Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Άρχισε η επέλαση της Εφορίας Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης σε τέσσερις διαφορετικούς φόρους. 9 δισ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες καλούνται να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι.

31/07/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Άρχισε η επέλαση της Εφορίας

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης σε τέσσερις διαφορετικούς φόρους. 9 δισ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες καλούνται να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι.
eforia        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

Στο ταμείο για την πληρωμή τεσσάρων φόρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ οδηγούνται σήμερα 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, που παρέλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα από την Εφορία. Οι φόροι για τους οποίους εκπνέει σήμερα η πρώτη δόση και επικρέμανται ως δαμόκλειος σπάθη στα νοικοκυριά είναι οι εξής: φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος για 1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Η φορολογική αφαίμαξη θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα, με το «χαράτσι» του ενιαίου φόρου στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) και την πρώτη από τις πέντε δόσεις που θα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες και θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο με τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, που φθάνουν το 1 δισ. ευρώ.

Το φορολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα βαρύ για τα… υποζύγια και το χρονικό διάστημα εξόφλησης ιδιαίτερα μικρό. Το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν μερίμνησε για την καλύτερη κατανομή των προθεσμιών πληρωμής των φόρων, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι φορολογούμενοι και να αποφευχθούν νέα «φέσια», αλλά καθυστέρησε και με την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, οπότε οι υπόχρεοι δεν μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, αλλά και το ίδιο δεν διευκολύνεται στην είσπραξη του φόρου. Μόνο από τους φόρους εισοδήματος και ακινήτων θεωρητικά οι εισπράξεις του Δημοσίου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους υπολογίζονται σε περίπου 8 δισ. ευρώ! Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, η εφορία θα… αρπάζει από τις τσέπες των φορολογουμένων 1,8 δισ. ευρώ κάθε μήνα και μέχρι τα τέλη του έτους.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό θα καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος. Οχι μόνο γιατί δεν δύνανται να ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, αλλά και διότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εφαρμόσει ούτε καν το άρθρο 33 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), το οποίο του δίνει τη δυνατότητα παρακράτησης επιστροφών φόρου, ακόμα και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων. Σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, ποσά επιστροφών φόρου κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, είναι πλέον δυνατό να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Εάν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είχαν εκδοθεί εντός του Ιουνίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, το υπουργείο θα είχε τη δυνατότητα να συμψηφίσει τις επιστροφές φόρου εισοδήματος με τον φόρο ακινήτων, βάζοντας άμεσα στα ταμεία του χρήματα. Τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων θα εμφανιστούν τις επόμενες μέρες στις μερίδες των φορολογουμένων στο Taxisnet.

Οι συνταξιούχοι

Το φορο-σοκ θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν μόλις μία μέρα μετά τη νέα μείωση των συντάξεών τους, την οποία προκάλεσε το ενιαίο σύστημα παρακράτησης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Από προχθές 746.858 συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές που έχουν «ψαλιδιστεί» από 34 έως 325 ευρώ, επειδή πλέον οι φόροι που παρακρατούνται κάθε μήνα υπολογίζονται επί του συνόλου των κύριων και επικουρικών συντάξεων τις οποίες εισπράττουν. Στον αντίποδα, 399.231 συνταξιούχοι θα δουν μέση αύξηση των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους κατά 15 ευρώ λόγω της απαλοιφής της οριζόντιας παρακράτησης φόρου που ίσχυε μέχρι σήμερα για τις επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένου του όγκου των φορολογικών υποχρεώσεων τις οποίες καλούνται να καλύψουν το προσεχές διάστημα.

Η 31η Ιουλίου είναι μόνο η αφετηρία μιας εξάμηνης κούρσας αντοχής για τους φορολογουμένους, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα βρίσκονται αντιμέτωποι τις εξής φορολογικές υποχρεώσεις:

* Στο τέλος Αυγούστου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν εφάπαξ τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ή να αποπληρώσουν την 1η δόση του. Οι υπόχρεοι θα διαπιστώσουν το ύψος του φόρου από αύριο 1η Αυγούστου, οπότε θα είναι διαθέσιμα προς εκτύπωση τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet. Οι πολίτες θα ειδοποιηθούν για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Στο τέλος Αυγούστου λήγει και η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

*Στις 30 Σεπτεμβρίου έρχεται η ώρα να καταβληθεί η 2η δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

*Στις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να εξοφληθεί η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ.

*Στο τέλος Νοεμβρίου θα λήξει η προθεσμία καταβολής τόσο της 3ης δόσης του φόρου εισοδήματος όσο και της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

*Στις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ με την καταβολή της 5ης δόσης, ενώ οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Τοκογλυφικά πρόστιμα

Όσοι φορολογούμενοι δεν κατορθώσουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τη φορο-καταιγίδα του προσεχούς εξαμήνου, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και τόκους που θα εκτοξεύσουν τα χρέη τους σε δυσθεώρητα ύψη: για 2 μήνες καθυστέρησης θα είναι προσαυξημένα κατά 11,46%, για ένα χρόνο καθυστέρησης προσαυξημένα κατά 28,5% και για περισσότερους από 12 μήνες αργοπορίας οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα φτάσουν τα «τοκογλυφικά» επίπεδα του 30%!

Δεν υπάρχουν σχόλια: