Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΤΖΙΡΟ ΕΩΣ 10.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ) ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ Μπες-βγες στον ΦΠΑ

07/08/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΤΖΙΡΟ ΕΩΣ 10.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ) ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ

Μπες-βγες στον ΦΠΑ

Από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τον φόρο, αλλά στη συνέχεια, αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει, να ξαναενταχθούν στο σύστημα.
        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

Μπρος-πίσω το υπουργείο Οικονομικών με τον ΦΠΑ. Μετά το δόγμα της καθολικής εφαρμογής του μέτρου το 2011, δίνει τώρα την ευκαιρία σε 400.000 μικρομεσαίους να γλιτώσουν από τη «δαμόκλειο σπάθη» του φόρου, δηλαδή της χρέωσης του 23% και της ταλαιπωρίας που τη συνοδεύει με τη συχνή υποβολή της δήλωσης. Τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προβλέπει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τζίρο έως 10.000 ευρώ. Ως ακαθάριστα έσοδα νοούνται «όλα τα έσοδα τα οποία λαμβάνονται υπόψη στη φορολογία εισοδήματος».

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική, και αφορά αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια). Οσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τον φόρο και, στη συνέχεια, αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει η απαλλαγή, να ενταχθούν εκ νέου στο σύστημα του ΦΠΑ. Ως κριτήριο για την υπαγωγή στο μέτρο θα είναι ο τζίρος των τελευταίων ετών.

Με τη νέα διάταξη, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί από τον ΦΠΑ, τότε οι υπηρεσίες που θα παρέχει και στις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Ομως, στην αγορά των υλικών για την εργασία του θα πληρώνει το κόστος του προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Δεν υποβάλλουν δήλωση, αλλά ξεχνούν την επιστροφή

Πάντως, όσοι τελικά εξαιρεθούν και δικαιούνται μέχρι σήμερα επιστροφή ΦΠΑ, από το νέο έτος δεν θα την παίρνουν, καθώς ο ΦΠΑ που κατέβαλαν δεν θα μπορεί να εκπέσει, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.

Είχε προηγηθεί σχετική διαπραγμάτευση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη με την τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα. Η συμφωνία ήταν δεδομένη και η μοναδική «γκρίζα ζώνη» ήταν το όριο του τζίρου μέχρι το οποίο ίσχυε η απαλλαγή. Στο «παζάρι» αυτό, το οικονομικό επιτελείο ζητούσε να τεθεί χαμηλό όριο στα 10.000 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα υπάγεται ένας επιτηδευματίας σε ΦΠΑ. Ετσι απαλλάσσονται 400.000 και πλέον επιτηδευματίες. Αντιθέτως το ΔΝΤ πίεζε να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ σχεδόν 600.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ανεβάζοντας το όριο τζίρου στα 20.000-25.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους μικρομεσαίους, μέσω της φοροελάφρυνσης των υπηρεσιών και αγαθών που προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό.

Αν και το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με το δόγμα «ΦΠΑ παντού» που επιβλήθηκε το 2011, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που δεν εφαρμόζει την εξαίρεση από τον ΦΠΑ βάσει του ετησίου τζίρου και αναγκάζει και τις ατομικές επιχειρήσεις να παραμένουν υπόχρεες στον φόρο. Και αυτό παρά τη διαπίστωση πως το Δημόσιο χάνει περισσότερα από όσα εισπράττει από τον ΦΠΑ που του αποδίδουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Περίπου το 42% των φορολογουμένων δηλώνουν τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ και ο ΦΠΑ που αποδίδουν είναι… αρνητικός! Δηλαδή, αντί να πληρώνουν ΦΠΑ, έχουν επιστροφή, ενισχύοντας τις απώλειες στα κρατικά έσοδα. Εν τω μεταξύ, η απενεργοποίηση του ΑΦΜ θα γίνεται μόνο για τους φοροφυγάδες και όχι για αυτούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές του υποχρεώσεις ή για φορολογικές παραβάσεις, όπως διευκρίνισε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Πάντως, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας της σχετικής διάταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: