Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Αλαλούμ για τους φορολογούμενους: Το Taxisnet... μπλοκάρει τις 12 δόσεις αποπληρωμής φόρων

Αλαλούμ για τους φορολογούμενους: Το Taxisnet... μπλοκάρει τις 12 δόσεις αποπληρωμής φόρων

Αλαλούμ για τους φορολογούμενους: Το Taxisnet... μπλοκάρει τις 12 δόσεις αποπληρωμής φόρων

24.07.2014 07:36
Αντιμέτωποι με ένα αλαλούμ στο Τaxisnet είναι εκατομμύρια φορολογούμενοι που επιθυμούν να πληρώσουν σε 12 δόσεις τον φόρο εισοδήματος και τον ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς ανεφάρμοστος παραμένει στην πράξη ο νόμος 4174/2013 που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία σε 12 μηνιαίες δόσεις ακόμη κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Σημειώνεταιο ότι περίπου 2 εκατ. φορολογούμενοι αναμένεται να ειδοποιηθούν με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να καταβάλουν σε τρεις δόσεις τον φετινό φόρο εισοδήματος αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2014. Έτσι, η πρώτη δόση πληρώνεται εμπρόθεσμα έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.
Όποιος προσπάθησε δε, να υπαχθεί στη ρύθμιση... μπλόκαρε στον λαβύρινθο του Taxisnet. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που επιχείρησαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση προκειμένου να εξοφλήσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις δόσεις, διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά αδύνατον.
Κι αυτό γιατί η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για τη ρύθμιση των οφειλών δεν επέτρεπε στους φορολογούμενους να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση, καθώς το σύστημα δέχεται μόνο τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ισχύει και για τις εμπρόθεσμες οφειλές.
Έτσι, οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου μέχρι τις 31 Ιουλίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την 1η Αυγούστου, προκειμένου να καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση της οφειλής για να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν την ληξιπρόθεσμη οφειλή καθώς και το υπόλοιπο ποσό που δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο σε περισσότερες δόσεις. Σημειώνεται ότι η κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,74%.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η νέα γενική γραμματέας κ. Κ. Σαββαΐδου φέρεται να έχει δώσει εντολή στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έτσι ώστε μέχρι τις 31 Ιουλίου να έχει διορθωθεί η εφαρμογή και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση.


Πηγή: Αλαλούμ για τους φορολογούμενους: Το Taxisnet... μπλοκάρει τις 12 δόσεις αποπληρωμής φόρων | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/164393#ixzz38NVMnwUy

Δεν υπάρχουν σχόλια: