Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ηλεκτρονικά οι αποδοχές των συνταξιούχων

Έντυπη Έκδοση 

Ηλεκτρονικά οι αποδοχές των συνταξιούχων

Τέλος στην έκδοση και αποστολή βεβαιώσεων συντάξιμων αποδοχών βάζει από φέτος το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο της οργανωτικής αναβάθμισης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και παράλληλα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Μετά την αποτυχημένη περυσινή προσπάθεια που είχε γίνει ώστε οι συντάξεις να είναι προσυμπληρωμένες στις φορολογικές δηλώσεις, φέτος το σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) κατάφερε να παραδώσει στην ώρα του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) το αρχείο των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2013 για 2,8 εκατ. συνταξιούχους από το Δημόσιο και 69 άλλους φορείς και τομείς κοινωνικής ασφάλισης συνολικού ύψους 28,2 δισ. ευρώ.
Ετσι, από φέτος οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας δεν θα χρειάζονται τις βεβαιώσεις αποδοχών από τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς φορείς. Ηδη τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί από τη ΓΓΠΣ στο έντυπο Ε1 στο TAXIS και οι συνταξιούχοι μπορούν πλέον να μπαίνουν να ελέγχουν τα στοιχεία και αφού ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση και των υπόλοιπον στοιχείων να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιβεβαιώσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία και από ηλεκτρονικές βεβαιώσεις στους δικτυακούς τόπους των Ταμείων και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω της απόκρυψης εισοδημάτων από συντάξεις και της έλλειψης διασταυρώσεων, ενώ από την κατάργηση της σχετικής αλληλογραφίας για την αποστολή βεβαιώσεων συντάξιμων αποδοχών προκύπτει εξοικονόμηση για τα ασφαλιστικά ταμεία 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: