Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή (ακόμη και για άστεγους που διαμένουν σε σκηνές!) 22 ερωτήσεις-απαντήσεις για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

23/03/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή (ακόμη και για άστεγους που διαμένουν σε σκηνές!)

22 ερωτήσεις-απαντήσεις για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Φόρους-φωτιά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων.
        
 
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

Φόρους-φωτιά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νέος «λογαριασμός» είναι βαρύς και ασήκωτος, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Μόνο από τις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 137% σε σχέση με πέρυσι), ενώ 6,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και φυσικά πρόσωπα.

Λόγω αλλαγών

Πρόκειται για φόρους οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τις αλλαγές που έγιναν από φέτος στη φορολογία, οι οποίες αφορούν την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους (5.000 ευρώ) και τα αφορολόγητα των παιδιών αλλά και την «απονεύρωση» σχεδόν του συνόλου των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου.

Τον δρόμο για την είσπραξη αυτών των φόρων δείχνει η ΓΓΠΣ με τον αναλυτικό οδηγό που συνέταξε για τη συμπλήρωση και την υποβολή του εντύπου Ε1. Οπως προκύπτει από τις ερωταπαντήσεις που ακολουθούν, φέτος θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους ακόμη κι όσοι διαμένουν σε… σκηνές, δηλαδή χιλιάδες άστεγοι και Αθίγγανοι! Θα πρέπει δηλαδή να λάβουν κωδικούς πρόσβασης και κλειδάριθμους, για να πιστοποιηθούν στο σύστημα ΤΑΧΙSNET και να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις για το 2013, ανεξαρτήτως του εάν το έτος αυτό είχαν ή όχι κάποιο εισόδημα. Επίσης, όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν το 2013 εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα ή ακίνητα θα επιβαρυνθούν, συν τοις άλλοις, με προκαταβολή φόρου 55%, ενώ όσοι δηλώσουν εισοδήματα από ακίνητα θα πληρώσουν και φέτος συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3%.

1.Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμ ος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για την έγγαμη σχέση. Στη συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση, αφού επιλέξετε την ένδειξη «έγγαμος» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.

2. Συμπληρώνω την ημερομηνία γέννησής μου αλλά δεν τη δέχεται ως σωστή. Τι πρέπει να κάνω;

Πρέπει να μεταβείτε στο μητρώο της ΔΟΥ σας για να επικαιροποιήσετε την εικόνα σας και στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στην υποβολή.

3. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί στον ίδιο πίνακα ο αριθμός των τέκνων σας. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα προστατευόμενα μέλη και επιπλέον τον ΑΦΜ για τα ενήλικα μέλη.

4. Πώς καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 (εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα);

Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως «συνημμένη κατάσταση» και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού.

5. Εχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2013, πώς το δηλώνω;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισαγάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση. Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και στον 708 για τη σύζυγο.

6.Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5 .1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;

Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η, δευτερεύσα-2η, δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και, τέλος, επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.

7 .Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράψτε στον κωδικό 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.

8. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωση όταν διαμένω σε σκηνή;

Σε περίπτωση φορολογούμενου σκηνίτη/νομάδα (διαμονή σε σκηνή) συμπληρώνεται ο κωδικός 801 με τον ΑΦΜ.

9. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;

Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.

Β) Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

10. Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο, στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσ ω τη διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;

Στην περίπτωσή σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας, ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους, αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203, ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς. Υπενθυμίζουμε ότι δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. γίνεται μόνο από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα.

11. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο για να σας ανοίξει ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να τα χαρακτηρίσετε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια κάνετε μεταφορά στη δήλωση με τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα την 1/1/2013.

12. Εκμισθώνω ένα σπίτι 100 τ.μ , ένα κατάστημα 250 τ.μ και μία αποθήκη. Τι συμπληρωματικός φόρος θα μου υπολογιστεί;

Στο ενοίκιο της κατοικίας η οποία είναι μικρότερη από 300 τ.μ και στο ενοίκιο της αποθήκης η οποία αφορά αστική μίσθωση υπολογίζεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% και αθροιστικά τα ποσά αυτά θα τα συμπληρώσετε και στους κωδικούς 177 ή 178. Στο κατάστημα, το οποίο αφορά επαγγελματική-εμπορική μίσθωση ανεξάρτητα της επιφάνειας του, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% και το ποσό αυτό θα το μεταφέρετε και στον κωδικό 175 ή 176.

13. Εκμισθώνω μία οικία 350 τ.μ. και ένα αγροτεμάχιο 2.000 τ.μ. Ποιος είναι ο συμπληρωματικός φόρος που θα μου επιβληθεί;

Τα ενοίκια που εισπράττονται αφορούν κατοικία άνω των 300 τ.μ. και γαία, οπότε φορολογείστε με συμπληρωματικό φόρο 3% και θα πρέπει να μεταφέρετε το συνολικό ποσό των ενοικίων στον κωδικό 175 ή 176.

14. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;

Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.

15 .Το ακίνητό μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής, αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.

16. Το ακίνητό μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.

17. Πώς δηλώνουν στο Ε1 οι κάτοικοι εξωτερικού το σπίτι που έχουν στην Ελλάδα;

α. Αν το σπίτι είναι κενό δηλώνεται μόνο στο Ε2 (κενό θεωρείται το σπίτι που δεν έχει κατανάλωση ρεύματος στη διάρκεια του χρόνου).

β. Αν το σπίτι κατοικείται περιστασιακά, πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 στον πίνακα 5.1 ως δευτερεύουσα κατοικία.

18. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;

Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών εταιρειών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους ΕΙΧ ιδιωτικής χρήσης, η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λπ. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρείας. Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας. Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.

19. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση και πώς υπολογίζεται η προκαταβολή;

Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται μόνον εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στην πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.

20.Φορολογείται η διατροφή;

Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στη σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα, η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.

21. Για σκάφος που είναι σε ακινησία υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη;

Δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε σκάφος σε ακινησία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια λιμενική αρχή από την οποία να προκύπτει επ’ ακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος 2013.

Στην ηλεκτρονική υποβολή θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από τη στήλη Λόγος Μη Εφαρμογής Αντικειμενικής Δαπάνης την ακινησία, ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας λιμενικής αρχής.

22. Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση για το οικονομικό έτος 2014;

Οι δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Οσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμό τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς τον λογιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: