Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ακόμη και στο 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτω από 1,60 ευρώ η βενζίνη - «Βουτιά» 6% στην τιμή του χρυσού

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥ

Ακόμη και στο 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτω από 1,60 ευρώ η βενζίνη - «Βουτιά» 6% στην τιμή του χρυσού

Ακόμη και στο 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτω από 1,60 ευρώ η βενζίνη - «Βουτιά» 6% στην τιμή του χρυσού
Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που αποφάσισε τον Σεπτέμβριο ο OPEC οδήγησε σε μεγάλη υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου διολίσθησε 3,4% στα 91,39 δολάρια το βαρέλι.
Tο επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών. Αυτό το τρίμηνο το αργό έχει καταγράψει απώλειες πάνω από 13%, τις μεγαλύτερες από τον Ιούνιο του 2012.
Πτώση 2,5% σημείωσε το πετρέλαιο Brent, κλείνοντας στα 94,74 δολάρια το βαρέλι.
Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ευνοϊκή και για την ελληνική αγορά καυσίμων, ειδικά την περίοδο αυτή αφού σε 15 ημέρες θα διατίθεται και το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο.
Στα επίπεδα του 1,05-1,06 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της φετινής περιόδου, στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των διεθνών τιμών και με την εφαρμογή της μείωσης 30% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που αποφάσισε η κυβέρνηση. Για όσους δικαιούνται επίδομα, η τιμή αναμένεται να πέσει κάτω από τα 0,80 λεπτά το λίτρο. Αυτή είναι η εκτίμηση από τον Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), κι αν επιβεβαιωθεί θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία πέρυσι «πάγωσαν» καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαινόταν πάνω από 1,25 ευρώ, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις και το 1,28 ευρώ το λίτρο.
Η τιμή της βενζίνης, πάντως, έχει διολισθήσει κάτω από το 1,60 το λίτρο στα περισσότερα πρατήρια.
Ο χρυσός
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και ο χρυσός, κλείνοντας τον Σεπτέμβριο περίπου 6% χαμηλότερα και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε 0,6% στα 1.211,60 δολάρια ανά ουγκιά. Νωρίτερα είχε αγγίξει τα 1.204 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιανουαρίου. Στο τρίμηνο, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε απώλειες 8,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: