Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Τι θα γίνει με τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα - 50% έκπτωση από το 2015

ΕΝΦΙΑ: Τι θα γίνει με τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα - 50% έκπτωση από το 2015

Έως την Τρίτη, πιθανόν και σήμερα, να οριστικοποιηθούν οι ελαφρύνσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να τον κάνει πιο δίκαιο και... εισπράξιμο.

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να απασχολήσει και τους δυο αρχηγούς της συγκυβέρνησης στη συνάντησή τους που έχει προγραμματιστεί για αύριο με μερικά από τα καυτά σημεία να είναι η φορολόγηση των κενών και ξενοίκιαστων ακινήτων καθώς και οι διορθώσεις των λαθών που έγιναν και φούσκωσαν το φόρο.

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη παρουσία και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη έθεσαν ως αίτημα την παροχή μερικής φοροαπαλλαγής για τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα, δηλαδή ακίνητα τα οποία δεν αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Η αλλαγή αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η οποία έχει καταγγείλει τη ληστρική και ισοπεδωτική λειτουργία του φόρου στα απρόσοδα ακίνητα.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2015 έχει γίνει ουσιαστικά δεκτό με παροχή μάλιστα έκπτωσης 50%.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το επόμενο έτος θα υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για φορολογικές απαλλαγές λόγω της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας και η έκπτωση δεν αποκλείεται να περιληφθεί και στο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το επόμενο Σάββατο.

Ο μεγάλο πονοκέφαλος έχει να κάνει με τις φορολογικές εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ για τα φετινά εκκαθαριστικά.

Οι βουλευτές ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να ισχύσει έκπωση 25-30% για τα κενά και ξενοίκιαστα. Η έκπτωση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να στοιχίσει έως και 100 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις του φόρου και αν προστεθεί στα 167 που θα στοιχίσει η διόρθωση του υπολογισμού της αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος και τα περίπου 250 εκατ. που θα στοιχίσουν οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες τότε το συνολικό ποσό που χάνεται από το φόρο ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ.

Με δεδομένο ότι η συνολική βεβαίωση του φόρου ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ, τότε το ποσό που θα αναμένεται να εισπραχθεί υποχωρεί στα 500 εκατ. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ τότε το ποσοστό εισπραξιμότητας θα πρέπει να ξεπεράσει το 85%, πράγμα πολύ δύσκολο.

Το γρίφο αυτό καλείται να λύσει ενώπιον και της τρόικας το οικονομικό επιτελείο με δεδομένη την άκαμπτη στάση των δανειστών αναφορικά με τις προβλέψεις για τα έσοδα από τα εισπρακτικά μέτρα.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: