Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ 1 ΔΙΣ., ΕΝΩ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 2,2 + 1 ΔΙΣ. Καταρρέουν ΙΚΑ - ΟΑΕΕ

Έντυπη Έκδοση 

ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ 1 ΔΙΣ., ΕΝΩ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 2,2 + 1 ΔΙΣ.

Καταρρέουν ΙΚΑ - ΟΑΕΕ

Με τα τρία κυριότερα ασφαλιστικά ταμεία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και το επικουρικό ΕΤΕΑ, να βρίσκονται υπό κατάρρευση, καθώς εισπράττουν μηναίως εισφορές λογότερα από 1 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή απαιτούν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου να χορηγήσουν συντάξεις, η τρόικα θέτει επί τάπητος άμεσα νέες δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Και από τον κρατικό προϋπολογισμό πληρώνονται οι συντάξεις...Και από τον κρατικό προϋπολογισμό πληρώνονται οι συντάξεις...Συγκεκριμένα, τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, τα οποία χορηγούν συντάξεις κάθε μήνα σε 2.300.000 ασφαλισμένους, απαιτούν 2,2 δισ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή εισπράττουν περίπου 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς στα ανωτέρω ποσά να υπολογίζεται το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο θα φτάσει στο τέλος του έτους στα 300 εκατ. ευρώ.
Οι δανειστές μας θεωρούν επιπλέον «βόμβα» για τα κρατικά έσοδα τις 150.000 αιτήσεις που εκκρεμούν για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης, γεγονός που θα απαιτήσει 1 επιπλέον δισεκατομμύριο.
Η κυβέρνηση προς το παρόν διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων μέχρι τέλος του έτους, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο μειώσεων μέσα στο 2015 με το νόμο «περί μηδενικού ελλείμματος».
Ετσι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα «πέσουν»:
Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Στο υπουργείο Εργασίας έχει συσταθεί επιτροπή, εν όψει και των αλλαγών που προβλέπονται στο νόμο 3863/10 και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το 2015. Στόχος της επιτροπής είναι να καθορίσει τη βασική σύνταξη που το 2010 είχε υπολογιστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στα 360 ευρώ. Τώρα εκτιμάται, εφόσον το ΑΕΠ είναι μειωμένο κατά 25% σε σχέση με το 2010, η βασική σύνταξη να είναι 320 ευρώ και στο ποσό αυτό να προστίθεται αναλογία από ολόκληρο τον εργασιακό βίο. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να συμπαρασύρει σε μεγάλες μειώσεις τις συντάξεις.
2 Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Η τρόικα έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το κατά πόσο το ΕΚΑΣ είναι ασφαλιστική παροχή. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις, θα αναζητηθεί εναλλακτική φόρμουλα για το 2016 και μετά.
3 Το ύψος των εισφορών. Την επόμενη χρονιά θα πρέπει να υπάρξει και νέα μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων: Το θέμα μπαίνει επιτακτικά τόσο για το Δημόσιο, όπου ισχύουν ειδικές διατάξεις περί ανηλικότητας τέκνου, οι οποίες δίνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 50ό έτος για τις γυναίκες και το 55ο για τους άνδρες, καθώς επίσης και για το ΙΚΑ. Η τρόικα ζητεί προσαρμογή ώστε ο ελάχιστος χρόνος για σύνταξη να είναι το 62ο έτος, όπως ισχύει καθολικά για όλους τους ασφαλισμένους μετά το 1993.

Δεν υπάρχουν σχόλια: