Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ Mη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα πληρώνουν κανονικά Τι θα προβλέπει η νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει το υπ. Οικονομικών. Σε έξι δόσεις η αποπληρωμή.

27/08/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΝΦΙΑ

Mη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα πληρώνουν κανονικά

Τι θα προβλέπει η νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει το υπ. Οικονομικών. Σε έξι δόσεις η αποπληρωμή.
        
 
Του Κώστα Τσάβαλου

Τη θύελλα που ξεσήκωσαν τα τερτίπια με τον ΕΝΦΙΑ προσπαθεί να «καταλαγιάσει» η κυβέρνηση, διορθώνοντας τα εκκαθαριστικά για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα και απλοποιώντας τις διαδικασίες για την απαλλαγή (ή τη μείωση) από τον φόρο των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι προβλεπόμενες από τον νόμο μερικές ή ολικές απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγούνται με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Τα μόνα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών θα είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί, καθώς και το άθροισμα των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών έχει στη διάθεσή της αυτά τα δεδομένα και ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτόματα από το σύστημα ο υπολογισμός για τους δικαιούχους των απαλλαγών. Συνεπώς οι δικαιούχοι δεν θα μπουν στη βάσανο της υποβολής αιτήσεων και προσκόμισης δικαιολογητικών.

Από την άλλη, με τη… χαρά θα μείνουν όσοι πίστεψαν στην προπαγάνδα των προηγούμενων ημερών περί γενναίας έκπτωσης (έως και 30%) στον ΕΦΝΙΑ για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Διαπιστώθηκε ότι αφενός ένα τέτοιο μέτρο θα κόστιζε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο βεβαίωσης εσόδων κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ μετά τις διορθώσεις (αρχικά βεβαιώθηκαν με σωρεία λαθών έσοδα 3,511 δισ. ευρώ), αφετέρου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων που αποτυπώνονται στο Ε9 με τα στοιχεία του εντύπου Ε2, όπου δηλώνονται τα ενοικιαζόμενα ή κενά ακίνητα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στη βάση των αποφάσεων που λήφθηκαν στην κυβερνητική σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου – Χαρδούβελη:

*Η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου. Η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι 4.000 οικισμοί

*Οι διορθώσεις θα αφορούν τους φορολογούμενους εκείνους που έχουν ακίνητα σε περίπου 4.000 οικισμούς εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού. Αν ο φόρος που προκύπτει στη νέα εκκαθάριση είναι χαμηλότερος, λαμβάνεται αυτός υπ’ όψιν, αν προκύπτει υψηλότερος, ισχύει το προηγούμενο εκκαθαριστικό. Για τη νέα εκκαθάριση θα ληφθούν υπ’ όψιν οι τιμές ΦΑΠ όπως είχαν καθοριστεί από την περυσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

*Η διαδικασία για τις απαλλαγές ή τον μειωμένο φόρο θα είναι αυτοματοποιημένη, με διαγραφή των προϋποθέσεων τόσο της ασφαλιστικής όσο και της φορολογικής ενημερότητας που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Σε ειδικές περιπτώσεις δικαιούχων (όταν υπάρχουν δεσμευμένα ακίνητα ή στην περίπτωση ανάπηρων όπου οι λογιστές θα χρειαστεί να υποβάλουν πιστοποίηση των ποσοστών αναπηρίας με βάση τις περυσινές βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία), η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα επαναλάβει την εκκαθάριση για να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος.

*Εξαιρούνται του ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, αλλά και ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας και έχουν πληγεί από σεισμούς.

*Τα όποια λάθη προκύψουν και στη νέα εκκαθάριση θα συμψηφιστούν στην τελευταία δόση του Φεβρουαρίου.

…………………………………………….

Διορθώσεις ζητούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ζητά να γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η ΕΣΑμεΑ, τονίζοντας την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς αυτές ομάδες και οι οικογένειές τους, αναμένει άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών τις εξής αλλαγές:

*Οι διατάξεις για τις εκπτώσεις να ισχύσουν για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

*Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχει ο φορολογούμενος με αναπηρία να οριστεί για 250 τετραγωνικά μέτρα.

*Το εισοδηματικό κριτήριο για πλήρη απαλλαγή από τον φόρο να αυξηθεί από τις 12.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ να καθορισθεί έκπτωση φόρου σε ποσοστό 50%.

*Ο υπολογισμός του εισοδηματικού κριτηρίου να βασιστεί στο συνολικό καθαρό πραγματικό οικογενειακό εισόδημα, χωρίς να προσμετρώνται σε αυτό οποιαδήποτε επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος, όπως το εξωιδρυματικό επίδομα και τα προνοιακά επιδόματα.

*Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων που ανήκουν κατά ψιλή κυριότητα ή επικαρπία στους αναγνωρισμένους κοινωνικοσυνδικαλιστικούς φορείς και οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος.

«Η συγκυβέρνηση πρέπει να δει πολύ προσεκτικά το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά τα άτομα να επιβαρύνονται μέσω του φόρου, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο. Η πιο σωστή λύση είναι να εφαρμοστεί το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ­ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Δ. Αγγελή

………………………………………………………………….

Τα κριτήρια για μερική ή ολική απαλλαγή

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι προϋποθέσεις για τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι πλέον οι εξής:

1. Για τους φτωχούς φορολογούμενους:

*Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

*Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

2. Για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις οικογένειες με ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω:
* Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

*Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

*Στις περιπτώσεις τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, ενώ για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50%. Εως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξανανοίξει το σύστημα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους εγκαίρως πριν από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης στις 30 Σεπτεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: