Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΕΛΗ Τα δικαιολογητικά για να προχωρήσει κάποιος σε ρύθμιση

14/04/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΕΛΗ

Τα δικαιολογητικά για να προχωρήσει κάποιος σε ρύθμιση

        
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ δεν υπόκεινται σε πρόσθετα τέλη, παρά μόνο σε αναπροσαρμογή, βάσει των νέων ποσών, κατά τον καταλογισμό τους.

Για τον λόγο αυτό, μετά την υπαγωγή των οφειλετών σε ρύθμιση, καταλογίζεται μόνο ο τόκος επί του συνόλου της κύριας εισφοράς.

Οσον αφορά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου οι οφειλέτες του ΟΓΑ να ρυθμίσουν με τις διατάξεις της «Νέας Αρχής» ή και της «Πάγιας Ρύθμισης», ισχύουν αναλογικά όσα προβλέπονται για τους οφειλέτες που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΚΕΑΟ (οφειλέτες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ), δηλαδή η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην οποία θα αναφέρονται:

α) Η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η ανταπόκριση στις μηνιαίες δόσεις.

β) Οτι ο δηλών δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα.

γ) Οτι δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

δ) Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητη περιουσία, κινητές αξίες, ετήσιο εισόδημα, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, οχήματα, απαιτήσεις από τρίτους, οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία ή το Δημόσιο).

Ο οφειλέτης ΟΓΑ, ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του, υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία ΚΕΑΟ σχετική αίτηση χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση υπηρεσιακού σημειώματος από τον φορέα.

Η αίτηση πρωτοκολλείται χειρόγραφα και στη συνέχεια, για την έκδοση της σχετικής απόφασης, καταχωρείται στην οθόνη «Αίτηση Ρύθμισης». Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους στην αγροτική οικονομία, αρμόδιος ανταποκριτής ΟΓΑ είναι ο ανταποκριτής του τόπου κατοικίας, ενώ για τους εργοδότες του φορέα αρμόδιος ανταποκριτής είναι εκείνος της έδρας της επιχείρησης. Κατά συνέπεια και μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υπαγωγής σε ρύθμιση, αρμόδιο διοικητικό όργανο για την έκδοση απόφασης ρύθμισης των οφειλών που προέρχονται από τον ΟΓΑ είναι η υπηρεσία ΚΕΑΟ όπου εντάχθηκε ο οφειλέτης του ΟΓΑ βάσει του Ταχυδρομικού Κώδικα κατοικίας του, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη/ασφαλισμένο, ή βάσει της έδρας της επιχείρησης, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη/εργοδότη.

Οι οφειλέτες του ΟΓΑ καταβάλλουν τις δόσεις ρύθμισης στην υπηρεσία ΚΕΑΟ ή σε οποιοδήποτε υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, με έκδοση γραμματίου είσπραξης ρύθμισης. Πάντως προς το παρόν οι οφειλέτες του ΟΓΑ δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων μετά τη ρύθμιση της οφειλής τους σε τράπεζες. Αυτό σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία για όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Τονίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης, που απαιτείται για την υπαγωγή σε ρύθμιση, διενεργείται αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία ΚΕΑΟ που εξέδωσε την απόφαση ρύθμισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: