Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2013 ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΟ 2014 Φόρος και για ανείσπρακτα ενοίκια

ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2013 ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΟ 2014

Φόρος και για ανείσπρακτα ενοίκια

Με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί.
Με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί.
Με φόρο εισοδήματος 11% έως 33% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν θα επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που θα τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά προβλέπει ότι, για τα εισοδήματα του 2014 και των επομένων ετών, καταργείται το δικαίωμα που έχουν οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια και να απαλλάσσονται γι' αυτά από τον φόρο εισοδήματος.
Ειδικότερα, με το ισχύον σήμερα νομοθετικό καθεστώς, το οποίο θα ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2013 που θα φορολογηθούν το 2014, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν στην εφορία μια δήλωση εκχώρησης στο Δημόσιο των μισθωμάτων που δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές. Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώσουν τα μη εισπραχθέντα ενοίκια στη φορολογική τους δήλωση και γλιτώνουν από την πληρωμή φόρων επί εισοδημάτων που δεν απέκτησαν. Με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που τίθενται σε ισχύ για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί.
Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και συγκεκριμένα ότι με το νέο νομοσχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων «θα πληρώσει και η Εκάλη». Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ως προσπάθεια του υπουργού να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση για διπλή φορολόγηση όσων κατέχουν αστικά ακίνητα (κτίσματα και των εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Κατάρρευση του Ασφαλιστικού το 2016

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Κατάρρευση του Ασφαλιστικού το 2016

Μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι οι κόποι και οι περικοπές των συνταξιούχων και των συντάξεων αντίστοιχα πήγαν χαμένα
To 2015 είναι το τελευταίο έτος που διατηρείται η οριακή ισορροπία του ασφαλιστικού Από το 2016 αρχίζει η κατάρρευση .Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης για τις «Επιπτώσεις της Γήρανσης του πληθυσμού στο Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδος 2013-2050»εκπονήθηκε από το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για λογαριασμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) που θα παρουσιαστεί συνοπτικά την άλλη εβδομάδα.

Σχεδόν 20 δισ. ευρώ κοστίζουν στο σύστημα η υψηλή ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και η υψηλή εισφοροδιαφυγή ενώ πάνω από 12 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του δημοσίου προς το σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο των μνημονίων, οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά στο επίπεδο των 4,2 δισ. ευρώ. Μόνο για την περίοδο 2013-2014 οι περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού δημοσιονομικής λιτότητας, ήτοι 5,5 δισ. ευρώ από τα 11,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την μελέτη "Επιπτώσεις της Γήρανσης του πληθυσμού στο Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδος 2013-2050" που έγινε από τους επιστήμονες του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για λογαριασμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), το 2015 είναι το τελευταίο έτος κατά το οποίο το ασφαλιστικό διατηρείται σε οριακή ισορροπία.
Για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης απαιτούνται επιπλέον πόροι, ενώ μη συμβατικά μέτρα πολιτικής απαιτούνται και για τη μείωση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΙΝΕ, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη, για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%-4% θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια. Αυτό έχει δραματικές συνέπειες στο ασφαλιστικό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στερεί την κοινωνική ασφάλιση από πόρους της τάξης των 10,5 δισ. ευρώ.
Περί τα 8,5 δισ. ευρώ χάνονται από την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ στα 12 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι οφειλές του κράτους προς τα ταμεία.

«Οι μισθωτοί έχουν χάσει 37 δισ. ευρώ, τα οποία επωφελήθηκαν κράτος και εργοδότες», είπε στον Alpha 989 ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «μετασχηματισμό της εργασίας σε καταναγκασμό, αλλά και καταναγκαστική ανεργία. Αποδυναμώνεται η δραστηριότητα της εργασίας».
«Ούτε στις ΗΠΑ δεν είχαμε αυτή την ανεργία του 29% που προβλέπουμε. Δυστυχώς για εμάς, έχουμε επαληθευτεί και δεν χρειάζεται να αναθεωρούμε κάθε τρίμηνο όπως κάνει η τρόικα», πρόσθεσε.
Πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «αυτή η πορεία θα ανακοπεί».

Από το 2015 θα τεθεί σε λειτουργία το νέο μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης με τρείς πυλώνες (κύρια σύνταξη υποβαθμισμένη, ατομικοί υποχρεωτικοί λογαριασμοί, επαγγελματικά ταμεία) με περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης (από 24,1% του ΑΕΠ σε 17,4% του ΑΕΠ το 2060) , μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών και επικράτηση της ιδιωτικοποιημένης ασφάλισης.

Έτσι, η επιδίωξη αυτή ελέγχου της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στην Ελλάδα από τους δανειστές της χώρας , παράλληλα με την αύξηση κατά 70% του συνταξιοδοτικού πληθυσμού, σηματοδοτεί την προοπτική κατάρρευσης του επιπέδου των συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων, επικουρικών, κοινωνικών επιδομάτων, εφάπαξ, κλπ) και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών (μείωση κατά 35% των δημόσιων δαπανών υγείας 2010-2012), ως συμβολή στη μείωση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και στον περιορισμών της απόκλισης του λόγου δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ
Σε αυτό το σκηνικό πρέπει να προστεθεί η μείωση της κρατικής δαπάνης από 24,1% του ΑΕΠ το 2015 σε 17,4% του ΑΕΠ το 2060. Κατά το ίδιο διάστημα αναμένεται αύξηση του πληθυσμού που θα συνταξιοδοτηθεί κατά 70% λόγω του δημογραφικού.
Κι αν οι συνταξιούχοι έχουν ήδη συνεισφέρει με περικοπές στις συντάξεις τους, και οι μισθωτοί έχουν χάσει σύμφωνα με την μελέτη, 37 δισ. ευρώ.
Και πληρώνουν ακόμη και σήμερα. Εκτιμάται ότι το 50% των εργαζομένων δεν πληρώνεται κάθε μήνα, αλλά αντιμετωπίζει καθυστέρηση στη μισθοδοσία του.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, φτάνουν έως και τους 12 μήνες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στους κλάδους του τουρισμού, της φύλαξης (υπηρεσίες security), της διαφήμισης, του κινηματογράφου, του ιματισμού και της οδικής βοήθειας.
Στις διαπιστώσεις του Ινστιτούτου, υπάρχει και η αναφορά για εργαζόμενους, οι οποίοι ενώ στα «χαρτιά» φαίνεται ότι έχουν προσληφθεί υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, δουλεύουν κανονικά οκτάωρο, ίσως και παραπάνω. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από την Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης των προσλήψεων με όρους μερικής απασχόλησης.
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013
© 2010-2014 ThePressProject.gr

΄Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΖΙ! Νέα «βόμβα»: Χρεοκοπία ή δραχμή για την Ελλάδα στα επόμενα 4 χρόνια!

΄Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΖΙ!

Νέα «βόμβα»: Χρεοκοπία ή δραχμή για την Ελλάδα στα επόμενα 4 χρόνια!

Νέα «βόμβα»: Χρεοκοπία ή δραχμή για την Ελλάδα στα επόμενα 4 χρόνια!
Στην εκτίμηση-σοκ ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα είτε θα χρεοκοπήσει είτε θα βγει από το ευρώ, είτε θα τα υποστεί αμφότερα, προβαίνει άρθρο των Financial Times.
Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση στην Γερμανία και την συμφωνία για τον σχηματισμό του «μεγάλου συνασπισμού», ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες, οι Financial Times αναφέρουν, ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η προγραμματική συμφωνία, αλλά η έλλειψη ετοιμότητας εκ μέρους της πολιτική τάξης για αυτά με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη μέσα στην επόμενη τετραετία.
Η μεγαλύτερη απειλή για την Γερμανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι η εξελισσόμενη κρίση στην ευρωζώνη, αναφέρουν οι FT, επισημαίνοντας ότι όποιο σενάριο επίλυσης της κρίσης και να επικρατήσει, κάποιες από τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους Γερμανούς εκλογείς θα πρέπει να μείνουν στα χαρτιά.
Αρκεί να δει κανείς τα νέα της περασμένης εβδομάδας για να το αντιληφθεί, αναφέρει το βρετανικό έντυπο και τονίζει:

«Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν βασίσει όλους τους υπολογισμούς τους στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης βάσει του στόχου να μειωθεί το χρέος στο 124%. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα είτε θα χρεοκοπήσει ή θα βγει από το ευρώ, ή και τα δύο μαζί» σημειώνεται στο δημοσίευμα, με την επισήμανση ότι η στρατηγική της ΕΕ (με παρατάσεις στα δάνεια και χαμηλότερα επιτόκια) μοιραία θα φθάσει σε οριακό σημείο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ Ερχονται μεγάλες ανατροπές για τους συνταξιούχους το 2014

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Ερχονται μεγάλες ανατροπές για τους συνταξιούχους το 2014

Ερχονται μεγάλες ανατροπές για τους συνταξιούχους το 2014

Ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης «φέρνει» το 2014 για τέσσερις κατηγορίες ασφαλισμένων. Οι αλλαγές αγγίζουν τρεις ομάδες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ αλλά και τους ενστόλους που θέλουν να αποχωρήσουν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που θα «τρέξουν» τη νέα χρονιά είναι οι εξής:
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων. Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους με 10.500 ημέρες, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα.
Το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικότερα, το 2014 καταβάλλεται πλήρης σύνταξη σε ηλικία 61 ετών και 6 μηνών και μειωμένη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών.
10.000 ημέρες
- Αύξηση του ορίου ηλικίας στο ΙΚΑ των γυναικών που αποχωρούν με 10.000 ένσημα. Την επόμενη χρονιά θα απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και η συμπλήρωση του 62ου έτους για πλήρη και του 60ου και 6 μηνών για μειωμένη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση συμπλήρωσης 100 ημερών πραγματικής ασφάλισης κατ' έτος την τελευταία 5ετία.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη στο όριο ηλικίας και με τον χρόνο ασφάλισης όπως έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος που συμπληρώνουν τις 10.000 ημέρες.
- Αύξηση ορίου ηλικίας ασφαλισμένων αεροπορικών επιχειρήσεων. Οι ρυθμίσεις αφορούν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των β.δ. 7/65, β.δ. 649/68 και του άρθρου 19, του ν. 2703/99. Δηλαδή, τα εν λόγω όρια αφορούν το ιπτάμενο προσωπικό, το προσωπικό εδάφους των αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και το προσωπικό της Olympic Catering.
Ειδικότερα πλήρης σύνταξη την επόμενη χρονιά θα χορηγείται στο 62ο έτος της ηλικίας, ενώ για μειωμένη σύνταξη η πόρτα εξόδου... ξεκλειδώνει στα 57. Επισημαίνεται ότι όπου από τις διατάξεις των β.δ. 7/65 και 649/68 και του άρθρου 19 του ν. 2703/99 προβλέπεται συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, από 1ης Ιανουαρίου 2014 καθορίζεται το 62ο έτος.
- Αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για όσους ενστόλους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 ετών και 6 μηνών συντάξιμου χρόνου ασφάλισης. Οι τρίτεκνοι ένστολοι που συμπληρώνουν την 20ετία από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά για τη θεμελίωση του δικαιώματός τους θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.
1. Αύξηση ορίου ηλικίας ασφαλισμένων ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 ΒΑΕ
ΕΤΟΣ
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΠΛΗΡΗΣ
ΜΕΙΩΜΕΝΗ
2011
10.500*
55 και 9 μήνες
53 και 9 μήνες
2012
10.5
56 και 6 μήνες
54 και 6 μήνες
2013
10.5
60 και 9 μήνες
58 και 9 μήνες
2014
10.5
61 και 6 μήνες
59 και 6 μήνες
2. Αύξηση ορίου ηλικίας γυναικών ασφαλισμένων ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης
ΕΤΟΣ
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΠΛΗΡΗΣ
ΜΕΙΩΜΕΝΗ
2011
10.4
58
56
2012
10.8
59
57
2013
12
62
60
2014
12
62
60 και 6 μήνες
3. Αύξηση ορίου ηλικίας ασφαλισμένων αεροπορικών επιχειρήσεων
ΕΤΟΣ
ΗΜΕΡΕΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΠΛΗΡΗΣ
ΣΥΝΤΑΞΗ
ΜΕΙΩΜΕΝΗ
ΣΥΝΤΑΞΗ
2012
4.5
56
51
2013
4.5
61
56
2014
4.5
62
57
4. Αύξηση χρόνου ασφάλισης ενστόλων για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας
Κατηγορία
Συντάξιμα έτη
Ετοςσυμπλήρωσης
ΜΕΙΩΜΕΝΗ
Παρατηρήσεις
Αντρες
24 και 6 μήνες
Μέχρι 31/12/2010
Χ.Ο.Η.
Για τη μειωμένη
απαιτούνται 100
ένσημα ανά έτο
ς την τελευταία
πενταετία
26
2011
Χ.Ο.Η.
27 και 6 μήνες
2012
Χ.Ο.Η.
29
2013
Χ.Ο.Η.
30 και 6 μήνες
2014
Χ.Ο.Η.
Γυναίκες
έγγαμες
ή μητέρες
24 και 6 μήνες
Οποτεδήποτε
Χ.Ο.Η.
24 και 6 μήνες
Μέχρι 31/12/2010
Χ.Ο.Η.
26
2011
Χ.Ο.Η.
27 και 6 μήνες
2012
Χ.Ο.Η.
29
2013
Χ.Ο.Η.
30 και 6 μήνες
2014
Χ.Ο.Η.
Χ.Ο.Η. Χωρίς όριο ηλικίας
Το «ψαλίδι» σε κύριες και εφάπαξ
Περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ «φέρνει» το 2014, ενώ σταματά η καταβολή του ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών. Χαμένοι είναι μεταξύ άλλων όσοι παίρνουν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από ελλειμματικά ταμεία, καθώς τη νέα χρονιά θα μπει «μαχαίρι».
Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων υλοποιούνται μία σειρά διατάξεων που προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους και αφορούν κατά κύριο λόγο στους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που θα τρέξουν στις συντάξεις είναι οι εξής:
- Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλισμένων στα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Σύμφωνα με το αρ. 1 παρ 1 του Ν. 3029/ 02 για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και των ασφαλισμένων στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα προβλέπεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο για τους αποχωρούντες μετά την ημερομηνία αυτή.
Προσοχή, καθώς η μείωση αυτή αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και όχι τα χρόνια που έχει συμπληρώσει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2007. Δηλαδή, για έναν εργαζόμενο που συμπληρώνει το 2014 στο Δημόσιο 35 έτη ασφάλισης θα ισχύει ένα μεικτό σύστημα: τα 27 χρόνια υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 80% και μόνο τα 7 χρόνια με 73%.
Σημειώνεται πως τα χρόνια ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 αλλά και τα έτη ασφάλισης που συμπληρώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κι έπειτα υπολογίζονται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου 2011.
Πάντως, για κανέναν εργαζόμενο δεν προκύπτει χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνη που θα έπαιρνε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.
Απλώς, για κάθε επιπλέον χρόνο αντί να πάρει 32 ευρώ περίπου επιπλέον σύνταξη, θα πάρει με βάση τη συγκεκριμένη αλλαγή περίπου 29 ευρώ παραπάνω.
- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος. Οι ανατροπές θα επηρεάσουν κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, με το υπουργείο Εργασίας να προωθεί ρύθμιση ώστε να περιορίσει τις απώλειες.
Με το νέο σύστημα το τελικό ποσό θα καθορίζεται από μία σειρά παράγοντες, όπως είναι η περιουσία του ταμείου, τα έσοδα από εισφορές ακόμα και το κύμα φυγής τη συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μειώσεις στο καταβαλλόμενο ποσό, οι οποίες εκτιμάται πως κατά μέσο όρο θα είναι 20%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Δημόσιο, όπου η αυξημένη έξοδος στη σύνταξη αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το καταβαλλόμενο ποσό. Για τον σκοπό αυτόν προωθείται ρύθμιση, ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα μιας δεκαετίας προκειμένου να περιοριστεί το ποσοστό της μείωσης.
- Εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, με αποτέλεσμα περικοπές σε όσους φορείς είναι στο «κόκκινο». Με βάση τη νομοθεσία θα γίνονται ακόμα και ανά τρίμηνο μελέτες για τη βιωσιμότητα των φορέων επικουρικής ασφάλισης.
Παράλληλα, στα επικουρικά ταμεία θα δημιουργηθούν «ατομικοί λογαριασμοί», όπου θα υπάρχει αναλυτικά η ασφαλιστική ιστορία του κάθε εργαζόμενου.
- Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους, που είναι κάτω των 65 ετών από την 1η Ιανουαρίου.
- Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και αύξηση κατά 2,5% της εισφοράς για τον Κλάδο Υγείας. Με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97 όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2014 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2013.
Πρόκειται για τη μείωση της βασικής σύνταξης που ξεκίνησε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Εκείνοι επομένως που συνταξιοδοτήθηκαν το 2014 θα λάβουν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 48 %
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.
- Περιορισμός στο ποσοστό προσαύξησης της σύνταξης στο 2% για κάθε επιπλέον έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014. Κυρίως επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και οι μισθωτοί των ταμείων ΔΕΚΟ - Τραπεζών.
Επτά τα πλασματικά έτη που μπορούν να εξαγοραστούν, τέλος στην αναδρομικότητα
Διαβατήριο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που από τη νέα χρονιά φτάνουν πλέον τα επτά. Στο μεταξύ, λήγει στο τέλος της φετινής χρονιάς η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης του ν. 2084/1991 για αναδρομικά θεμελίωση στα Ταμεία με τις διατάξεις του 2010.
Αναλυτικά δύο είναι οι αλλαγές στα πλασματικά έτη:
  • Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 μπορούν να αναγνωρίσουν επτά πλασματικά έτη (όσοι κλειδώνουν φέτος το δικαίωμα αναγνωρίζουν έξι χρόνια).
Πρόκειται για τα πλασματικά έτη των νόμων 3863/2010 και 3865/2010, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 με διατάξεις της νομοθεσίας που έχουν αλλάξει. Για την πλειονότητα των πλασματικών ετών το κόστος είναι 168 ευρώ για κάθε μήνα, ωστόσο υπάρχουν και ακριβότερες επιλογές, όπως είναι ο στρατός.
Οσον αφορά στο Δημόσιο, για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 μπορούν να εξαγοράσουν τους πλασματικούς χρόνους των τέκνων, του στρατού και των σπουδών.
Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στο Δημόσιο ο χρόνος των τέκνων (και μέχρι 5 χρόνια) υπολογίζεται «εξτρά» . Επομένως, τη νέα χρονιά μπορούν να αναγνωριστούν έως και 12 πλασματικά έτη (εκ των οποίων τα 5 για τα παιδιά).
  • Σταματά από τη νέα χρονιά η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης του ν. 2084/ 1992 για αναδρομική θεμελίωση με τις διατάξεις του 2010. Επομένως όσοι ασφαλισμένοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην εξαγορά πρέπει να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι το τέλος του έτους.
Η εν λόγω προθεσμία δεν αφορά τους ασφαλισμένους του Δημοσίου.
Ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ
Να «επιστρέψουν» πίσω το ΕΚΑΣ καλούνται χιλιάδες συνταξιούχοι που ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε πως δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο του ΙΚΑ επισημαίνεται πως:
  • Σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι απέκρυψαν στοιχεία αναζητείται το διπλάσιο ποσό (ρυθμιζόμενο σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ μέσω συμψηφισμού με τη σύνταξη).
  • Σε περίπτωση που η καταβολή των χρημάτων οφείλεται σε έλλειψη μηχανογραφικής σύνδεσης και όχι σε υπαιτιότητα των συνταξιούχων επιστρέφονται τα χρήματα με τόκο 5% από την ημερομηνία κοινοποιήσεως της αποφάσεως καταλογισμού (επίσης σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ).
Στο έγγραφο τονίζεται πως το ΕΚΑΣ δεν καταβάλλεται σε όσους υπερβαίνουν το όριο των 850 ευρώ και μάλιστα το κριτήριο αυτό ισχύει για τα έτη 2011-2012. Επομένως όσοι υπερβαίνουν αυτό το εισοδηματικό κριτήριο θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα.
Πρέπει να επισημανθεί πως «η έλλειψη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης με βάση τη φορολογική νομοθεσία δεν στερεί από τις υπηρεσίες το δικαίωμα να αξιώνουν την προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος δήλωσης εισοδήματος προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρωση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος στους συνταξιούχους σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ Συντάξεις

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ Δεν κατάσχεται η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 180.000 ευρώ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ

Δεν κατάσχεται η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 180.000 ευρώ

Δεν κατάσχεται η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 180.000 ευρώ
Σε κατάθεση νομοθετικής πρότασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και χωρίς συμφωνία με την τρόικα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο, τον Δ. Αβραμόπουλο, τον Γ. Στουρνάρα κι άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα καταθέσει ρύθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου η οποία θα προβλέπει ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 180.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με εξαίρεση όσων έχουν καταθέσεις ή έξτρα εισοδήματα. Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει και διάταξη με την οποία θα προβλέπεται έως και τριετής προστασία, αν και στελέχη της κυβέρνησης διευκρίνιζαν ότι ίσως αυτή επανεξετάζεται κάθε χρόνο, εάν βελτιώνεται και η κατάσταση της οικονομίας.
Σε ότι αφορά την αμυντική βιομηχανία η κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο του ξαφνικού θανάτου των ΕΑΣ και προτείνει τη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης για 18 μήνες και να προχωρήσει σχέδιο συρρίκνωσης με εθελούσια έξοδο 500 εργαζομένων.
Οι μονομερείς, όπως χαρακτηρίζονται, κινήσεις της κυβέρνησης, θεωρούνται υψηλού ρίσκου καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρες αδιέξοδο με την τρόικα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δόσεις των δανείων και την περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητο από τον κυβερνητικό συνασπισμό να μπουν ορισμένες «κόκκινες» γραμμές καθώς ρυθμίσεις που θα άνοιγαν την Κερκόπορτα των πλειστηριασμών δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τη Βουλή.
Ο Γ. Στουρνάρας
Τη στρατηγική της ενόψει των επαφών με την τρόικα επανεξετάζει η κυβέρνηση μετά την εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.
Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η κυβέρνηση, βρεθεί ή δεν βρεθεί λύση, θα πρέπει να προσχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αλλιώς αίρεται αυτομάτως το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Σε νέα σύσκεψη που που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εξετάστηκαν όλα τα «καυτά» ζητήματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, εκτενής συζήτηση έγινε για τα θέματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με τον κ. Στουρνάρα να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωσή τους μέσω εθελούσιας εξόδου και η διατήρηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα.
Στις δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε τον εξής διάλογο με τους δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Επιμένει η ελληνική πλευρά στον εξαγωγικό χαρακτήρα των Αμυντικών Συστημάτων;

Ι. Στουρνάρας: Ναι, επιμένει. Είπαμε σε ένα διάστημα μέσα θα κριθεί αν αυτό την κάνει βιώσιμη ή όχι.

Δημοσιογράφος: Στις απολύσεις στο χώρο αυτό;

Ι. Στουρνάρας: Θα υπάρχει μία συρρίκνωση με εθελούσια έξοδο.

Δημοσιογράφος: Παραμένει η λογική της κυβέρνησης να μπορέσουμε να κλείσουμε ορισμένα θέματα πριν το Eurogroup; Τα προαπαιτούμενα τουλάχιστον;

Ι. Στουρνάρας: Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, για να τα κλείσουμε πριν από το Eurogroup.

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά ειδικά για τους πλειστηριασμούς, κ. Υπουργέ, η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει, εάν δεν καταλήξει έως το τέλος του χρόνου με την τρόικα για το καθεστώς προστασίας;

Ι. Στουρνάρας: Εάν δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι αίρονται, ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει.

Τελικά πότε θα μάθουμε τι θα κάνουμε από 1.1.14; - Αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας

Τελικά πότε θα μάθουμε τι θα κάνουμε από 1.1.14; - Αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας

Του Απόστολου Αλωνιάτη*
Καλό μήνα και είθε τον τελευταίο μήνα του χρόνου να μάθουμε τι ακριβώς θα γίνει από 1.1.2014 στο φορολογικό τοπίο της χώρας μας.
Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών
Διαβάζοντας τον Κώδικα φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), δηλαδή την παράγραφο Ε1 του ν.3093/2012 , διαπιστώνουμε ότι ορισμένα από τα άρθρα του έχουν ημερομηνία λήξης.
Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 4 (Τήρηση Απλογραφικών ή Διπλογραφικών βιβλίων), διαβάζουμε:
«23. Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών της παραγράφου αυτής, ανεξάρτητα από την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου στάθμευσης, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι, παρέχουν ασφαλείς πληροφορίες για τις συναλλαγές τους μέχρι την έκδοση του στοιχείου, για το οποίο έχουν υποχρέωση, όπου και αναγράφονται τα στοιχεία του πελάτη. Η διασφάλιση των πληροφοριών αυτών γίνεται είτε με την καταχώριση χειρόγραφα σε θεωρημένα έντυπα ή, επί μηχανογραφικής τήρησης, με τη χρήση ειδικών ασφαλών διατάξεων σήμανσης του ν.1809/1988 (Α’ 222). Η παρούσα παράγραφος παύει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014.»
Δηλαδή από 1.1.2014 οι προαναφερόμενοι δεν θα έχουν το σχετικό πρόσθετο βιβλίο που καταγράφονται οι σχετικές πληροφορίες
Επίσης στο άρθρο 9 (Διασφάλιση συναλλαγών και Διαφύλαξη Δεδομένων), διαβάζουμε:
«1. Η αυθεντικότητα των στοιχείων διακίνησης διασφαλίζεται με τη χρήση θεωρημένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντύπων, επί χειρόγραφης έκδοσής τους, ή με τη χρήση ειδικών ασφαλών διατάξεων σήμανσης του νόμου 1809/1988 (Α’ 222), επί μηχανογραφικής έκδοσής αυτών, και των στοιχείων αξίας λιανικών συναλλαγών για παροχή υπηρεσίας με θεώρηση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζονται για τα εισιτήρια επιχειρήσεων μεταφοράς προσώπων με λεωφορεία, σιδηρόδρομους και αεροπλάνα, όταν εκτελούν συγκοινωνίες, καθώς και για τα εισιτήρια πλοίων, εφόσον φορολογούνται κατ’ ειδικό τρόπο και απαλλάσσονται του Φ.Π.Α.. Η παρούσα παράγραφος παύει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014.»
 Τέλος στο άρθρο 11 (Εξουσίες της Φορολογικής Αρχής), διαβάζουμε:
«β) δεν έχει υποβάλει στη δημόσια οικονομική υπηρεσία δηλώσεις απόδοσης οποιουδήποτε παρακρατούμενου ή επιρριπτόμενου φόρου, τέλους, εισφοράς από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Κατ’ εξαίρεση των όσων ορίζονται πιο πάνω ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μπορεί, με απόφασή του, να εγκρίνει τη θεώρηση περιορισμένου αριθμού φορολογικών στοιχείων, αφού καταβάλλει ο υπόχρεος μέρος της οφειλής του που καθορίζεται με την ίδια απόφαση. Το όριο της περίπτωσης α’ ισχύει και σε κάθε περίπτωση μη θεώρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση μη φορολογικές διατάξεις, εξαιρουμένων των χρεών προς τα Επιμελητήρια.
Ομοίως, κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μπορεί να θεωρούνται βιβλία και περιορισμένος αριθμός στοιχείων σε υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών που οφείλουν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά χρέη μη φορολογικά και έχουν κώλυμα θεώρησης από άλλες μη φορολογικές διατάξεις. Κάθε σχετική περίπτωση θα αναγγέλλεται εγγράφως στα αρμόδια κατά περίπτωση, για τα χρέη αυτά, πρόσωπα. Η παρούσα παράγραφος παύει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014.»
Τι λοιπόν θα αντικαταστήσει όλα αυτές τις παραγράφους από 1.1.2014.
Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο:
«Άρθρο 14
Μεταβατικές διατάξεις
1. Κάθε διάταξη αντίθετη στις διατάξεις των άρθρων 1-13 δεν ισχύει σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτά και παύουν να ισχύουν διοικητικά έγγραφα και εγκύκλιοι διαταγές, που αφορούν τις διατάξεις αυτές.
2. Όπου από τις κείμενες διατάξεις γίνεται παραπομπή στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (π.δ.99/1977, Α’ 34) και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ.186/1992, Α’ 84), μετά την ισχύ του παρόντος νόμου νοούνται οι συναφείς διατάξεις των άρθρων 1-12.
3. Όπου στις κείμενες διατάξεις γίνεται παραπομπή σε βιβλία δεύτερης κατηγορίας νοούνται τα απλογραφικά βιβλία των παραγράφων 16 έως και 22 του άρθρου 4 και όπου γίνεται παραπομπή σε βιβλία τρίτης κατηγορίας νοούνται τα διπλογραφικά βιβλία των παραγράφων 7 έως και 15 του άρθρου
4. Αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Λογιστικών Βιβλίων, της Επιτροπής Λογιστικών Αμφισβητήσεων και της Επιτροπής Λογιστικών Βιβλίων εξακολουθούν να ισχύουν για το χρόνο που ορίζεται και τα θέματα που ρυθμίζονται αντίστοιχα από αυτές, εφόσον με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα υφίστανται οι σχετικές υποχρεώσεις.
5. Οι διατάξεις των άρθρων 5, 7 και 8 παύουν να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2014. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών συστήνεται Ομάδα Εργασίας, προκειμένου να επεξεργασθεί και να υποβάλει μέχρι 30.6.2013 τις προτάσεις της για περαιτέρω απλοποίηση και βελτίωση των προβλεπομένων από τον παρόντα Κώδικα διατάξεων και αντίστοιχες τροποποιήσεις που απαιτούνται στην εμπορική και λογιστική νομοθεσία.»
Φτάνουμε στο τέλος του χρόνου και ακόμη δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα αυτής της επιτροπής , ούτε καμία νομοθετική κίνηση για την αντικατάσταση του ΚΦΑΣ και για να δοθούν οδηγίες στις επιχειρήσεις για το πώς θα κάνουν την διακίνηση των εμπορευμάτων και των προϊόντων τους και πως θα τιμολογούν ιδιώτες και επιτηδευματίες.
Τελικά ποιοι αγρότες έχουν βιβλία;
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση στην νομοθέτηση του νέου ΚΦΑΣ , είναι αυτό με τους αγρότες.
Όπως είναι γνωστό από 1.1.2014 καταργείται η φορολόγηση των αγροτών με τον αντικειμενικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος, δηλαδή με τον πίνακα αντικειμενικών τιμών αγροτικών προϊόντων.
Από το 2014 όλες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα φορολογούνται ως επιτηδευματίες ή επιχειρήσεις , μες συντελεστή 13%. Δηλαδή όλοι οι αγρότες  θεωρούνται επιχειρηματίες και είναι υποχρεωμένοι να έχουν βιβλία. Όλοι οι αγρότες; Αυτό θα το καθορίσει ο νέος ΚΦΑΣ, μας απαντούν στελέχη του υπουργείου, αλλά δεν δεσμεύονται για τον χρόνο που θα γίνει αυτό.
Όμως τα προβλήματα που υπάρχουν για την μετάβαση από το ειδικός καθεστώς των αγροτών στο νέο τρόπο φορολόγησης, είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο το υπουργείο οικονομικών, αλλά και μια σειρά άλλα υπουργεία και υπηρεσιακές νοοτροπίες που υπάρχουν σήμερα.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
Α) Δημόσιος υπάλληλος έχει κληρονομήσει από τους γονείς του έναν ελαιώνα. Ως δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να είναι και επιχειρηματίας. Θα έχει βιβλία για το λάδι που παράγει ή θα απαλλαγεί; Θα απαλλαγεί από την τήρηση βιβλίων ακόμη και στην περίπτωση που το προϊόν της καλλιέργειας του δίνει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ εισόδημα;
Β) Συνταξιούχος γεωργός, του ΟΓΑ, συνεχίζει και καλλιεργεί τα αγροκτήματα του και έχει και αγροτικό εισόδημα. Θα έχει βιβλία; Θα του κοπεί η σύνταξη του ΟΓΑ; (μην ρίχνετε ιδέες!!!).
Γ) Το ίδιο ερώτημα υπάρχει και για συνταξιούχους άλλων ταμείων.
Πέρα από αυτά τα προβλήματα ερωτηματικό αποτελεί ποιες θα είναι οι διαδικασίες για την μεταβολή αυτή και πότε θα προλάβουν να γίνουν.
Μας έχει καταγγελθεί ότι υπάρχουν παραγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή και θα αρχίσουν να διακινούνται τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Όλοι ρωτούν πως θα γίνει η διακίνηση αυτών των προϊόντων, αφού μέχρι σήμερα οι αγρότες , εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων , δεν είχαν την υποχρέωση για την έκδοση παραστατικών διακίνησης και τιμολόγησης.
Ένα ακόμη ερώτημα, που έρχεται από τα λογιστικά γραφεία, είναι το πότε θα προλάβουν οι 700.000 περίπου κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και όποιοι θα μπουν στα βιβλία και στοιχεία και να κάνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες στις Δ.Ο.Υ.. Σε μια εποχή μάλιστα που οι Δ.Ο.Υ. έχουν συρρικνωθεί σε αριθμό και προσωπικό.
Για μια ακόμη φορά το κράτος έρχεται να αποδείξει ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να καθορίσει τους κανόνες της σωστής λειτουργίας  της αγοράς δημιουργώντας τεραστία προβλήματα στην λειτουργία της, σε μια συγκυρία που οι επιτηδευματίες απαιτούν να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
 * Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας


Πηγή: Τελικά πότε θα μάθουμε τι θα κάνουμε από 1.1.14; - Αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/31551/telika-pote-tha-mathoyme-ti-tha-kanoyme-apo-1114-allages-ston-kodika-forologias#ixzz2mPLNc3sB

ΔΝΤ: Στο 23% ξανά ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 09:13

ΔΝΤ: Στο 23% ξανά ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΔΝΤ: Στο 23% ξανά ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση
Τη θέση ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 23% διατυπώνουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.
Στο Ταμείο θεωρούν ότι η δοκιμή που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 23% στο 13%, απέτυχε και εάν ο συντελεστής δεν αυξηθεί και πάλι θα υπάρξει επιπλέον κενό της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, το Ταμείο θέλει να μπουν στο στόχαστρο οι λεγόμενοι κακοπληρωτές εκ προθέσεως -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- εκείνοι δηλαδή που δεν πληρώνουν ενώ έχουν εισοδήματα και καταθέσεις στις τράπεζες.

Από το ΔΝΤ υπογραμμίζουν ότι στηρίζουν τις ευάλωτες τάξεις και τους αποδεδειγμένα φτωχούς και πως το ζητούμενό τους είναι να «σπάσει» η κουλτούρα των κακοπληρωτών που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα μετά το 2009 από τους κατέχοντες οι οποίοι -όπως αναφέρουν- δεν πληρώνουν επειδή... δεν πληρώνει και ο γείτονας.

Επιπρόσθετα, από το Ταμείο επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση προστατεύσει όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, τότε η «τρύπα» των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη νέας βοήθειας και οι τράπεζες και κατ' επέκταση να υπάρξει μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό.

Αναφορικά με το άλλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, αυτό των αμυντικών βιομηχανιών, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λένε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος μητρώου και υποδοχής δεδομένων Εισροών-Εκροών

Έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος μητρώου και υποδοχής δεδομένων Εισροών-Εκροών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου

To Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων ανακοινώνει την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος μητρώου και υποδοχής δεδομένων Εισροών- Εκροών στις ψηφιακές υποδομές της ΓΓΠΣ.

Η πρώτη φάση του συστήματος περιλαμβάνει την υπηρεσία υποδοχής των δεδομένων από τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όπως προβλέπεται από την ΠΟΛ.1009/4.1.2012 καιΦ2-1617/07-12-2010. Σε δεύτερη φάση, η οποία ξεκινά πιλοτικά άμεσα και παραγωγικά από την 01/01/2014, θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα πρατήρια υγρών καυσίμων στην ελληνική επικράτεια.

Για τις τεχνικές λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην σχετική ανάρτηση στο website της ΓΓΠΣ.

Εφιάλτης φτώχειας για 2,5 εκατ. πολίτες

Εφιάλτης φτώχειας για 2,5 εκατ. πολίτες

  • 02.12.2013
Η φτώχεια σαρώνει τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, ενώ διευρύνεται η ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2012 δείχνουν ότι 2.535.700 πολίτες αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της φτώχειας. Ακόμη πιο δραματικά αναμένεται ότι θα είναι τα στοιχεία για το 2013.
Και ενώ τα νοικοκυριά συνθλίβονται στη μέγγενη της σκληρής λιτότητας, η κυβέρνηση καθυστερεί τη συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να ψηφιστεί χωρίς απώλειες μέσα στην εβδομάδα ο εικονικός ως προς τα έσοδα και αντικοινωνικός ως προς τις περικοπές προϋπολογισμός. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιδιώξει να περάσει, πιθανότατα με έναν νόμο, τα ακόμη σκληρότερα μέτρα των απολύσεων στο Δημόσιοκαι τον ιδιωτικό τομέα, να ανοίξει τον δρόμο για τουςπλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και να επιβάλει τον νέο φόρο στα ακίνητα.
Παιδεία και Υγεία βρίσκονται σε αναβρασμό εξαιτίας των απολύσεων και των περικοπών, με τους εργαζόμενους να δίνουν σκληρό αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Εκτός ελέγχου φτώχεια και ανισότητες

Ραγδαία φτωχοποίηση του πληθυσμού, με έναν στους τέσσερις Έλληνες υπό το φάσμα της φτώχειας, αλλά και άνοιγμα της ψαλίδας του βιοτικού επιπέδου μεταξύ πλουσίων και φτωχών σε ποσοστά που δεν συνάδουν με ευρωπαϊκές κοινωνίες (το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού καταναλώνει 5,9 φορές περισσότερο από το φτωχότερο 20% σε σύγκριση με 5,5 φορές το 2011) έχει επιφέρει η πολιτική των Μνημονίων στην Ελλάδα. Τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι σοκαριστικά, καθώς καταγράφουν για το διάστημα μεταξύ 2008 και 2012 μια "βουτιά" 32% στις δαπάνες των νοικοκυριών!
Αλλά και τα "ποιοτικά" στοιχεία δείχνουν μια βίαιη φτωχοποίηση με περισσότερο ενδεικτική την καταναλωτική στροφή στα άκρως απαραίτητα για τη διαβίωση (διατροφή - στέγαση) με ταυτόχρονη εγκατάλειψη άλλων αναγκών, που πλέον φαντάζουν για τους πολλούς ως "πολυτέλεια", όπως είναι για παράδειγμα ο παραθερισμός (ξενοδοχεία) και απλές καθημερινές "απολαύσεις", όπως λ.χ. τα καφενεία και τα εστιατόρια.
Η Ελλάδα εμφανίζεται να κατέχει τη θλιβερή "πρωτιά" σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τα ποσοστά φτώχειας: το 23,1% του πληθυσμού της βρισκόταν το 2012 σε κίνδυνο φτώχειας, με το όριο φτώχειας να ορίζεται στο 60% του μέσου ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, που έχει υποχωρήσει σε 17.977 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά -ήτοι 914.873 οικογένειες- ζούσαν πέρυσι με ετήσιο εισόδημα κάτω των 11.986 ευρώ ή των 1.000 ευρώ τον μήνα.
Τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν μεταξύ άλλων ότι:
* Το κατώφλι της φτώχειας είναι 5.708 ευρώ ετησίως ανά άτομο και 11.986 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικους και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
* Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 10.676 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε 17.977 ευρώ.
* Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 914.873 και τα μέλη τους σε 2.535.700.
* Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας έως 17 ετών ("παιδική φτώχεια") ανέρχεται σε 26,9% και είναι υψηλότερος κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
* Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ανέρχεται σε 17,2% και είναι μειωμένος κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 20113.
* Ο πληθυσμός που διαβιοί σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από τρεις μήνες συνολικά το έτος ανέρχεται σε 1.010.900 άτομα ή σε 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18- 59 ετών, ενώ το προηγούμενο έτος (2011) ανερχόταν σε 837.300 άτομα.
* Από τη φτώχεια απειλούνται περισσότερο τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (66,0%).
* Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.795.100 άτομα ή σε 34,6% του συνόλου του πληθυσμού (το έτος 2011 ήταν 3.403.300 άτομα).
Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, για το 2012, ήταν 1.637,10 ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 10,2%, σε σύγκριση με το 2011. Σε πραγματικούς όρους η μέση μηνιαία δαπάνη μειώθηκε κατά 11,6%, λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους 2012.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά τα είδη διατροφής (20,1%) και ακολουθούν η στέγαση (13,9%) και οι μεταφορές (12,8%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,5%).
Μεταξύ 2011 και 2012 παρατηρείται μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου και, ειδικότερα, μετατόπιση των δαπανών που αφορούν ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, την ένδυση - υπόδηση, στις μεταφορές, την αναψυχή, τα διαρκή αγαθά, τις δαπάνες που αφορούν, κυρίως, τη στέγαση, τη διατροφή, τα αλκοολούχα ποτά και καπνό, τις επικοινωνίες και την υγεία, ως ποσοστό επί του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2011) καταγράφεται μεγαλύτερη μείωση δαπανών, σε τρέχουσες τιμές, για ένδυση - υπόδηση (-15,3%), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (-15,3%), ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (-15,1%), αναψυχή και πολιτισμό (-15,0%), διαρκή αγαθά (-13,7%), μεταφορές (-12,6%), εκπαίδευση (-10,0%), υγεία (-8,6%).
Η ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνει ότι υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί «το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,9 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (5,5 για το 2011). Ο δείκτης μειώνεται στο 4,7 όταν συμπεριληφθούν στην καταναλωτική δαπάνη και οι τεκμαρτές δαπάνες (τελική καταναλωτική δαπάνη) έναντι 4,5 για το 2011.

Αδιέξοδο με την τρόικα με φόντο ραγδαίες εξελίξεις

  • 01.12.2013
Η "ώρα της αλήθειας" για την κυβέρνηση πλησιάζει. Η "εντολή" Μέρκελ να έχει προκύψει συμφωνία έως την έναρξη της ελληνικής προεδρίας οριοθετεί και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την Αθήνα. Ωστόσο, η τρόικα συνεχίζει να "τα θέλει όλα", ενώ στον άξονα μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει εμπεδωμένη η εκτίμηση ότι, αν επιχειρήσει η κυβέρνηση να "περάσει" από τη Βουλή όσα ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Παρά τις δειλές απόπειρες του Αντ. Σαμαρά να θέσει τα προβλήματα της κυβέρνησης στο τραπέζι των δανειστών, τα όποια ψήγματα "πολιτικής διαπραγμάτευσης" έπεσαν στο κενό. Μάλιστα, η τροπή των πραγμάτων επιδεινώθηκε μετά τη δημόσια δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου πως "δεν μπορεί να αρχίσει η ελληνική προεδρία με ανοιχτά θέματα με την τρόικα".

Πολιτική αδυναμία

Ωστόσο, αυτή τη φορά, όσο κι αν θέλει η κυβέρνηση να τελειώνει με την περίφημη "ουρά του γαϊδάρου", αυτή αποδεικνύεται εξαιρετικά... δύσπεπτη. Με εξαίρεση τον... Γ. Στουρνάρα, ο πρωθυπουργός και η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών εκτιμούν πως η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιβιώσει από μία ψηφοφορία, κατά την οποία θα κρινόταν η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ή η άρση της προστασίας των ακινήτων -και δη της πρώτης κατοικίας- από τους πλειστηριασμούς.
Ήδη "γαλάζιοι" και "πράσινοι" βουλευτές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψηφίσουν τέτοια μέτρα, ενώ ενδεικτικό της πολιτικής δυσκολίας είναι το γεγονός ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που προβάλλεται ως... η πλέον βελτιωμένη εκδοχή, αναβάλλεται συνεχώς και δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή.

Αμετακίνητοι

Την ίδια ώρα από την κυβέρνηση μεταδίδεται εικόνα εμπλοκής -ενδεχομένως και αδιεξόδου. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ουδείς στο Μαξίμου μπορεί να ρίξει τον λίθο του αναθέματος στους "τροϊκανούς" και τις "ιδεοληψίες τους", αφού στον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Στουρνάρα κατέστη σαφές ότι οι κ. Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν δεν ενεργούν μόνοι τους.
Το βράδυ της Πέμπτης, μάλιστα, ο Γ. Στουρνάρας είχε μία "δύσκολη" τηλεδιάσκεψη με τον επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Όλι Ρεν, και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Αμφότεροι οι συνομιλητές του τού ζήτησαν επιτακτικά να προχωρήσει η συμφωνία με την τρόικα, ενώ τού διεμήνυσαν με αυστηρότητα ότι "αν δεν έχουν προχωρήσει οι δράσεις και οι δεσμεύσεις, η τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα".
Πράγματι, μία ημέρα αργότερα, δηλαδή το απόγευμα της Παρασκευής, ο Κλ. Μαζούχ ανακοίνωσε την αναβολή της επίσκεψης των "τροϊκανών", που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα. Πλέον, όπως επιβεβαίωσε και ο Γ. Στουρνάρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Ελλάδα μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση χάνει το τρένο της καταβολής της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για έκδοση εντόκων γραμματίων με το "τσουχτερό" επιτόκιο του 4,5%, προκειμένου να καλυφθούν λήξεις ομολόγων στις 11 Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος, που έχουν κληθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για να συζητήσουν θέματα της ελληνικής προεδρίας, θα κάνουν μία τελευταία προσπάθεια ώστε να χαλαρώσει η θηλιά των δανειστών. Οι προσδοκίες, πάντως, παραμένουν πολύ χαμηλές, αφ' ης στιγμής ακόμη και η Άν. Μέρκελ παρέπεμψε τον Αντ. Σαμαρά στην τρόικα.
Παράλληλα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών έχει διαμηνυθεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, αν αυτή τη φορά δεν απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις. Μόνο που οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές εμφανίζονται να έχουν διαφορετική άποψη. Και η κυβέρνηση στέκεται ανάμεσα...

ΣΥΡΙΖΑ: Εικονικός και αντικοινωνικός ο προϋπολογισμός

Στην κομβική μάχη του προϋπολογισμού για το έτος του 2014 μπαίνει με όλες του τις δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαδικασία να ξεκινά την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως, παρά τον πανηγυρικό τόνο που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στη διαδικασία με τη δήθεν επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ο προϋπολογισμός που κατατίθεται τελεί υπό αμφισβήτηση ακόμα κι από την ίδια την τρόικα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η έκθεση που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, την εβδομάδα που μας πέρασε, όπου αποδόμησε πλήρως τόσο τις προβλέψεις περί ανάπτυξης όσο κι αυτές για το χρέος.
Στην κρίσιμη αυτή μάχη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα σταθεί μόνο στην κριτική επί του προϋπολογισμού, αλλά θα προχωρήσει στην κατάθεση των δικών του προτάσεων για την έξοδο από την κρίση και τη μνημονιακή λιτότητα.
Παρά το ότι η κυβέρνηση διαφημίζει την κατάθεση του προϋπολογισμού, χωρίς τη συμφωνία της τρόικας, ως απόδειξη της εμπιστοσύνης στο υλοποιήσιμο των μεγεθών του, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, λίγες μόλις ώρες μετά την κατάθεσή του, κατέρριψε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, καθώς σημείωσε πως "απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις, πριν μπορέσουμε να πούμε ότι εγκρίνουμε απολύτως τον προϋπολογισμό. Αν προκύψει ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή στον προϋπολογισμό, τότε η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πρόθυμη να υποβάλει συμπληρωματικό ή τροποποιημένο προϋπολογισμό".
Σ' ό,τι αφορά δε το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, πάνω στο οποίο δομείται το "success story" της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως τα 9 δισ. ευρώ μέτρων λιτότητας που πάρθηκαν το 2013 για να παρουσιαστεί πρωτογενές πλεόνασμα είναι αυτά που δημιουργούν σήμερα το δημοσιονομικό κενό ύψους παραπάνω από 1,3 δισ. για το 2014, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός με νέα επώδυνα μέτρα.

Κατάρριψη του "success story" και από τον ΟΟΣΑ

Ακόμα κι ο γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του ΟΟΣΑ, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει για την επόμενη χρονιά συνέχιση της ύφεσης -0,4%, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Σημαντικότερη όμως είναι η πρόβλεψή του, επισημαίνουν, για την πορεία του χρέους, για το οποίο προβλέπει ότι το 2020 θα βρίσκεται στο δυσθεώρητο ύψος του 157% του ΑΕΠ έναντι 124% που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Το κοινωνικό κράτος αποψιλώνεται

Τα 2,7 δισ. από τα συνολικά 2,9 δισ. που περικόπτονται στο σκέλος των δαπανών αφορούν τα τρία βασικότερα υπουργεία που συνθέτουν το κοινωνικό κράτος, υπογραμμίζει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, σημειώνουν ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα έχει σε σχέση με πέρυσι, 1,4 δισ. λιγότερα, το υπουργείο Υγείας 1 δισ. λιγότερα και το υπουργείο Παιδείας 300 εκατ. λιγότερα. Τούτων δοθέντων, τονίζουν πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που, σε ό,τι αφορά όλους τους κρίσιμους τομείς που θα έπρεπε να ενισχυθούν ως αντίβαρο στην κρίση, ο προϋπολογισμός του 2014 τους υποβαθμίζει περαιτέρω.

Φοροεπιδρομή εστιασμένη στα κατώτερα στρώματα και την ακίνητη περιουσία

Η φορολογική πολιτική που προβλέπει ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να διέπεται από τη λογική της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, τα έσοδα από αυτή την κατηγορία φόρων θα είναι κατά 1,15 δισ. ή 40% υψηλότερα. Επιπλέον τονίζουν πως, εφόσον δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο και επαρκής προοδευτικότητα των συντελεστών (όπως προκύπτει από τις διαρροές για το κυοφορούμενο σχέδιο), το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα έσοδα όχι μόνο εξουθενώνουν περισσότερο την κοινωνία, αλλά και επιτείνουν τον άδικο καταμερισμό των βαρών.

Σάρωμα Νομικών Προσώπων: Αναζητούνται 1.300 για να απολυθούν!

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο εντοπισμός από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης των ονοματεπωνύμων 1.300 υπαλλήλων προς απόλυση, με τις δεξαμενές των αμυντικών βιομηχανιών και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Εξάλλου, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τους επιτελείς του ΥΔΜΗΔ, μιας και για την προθεσμία των 4.000 απολύσεων ώς τέλος του έτους δεν έχει ζητηθεί παράταση, όπως συνέβη με τη διαθεσιμότητα. Η περίπτωση μάλιστα των αμυντικών βιομηχανιών, εξακολουθεί να τελεί υπό την αίρεση της τρόικας, παρ' ότι στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης δρομολογήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σενάριο που προβλέπει την απομάκρυνση 700 εργαζόμενων. Αν, πάντως, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν ευοδωθεί λόγω άρνησης των δανειστών, τότε την "τρύπα" των 700 απολύσεων θα κληθούν να καλύψουν αποκλειστικά τα ΝΠΙΔ, συνθέτοντας την εικόνα "σαρώματος", που περιμένει εκατοντάδες μικρούς και μεσαίους οργανισμούς.
Ήδη, ασκούνται πιέσεις προς όλα τα υπουργεία για την υπόδειξη των ΝΠΙΔ, που θα εισέλθουν στην κόκκινη ζώνη, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασισθούν και τα οριστικά λουκέτα για να συμπληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ο αριθμός των απολύσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, το οποίο είχε "κλείσει" πριν δύο μήνες ο αρμόδιος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, παύοντας το Διοικητικό του Συμβούλιο, και τώρα βρίσκεται πρώτο στη λίστα των καταργήσεων, στέλνοντας στην ανεργία 129 εργαζόμενους.
Να θυμίσουμε πως στους υπολογισμούς του ΥΔΜΗΔ για τις 4.000 απολύσεις περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής 2.000 από την ΕΡΤ, 500 υπάλληλοι που αποχώρησαν για λόγους υγείας και 230 "επίορκοι".
Παράλληλα με τις απευθείας απολύσεις, προχωράει και η υλοποίηση για την ένταξη στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων. Για το κύμα αυτό, σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, η τρόικα έχει δώσει "σιωπηρή παράταση" μέχρι το τέλος Φεβρουάριου. Οι πηγές από τις οποίες θα προέλθουν οι διαθεσιμότητες είναι ο χώρος της υγείας και κυρίως ο ΕΟΠΥΥ, η αξιολόγηση του οποίου, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΥΔΜΗΔ, θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Βασική δεξαμενή θα αποτελέσουν φυσικά και οι ΟΤΑ, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν την εθελοντική και την ενδοδημοτική κινητικότητα, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει αν επακολουθήσουν -όπως είναι και το πιθανότερο- και αναγκαστικές μετακινήσεις. Στο δεύτερο κύμα, τέλος, αναμένεται να συνεισφέρουν και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Περικοπή προσωπικού στις μεγάλες ΔΕΚΟ

Σχετικά με τις 11.000 απολύσεις το 2014, αυτές θα προέλθουν από ένα μέρος των διαθέσιμων, οι οποίοι, έχοντας συμπληρώσει το οκτάμηνο, δεν θα μετακινηθούν και θα απολυθούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των σχολικών φυλάκων, που στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν θα επανατοποθετηθούν τον Μάρτιο που λήγει η διαθεσιμότητάς τους, όπως έχει παραδεχθεί και ο κ. Μητσοτάκης, στοχοποιώντας τους υπαλλήλους που δεν έχουν εισέλθει στο Δημόσιο με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Απολύσεις θα γίνουν και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των ΝΠΙΔ, από την οποία θα προκύψουν είτε λουκέτα σε οργανισμούς είτε περικοπές προσωπικού με την πρόφαση του "πλεονάζοντος". Στην τελευταία περίπτωση θα ενταχθούν, όπως προοιωνίζονται οι δηλώσεις των κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη, οι κατασκευαστικές και συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ του υπουργείο Υποδομών. Για την αξιολόγησή τους, μάλιστα, έχει ήδη επιστρατευθεί ιδιώτης σύμβουλος (PriceWaterhouseCoopers)...

Πλειστηριασμοί, φόροι ακινήτων, απολύσεις και δημοσιονομικό κενό

Διπλή αμφισβήτηση δέχεται η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, από ΟΟΣΑ και τρόικα, με τον πρώτο να αμφισβητεί την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 και την πορεία του δημοσίου χρέους προς τη "βιωσιμότητά" και τους ελεγκτές των δανειστών να δείχνουν έμπρακτα την αποδοκιμασία τους στην παρελκυστική τακτική της Αθήνας γύρω από τα συμφωνηθέντα μνημονιακά μέτρα με την αναβολή της άφιξής τους που προγραμματιζόταν για αύριο.
Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας έναντι των δανειστών οφείλεται σε σειρά λόγων: από το "κόψε - ράψε" σε ένα νομοσχέδιο - "γεφύρι της Άρτας" (ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων) μέχρι την απροσδιοριστία των ανεξόφλητων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και από τα 4 προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ μέχρι την αμφισβητούμενη από τους ελεγκτές διαφάνεια στις λίστες μισθοδοσίας των υπουργείων. Ως μεγαλύτερα "αγκάθια" των διαπραγματεύσεων φέρονται η άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων και οι απολύσεις στο Δημόσιο και κυρίως σε αυτά αποδίδουν οικονομικοί παρατηρητές την απόφαση των τροϊκανών να αναβάλουν την επιστροφή τους στην Αθήνα που χαρακτηρίστηκε από το Reuters "ντροπή" για την Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που θέλει να δείξει ότι επιτυγχάνει τους στόχους της και ανακάμπτει, εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την 1.1.2014.
Αυτό πάντως δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να δηλώνει αισιόδοξη ότι θα ολοκληρωθεί -έστω και μετά τις 10 Δεκεμβρίου- η συμφωνία με την τρόικα, ευελπιστώντας πως θα κλείσει το θέμα των προαπαιτούμενων, ως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, και κατόπιν θα επιστρέψουν οι Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ με σκοπό να τελειώσουν τις συνομιλίες έως το τέλος του χρόνου.
Προς το παρόν οι συνομιλίες συνεχίζονται με τηλεδιασκέψεις και ηλεκτρονική αλληλογραφία και οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά θέματα που δεν έχουν διευθετηθεί. Έτσι το ερχόμενο Σάββατο ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός, με μεγέθη για τα οποία δεν έχει συμφωνήσει η τρόικα, κάτι όμως που πρακτικά μικρή σημασία έχει, παρά την εντύπωση "αυτονόμησης" που επιδιώκει να επιδείξει στην κοινή γνώμη η κυβέρνηση, αφού ούτως ή άλλως, αυτά τα τελευταία χρόνια, τα Μνημόνια "ακυρώνουν" τους προϋπολογισμούς.
"Αγκάθι" παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2014, με την τρόικα να επιμένει στη λήψη μέτρων, ενώ ανοικτό μέτωπο είναι και τα 6 δισ. ευρώ που περιμένει η Ελλάδα από τους δανειστές. Πρόκειται για το 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι και τα 5 δισ. ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία δόση που θα κατατμηθεί σε υπο-δόσεις, ενώ ήδη το Ελληνικό Δημόσιο προσανατολίζεται στην έκδοση εντόκων γραμματίων για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Ιανουαρίου. Ακόμη θέματα που ζητουν επίλυση είναι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων, οι πλειστηριασμοί και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, όπως ορίζει το Μνημόνιο.
Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ, με εξαίρεση τον Κώδικα των Δικηγόρων, ο οποίος έχει ψηφιστεί, τα ΕΑΣ, η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο και η ρύθμιση των χρεών της ΕΥΔΑΠ εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Για τα ΕΑΣ το ελληνικό σχέδιο προβλέπει δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών, στη διάρκεια της οποίας η επιχείρηση θα διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα, με συρρίκνωση όμως και διατήρηση 300 από τους 800 εργαζόμενους, καθώς και τη διατήρηση σε λειτουργία των 3 από τα 5 εργοστάσια της εταιρείας. Για τη διαθεσιμότητα η τελευταία συνάντηση της τρόικας με τον αρμόδιο υπουργό έδωσε την εικόνα της καταρχήν συμφωνίας ως προς τους αριθμούς.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θυμήθηκε μετά από τριάμισι χρόνια μνημόνια να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το πώς συμπεριφέρονται οι τροϊκανοί στην Ελλάδα και δημιούργησε σχετικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.