Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Πολυνομοσχέδιο με «απ’ όλα» εκτός… αξιοποίησης αιγιαλού Κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.

29/07/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολυνομοσχέδιο με «απ’ όλα» εκτός… αξιοποίησης αιγιαλού

Κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.
        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

«Ανακρούει πρύμναν» η κυβέρνηση στις διατάξεις περί αξιοποίησης του αιγιαλού, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.

Το τελευταίο ενσωματώνει μια σειρά από μνημονιακές εκκρεμότητες που θα κρίνουν την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και την επιστροφή των κερδών, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όπως η αφαίρεση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με 400 φοροελεγκτές και η αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες».

Επιπλέον, αναμένεται να ενσωματώνονται οι ρυθμίσεις για την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, την κατάργηση σειράς φόρων υπέρ τρίτων και τη διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα

*Καταργείται για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπάγονται στον ΦΠΑ η υποχρέωση υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους.

*Στο θέμα του αιγιαλού καθορίζεται μόνο ο τρόπος οριοθέτησής του και όχι ο τρόπος… αξιοποίησης.

*Καταργούνται φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας.

*Αυξάνονται κατά 400 οι οργανικές θέσεις της ΓΓΔΕ.

*Εντάσσεται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ο τομέας του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), αλλά και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ).

*Θα υπάρχει αναμόρφωση των διατάξεων για την υποβολή και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Θα προβλέπεται στο εξής η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου που θα ασχολείται με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που κάνουν όσοι είναι υποχρεωμένοι (π.χ. βουλευτές, υπουργοί). Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

*Αλλάζει το σύστημα δημόσιων συμβάσεων έτσι ώστε να ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

*Επιχορηγούνται φορείς του κλάδου υγείας, όπως είναι για παράδειγμα νοσοκομεία, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί.

*Ενσωματώνεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο συμπεριλαμβάνει διατάξεις για τη μείωση του διοικητικού βάρους. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και έχει διατάξεις που αφορούν το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), αλλά και τις άδειες για τα φαρμακεία.

*Θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων έτσι ώστε να γίνει αποτελεσματικός ο έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: