Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πόσο κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις εταιρείες (συγκριτικός πίνακας)

Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Πόσο κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις εταιρείες (συγκριτικός πίνακας)

Συγκριτικούς πίνακες με τα τιμολόγια ρεύματος που προσφέρουν η ΔΕΗ και οι επτά εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στη χαμηλή τάση δημοσίευσε χθες η ΡΑΕ στην ιστοσελίδα της. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εκτίμηση του ποσού που πληρώνει ο πελάτης σε κάθε εταιρεία ανάλογα με το ύψος της τετραμηνιαίας κατανάλωσης.
Στον χώρο της λιανικής προμήθειας ηλεκτρισμού εκτός της ΔΕΗ δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Elpedison, Ηρων Θερμοηλεκτρική, Green, Watt & Volt, Volterra, Protergia και NRG Trading House. Oι τιμές για τη ΔΕΗ αφορούν στα νέα τιμολόγια, που θα ισχύσουν από αύριο, 25 Ιουλίου, με βάση τις πρόσφατες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια με χαμηλή κατανάλωση ως 800 kwh το τετράμηνο αλλά και τις μειώσεις για τους επαγγελματικούς πελάτες. Τα ποσά που αναφέρονται στους πίνακες της ΡΑΕ (www.rae.gr) αφορούν στο σύνολο των χρεώσεων του λογαριασμού για το ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τους φόρους, τα τέλη, τη ΝΕΡΙΤ κ.λπ. και έχουν υπολογιστεί με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα διαθέσιμα στοιχεία από τους προμηθευτές. Επειδή τα τιμολόγια μπορεί να τροποποιηθούν στο μέλλον, η ΡΑΕ συνιστά στους καταναλωτές να τα ελέγξουν ξανά και να επιβεβαιώσουν τη χρέωση με κάθε προμηθευτή.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΡΗΤΡΕΣ 
Ιδιαίτερη προσοχή η Ρυθμιστική Αρχή συνιστά στις ρήτρες που μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα πακέτα, καθώς και στις επιμέρους εκπτωτικές πολιτικές κάθε εταιρείας, όπως π.χ. έκπτωση παγίου, έκπτωση επί των ανταγωνιστικών χρεώσεων, απαλλαγή από την καταβολή εγγύησης κ.λπ.
Ειδικά για τις περιπτώσεις που τα πακέτα περιλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής χρεώσεων, πέραν της σταθερής χρέωσης, η ΡΑΕ προτρέπει τους καταναλωτές να ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τις εταιρείες για τους όρους αυτούς, καθώς και για τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσουν τον λογαριασμό τους.
Οι περισσότερες ρήτρες αφορούν:
  • Ρήτρα αναπροσαρμογής Οριακής Τιμής Συστήματος.
  • Ρήτρα αναπροσαρμογής Λογαριασμού Προσαυξήσεων 2 και 3 (ΛΠ-2, ΛΠ-3).
  • Ρήτρα Μεταβατικού Μηχανισμού Ασφάλισης Επαρκούς Ισχύος ( ΜΜΔΕΙ).
Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η χρέωση στον λογαριασμό προσδιορίζεται με βάση ένα τυπικό εύρος διακύμανσης της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και των Λογαριασμών Προσαυξήσεων.
Οταν οι τιμές αυτές κινούνται εντός του προκαθορισμένου εύρους διακύμανσης, τότε ισχύουν οι χρεώσεις ως έχουν στον τιμοκατάλογο των προμηθευτών. Σε περίπτωση όμως που η μέση οριακή τιμή ή ο λογαριασμός προσαυξήσεων αποκλίνει από τα προκαθορισμένα όρια, τότε η χρέωση του λογαριασμού ρεύματος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.
Μπορείτε να δείτε τους πίνακες με τις χρεώσεις των προμηθευτών στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: