους οικονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις, όπως τίθενται στην υπ'αριθμ. Δ5Α 1119084 ΕΞ 2013/29.07.2013 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος:

1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
2. ALPHA BANK Α.Ε.
3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΤΕ. BANK
4. EUROBANK- ERGASIAS S.A
5. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α Τ Ε.
6. ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
7. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε. (ΕΛΤΑ)
8. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
9. ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
10. MILLENIUM BANK Α.Ε.
11. ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
12. ΝΕΑ PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
13. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
14. HSBC BANK PLC
15. BANK OF AMERICA Ν.A.
16. CITIBANK INTERNATIONAL PLC
17. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΡΑΜΑΣ
18. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
19. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
20. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΒΡΟΥ
21. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
22. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
23. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
24. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
25. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
26. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
27. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕΡΡΩΝ
29. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

2. Μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, οποτεδήποτε είναι εφικτή η είσοδος φορέα είσπραξης στην διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων, καθώς επίσης και η έξοδος από αυτήν, που πρέπει να γνωστοποιείται: α) στη Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα στη Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης β) στη Γενική Δ/νση Φορολογικών Ελέγχων & Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα στη Δ/νση Πολιτικής Εισπράξεων - Γραφείο Παρακολούθησης Ηλεκτρονικών Εισπράξεων και Ηλεκτρονικών Επιστροφών - Εσόδων και γ) στη ΔΙΑΣ Α.Ε, τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την επιθυμητή ημερομηνία προσχώρισης ή αποχώρισης.

3. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, όλες οι προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις, που αναθέτουν σε πιστωτικά ιδρύματα την είσπραξη δημοσίων εσόδων, αυτομάτως παύουν, να βρίσκονται σε ισχύ και καταγγέλλονται οι σχετικές συμβάσεις.

Η από 16/10/2001 σύμβαση που αφορά πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων με την χρήση πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών, μέσω της λειτουργίας του δικτύου συσκευών EFT/POS, που είναι εγκατεστημένες στις Δ.Ο.Υ και συνδεδεμένες με το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΙΑΣ Α.Ε., τροποποιείται, μόνο, ως προς τις αμοιβές της ΔΙΑΣ Α.Ε. και των Τραπεζών, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της παρούσας απόφασης, μέχρι να καταγγελθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

4. Το άρθρο 3 «Τρόπος πληρωμής Αναδόχου» της ΠΟΛ.1113/22.5.2013 Απόφασης Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών «Διαδικασία χορήγησης Α.Φ.Μ. και υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου από υποκείμενους στο φόρο που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ΦΕΚ 1252/τ.Β'/23.05.2013) καταργείται και εντάσσεται στις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

ΑΡΘΡΟ 2
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΣΟΔΩΝ

Αναθέτουμε στους Φορείς Είσπραξης του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, την είσπραξη των κάτωθι δημοσίων εσόδων:

1. Φόρων και Τελών που προκύπτουν από την υποβολή δηλώσεων μέσω διαδικτύου, όπου η καταβολή του χρηματικού ποσού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραλαβή των δηλώσεων αυτών. Η είσπραξη διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «Ταυτότητα Πληρωμής» ο οποίος εκδίδεται μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης που αφορά.
2. Βεβαιωμένων, ρυθμισμένων ή μη, Οφειλών σε Δ.Ο.Υ. Η είσπραξη διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «Ταυτότητα Οφειλής» ο οποίος εκδίδεται για κάθε βεβαιωμένη, μη ρυθμισμένη οφειλή, και του κωδικού πληρωμής με ονομασία «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής» για κάθε ρυθμισμένη οφειλή.
3. Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων. Η είσπραξη διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «Κωδικός Πληρωμής» ο οποίος εκδίδεται από την αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή.
4. Ε-Παράβολο. Η είσπραξη διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «e-Παράβολο» ο οποίος εκδίδεται από την αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή.

Καθώς και κάθε νέος φόρος προς είσπραξη, που θα εντάσσεται σε κάποια από τις ανωτέρω τέσσερις (4) κατηγορίες.

ΑΡΘΡΟ 3
ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

I. Οι οριζόμενοι στην παρούσα απόφαση φορείς είσπραξης, αποδίδουν τα εισπραττόμενα ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο την επομένη εργάσιμη της είσπραξης ημέρα.
II. Η απόδοση των εισπραττομένων ποσών γίνεται, με εντολή της ΔΙΑΣ Α.Ε. στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να χρεωθούν οι τρεχούμενοι λογαριασμοί αυτών και να πιστωθεί με το συνολικό ποσό των εισπράξεων ο λογαριασμός 200/1/21010 Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού.

Με την πίστωση του ανωτέρω λογαριασμού, η Τράπεζα της Ελλάδος αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού χωριστή απόδειξη κατάθεσης για τις εισπράξεις αυτές, η οποία θα εισάγεται στο ημερολόγιο πληρωμών χρεώνοντας τον λογαριασμό 200/1/21010 Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών. III. Επιπρόσθετα στην περίπτωση που τα εισπραττόμενα ποσά αφορούν:

Α. Σε φόρους και τέλη που προκύπτουν από την υποβολή δηλώσεων μέσω διαδικτύου (περίπτωση 1 του άρθρου 2 της παρούσας).
1. Η ΔΙΑΣ Α.Ε αποστέλλει το σχετικό αρχείο πληρωμών στη Γ.Γ.Δ.Ε. το οποίο περιέχει την πλήρη ταυτότητα πληρωμής (Α.Φ.Μ., είδος οφειλής, καταληκτική ημερομηνία πληρωμής οφειλής, ποσό κ.λ.π).
2. Πληρωμές με ταυτότητες πληρωμής που δεν έχουν παραχθεί από το σύστημα taxisnet ή πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία οφειλής απορρίπτονται. Η Γ.Γ.Δ.Ε αποστέλλει στη ΔΙΑΣ Α.Ε - στα πλαίσια του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ ΑΕ - αρχείο απορρίψεων με τις μη ταυτοποιημένες εντολές πληρωμής. Το συνολικό ποσό των απορριφθεισών πληρωμών εκκαθαρίζεται συμψηφιστικά από τη ΔΙΑΣ Α.Ε με τις πληρωμές του φόρου με ίδια ημερομηνία εκκαθάρισης, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται πάντοτε κατά την εκκαθάριση η πίστωση του λογαριασμού 200/1/21010 που τηρεί το Ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
3. Η ΔΙΑΣ ΑΕ σε περίπτωση απόρριψης πληρωμής ή λανθασμένης πληρωμής η οποία έχει αποδοθεί στο Δημόσιο, αποτυπώνει τα αντίστοιχα ποσά στη στήλη «ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ» της συγκεντρωτικής κατάστασης είσπραξης ανά φόρο που αποστέλλει σε ημερήσια βάση με ηλεκτρονικό αρχείο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού και στην Δ/νση Πολιτικής Εισπράξεων - Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε.
4. Η ΔΙΑΣ ΑΕ αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού και στη Δ/νση Πολιτικής Εισπράξεων - Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε. ημερήσια συγκεντρωτική κατάσταση εισπράξεων ανά φόρο, με ανάλυση ανά φορέα είσπραξης, ημερομηνία πληρωμής, πλήθος έγκυρων συναλλαγών, ποσό εισπράξεων, ποσό επιστροφών και συνολικό ποσό κατάθεσης.
5. Η Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού εισάγει στο ημερολόγιο εισπράξεων το συνολικό ποσό κάθε φόρου πιστώνοντας ανάλογα τον σχετικό λογαριασμό:
i. 111 -754 « Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών Φ.Π.Α»
ii. 111-757 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών»
iii. 111-758 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων»
iv. 111-761 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών - Τέλη και Ειδικοί Φόροι»

6. Επιπλέον η ΔΙΑΣ Α.Ε αποστέλλει στο τέλος κάθε μήνα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) συγκεντρωτική κατάσταση με τις εισπράξεις των ανωτέρω εσόδων ανά φόρο στην παραπάνω Δ.Ο.Υ, για την λογιστική τακτοποίησή της.

7. Η Γ.Γ.Δ.Ε. (Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), με βάση τα στοιχεία εισπράξεων που παραλαμβάνει από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. και σε συνδυασμό με το αρχείο που τηρεί με τις υποβληθείσες δηλώσεις, δημιουργεί χρηματικούς καταλόγους οι οποίοι περιέχουν όλα τα στοιχεία που ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του π.δ. 16/1989 (Κανονισμός Λειτουργίας Δ.Ο.Υ) και τους αποστέλλει ηλεκτρονικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ φορολογίας του υπόχρεου. Ταυτόχρονα με την αποστολή των χρηματικών καταλόγων ακολουθεί και η κατανομή των εισπράξεων των συγκεντρωτικών εσόδων στις Δ.Ο.Υ αυτές. Σε όσες περιπτώσεις έχει καταβληθεί το σύνολο του ποσού της υποβληθείσας δήλωσης, η πίστωση των χρηματικών καταλόγων γίνεται με την παραπάνω διαδικασία και ακολουθείται ταυτόχρονα η τακτοποίηση του ποσοστού της χορηγηθείσας έκπτωσης, όπου αυτή προβλέπεται, λόγω της εφάπαξ εξόφλησης. Σε όσες περιπτώσεις έχει καταβληθεί μόνο το ποσό της πρώτης δόσης με την υποβολή της δήλωσης εκάστου εσόδου, ακολουθείται η ίδια ως άνω διαδικασία για τη βεβαίωση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ, με τον καθορισμό ταυτόχρονα της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης και των επόμενων δόσεων του φόρου.

Β. Σε βεβαιωμένες, ρυθμισμένες η μη, οφειλές σε Δ.Ο.Υ (περίπτωση 2 του άρθρου 2 της παρούσας)

1. Το αρχείο πληρωμών των βεβαιωμένων οφειλών, αποστέλλεται από τη ΔΙΑΣ Α.Ε στη Γ.Γ.Δ.Ε. και θα περιέχει την ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί (ΑΦΜ, Κωδικός τράπεζας, ημερομηνία πληρωμής, ποσό κ.λπ.). Πληρωμές με ταυτότητες οφειλής που δεν είναι έγκυρες, με συνέπεια την αδυναμία πίστωσης των οφειλών, απορρίπτονται.

2. Δεν απαιτείται η ενημέρωση του αρμοδίου γραφείου παρακολούθησης ηλεκτρονικών εισπράξεων και ηλεκτρονικών επιστροφών εσόδων (Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε.) για τις περιπτώσεις απορρίψεων από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. λανθασμένων πληρωμών (π.χ. διότι δεν έχουν τηρηθεί οι υποχρεωτικοί έλεγχοι που ορίζονται στις παραμέτρους ένταξης από το πιστωτικό ίδρυμα) και εφόσον τα ποσά των απορρίψεων αυτών δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο.

3. Στις περιπτώσεις που φορέας είσπραξης αιτείται εγγράφως προς το αρμόδιο γραφείο παρακολούθησης ηλεκτρονικών εισπράξεων και ηλεκτρονικών επιστροφών εσόδων (Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε.), την απόρριψη συγκεκριμένης πληρωμής η οποία έχει αποδοθεί στο Δημόσιο:

α) εάν η συγκεκριμένη πληρωμή έχει αποσταλεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και έχει ενημερώσει την μερίδα του φορολογούμενου, το αίτημα για απόρριψη δεν γίνεται αποδεκτό.

β) εάν η συγκεκριμένη πληρωμή δεν έχει αποσταλεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μετά την διερεύνηση του αιτήματος σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα της Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκύπτει ότι αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί, τότε αποστέλλεται απορριπτικό αρχείο στη ΔΙΑΣ Α.Ε. για την τακτοποίησή του.

4. Η ΔΙΑΣ Α.Ε. αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και στη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων-Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε. ημερήσια συγκεντρωτική κατάσταση είσπραξης με ονομασία «ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ Δ.Ο.Υ.» με ανάλυση ανά φορέα είσπραξης, ημερομηνία πληρωμής, πλήθος έγκυρων συναλλαγών, ποσό εισπράξεων, ποσό επιστροφών και συνολικό ποσό κατάθεσης.

5. Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού εισάγει το γενικό σύνολο της κατάστασης στο ημερολόγιο εισπράξεων πιστώνοντας το λογαριασμό 111-763 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών - Βεβαιωμένων εσόδων μέσω Τραπεζών».

6. Επιπλέον η ΔΙΑΣ Α.Ε. αποστέλλει στο τέλος κάθε μήνα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) συγκεντρωτική κατάσταση με τις εισπράξεις των ανωτέρω εσόδων στην παραπάνω Δ.Ο.Υ., για την λογιστική τακτοποίησή της.

7. Η Γ.Γ.Δ.Ε. (Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) με βάση τα στοιχεία εισπράξεων που παραλαμβάνει από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. και τους φορείς είσπραξης, αποστέλλει άμεσα ηλεκτρονικά αρχεία στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για την πίστωση των χρεών των υπόχρεων καθώς και για την λογιστική ενημέρωση των εισπρακτέων εσόδων και των ημερολογίων εισπράξεων/πληρωμών, πιστώνοντας τον λογαριασμό 111-762 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών - Πληρωμές με Ταυτότητες Οφειλών» και χρεώνοντας τον λογαριασμό 111-763 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών - Βεβαιωμένων εσόδων μέσω Τραπεζών».

8. Στην περίπτωση καταβολής ποσού για χρέος το οποίο έχει εξοφληθεί, το ποσό που έχει πληρωθεί για το χρέος αυτό επιστρέφεται στον φορολογούμενο μέσω της Δ.Ο.Υ., τηρουμένων των διατάξεων του ν.δ.356/1974, «Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.» και του π.δ. 16/89 «Κανονισμός λειτουργίας Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και των Τοπικών Γραφείων και καθήκοντα υπαλλήλων αυτών». Ανάλογη διαδικασία τηρείται και σε λοιπές εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας πίστωσης των χρεών.

Γ. Σε τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (περίπτωση 3 του άρθρου 2 της παρούσας)

1. Το αρχείο πληρωμών των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, αποστέλλεται από τη ΔΙΑΣ Α.Ε στη Γ.Γ.Δ.Ε. και θα περιέχει τον κωδικό πληρωμής σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί (Α.Φ.Μ, Κωδικός τράπεζας, ημερομηνία πληρωμής, ποσό κ.λ.π). Πληρωμές με κωδικούς πληρωμής που δεν είναι έγκυροι απορρίπτονται.
2. Η ΔΙΑΣ Α.Ε. αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και στη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων - Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε. ημερήσια συγκεντρωτική κατάσταση εισπράξεως με ονομασία «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων Οχημάτων», με ανάλυση ανά φορέα είσπραξης, ημερομηνία πληρωμής, πλήθος έγκυρων συναλλαγών, ποσό εισπράξεων, ποσό επιστροφών και συνολικό ποσό κατάθεσης.
3. Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, εισάγει το γενικό σύνολο της κατάστασης στο ημερολόγιο εισπράξεων πιστώνοντας τον λογαριασμό 111 -764 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
4. Επιπλέον, η ΔΙΑΣ Α.Ε. αποστέλλει στο τέλος κάθε μήνα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) συγκεντρωτική κατάσταση με τις εισπράξεις των ανωτέρω εσόδων στην παραπάνω Δ.Ο.Υ. για την λογιστική τακτοποίησή της.
5. Η Γ.Γ.Δ.Ε. (Δ/νοη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) με βάση τα στοιχεία εισπράξεων που παραλαμβάνει από τη ΔΙΑΣ Α.Ε., δημιουργεί ανά μήνα ένα συγκεντρωτικό χρηματικό κατάλογο και αντίστοιχα ένα συγκεντρωτικό διπλότυπο στη γραμμή Χ.Κ, τον οποίο αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, ώστε να γίνεται η ενημέρωση των εισπρακτέων εσόδων προϋπολογισμού ως προς την βεβαίωση και είσπραξη ανά ΚΑΕ εσόδου.
6. Μετά την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τελών κυκλοφορίας δεν θα γίνεται αποδεκτή η εκπρόθεσμη απόδοση ποσών στο Ελληνικό Δημόσιο, που αφορούν εμπρόθεσμες καταβολές, που έχουν πραγματοποιηθεί από τους φορολογούμενους, στους φορείς είσπραξης.

Δ. Στο e - Παράβολο ( περίπτωση 4 του άρθρου 2 της παρούσας)

1. Το αρχείο πληρωμών του e-παραβόλου, αποστέλλεται από τη ΔΙΑΣ Α.Ε στη Γ.Γ.Δ.Ε. και θα περιέχει τον κωδικό του e-παραβόλου σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί (Α.Φ.Μ, Κωδικός τράπεζας, ημερομηνία πληρωμής, ποσό κ.λ.π). Πληρωμές με κωδικούς e-παραβόλου που δεν είναι έγκυροι απορρίπτονται.
2. Η ΔΙΑΣ Α.Ε. αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και στη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων-Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε. ημερήσια συγκεντρωτική κατάσταση είσπραξης με ονομασία «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών e-Παραβόλου», με ανάλυση ανά φορέα είσπραξης, ημερομηνία πληρωμής, πλήθος έγκυρων συναλλαγών, ποσό εισπράξεων, ποσό επιστροφών και συνολικό ποσό κατάθεσης.
3. Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, εισάγει το συνολικό ποσό κατάθεσης της κατάστασης στο ημερολόγιο εισπράξεων πιστώνοντας τον λογαριασμό 111 -765 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών - Ηλεκτρονικό Παράβολο».
4. Η ΔΙΑΣ Α.Ε. στο τέλος κάθε μήνα αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) συγκεντρωτική κατάσταση με τις ημερήσιες εισπράξεις των ανωτέρω εσόδων που πραγματοποιήθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα στην παραπάνω Δ.Ο.Υ., για την λογιστική τακτοποίησή της.
5. Η Γ.Γ.Δ.Ε. (Δ/νοη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) με βάση τα στοιχεία εισπράξεων που παραλαμβάνει από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. και τους φορείς είσπραξης, που αφορούν τις καταθέσεις των ανωτέρω εσόδων, δημιουργεί ανά μήνα συγκεντρωτικό χρηματικό κατάλογο (Χ.Κ.) και αντίστοιχα συγκεντρωτικό διπλότυπο στη γραμμή Χ.Κ., τον οποίο αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, ώστε να γίνει η ενημέρωση των εισπρακτέων εσόδων προϋπολογισμού ως προς την βεβαίωση και είσπραξη ανά ΚΑΕ εσόδου.

IV. Εφόσον οι φορείς είσπραξης καθυστερούν υπαιτίως την απόδοση των ποσών στο Ελληνικό Δημόσιο, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης θα καταλογίζει τόκους υπερημερίας επί των ποσών αυτών. Εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΔΙΑΣ Α.Ε. ποσό ίσο με τον τόκο υπερημερίας καταλογίζεται σε αυτή ομοίως από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης. Η ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης για τέτοιες καθυστερήσεις θα γίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων - Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε.

V. Οι φορείς είσπραξης που δεν αποστέλλουν στο Δημόσιο πληρωμές που έχουν λάβει από τους φορολογούμενους εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται, ευθύνονται έναντι των πελατών τους για τις συνέπειες της εκπρόθεσμης πληρωμής.

ΑΡΘΡΟ 4
ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΑΣ ΑΕ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

1. Για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων:

Η αμοιβή τnς ΔΙΑΣ ΑΕ ορίζεται στο ποσό των 0,04 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή πλέον αναλογούντος ΦΠΑ.

Η αμοιβή των Φορέων Είσπραξης ορίζεται στο ποσό των:

α) 0,25 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α., για πληρωμή μέσω καταστήματος (χρέωση λογαριασμού ή μετρητά) και

β) 0,11 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α., για πληρωμή μέσω εναλλακτικών δικτύων ( Web, ATM κ.λ.π).

γ) 0,20 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α., για πληρωμή μέσω του μη αυτοματοποιημένου δικτύου ΕΛΤΑ.

Στην από 16/10/2001 σύμβαση που αφορά πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων με την χρήση πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών, μέσω της λειτουργίας του δικτύου συσκευών EFT/POS, η αμοιβή της ΔΙΑΣ ΑΕ ορίζεται σε 0,04 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και των Τραπεζών σε 0,25 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών που είναι εγκατεστημένοι σε κάποια από τις χώρες του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) δύνανται να εισπράττουν φόρους για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του συστήματος SEPA Credit Transfer από τους υποκείμενους σε φόρο, που δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, αλλά σε κάποιο άλλο κράτος μέλος και πραγματοποιούν οικονομικές πράξεις, για τις οποίες είναι υπόχρεοι προς καταβολή στην Ελλάδα. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, η αμοιβή της ΔΙΑΣ ΑΕ, για όλες τις συναλλαγές μέσω SEPA, ορίζεται σε 0,04 ευρώ, ανά έγκυρη συναλλαγή, πλέον αναλογούντος ΦΠΑ.

2. Οι Φορείς Είσπραξης που αναλαμβάνουν την είσπραξη Δημοσίων Εσόδων υποχρεούνται:

α) να μην απαιτούν από τους υπόχρεους προς καταβολή φόρου, την τήρηση τραπεζικού λογαριασμού σε αυτούς με εξαίρεση την είσπραξη φόρων και τελών που προκύπτουν από την υποβολή δηλώσεων μέσω διαδικτύου (περίπτωση 1 του άρθρου 2 της παρούσας).

β) να μην επιβάλλουν για κανένα λόγο, κάποια περαιτέρω επιβάρυνση στον φορολογούμενο.

ΑΡΘΡΟ 5
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

1. Κάθε Φορέας Είσπραξης, από τον επόμενο μήνα της είσπραξης, θα υποβάλλει στην Δ/νση Πολιτικής Εισπράξεων - Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε. προς έλεγχο και θεώρηση την Συγκεντρωτική Κατάσταση Αμοιβών στην οποία θα αναγράφεται αναλυτικά, ανά έσοδο, το πλήθος των έγκυρων συναλλαγών, μέσω καταστήματος και εναλλακτικών δικτύων, με το αντίστοιχο ποσό αμοιβής.

Η ΔΙΑΣ ΑΕ, ανά μήνα, θα υποβάλλει στην Δ/νση Πολιτικής Εισπράξεων - Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε. προς έλεγχο και θεώρηση την Συγκεντρωτική Κατάσταση Αμοιβών, ανά έσοδο, στην οποία θα αναγράφεται αναλυτικά, ανά Φορέα Είσπραξης, το πλήθος των έγκυρων συναλλαγών με το αντίστοιχο ποσό αμοιβής.

2. Κάθε Φορέας Είσπραξης, στο τέλος κάθε μήνα, θα εκδίδει τιμολόγιο για το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, επισυνάπτοντας και την θεωρημένη Συγκεντρωτική Κατάσταση Αμοιβών.

Η ΔΙΑΣ ΑΕ, στο τέλος κάθε μήνα θα εκδίδει τιμολόγιο για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, όπου το τιμολογούμενο πλήθος συναλλαγών πρέπει να ισοδυναμεί με το άθροισμα του συνολικού πλήθους των συναλλαγών, που πραγματοποίησαν οι φορείς είσπραξης, επισυνάπτοντας και την θεωρημένη Συγκεντρωτική Κατάσταση Αμοιβών.

Τα τιμολόγια, με τις επισυναπτόμενες θεωρημένες Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Αμοιβών, θα υποβάλλονται στην Δ/νοη Οικονομικής Διαχείρισης για την εκκαθάριση της πληρωμής.

3. Ο υπολογισμός των αμοιβών της ΔΙΑΣ ΑΕ και των Φορέων Είσπραξης πραγματοποιείται βάσει των έγκυρων συναλλαγών. Σε περίπτωση τυχόν αποκλίσεων, επί του πλήθους των έγκυρων συναλλαγών, αυτές θα πρέπει να δικαιολογούνται και να επιλύονται άμεσα μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

ΑΡΘΡΟ 6
ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

1. Οι Φορείς Είσπραξης, η ΔΙΑΣ Α.Ε και το Ελληνικό Δημόσιο συμφωνούν από κοινού ότι οι πληροφορίες ως προς τις διενεργηθείσες συναλλαγές, που αποτυπώνονται στις αντίστοιχες Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Αμοιβών, αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο του ύψους των οφειλόμενων αμοιβών.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται στην εξόφληση των τιμολογίων που κάθε φορά παραλαμβάνει, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και διαδικασίες ελέγχου και θεώρησης των συναλλαγών, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 της παρούσας απόφασης.

3. Τυχόν διαφορά ή αμφισβήτηση των στοιχείων των τιμολογίων, γνωστοποιείται από το Ελληνικό Δημόσιο στη ΔΙΑΣ ΑΕ και στους Φορείς Είσπραξης με όλα τα στοιχεία που την θεμελιώνουν, προκειμένου να εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο του αρχικού και νέο τιμολόγιο, με τα νέα συμφωνημένα στοιχεία.

4. Η πληρωμή των τιμολογίων της ΔΙΑΣ Α.Ε και κάθε Φορέα Είσπραξης πραγματοποιείται με πίστωση από το Ελληνικό Δημόσιο των τραπεζικών λογαριασμών (ΙΒΑΝ), που οι ανωτέρω έχουν υποδείξει κατά την δήλωση προσχώρησής τους.

5. Οι αμοιβές θα καταβάλλονται κατόπιν έκδοσης ενταλμάτων πληρωμής, βάσει των τιμολογίων. Κατά την πληρωμή τους, θα γίνονται οι οριζόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις κρατήσεις.

Η απόφαση αυτή ισχύει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.




Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
I. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  
Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ  


ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Πώς να πληρώσετε το φόρο σε μέχρι και 12 άτοκες δόσεις

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΟΚΩΝ ΔΟΣΕΩΝ

Πώς να πληρώσετε το φόρο σε μέχρι και 12 άτοκες δόσεις

Πώς να πληρώσετε το φόρο σε μέχρι και 12 άτοκες δόσεις
Την εξόφληση του φόρου εισοδήματος του 2013 σε δόσεις μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 μέσω πιστωτικών καρτών παρέχει στους ενδιαφερόμενους η υπηρεσία άτοκων δόσεων.
Την δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε δόσεις παρέχουν μέχρι στιγμής 4 τράπεζες: Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, η Alpha Bank, η Eurobank και η Attica Bank. Οι πελάτες της Εθνικής και της Citi βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων των διοικήσεων των δύο τραπεζών σχετικά με το αν θα παράσχουν φέτος τη σχετική υπηρεσία.
Δύο τρόποι εξόφλησης
Από το υπουργείο Οικονομικών παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου με δύο τρόπους:
1) Εφάπαξ, με έκπτωση 1,50%
2) Σε έως και 3 διμηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το πότε θα υποβληθεί η δήλωση και θα βεβαιωθεί ο φόρος
Οι προσφορές των καρτών
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα για να πληρώσουν την εφορία.
Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή εάν επιλεγεί η εξόφληση του συνόλου του φόρου με την κάρτα, οι πολίτες διασφαλίζουν την έκπτωση του 1,50% και εξοφλούν το φόρο τους σε 6 έως 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την προσφορά της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.
Για παράδειγμα, εάν ο φόρος ανέρχεται σε 4.000 ευρώ, το ποσό μετά την έκπτωση θα διαμορφωθεί στις 3.940 ευρώ και θα εξοφληθεί, ανάλογα με την προσφορά της κάρτας, ως εξής:
  • Σε 6 άτοκες δόσεις των 656,67 ευρώ
  • Σε 9 άτοκες δόσεις των 437,78 ευρώ
  • Σε 12 άτοκες δόσεις των 328,33 ευρώ
Δόσεις στις δόσεις
Εναλλακτικά, οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών μπορούν να πληρώσουν με δόσεις κάθε μία εκ των διμηνιαίων δόσεων που πρέπει να καταβληθούν στο δημόσιο.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν ισχύει η έκπτωση του 1,50%, ωστόσο επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής του φόρου χωρίς επιπρόσθετο κόστος, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των δόσεων στους περισσότερους μήνες, κατά την περίοδο της εξόφλησης.
Στην περίπτωση του παραδείγματος που προαναφέρθηκε, ο φόρος των 4.000 ευρώ μπορεί να αποπληρωθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις των 1.333,33 ευρώ.
Κάθε μία από αυτές τις δόσεις μπορεί να αποπληρωθεί σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα συνεργασίας.
Ειδικότερα:

Αρ. πρωτ.: Δ12 1125315 ΕΞ 8.8.2013 Παραλαβή δηλώσεων και δικαιολογητικών

Αρ. πρωτ.: Δ12 1125315 ΕΞ 8.8.2013
Παραλαβή δηλώσεων και δικαιολογητικών

Αθήνα,   8    Αυγούστου   2013
Αρ. Πρωτ: Δ12 1125315   ΕΞ2013                  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ      
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ  Α΄
Πληροφορίες : Θανάσης Σαφαρής

Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: 210 -3375314
Fax: 210 -3375001
             
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Παραλαβή δηλώσεων και δικαιολογητικών .

Σε συνέχεια  των  Δ12 1124312  ΕΞ 7.8.2013 και  Δ12 1121500 ΕΞ 1.8.2013 διαταγών  μας, σας επισημαίνουμε τα εξής:

1. Οι αρχικές ή  συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 2013 καθώς και τα σημειώματα αυτοπεραίωσης του ΦΠΑ που υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ. μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. (ΠΟΛ.1154/26.6.2013 ΑΥΟ) και  έως  30.08.2013, θα παραλαμβάνονται  χωρίς την επιβολή  προστίμων ή πρόσθετων φόρων, κατά περίπτωση,  και  θα παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι και την ημερομηνία αυτή.

2. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2013 που έχουν  αποσταλεί  ταχυδρομικά στις Δ.Ο.Υ., δεν θα αποστέλλονται στην Γ.Γ.Π.Σ., θα εκκαθαρίζονται από τις Δ.Ο.Υ.  και δεν θα επιστρέφονται στους φορολογούμενους.

3. Για τους φορολογούμενους που μετά την εμπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης έχουν ειδοποιηθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της δήλωσής τους στις Δ.Ο.Υ. και προκειμένου να διευκολυνθούν λόγω των θερινών διακοπών τους,  ως καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης  αυτών των  δικαιολογητικών στις Δ.Ο.Υ., ορίζεται  η 16η Σεπτεμβρίου 2013.

4. Τέλος σας επισημαίνουμε ότι ως προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 2013,  λαμβάνεται εκείνη που αντιστοιχεί στο τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ , του υπόχρεου ή της συζύγου και ανάγεται στην  μεταγενέστερη ημερομηνία λήξης.

     
   
Ακριβές Αντίγραφο
Η προϊστ. της Γραμματείας

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Δειγματοληπτικός ο έλεγχος των αποδείξεων στις εφορίες - Έως 16 Σεπτεμβρίου 2013 τα δικαιολογητικά στην εφορία

Δειγματοληπτικός ο έλεγχος των αποδείξεων στις εφορίες - έως 16η Σεπτεμβρίου 2013 τα δικαιολογητικά στην εφορία.

Προθεσμία έως τις 16 Σεπτεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να προσκομίσουν ή να ταχυδρομήσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης. Επιπλέον ο έλεγχος των αποδείξεων που είναι απαραίτητες για την απόδοση του αφορολόγητου ορίου στους φορολογούμενους θα γίνεται από την εφορία μόνο δειγματοληπτικά.

Αυτά προβλέπονται σε εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών που εστάλησαν σε όλες τις εφορίες και με τις οποίες δίνονται οδηγίες για το χειρισμό των περιπτώσεων ελέγχου των δικαιολογητικών των φορολογικών δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των φορολογούμενων το 3%, δηλαδή περίπου 180.000, θα κληθούν στην εφορία προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά εισοδημάτων και δαπανών των φορολογικών δηλώσεων. Η επιλογή γίνεται με βάση ειδικά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα οποία έχουν να κάνουν με το ύψος των εκπιπτόμενων δαπανών, την πηγή του εισοδήματος (καλούνται πολλοί επιτηδευματίες) και άλλα κριτήρια.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα είναι να προσκομίσουν οι ίδιοι είτε να ταχυδρομήσουν τα δικαιολογητικά στην εφορία. Η προσκόμιση ή ταχυδρόμηση των δικαιολογητικών πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 16 Σεπτεμβρίου. 

Επίσης, ο έλεγχος των αποδείξεων του κωδικού 049 της φορολογικής δήλωσης (αποδείξεις για την απόδοση του αφορολόγητου ορίου) θα είναι δειγματοληπτικός και θα πρέπει οι ελεγκτές των εφοριών να επιστρέφουν τις αποδείξεις που δεν θα ελέγξουν στους φορολογούμενους. 

Πηγή: www.capital.gr

Υπουργείο Οικονομικών: Ως τις 16 Σεπτεμβρίου τα δικαιολογητικά στις εφορίες

Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Υπουργείο Οικονομικών: Ως τις 16 Σεπτεμβρίου τα δικαιολογητικά στις εφορίες

Υπουργείο Οικονομικών: Ως τις 16 Σεπτεμβρίου τα δικαιολογητικά στις εφορίες
Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι προθεσμία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
Η προθεσμία αυτή αφορά περί τους 180.000 φορολογούμενους που έχουν ειδοποιηθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της δήλωσής τους στις ΔΟΥ.

Μειώνονται και οι καταβαλόμενες επικουρικές συντάξεις

ΡΗΤΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Μειώνονται και οι καταβαλόμενες επικουρικές συντάξεις

Του Γιώργου Γάτου
Από τον περιορισμό των μισθωμένων ακινήτων ξεκινά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης την περιστολή δαπανών που, από την 1/1/2014, θα «αγγίξει» και τις επικουρικές συντάξεις σε εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» - απαγόρευση επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των ελλειμμάτων, όπως προβλέπει ο μνημονιακός νόμος 4052/12.
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα εφαρμόζεται, μάλιστα, σε τριμηνιαία βάση, με βάση την οικονομική κατάσταση του Ταμείου», γεγονός που, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, αναμένεται να επηρεάσει και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Και όχι μόνο τις νέες συντάξεις οι οποίες θα χορηγούνται σε συνάρτηση με τις ατομικές εισφορές, τον αριθμό των συνταξιούχων, τη μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης. Το ακριβές ύψος των περικοπών (υπάρχουν προβλέψεις για μειώσεις 20%, κατά μέσο όρο) θα καθορίσουν οι αναλογιστικές μελέτες.
Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και του νέου διοικητή του ΕΤΕΑ Τ. Πανανικολάου, το ΕΤΕΑ θα αποδεσμεύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 19 από τα 21 μισθωμένα ακίνητα και θα διατηρήσει μόνο δύο μισθωμένα ακίνητα (κτίρια στην οδό Μάρνης) με μειωμένα κατά 50% ενοίκια καθώς η σημερινή τιμή ενοικίασης είναι 14 ευρώ/τ.μ. όταν η αντικειμενική τιμή ενοικίασης στην περιοχή δεν ξεπερνά τα 6 ευρώ/τ.μ.
Με την απόφαση αυτή, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξοικονομούνται 500.000 ευρώ τον χρόνο (ενοίκια, λειτουργικά κόστη κ.α.), απελευθερώνονται 26 ακίνητα από την «ιδιότυπη κατάληψη» από αρχεία, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε τρία ακίνητα που επαρκούν για να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες, σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση με βάση την οποία «αναλογούσαν 350 τ.μ. για κάθε εργαζόμενο του ΕΤΕΑ».
Ελλειμα 163,8 εκατ. ευρώ
Ανάλογες κινήσεις εξορθολογισμού και περιστολής δαπανών θα γίνουν στο ΕΤΕΑ μέχρι το τέλος του χρόνου σε κάθε επίπεδο ως «αντίβαρο» στο έλλειμμα άνω των 164 εκατ. ευρώ που εμφανίζει φέτος και με δεδομένες τις μειώσεις των συντάξεων στις οποίες θα προχωρήσει το 2014 σε εφαρμογή του νέου κανονισμού παροχών σε εφαρμογή του ν. 4052/12. Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο «πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις με την προϋπόθεση της μη ύπαρξης ελλείμματος και της μη μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα εφαρμόζεται, μάλιστα, σε τριμηνιαία βάση, με βάση την οικονομική κατάσταση του Ταμείου», γεγονός που, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, αναμένεται να επηρεάσει και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Και όχι μόνο τις νέες συντάξεις οι οποίες θα χορηγούνται σε συνάρτηση με τις ατομικές εισφορές, τον αριθμό των συνταξιούχων, τη μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης. Το ακριβές ύψος των περικοπών (υπάρχουν προβλέψεις για μειώσεις 20%, κατά μέσο όρο) θα καθορίσουν οι αναλογιστικές μελέτες.

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 10.000 εμπορικά ακίνητα - "πάγωμα' για πρώτη κατοικία

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 10.000 εμπορικά ακίνητα - "πάγωμα' για πρώτη κατοικία

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 10.000 εμπορικά ακίνητα -  πάγωμα'  για πρώτη κατοικία


Από εμπορικά ακίνητα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσουν οι νέοι πλειστηριασμοί. Σε πρώτη φάση θα γίνουν σε τουλάχιστον 10.000 ακίνητα εταιρειών που χρωστούν μεγάλα ποσά στο δημόσιο. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει το καθεστώς προστασίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ολα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Το ζήτημα συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των δύο συναρμόδιων υπουργών Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη με την παρουσία και του κ. Δ. Σταμάτη από το Μαξίμου χωρίς ωστόσο ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Κομβικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να παίξει και η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος προσέρχεται στην συνάντηση με κάποια πρώτα στοιχεία που συνέλεξαν οι συνεργάτες του (από τις τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο) σχετικά με τον αριθμό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, την αντικειμενική αξία των ακινήτων, πόσα από αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «πρώτη κατοικία» και πόσα είναι εμπορικά ή εξοχικές κατοικίες.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Βουλή και με βάση την εντολή που φαίνεται να έχει δώσει ο πρωθυπουργός να σταματήσει η δημόσια συζήτηση επι του θέμνατος καθώς προκαλεί σοβαρές εντάσεις. Χθες, σε διαδοχικές συζητήσεις που έγιναν στο Κοινοβούλιο, κατέστη σαφές ότι πιθανή άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια.

Αφενός, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, με τοποθετήσεις βουλευτών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους κατέδειξαν πως η προοπτική αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος δεν μπορεί να βρει υποστηρικτές εντός Κοινοβουλίου. Αφετέρου, κανείς βουλευτής της Ν.Δ. δεν δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνηγορήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι θα χειριστεί ο ίδιος το θέμα εμφανέστατα λειτούργησε κατευναστικά για την Κ.Ο. της Ν.Δ., εντός της οποίας επίσης καταγράφονται ισχυρές αντιδράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του α΄ θερινού τμήματος της Βουλής απορρίφθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο δύο βουλευτικές τροπολογίες για παράταση της προθεσμίας αναστολής των πλειστηριασμών μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Οι κ. Ανδ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης με τη δική τους τροπολογία ζητούσαν ένα έτος παράταση, ενώ οι κ. Ν. Σταυρογιάννης και Γ. Κουράκος πρότειναν παράταση έως το τέλος του 2016. «Δεν θα γίνουν δεκτές, γιατί είναι ζήτημα μείζονος σημασίας. Είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση μελετάει με υπευθυνότητα και θα δώσει την πρέπουσα λύση στον κατάλληλο χρόνο», απάντησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, σε νομοσχέδιο της αρμοδιότητας του οποίου ζητήθηκε να ενταχθούν οι δύο τροπολογίες. «Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και όχι με τροπολογίες. Αυτό πρέπει να περιμένουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις εφόσον η κυβέρνηση τοποθετήθηκε», περιορίστηκε να πει η κ. Σοφία Βούλτεψη.

Διαπιστώνεται ότι πολλοί φορολογούμενοι αναγράφουν τραπεζικό λογαριασμό στην αίτηση, αλλά δεν ενεργοποιούν πάγια εντολή εξόφλησης Εκτός ρύθμισης οφειλών θα τεθούν όσοι δεν δώσουν πάγια τραπεζική εντολή εξόφλησης

Διαπιστώνεται ότι πολλοί φορολογούμενοι αναγράφουν τραπεζικό λογαριασμό στην αίτηση, αλλά δεν ενεργοποιούν πάγια εντολή εξόφλησης

Εκτός ρύθμισης οφειλών θα τεθούν όσοι δεν δώσουν πάγια τραπεζική εντολή εξόφλησης

Όσοι ζητούν ρύθμιση οφειλών από την εφορία, δεν αρκεί να δώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό για τις μηνιαίες πληρωμές, αλλά πρέπει να δώσουν πάγια εντολή εξόφλησης στην τράπεζα για να μην χάσουν τη ρύθμιση, γράφει το money-money.gr.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δεν είναι μόνο η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και των υπευθύνων δηλώσεων εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης από τους οφειλέτες αλλά και η προσέλευσή τους στις τράπεζες για την ενεργοποίηση πάγιων εντολών πληρωμής των μηνιαίων δόσεων.
Δεν αρκεί δηλαδή να έχει δώσει ο φορολογούμενος τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, αλλά θα πρέπει να δώσει εντολή στην τράπεζα να πληρώνει το σχετικό ποσό κάθε μήνα.
Σύμφωνα με τα όσα τονίζει αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, κάθε οφειλέτης του Δημοσίου για να θεωρηθεί συνεπής με τη ρύθμιση στην οποία εντάχθηκε πρέπει, αμέσως μόλις εγκριθεί η αίτησή του, να πάει στην τράπεζα στην οποία έχει ανοίξει τον τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα εξοφλεί τα ρυθμισθέντα χρέη του και να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη πάγια εντολή για την πληρωμή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.
Αν δεν το πράξει, τότε θα τεθεί εκτός ρύθμισης! Κι αυτό θα συμβεί επειδή οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να "τραβούν" κάθε μήνα χρήματα από τον λογαριασμό του για την εξόφληση των δόσεων της ρύθμισης αν προηγουμένως δεν έχει ενεργοποιηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη η σχετική πάγια εντολή (διαβάστε περισσότερα εδώ).


Πηγή: Εκτός ρύθμισης οφειλών θα τεθούν όσοι δεν δώσουν πάγια τραπεζική εντολή εξόφλησης | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/20555/ektos-rythmisis-ofeilon-tha-tethoyn-osoi-den-dosoyn-pagia-trapeziki-entoli-exoflisis#ixzz2cgsMXA7Z

ΠΟΛ.1199/20.8.2013 Υποβολή δήλωσης μεταβολής εργασιών κατά την έξοδο εταίρου προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4072/2012

ΠΟΛ.1199/20.8.2013
Υποβολή δήλωσης μεταβολής εργασιών κατά την έξοδο εταίρου προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4072/2012

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ κ' ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ Γ

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ.: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο: 210 3375885
Fax: 210 3375368
E-mail:des.c@mofadm.gr

ΠΟΛ 1199/2013
 
ΘΕΜΑ: Υποβολή δήλωσης μεταβολής εργασιών κατά την έξοδο εταίρου προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4072/2012.

Μετά από προφορικά και γραπτά ερωτήματα που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος και ως προς τα θέματα αρμοδιότητάς μας, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Με τις διατάξεις του ν.4072/2012 (ΦΕΚ 86 Α'), ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων και θέματα που αφορούν στην έξοδο εταίρου προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.).

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 267 του εν λόγω νόμου, ορίζεται ότι, εάν για οποιονδήποτε λόγο, αποχωρήσουν ένας ή περισσότεροι εταίροι και παραμείνει στην εταιρεία μόνο ένας εταίρος, η εταιρεία λύνεται, εφόσον, μέσα σε δύο μήνες, δε δημοσιευτεί στο Γ.Ε.ΜΗ. η είσοδος νέου εταίρου.

Με την εν λόγω διάταξη, παρέχεται στον εναπομείναντα εταίρο η δυνατότητα, να ανεύρει, εντός δύο μηνών, νέο εταίρο (ομόρρυθμο ή ετερόρρυθμο).

Όπως μας γνώρισε η Διεύθυνση Εμπορικών Οργανώσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατά το διάστημα αυτό, η εταιρεία υφίσταται με έναν εταίρο χωρίς να καθίσταται μονοπρόσωπη, ενώ σε περίπτωση εισόδου νέου εταίρου, εντός του διμήνου, οι ημερομηνίες εισόδου του νέου εταίρου και εξόδου του απερχόμενου οφείλουν, να είναι οι πραγματικές ημερομηνίες των γεγονότων .

Ομοίως, με τις διατάξεις της 1070576/2627/ΔΜ/ΠΟΛ.1102/14.7.2005 (ΦΕΚ 1062 Β') Α.Υ.Ο.Ο., ορίζεται ότι, τα νομικά πρόσωπα για οποιαδήποτε μεταβολή των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων, όπως αλλαγή επωνυμίας, του τόπου επαγγελματικής εγκατάστασης, των μελών ή εταίρων κ.λπ. υποχρεούνται, να υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εντός τριάντα ημερών, την αντίστοιχη δήλωση μεταβολής εργασιών συνυποβάλλοντας και το αντίστοιχο, κατά περίπτωση, δικαιολογητικό.

Επί πλέον, με τις διατάξεις των άρθρων 260, 261, 262 και 263 του ιδίου νόμου αναφέρεται ότι, η έξοδος εταίρου επέρχεται:

- Με δήλωση του εταίρου προς την εταιρεία και τους λοιπούς εταίρους (εκούσια έξοδος) εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στο καταστατικό.

- Με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση ατομικού δανειστή του.

- Με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτηση των λοιπών εταίρων (αποκλεισμός εταίρου).

Επίσης ο θάνατος, η πτώχευση και η υποβολή σε δικαστική συμπαράσταση εταίρου επιφέρουν την έξοδό του από την εταιρεία, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στο καταστατικό.

Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 271, οι ίδιες ως άνω διατάξεις έχουν εφαρμογή και στην Ετερόρρυθμη Εταιρεία, εφόσον δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση.

Ως εκ τούτου, το νομικό πρόσωπο δια του νομίμου εκπροσώπου του οφείλει, εντός τριάντα ημερών από την πραγματοποίηση της μεταβολής, να προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να δηλώσει την έξοδο εταίρου, προσκομίζοντας κατά περίπτωση το αντίστοιχο έγγραφο για την έξοδό του (δήλωση προς την εταιρεία για την έξοδό του, δικαστική απόφαση μετά από αίτηση ατομικού δανειστή του για την έξοδό του, δικαστική απόφαση αποκλεισμού, κλπ) καταχωρημένο στο Γ.Ε.ΜΗ..

Σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο δεν προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εντός τριάντα ημερών, όπως έχει υποχρέωση, προκειμένου να υποβάλλει τη σχετική δήλωση, μπορεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας, να υποβάλλει τη δήλωση αυτή ο εξερχόμενος εταίρος συνυποβάλλοντας το αντίστοιχο έγγραφο για την έξοδό του, καταχωρημένο στο Γ.Ε.ΜΗ.

Η βεβαίωση μεταβολής που παράγεται, στην περίπτωση αυτή, φυλάσσεται στο φάκελο του νομικού προσώπου ενώ στον εξερχόμενο εταίρο, χορηγείται απαντητικό έγγραφο με το ακόλουθο περιεχόμενο: « Όπως προκύπτει από το ........... (είδος εγγράφου, αριθμός
και ημερομηνία καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. ) ο/η κ ........... φέρεται εξερχόμενος/η από εταίρος της εταιρείας με επωνυμία ............. από την ............ (ημερομηνία)».

Σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης μεταβολής εργασιών, ως προς την έξοδο εταίρου σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, είτε από το νομικό πρόσωπο ή τον εξερχόμενο εταίρο, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 4 του ν.2523/1997, όπως ισχύει, στο νομικό πρόσωπο, δεδομένου ότι αυτό, είναι υπόχρεο στην υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Στο σημείο αυτό, επισημαίνουμε ότι, για τις εν λόγω μεταβολές, η προθεσμία των τριάντα ημερών, λογίζεται από την ημερομηνία καταχώρησης αυτών στο ΓΕ.ΜΗ.

Μηχανογραφικές οδηγίες για την καταχώρηση των μεταβολών αυτών έχουν δοθεί με το Δ30Β 4020842 ΕΞ 2013 έγγραφο της Δ/νσης Εφαρμογών Η/Υ (Δ30).

Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, το τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ., δε θα προβαίνει στις παραπάνω ενέργειες εάν, λόγω μετάπτωσης, δεν αποτυπώνονται στη μηχανογραφική εικόνα των νομικών αυτών προσώπων τα πλήρη στοιχεία τους (επωνυμία, σχέσεις, μέλη κ.λπ.)



Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Σε πλειστηριασμό 15.000 πρώτες κατοικίες

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Σε πλειστηριασμό 15.000 πρώτες κατοικίες

Σε πλειστηριασμό 15.000 πρώτες κατοικίες
Σε διαβούλευση βγαίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης προς τους κοινωνικούς φορείς, τις επόμενες ημέρες, σχέδιο που περιλαμβάνει μείωση των κοινωνικών κραδασμών που θα προκύψουν από την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1-1-2014 με περίοδο χάριτος σε όσους χρωστούν δάνεια τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και σκληρά μέτρα για όσους σε μια λογική στάσης πληρωμών από το 2008-2009 δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, παρά το ότι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τους άξονες, αλλά και θα καταδείξει και τις κοινωνικές ομάδες που θα επηρεαστούν άμεσα από το ξεκίνημα των πλειστηριασμών στα σπίτια και οι οποίες προσδιορίζονται σε 10.000 έως 15.000 περίπου δανειολήπτες ακινήτων.

Κεντρικός άξονας αυτού του σχεδίου είναι να δοθεί χάρη σε όσους οφείλουν δόσεις δανείων για τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή από το 2011 και μετά, οπότε και η κρίση κορυφώθηκε.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο πατά στη λογική πως «η τριετία είναι ένα λογικό διάστημα να οφείλει κάποιος χρήματα για το ακίνητό του, καθώς μεγαλύτερο διάστημα σημαίνει συστηματική αποχή από τις υποχρεώσεις ενός δανειολήπτη».

Βέβαια, κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως τα χρήματα αυτά χαρίζονται ή παραγράφονται, απλώς οι εν λόγω δανειολήπτες θα σώσουν για ένα διάστημα τα σπίτια τους και θα πάρουν μια παράταση για να τα αποπληρώσουν λίγο αργότερα.

Επίσης, ο σχεδιασμός του υπουργείου αναφέρεται σε διαχωρισμό όσων δανειοληπτών προσπάθησαν με κάποιο τρόπο να πληρώσουν έστω και μικρότερο μέρος των δόσεων ή τουλάχιστον «δεν εξαφανίστηκαν πλήρως από τα γκισέ των τραπεζών» όπως δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος της ομάδας που επεξεργάζεται το πλάνο.

«Η λογική μας είναι ξεκάθαρη. Δε μπορεί κάποιος να δηλώνει εισοδήματα άνω των 50.000, 60.000 ή ακόμη και 100.000 ευρώ, να διατηρεί για παράδειγμα ακίνητο επιφάνειας 100, 150 ή ακόμα και 200 τ.μ. και να μην επικοινωνεί καν με την τράπεζα για να διευθετήσει μέρος έστω των υποχρεώσεών του από το 2008, οπότε και ξεκίνησε το μέτρο της προστασίας της α΄ κατοικίας. Το μέτρο προστασίας της κατοικίας δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί και από κοινωνικές ομάδες που απλώς βολεύτηκαν και δεν πληρώνουν αν και έχουν δυνατότητες ακόμη» τόνισε η ίδια πηγή.
Βουτιά έως 20% στις τιμές των ακινήτων μετά την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών
Η μείωση της αξίας των οικιστικών ακινήτων, λόγω της αναμενόμενης άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014, θα αγγίξει περίπου το 20%, εκτιμούν οι ειδικοί, σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων έχει «βουλιάξει» από την έλλειψη ζήτησης και την υπερφορολόγηση.

Η επικείμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η μεταβατική ισχύς της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, η πιθανή καθυστέρηση της επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από 1/1/2014 και η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ και για το 2014, δεν μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμες συνθήκες ουσιαστικής αντιστροφής του αρνητικού κλίματος στην αγορά ακινήτων.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values ΑΕ,σύμφωνα με το Βήμα online, οι μειώσεις στις τιμές από την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ αναμένεται να κυμανθούν κοντά στο 5% και δεν μπορούν να επηρεάσουν τις μισθωτικές αξίες, πόσω μάλλον τις αγοραίες αξίες των εμπορικών ακινήτων που στεγάζουν επιχειρήσεις εστίασης.

Η GLP Values ως εκ τούτου εκτιμά ότι οι όποιες μεταβολές θα είναι οριακές, ιδιαίτερα για τα προβεβλημένα εμπορικά ακίνητα.

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, δεν αναμένεται να επιφέρει τις επιπτώσεις που πιθανόν να αναμένει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λόγω της υπερπροσφοράς κατοικιών προς εκπλειστηρίαση.

Και αυτό διότι έχει αλλάξει η εικόνα του τραπεζικού συστήματος αφού πριν από δυο-τρία χρόνια, όταν υπήρχαν πάνω από δώδεκα τράπεζες, δεν μπορούσε να υπάρχει κοινή πολιτική εφαρμογής των πλειστηριασμών.

Σήμερα, όμως, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υπάρξει πιο ενιαία και ισορροπημένη εφαρμογή του μέτρου αφού οι τράπεζες μέσω των οικονομοτεχνικών μελετών μπορούν να μετρήσουν ακριβέστερα τον αντίκτυπο από την έναρξη εφαρμογής των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες του τμήματος ανάλυσης της GLP Values και έχοντας αναλύσει δειγματοληπτικά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που συνδέονται με δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς και τις τρέχουσες αξίες του 2013 σε σχέση με το 2008, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η πρόσθετη μείωση της αξίας των οικιστικών ακινήτων λόγω εφαρμογής των πλειστηριασμών θα κυμανθεί από 12% ως 21%.

Επιπλέον, εφόσον η τρόικα δεν πεισθεί για τη βιωσιμότητα της επιβολής και απόδοσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ), υπάρχει πιθανότητα παράτασης του ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι») και για το 2014