Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Εως 100 ευρώ υπέρ ΤΕΕ για κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτου

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Εως 100 ευρώ υπέρ ΤΕΕ για κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτου

Εως 100 ευρώ υπέρ ΤΕΕ για κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτου
Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομικών, Σταύρος Καλαφάτης και Χρήστος Σταϊκούρας καθορίζει το ποσό που πρέπει να καταβάλει κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Για κάθε αίτηση νομιμοποίησης το ποσό ανταπόδοσης για τη λειτουργία και διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ, το οποίο δέχεται τους φακέλους τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων ορίζεται από 15 έως και 100.
Η πληρωμή του ποσοστού αυτού αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των διοικητικών εγγράφων από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ και την αποδοχή και ολοκλήρωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων και βεβαιώσεων. Ωστόσο, δεν καταβάλλεται για την έκδοση βεβαιώσεων που προσαρτώνται σε δικαιοπραξίες.
Ειδικότερα, για την ηλεκτρονική έκδοση πράξεων υπαγωγής και βεβαιώσεων για δηλώσεις αυθαιρέτων, η ανταπόδοση ορίζεται ως εξής:
- 15 ευρώ για παράβολο έως 500 ευρώ
- 25 ευρώ για παράβολο 1.000 ευρώ
- 40 ευρώ για παράβολο 2.000 ευρώ
- 60 ευρώ για παράβολο 4.000 ευρώ
- 80 ευρώ για παράβολο 8.000 ευρώ
- 100 ευρώ για παράβολο 10.000 ευρώ
Το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ΤΕΕ.

Καθυστερεί να ενημερωθεί το TAXIS από τις τράπεζες Χωρίς φορολογική ενημερότητα και με πρόστιμα όσοι πλήρωσαν τους φόρους τους!

Καθυστερεί να ενημερωθεί το TAXIS από τις τράπεζες

Χωρίς φορολογική ενημερότητα και με πρόστιμα όσοι πλήρωσαν τους φόρους τους!

Του Κωστή Πλάντζου
 

Σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που ενώ πλήρωσαν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, των ρυθμίσεων ή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας την περασμένη Παρασκευή 30/8 στις τράπεζες, εμφανίζονταν μέχρι και χθες τουλάχιστον στο σύστημα Taxisnet σαν να μην έχουν πληρώσει και να έχουν επιβαρυνθεί με πρόστιμο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και χιλιάδες άλλοι που πήγαν στην εφορία για να λάβουν φορολογική ενημερότητα αλλά η ΔΟΥ δεν την έδινε επειδή στο σύστημα TAXIS φαίνονταν να χρωστούν.
 
Το πρόβλημα αποδίδεται στην καθυστέρηση της καταχώρησης πληρωμής που έγινε στην Τράπεζα και αναμένεται πως θα αποκατασταθεί πλήρως σήμερα. Η όλη διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον 3 εργάσιμες ημέρες και φαίνεται πως τη φορά αυτή χρειάστηκε και κάποιες παραπάνω. Από την περασμένη Δευτέρα (επόμενη εργάσιμη της τελευταίας πληρωμής) οι τράπεζες άρχισαν να στέλνουν καταστάσεις πληρωμών αλλά, λόγω και των μαζικών πληρωμών πάσης φύσεως φόρων, τα σχετικά αρχεία από τις τράπεζες άργησαν να μπουν στο σύστημα της ΓΓΠΣ, ενώ χρειάζονται και άλλες 1-2 μέρες για να ενημερωθούν οι χρηματικοί κατάλογοι των ΔΟΥ.
Έτσι, τη φορά αυτή, όσοι μπήκαν αυτήν την εβδομάδα στο taxisnet και επέλεξαν «προσωποποιημένη πληροφόρηση» για να δουν τι πλήρωσαν και τι χρωστούν ακόμα, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν φάνηκε πως πλήρωσαν την οφειλή τους από 30/8, αλλά έχουν χρεωθεί και με πρόστιμο. Πολλοί ανησύχησαν ότι η εντολή που είχαν δώσει στην τράπεζα δεν εκτελέστηκε, αλλά από σήμερα αναμένεται να αλλάξει η εικόνα αυτή και να διαγραφούν αυτόματα και οι οφειλές και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης πληρωμής.
 
Μεγαλύτερη ταλαιπωρία υπέστησαν όσοι πήγαν τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου για να ζητήσουν φορολογική ενημερότητα στη ΔΟΥ. Οι εφορίες δεν το έδιναν όμως, παρά μόνο αν μπορούσε να αποδείξει ο πολίτης πως έχει κάνει εμπρόθεσμα την πληρωμή και δεν οφείλει. Η καθυστέρηση στην εμφάνιση της πληρωμής όμως για κάποιες μέρες μετά την πραγματοποίησή της είναι συστημικό πρόβλημα και θα συμβαίνει και τους επόμενους μήνες, για αυτό το λόγο αυτό όσοι θέλουν να ζητήσουν αμέσως μετά φορολογική ενημερότητα από ΔΟΥ θα ήταν σκόπιμο να έχουν στα χέρια τους και την απόδειξη της τελευταίας πληρωμής επειδή πιθανώς δεν θα εμφανίζεται στο σύστημα των εφοριών και έτσι κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν σαν οφειλέτες.


Πηγή: Χωρίς φορολογική ενημερότητα και με πρόστιμα όσοι πλήρωσαν τους φόρους τους! | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/22152/horis-forologiki-enimerotita-kai-me-prostima-osoi-plirosan-toys-foroys-toys#ixzz2e75DA7wW


Σ.LOGISTIS

για το θέμα απάντησε ο κ. Θεοχάρης

Tweets

    1. επίσης πως ενώ έχει εξοφληθεί ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ η 1η δόση για το 2013 στην τράπεζα, στο taxis να φαίνεται ως οφειλόμενη!??
    2. Αυτό λύνεται σήμερα το βράδυ. Συγγνώμη για την ταλαιπωρία.
      Απάντηση σε   
      H εικόνα θα εμφανιστεί ως σύνδεσμος
    3. σας ευχαριστώ για την απάντηση. Πρέπει να μιλήσω άμεσα με κάποιον για πρόβλημα που ανέκυψε με την μεταφορά Κέας σε Παλλήνη!

Από 15 έως 100 ευρώ θα πληρώσουν όσοι υποβάλλουν δηλώσεις για τα αυθαίρετα - Πάνω από 7.000 οι αιτήσεις στο νέο νόμο Tέλος υπέρ των μηχανικών θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Από 15 έως 100 ευρώ θα πληρώσουν όσοι υποβάλλουν δηλώσεις για τα αυθαίρετα - Πάνω από 7.000 οι αιτήσεις στο νέο νόμο

Tέλος υπέρ των μηχανικών θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Της Μαριάννας Τζάννε
 
Kαπέλο από 15 έως και 100 ευρώ ανά δήλωση θα επιβληθεί υπέρ των μηχανικών για την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος των αυθαιρέτων. Πρόκειται για το ανταποδοτικό τέλος χρήσης του συστήματος που είχε σκιαγραφήσει ο νόμος Καλαφάτη, επιβαρύνοντας με κρυφές χρεώσεις τους πολίτες που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 4178/2013. Μέχρι χθες ο αριθμός των δηλώσεων είχε φτάσει τις 7.069 από τις οποίες σε επεξεργασία ήταν 6.225 και σε οριστική υπαγωγή μόνο 53 (είχαν καταβάλλει το παράβολο και το ειδικό πρόστιμο). Εξ αυτών πάνω από 2.500 αφορούσαν μεταβιβάσεις. 
Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν χθες οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος κκ. Σταικούρας και Καλαφάτης, το ποσοστό της επιβάρυνσης για κάθε δήλωση θα είναι συνάρτηση του ύψους του παραβόλου. Έτσι τα 15 ευρώ θα καταβάλλουν όσοι πληρώσουν παράβολο από 0-500 ευρώ, 25 ευρώ για παράβολο 1.000 ευρώ, 40 ευρώ για 2.000, 60 ευρώ για 4.000, 80 ευρώ για 8.000 και 100 ευρώ για 10.000. Όπως διευκρινίζεται η πληρωμή του ποσοστού ανταπόδοσης είναι απαραίτητη από την στιγμή που το ΤΕΕ είναι ο διαχειριστής του ηλεκτρονικού συστήματος για την διεκπεραίωση των δηλώσεων αλλά και υπεύθυνο για την έκδοση όλων των διοικητικών εγγράφων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πρόκειται για υπηρεσίες όπως η υποστήριξη των μηχανικών στην λειτουργία του συστήματος, η παροχή αντιγράφων διοικητικών πράξεων, η υποστήριξη της είσπραξης των παραβόλων και του ειδικού προστίμου, η υποβοήθηση των υπηρεσιών Δόμησης κ.α Δεν θα υπάρχει κόστος για την έκδοση βεβαιώσεων που αξιοποιούνται για δικαιοπραξίες επί των ακινήτων.
Όπως και στην καταβολή του ειδικού προστίμου, έτσι και εδώ, η είσπραξη του ποσού θα γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ενώ δεν αποκλείεται η χρήση και άλλων τρόπων πληρωμής.   
Το ΤΕΕ, αφού έχασε τις εισφορές του 2% υπέρ του ΤΕΕ από τις αμοιβές των μηχανικών για μελέτη και επίβλεψη ενός έργου, αλλά και το 2‰ από την εκτέλεση των δημοσίων έργων, βρίσκει στα αυθαίρετα τις νέες πηγές εσόδων. Η σφοδρή μάχη που δόθηκε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς όταν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρίστος Σπίρτζης αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία του συστήματος λόγω απεργίας των μηχανικών δεν χάλασε την χημεία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο «συνεταιρισμός» ΤΕΕ –ΥΠΕΚΑ συνεχίζεται και θα επεκταθεί σύμφωνα με πληροφορίες και στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούν ότι το σύστημα με το ποσοστό ανταπόδοσης είναι πιο δίκαιο καθώς την λειτουργία του συστήματος πρέπει να πληρώνει ο χρήστης και όχι όλοι οι πολίτες όπως έγινε με το νόμο 4014. Ωστόσο τα έσοδα του Επιμελητηρίου από τον προηγούμενο νόμο ουδέποτε έγιναν γνωστά. Στο ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ παραδέχονται ότι υπήρξε μια προγραμματική συμφωνία για τα αυθαίρετα, στην οποία θα «κούμπωναν» και άλλες μελλοντικές υπηρεσίες, ισχυρίζονται όμως ότι ουδέποτε τέθηκε σε εφαρμογή.
Ο κ. Σπίρτζης έχει υποστηρίξει ότι οι αμοιβές ήταν να καθοριστούν από μια μικτή επιτροπή ΤΕΕ-ΥΠΕΚΑ που δεν συστάθηκε, σημειώνοντας ότι η όποια τιμή συμφωνήθηκε αρχικά ξεπεράστηκε από τις δεκάδες τροποποιήσεις του νόμου που έγιναν εκ των υστέρων. Στον νόμο 4014 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προβλεπόταν χρηματοδότηση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων από το Πράσινο Ταμείο, αρμόδια όμως στελέχη του Ταμείου έχουν δηλώσει άγνοια για τις πληρωμές.


Πηγή: Tέλος υπέρ των μηχανικών θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/22151/telos-yper-ton-mihanikon-tha-katavalloyn-oi-idioktites-akiniton#ixzz2e74rRjYZ

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ως ποσοστό ανταπόδοσης υπέρ του ΤΕΕ [πίνακας]

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ως ποσοστό ανταπόδοσης υπέρ του ΤΕΕ [πί

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ως ποσοστό ανταπόδοσης υπέρ του ΤΕΕ [πίνακας]

06.09.2013 07:29
Από 15 έως και 100 ευρώ ορίζεται το ποσό το οποίο πρέπει να κατατίθεται από τους πολίτες υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτου. Το ποσοστό ανταπόδοσης για τη λειτουργία και διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ, το οποίο δέχεται τους φακέλους τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων, καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομικών κκ. Σταύρος Καλαφάτης και Χρήστος Σταϊκούρας.
Οπως αναφέρει και το ΒΗΜΑ η πληρωμή του ποσοστού αυτού αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των διοικητικών εγγράφων από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ και την αποδοχή και ολοκλήρωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων και βεβαιώσεων.
Ειδικότερα, για την ηλεκτρονική έκδοση πράξεων υπαγωγής και βεβαιώσεων για δηλώσεις αυθαιρέτων, η ανταπόδοση ορίζεται ως εξής:
  • 15 ευρώ για παράβολο έως 500 ευρώ
  • 25 ευρώ για παράβολο 1.000 ευρώ
  • 40 ευρώ για παράβολο 2.000 ευρώ
  • 60 ευρώ για παράβολο 4.000 ευρώ
  • 80 ευρώ για παράβολο 8.000 ευρώ
  • 100 ευρώ για παράβολο 10.000 ευρώ
Το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ΤΕΕ.


Πηγή: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ως ποσοστό ανταπόδοσης υπέρ του ΤΕΕ [πίνακας] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/120766#ixzz2e74Ul9Ox

Τα εκκαθαριστικά καθυστερούν, οι προθεσμίες πληρωμής λήγουν και οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

Τα εκκαθαριστικά καθυστερούν, οι προθεσμίες πληρωμής λήγουν και οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

Τα εκκαθαριστικά καθυστερούν, οι προθεσμίες πληρωμής λήγουν και οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

06.09.2013 07:47
«Κολλημένους» με τους υπολογιστές θέλει να είναι οι φορολογούμενοι το υπουργείο Οικονομικών, αφού αν και δεν έχουν σταλεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το φόρο εισοδήματος ή για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας σε όλους, απαιτείται από τους φορολογούμενους να επισκέπτονται καθημερινά την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να ελέγχουν αν έχουν εκδοθεί τα ανάλογα εκκαθαριστικά ώστε να ενημερωθούν πότε θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι.
Μάλιστα, αν το εκκαθαριστικό έχει εκδοθεί και ο φορολογούμενος δεν το αντιληφθεί αλλά αναμένει να του έρθει ταχυδρομικά, τότε κινδυνεύει να βρεθεί με ληξιπρόθεσμο χρέος και να επιβαρυνθεί με πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.
Για παράδειγμα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΒΗΜΑ λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του φόρου εισοδήματος τη στιγμή που αρκετοί φορολογούμενοι ακόμη δεν το γνωρίζουν.
Το εν λόγω εκκαθαριστικό πιθανότατα βρίσκεται αποθηκευμένο στην ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Taxisnet, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ευθύνη του φορολογούμενου να το τυπώσει και να ακολουθήσει τη διαδικασία και τις προθεσμίες πληρωμής.
Για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013 έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών προθεσμία ως τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου οι πολίτες να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές στο έντυπο Ε9 και να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών.
Το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις παρερμηνείες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια υποβολής αιτήσεων για την πάγια ρύθμιση, αλλά και τη ρύθμιση της νέας ευκαιρίας όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, διευκρινίζει τα εξής:
- Η ενεργοποίηση των πάγιων εντολών πληρωμής στους φορείς είσπραξης (συνεργαζόμενες τράπεζες, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΤΑ) για την καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών του Ν. 4152/2013 ΦΕΚ 107 Α διενεργείται αποκλειστικά στους ανωτέρω φορείς.
- Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που χρησιμοποιείται για τη σύσταση της πάγιας εντολής στον φορέα είσπραξης (τράπεζα κτλ.), πρέπει να είναι ο ίδιος με τον δηλωθέντα στη ΔΟΥ ή στο Taxisnet.
- Η απλή αναγραφή-δήλωση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής Taxisnet ή και στις αρμόδιες ΔΟΥ επί της σχετικής υπεύθυνης δηλώσεως δεν αποτελεί σύσταση της πάγιας εντολής από τον οφειλέτη, αλλά απαιτείται άμεση συνεργασία του οφειλέτη με τον φορέα είσπραξης που έχει επιλέξει.
- Σε κάθε περίπτωση, ο οφειλέτης έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της ενεργοποίησης και της μηνιαίως ομαλής εκτέλεσης της πάγιας εντολής ως την τελική καταβολή/πίστωση των δόσεων της ρύθμισης που τηρεί.


Πηγή: Τα εκκαθαριστικά καθυστερούν, οι προθεσμίες πληρωμής λήγουν και οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμο | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/120771#ixzz2e74F2Aso

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Όλα της εφορίας δύσκολα

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 18:44

ΥΠΟΙΚ: Όλα της εφορίας δύσκολα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΥΠΟΙΚ: Όλα της εφορίας δύσκολα
Διοικητικές δυσκολίες για τις εφορίες λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων τον τελευταίο χρόνο και οικονομικές δυσκολίες για τους πολίτες που καλούνται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους ενώ βρίσκονται σε οικονομική δεινότητα, αναγνωρίζει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Για τους πολίτες προτείνεται η αίτηση για ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση.    
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί τον τελευταίο χρόνο, δυσχεραίνει τη διεκπεραίωση των υποθέσεων ελέγχου και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι φορολογούμενοι που καλούνται στις Εφορίες για προσκόμιση δικαιολογητικών είναι 300.000 άτομα, ενώ αν ακολουθείτο το ίδιο σύστημα με πέρυσι, θα έπρεπε να προσέλθουν 550.000 φορολογούμενοι (φέτος υποβλήθηκαν χειρόγραφα στις ΔΟΥ 25.000 δηλώσεις, αντί 1,1 εκατ. δηλώσεων πέρυσι).
Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος φέτος είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι (περίπου 3,5 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ), ενώ η επιβάρυνση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έχει επιμεριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων (επτά δόσεις). Επιπλέον, οι φορολογούμενοι που έχουν ανάγκη περαιτέρω διευκόλυνσης στην αποπληρωμή των οφειλών τους στην εφορία, έχουν τη δυνατότητα αίτησης για υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. Η ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.gsis.gr - επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες» ή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» και επόμενη επιλογή: «Αιτήσεις Ρυθμίσεων».
Αναφορικά με τη δυσκολία που προκύπτει από το μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων, σημειώνεται ότι οι έφοροι έχουν τη δυνατότητα προσωρινής ενίσχυσης των τμημάτων εισοδήματος, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και ότι έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να συντονιστεί το έργο των ΔΟΥ σε αυτόν τον τομέα.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ Εξόφληση φόρου μόνο στις τράπεζες

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Εξόφληση φόρου μόνο στις τράπεζες

Εξόφληση φόρου μόνο στις τράπεζες
Τις τράπεζες θα πρέπει να επισκεφθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου για να ενεργοποιήσουν τις πάγιες εντολές πληρωμής των μηνιαίων δόσεων, προκειμένου να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας ή πάγια ρύθμιση).
Όσοι δεν τον πράξουν, θα τεθούν εκτός ρυθμίσεων, αφού η δήλωση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στην υπεύθυνη δήλωση, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXISNET δεν συνεπάγεται ενεργοποίηση της πάγιας εντολής από τον οφειλέτη. Ο IBAN που χρησιμοποιείται για τη σύσταση της πάγιας εντολής στην τράπεζα πρέπει να είναι ο ίδιος με τον δηλωθέντα στο TAXISNET.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι κάθε οφειλέτης του Δημοσίου για να θεωρηθεί συνεπής με τη ρύθμιση στην οποία εντάχθηκε πρέπει, αμέσως μόλις εγκριθεί η αίτησή του, να πάει στην τράπεζα στην οποία έχει ανοίξει τον τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα εξοφλεί τα ρυθμισμένα χρέη του και να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη πάγια εντολή για την πληρωμή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Αν δεν υπάρχει πάγια εντολή, τότε η δεύτερη και οι επόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης θα παραμείνουν απλήρωτες, οπότε ο οφειλέτης θα θεωρηθεί αυτόματα ασυνεπής και θα χάσει τη ρύθμιση.

Αλλάζει ο Τειρεσίας και χαλαρώνουν οι "ποινές" για όσους έχουν ακάλυπτες επιταγές

Αλλάζει ο Τειρεσίας και χαλαρώνουν οι "ποινές" για όσους έχουν ακάλυπτες επιταγές

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Tροποποιούνται συμφωνα με ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Ανάπτυξης τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και δίνει ανάσα ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας και την σχετική αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος στα μέσα Απριλίου.
Ο πενταπλασιασμός του ορίου, αλλά και η μείωση του χρόνου στέρησης του μπλοκ επιταγών που η ΤτΕ εισηγήθηκε αναμένεται να συμβάλλουν έτσι ώστε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ακόμη και εάν αντιμετωπίζουν μία παροδική αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους όπως ακριβώς την είχαν σχεδιάσει.
Ειδικότερα, με το προηγούμενο καθεστώς, οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους 1.000 ευρώ (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) στερούνταν το βιβλιάριο επιταγών τους για 12 μήνες. Βάσει της νέας απόφασης, η στέρηση του βιβλιαρίου ισχύει για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών άνω των 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου από 12 σε 6 μήνες.
Ταυτόχρονα μετά από συνεννόηση της Κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κύριο εργαλείο αξιολόγησης στη δανειοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων, θα αποτελέσει το σύστημα βαθμολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών (scoring system) το οποίο η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, έχει θέσει  σε παραγωγική λειτουργία τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα πλέον, θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη τόσο η τρέχουσα οικονομική συγκυρία όσο και το πιστωτικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη. Έμφαση θα δίνεται στη συνολική εικόνα και όχι σ’ ένα επιμέρους αρνητικό στοιχείο. Έτσι λοιπόν εκείνος που ικανοποιεί, με βάση τη συνολική του βαθμολογία, τα κριτήρια θα δανειοδοτείται με έναν καθαρό και αντικειμενικό τρόπο. Επιπλέον τα κριτήρια βαθμολόγησης έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται ανάλογα με την όποια εξέλιξη καθώς  επικαιροποιούνται κάθε 6 μήνες.  Με τον τρόπο αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να  αρνούνται τη χρηματοδότηση για όσους πραγματικά τη δικαιούνται.



Πηγή: Αλλάζει ο Τειρεσίας και χαλαρώνουν οι "ποινές" για όσους έχουν ακάλυπτες επιταγές | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/22092/allazei-o-teiresias-kai-halaronoyn-oi-poines-gia-osoys-ehoyn-akalyptes-epitages#ixzz2e2EbMUxc

Απειλούνται με κατασχέσεις και δέσμευση λογαριασμών οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν ΦΑΠ

ΧΑΡ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Απειλούνται με κατασχέσεις και δέσμευση λογαριασμών οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν ΦΑΠ

Απειλούνται με κατασχέσεις  και δέσμευση λογαριασμών οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν ΦΑΠ
Ελέγχους σε 25.000 φορολογούμενους που «ξέχασαν» να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του έτους 2010 ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να ελέγξει τους 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ έλαβαν εκκαθαριστικό σημείωμα του ΦΑΠ για το έτος 2010 δεν εξόφλησαν το φόρο και στη συνέχεια να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, δηλαδή να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δέσμευση λογαριασμών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη καλούνται όλες οι εφορίες της χώρας να καταχωρήσουν στον Τaxisnet όλες τις τροποποιητικές και ανακλητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πραγματικά δεν κατέβαλαν τον φόρο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ζητά από τις εφορίες να ελέγξουν αυθημερόν αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν υποβάλει ανακλητικές - τροποποιητικές δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και να προβούν άμεσα στην καταχώρηση – εκκαθάριση αυτών, ώστε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σημειώνεται ότι υπόχρεοι στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 είναι περίπου 170.000 φορολογούμενοι οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2010 είχαν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Από τους 170.000 οι 25.000 εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει τον φόρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η εισπραξιμότητα για τον ΦΑΠ του 2010 ανέρχεται στο 74%.
Στο μεταξύ το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποίησε το 3ήμερο 30 Αυγούστου έως 1η Σεπτεμβρίου 2013 έβαλε λουκέτο για 48 ώρες σε ακόμη τέσσερις επιχειρήσεις για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Οι επιχειρήσεις όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος και είχαν έδρα στις πόλεις Καλαμάτα, Βόλο, Τρίκαλα και Κομοτηνή. Πέραν του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, ακολουθεί η διαδικασία για την επιβολή του διοικητικού προστίμου, τον καταλογισμό των φόρων, ως και η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς. Σημειώνεται ότι σε δύο περιπτώσεις εφαρμόσθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και οι υπαίτιοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος για τις ακάλυπτες επιταγές

Η Τράπεζα της Ελλάδος για τις ακάλυπτες επιταγές
Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε σήμερα να κάνει ελκυστικότερα τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον Τειρεσία.
Έτσι, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους 1.000 ευρώ (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) στερούνταν το βιβλιάριο επιταγών τους για 12 μήνες, με τη σημερινή απόφαση η στέρηση του βιβλιαρίου ισχύει για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών άνω των 5.000 ευρώ ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου από 12 σε 6 μήνες.
Με τον τρόπο αυτόν διευρύνεται η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν μπλοκ επιταγών στους πελάτες οι οποίοι κρίνονται επαρκούς πιστοληπτικής ικανότητας με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ίδιες οι τράπεζες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην ανακούφιση βιώσιμων επιχειρήσεων, ιδίως μικρού μεγέθους, που παρουσιάζουν πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες και στην ενίσχυση της δυνατότητάς τους να αντεπεξέρχονται στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Οι όροι που αλλάζουν για τη χρήση μπλοκ επιταγών

 Με ικανοποίηση υποδέχθηκε την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία "τροποποιούνται τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και δίνει ανάσα ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις", το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
"Ο πενταπλασιασμός του ορίου, αλλά και η μείωση του χρόνου στέρησης του μπλοκ επιταγών αναμένεται να συμβάλλει έτσι ώστε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ακόμη και εάν αντιμετωπίζουν μία παροδική αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους όπως ακριβώς την είχαν σχεδιάσει.
Ταυτόχρονα μετά από συνεννόηση της Κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κύριο εργαλείο αξιολόγησης στη δανειοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων, θα αποτελέσει το σύστημα βαθμολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών (scoring system) το οποίο η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, έχει θέσει  σε παραγωγική λειτουργία τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις", επισημαίνει το υπουργείο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα πλέον, σημειώνει το υπουργείο, "θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη τόσο η τρέχουσα οικονομική συγκυρία όσο και το πιστωτικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη". Έμφαση θα δίνεται στη συνολική εικόνα και όχι σ’ ένα επιμέρους αρνητικό στοιχείο. Έτσι λοιπόν εκείνος που ικανοποιεί, με βάση τη συνολική του βαθμολογία, τα κριτήρια θα δανειοδοτείται με έναν καθαρό και αντικειμενικό τρόπο".
Επιπλέον.όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "τα κριτήρια βαθμολόγησης έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται ανάλογα με την όποια εξέλιξη καθώς  επικαιροποιούνται κάθε 6 μήνες". 
"Με τον τρόπο αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να  αρνούνται τη χρηματοδότηση για όσους πραγματικά τη δικαιούνται. Με τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύεται η ρευστότητα και στηρίζεται η επιχειρηματικότητα  στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.", καταλήγει η ανακοίνωση.

Έρχεται ο Φόρος (μικρής) Ακίνητης Περιουσίας – Μέσα στο Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο

Έρχεται ο Φόρος (μικρής) Ακίνητης Περιουσίας – Μέσα στο Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Έρχεται ο Φόρος (μικρής) Ακίνητης Περιουσίας – Μέσα στο Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο
Καμία εξαίρεση, κανένα αφορολόγητο. Όλοι θα πληρώνουμε από το 1ο τετραγωνικό τόσο της πρώτης όσο και της …51ης κατοικίας. Μάλιστα, στον  τρόπο υπολογισμού που θα προβλέπει ο καινούργιος Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας –θα επιβληθεί από 1/1/2014 εφόσον συμφωνήσει η τρόικα με τον …λογαριασμό- δεν θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας του καθενός. Ο φόρος θα υπολογίζεται με το …κομμάτι κάτι που ασφαλώς μοιράζει χαμόγελα ικανοποίησης στους περίπου 500.000 μεγαλοιδιοκτήτες της χώρας. Ο λόγος; Προφανής. Τα χρήματα που αυτοί πλήρωναν μέχρι σήμερα στην εφορία μέσω του ΦΜΑΠ, τώρα θα τραβηχτούν από τις τσέπες πέντε εκατομμυρίων μικροιδιοκτητών.
Γράφει:  
Υπάρχουν δύο τρόποι να επιβάλλεις φόρο κατοχής ακινήτων όπως προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία. Ο πρώτος, είναι αυτός που εφαρμόστηκε από το 1997 στην Ελλάδα -με εξαίρεση το 2008 και το 2009 που έγινε ένα … διάλειμμα με το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας- μέχρι και σήμερα. Τι προβλέπει αυτό το σύστημα; Προσθέτεις την αξία όλων των ακινήτων που έχει κάποιος στην κατοχή του και υπολογίζεις τον φόρο με βάση μια κλίμακα. Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία των ακινήτων, τόσο υψηλότερος είναι και ο συντελεστής που εφαρμόζεται έτσι ώστε ο έχων και κατέχων να επιβαρύνεται –αναλογικά και όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς- περισσότερο. Ταυτόχρονα, αυτός ο τρόπος υπολογισμού προβλέπει αφορολόγητο προκειμένου να προστατεύεται η μικρή ακίνητη περιουσία. Στην Ελλάδα, αυτό το αφορολόγητο ανέκαθεν υπερέβαινε τα 200.000 ευρώ με αποτέλεσμα οι υπόχρεοι σε καταβολή φόρου να μην υπερβαίνουν τους 500.000 ανά έτος. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού ισχύει και σήμερα για τον ΦΑΠ του 2011, του 2012 και του 2013. Πολύς ο θόρυβος στα μέσα ενημέρωσης για το ύψος της επιβάρυνσης –το οποίο πράγματι είναι δυσβάστακτο για χιλιάδες Έλληνες δεδομένου ότι σε μια χρονιά πρέπει να πληρωθούν φόροι τριών και τεσσάρων ετών- στην πραγματικότητα όμως η συζήτηση αφορά τον έναν στους 10.
Ο δεύτερος τρόπος υπολογισμού είναι αυτός που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση από την 1/1/2014. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία η οποία συνοψίζεται στο εξής: αν δεν μπορούμε να πάρουμε πολλά από λίγους, να πάρουμε λιγότερα (σε καμία περίπτωση λίγα) από πολλούς. Έτσι, όταν σε λίγες ημέρες θα δούμε το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων στη Βουλή, θα αντιληφθούμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μονιμοποίηση του «χαρατσιού της ΔΕΗ». Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει κανένας τρόπος διαφυγής. Δεν θα μπορείς να διακόψεις την ηλεκτροδότηση για να μην πληρώσεις. Εφόσον το ακίνητο θα εμφανίζεται στο Ε9, αμέσως θα υπολογίζεται και ο φόρος που αναλογεί. Επίσης, δεν θα έχει καμία σημασία πόσα ακίνητα έχει ο καθένας στην κατοχή του. Ο φόρος θα προκύπτει με το …κομμάτι. Μάλιστα, ήδη το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί –μέσω του αριθμού του ρολογιού της ΔΕΗ- να εντοπίσει τους συνιδιοκτήτες των ακινήτων έτσι ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει που ακριβώς θα επιβάλλει τον φόρο (σ.σ από τον νέο νόμο θα φανεί αν η επιβάρυνση θα πέφτει στις πλάτες αυτού που έχει την επικαρπία ή αν θα ακολουθεί και τον έχοντα την ψιλή κυριότητα).
Για τον μικροιδιοκτήτη η νέα πραγματικότητα θα είναι αρκετά απλή και πολύ επώδυνη. Από εδώ και στο εξής θα τον ακολουθεί ένας φόρος ο οποίος θα υπολογίζεται με το τετραγωνικό. Όσο μεγαλύτερο το σπίτι, τόσο περισσότερος και ο φόρος. Το ποσό θα κυμαίνεται από 3 έως 22 ευρώ το τετραγωνικό ανάλογα με την τιμή ζώνης και την παλαιότητα. Προσοχή όμως: η κλίμακα με τις τιμές ανά τετραγωνικό δεν έχει κλειδώσει. Διότι η τρόικα επιβάλλει τον εξής απίστευτο κανόνα: «αν εκτιμήσουμε ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας του νέου φόρου είναι 70%, θα ανεβάσουμε τις τιμές ανά τετραγωνικό προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα έσοδα». Η κυβέρνηση από την πλευρά της, κάνει υπολογισμούς με ποσοστό εισπραξιμότητας 80%. Σε ποιο ποσοστό θα κλειδώσει η συμφωνία, θα φανεί εντός του Σεπτέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη συζήτηση αναδεικνύει τον παραλογισμό στον τρόπο επιβολής των φόρων. Κριτήριο δεν είναι το πόσο πρέπει να επιβαρυνθεί η ακίνητη περιουσία (με βάση τη διεθνή εμπειρία, την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στην κτηματαγορά, τις αντοχές των ιδιοκτητών, τα κοινωνικά κριτήρια που πρέπει να υπάρξουν) αλλά το πόσα χρήματα πρέπει να εισπραχθούν.
Για τον μεγαλοιδιοκτήτη η επόμενη ημέρα θα είναι σαφώς καλύτερη. Ένα και μόνο επιχείρημα. Σήμερα, ο ΦΑΠ υπολογίζεται με συντελεστές που φτάνουν και στο 0,8%. Δηλαδή, ένας μεγαλοιδιοκτήτης, εκτός των άλλων έχει και ένα ακίνητο σε μια περιοχή με τιμή ζώνης 1000 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτός, με το ισχύον σύστημα πληρώνει για το συγκεκριμένο ακίνητο  8 ευρώ το τετραγωνικό. Με το καινούργιο σύστημα, θα πληρώνει δύο ή τρία ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, με το νέο σύστημα, κανένα ακίνητο δεν θα φορολογείται με συντελεστή ανώτερο του 0,3-0,4%.