Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Εκπρόθεσμη διακοπή επιχειρήσεων και εταιρειών με ευνοϊκούς όρους

Εκπρόθεσμη διακοπή επιχειρήσεων και εταιρειών με ευνοϊκούς όρους


Ιουλ.25, 2014 σε Editorial  Περιοδικού λογιστική prosvasis: τεύχος 425

Με την αλλαγή του φορολογικού νόμου καταργήθηκαν, από 1.1.2014, και όλες οι σχετικές αποφάσεις που αφορούσαν διάφορες διαδικασίες σχετικά με την εκπρόθεσμη διακοπή των επιχειρήσεων (ατομικές επιχειρήσεις) και εταιρειών (νομικών προσώπων οποιασδήποτε μορφής).

Το Υπουργείο Οικονομικών με δύο αποφάσεις του, έδωσε σχετική παράταση στις εκπρόθεσμες διακοπές, που τελειώνουν στις 25.7.2014.

Ημερομηνία που, κατά την άποψή μας, πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, μιας και όσοι προσπαθούν να κάνουν εκπρόθεσμες διακοπές αντιμετωπίζουν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, τόσο με το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), όσο και με την έκδοση διαδικαστικών αποφάσεων, στις περιπτώσεις που αυτές είναι αναγκαίες.

Πέρα από την παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών, που όπως είπαμε είναι αναγκαία, χρειάζεται και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται να δείξουν περισσότερη ευελιξία σε αυτά τα θέματα.

Δεν μπορεί για παράδειγμα να εγγράψεις αναγκαστικά μία εταιρεία στο ΓΕΜΗ και να την κλείσεις με εκπρόθεσμη διακοπή στο τέλος του 2009, που δεν υπήρχε αυτή η υπηρεσία.

Διαδικασία κλεισίματος

Για τις διαδικασίες του εκπρόθεσμου κλεισίματος με ευνοϊκούς όρους υπάρχουν τρία έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών που δίνουν τις κατευθύνσεις.

Εμείς απλά θέλουμε να θυμίσουμε ότι:

α) Για τα νομικά πρόσωπα απαιτούνται: έγγραφα λύσης του νομικού προσώπου, εγγραφή, αν δεν είναι εγγεγραμμένο, στο ΓΕΜΗ και κατάθεση στην ίδια υπηρεσία της λύσης του και κατόπιν διαδικασίες στη ΔΟΥ.
β) Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν χρειάζονται εγγραφή στο ΓΕΜΗ, αλλά απλό έγγραφο λύσης από το Πρωτοδικείο.
γ) Η εκπρόθεσμη λύση έχει πρόστιμο έως 100 ευρώ, ανάλογα με τη ΔΟΥ.

Τα σχετικά έγγραφα του Υπουργείου, με χρονολογική σειρά έκδοσης, είναι τα εξής:
- Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών – 1030160/650/ΔΜ/ΠΟΛ.1068/19.3.2001.
- Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών – 1016769/389/ΔΜΒ/ΠΟΛ.1028/21.2.2003.
- Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών ατομικών επιχειρήσεων στην περίπτωση ύπαρξης επαγγελματικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) – 1053873/867/ΔΜ/ΠΟΛ.1071/28.5.2009.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά την έκκληση προς το Υπουργείο Οικονομικών για την παράταση του χρόνου που μπορούν οι φορολογούμενοι να κάνουν εκπρόθεσμη διακοπή επιτηδεύματος ή εταιρείας μέχρι 31.12.2014.

Με την παράταση αυτή θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο από εταιρείες φαντάσματα, από την μία πλευρά και από την άλλη θα μπορέσουν και οι φορολογούμενοι να απαλλαγούν από παλιές αμαρτίες.

Να θυμίσουμε ότι για τις εταιρίες αυτές «τρέχει» τέλος επιτηδεύματος 1.000 ή 800 ευρώ, ανάλογα την έδρα τους, για τους επιτηδευματίες 650 ευρώ για όλη τη χώρα και 500 ευρώ για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα. Πέρα από το τέλος επιτηδεύματος έχουμε ακόμη τα πρόστιμα για την μη υποβολή δηλώσεων, περιοδικών και εκκαθαριστικών ΦΠΑ και γενικά για την μη εκπλήρωση φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ας μην ξεχάσουμε και την απειλή του κλειδώματος του ΑΦΜ από την εφορία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα φορολογούμενοι που είχαν κάποτε ένα επιτήδευμα να βρεθούν με κλειδωμένο ΑΦΜ.

Και μετά απ’ όλα αυτά ….

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

"Επί του Πιεστηρίου
Η ως άνω προθεσμία για τη διακοπή, με ευνοϊκούς όρους, των επιχειρήσεων, παρατάθηκε μέχρι τις 26.9.2014."
Απ. Αλωνιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: