Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΕΝΦΙΑ): ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ «ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ» ΤΗς ΕΦΟΡΙΑΣ Η ώρα της αλήθειας για 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

28/07/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΕΝΦΙΑ): ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ «ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ» ΤΗς ΕΦΟΡΙΑΣ

Η ώρα της αλήθειας για 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

getFile (28)
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Καταφθάνουν αυτή την εβδομάδα τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια», e-mails, με τη «λυπητερή» του νέου φόρου στα ακίνητα, που θα οδηγήσει στο ταμείο της Εφορίας τον Αύγουστο 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες. Ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), που έρχεται αυτό τον μήνα να «φουσκώσει» τον λογαριασμό με τα φορολογικά βάρη των νοικοκυριών, επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα. Φέτος, για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από τα «νύχια» του γλιτώνουν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.), αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου… στέγη. Οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 2,65 δισ. ευρώ έναντι 3,1 δισ. ευρώ που θα βεβαιώσει η εφορία.

Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% (σ.σ. όσοι ακόμη έχουν αυτήν τη δυνατότητα…) είτε σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Αύγουστο. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως έως τις αρχές Ιουλίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου η πρώτη δόση να έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους έως την προσεχή Πέμπτη 31 Ιουλίου και η τελευταία την 31η Δεκεμβρίου του 2014, αυτό δεν κατέστη εφικτό, λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν σχετικώς με τον υπολογισμό του φόρου.

Οι μεγάλες περιουσίες

Τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν με υπουργική απόφαση του Γκίκα Χαρδούβελη και παρουσίασε πρώτη η «Εφ.Συν.». Με την απόφαση ωφελημένοι βγαίνουν οι ιδιοκτήτες που κατέχουν μεγάλες περιουσίες και δη άνω των 300.000 ευρώ. Μετά τις αλλαγές στη «φόρμουλα» υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και την προσθήκη ειδικών συντελεστών που εισήγαγε το οικονομικό επιτελείο, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες πέφτουν στα «μαλακά». Η φορολογική τους επιβάρυνση προσγειώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα και οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν είναι πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με αυτούς που θα πλήρωναν αρχικά. Η ίδια υπουργική απόφαση «ξεκόλλησε» και μια σειρά από άλλα τεχνικά ζητήματα, που σχετίζονται με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, και τα οποία είχαν «μπλοκάρει» την έκδοση των σημειωμάτων. Κατόπιν τούτου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε τη διαδικασία για την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 με βάση τις νέες παραμέτρους-παραδοχές και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο Taxis αυτή την εβδομάδα. Η ΓΓΔΕ, λόγω των τεχνικών καθυστερήσεων, προέκρινε ως ενδεδειγμένη την καταβολή του φόρου σε πέντε δόσεις από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2014, ενώ η δόση του Ιουλίου επιμερίζεται ισόποσα στις πέντε υπόλοιπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιλογή αυτή συμφώνησε και η τρόικα.

Πώς υπολογίζεται

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.

Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1. Ολα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες, απαλλάσσονται πλήρως. Στα οικόπεδα, ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από 0,003 ευρώ/τ.μ. έως 9 ευρώ/τ.μ.

Οσον αφορά τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, προβλέπεται η εφαρμογή ενός Βασικού Συντελεστή Φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος ορίζεται σε 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα, για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές, που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης. Για τα αρδευόμενα αγροτεμάχια ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/στρέμμα. Επίσης, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στην αξία των ακινήτων που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν 1% για αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

…………………………………………….

! Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν συμφωνούν με το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ μπορούν να ζητήσουν νέα εκκαθάριση, υποβάλλοντας έως το τέλος Νοεμβρίου συμπληρωματική δήλωση στην Εφορία. Στις περιπτώσεις που από τη δεύτερη εκκαθάριση προκύψει διαφορά φόρου μεγαλύτερη από 300 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ή του οικοπέδου ή του αγροτεμαχίου θα οδηγείται αυτομάτως σε φορολογικό έλεγχο.

…………………………………………….

Πώς θα φορολογηθούν ασκούμενοι δικηγόροι, αγρότες

Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν οι ασκούμενοι δικηγόροι και γενικότερα ασκούμενοι σπουδαστές για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ για τους αγρότες θα ισχύει φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Αυτά διευκρινίζει ερμηνευτική εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου. Ωστόσο, οι ασκούμενοι δικηγόροι και σπουδαστές, προκειμένου να επωφεληθούν από τις ερμηνευτικές διατάξεις, θα πρέπει να υποβάλουν στις εφορίες τροποποιητική φορολογική δήλωση για την περσινή χρονιά. Αναλυτικότερα:

*ΑΓΡΟΤΕΣ Τα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% (όχι 26%, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους επαγγελματίες), εφόσον τα πωλούμενα προϊόντα παράγονται αποκλειστικά από τον πωλητή τους-παραγωγό και δεν έχουν υποστεί μεταποίηση, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανική ή χονδρική) πώλησής τους.

*ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 κατά το διάστημα της πρακτικής άσκησης. Ετσι, δικαιούνται την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ με τη συγκέντρωση των απαιτούμενων αποδείξεων. Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες και έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αρχική φορολογική τους δήλωση για τη χρήση 2013 (οικονομικό έτος 2014) μπορούν να υποβάλουν χειρόγραφα τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με αίτησή τους στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να διενεργηθεί νέα εκκαθάριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: