Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Οι διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και η μείωση φόρου κατά…10 λεπτά του ευρώ ανά μήνα

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 13:07

Οι διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και η μείωση φόρου κατά…10 λεπτά του ευρώ ανά μήνα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και η μείωση φόρου κατά…10 λεπτά του ευρώ ανά μήνα
Οι αριθμοί, όπως και αν τους διαβάσεις, λένε την αλήθεια. Στην προκειμένη περίπτωση, αποδεικνύουν ότι οι επί δίμηνο υποσχέσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ μεταφράζονται από το απόλυτο τίποτα έως ελαφρύνσεις της τάξεως των ολίγων ευρώ.
Γράφει:  

Από χθες το πρωί, το τηλεφωνικό κέντρο τόσο της διεύθυνσης κεφαλαίου στην Καραγιώργη Σερβίας όσο και στην ΓΓΠΣ έχει «ανάψει». Όσοι τυπώνουν τα καινούργια εκκαθαριστικά δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι όλος αυτός ο θόρυβος από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα έγινε για το τίποτα.
Έκθεση που έφτασε στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι το περίφημο «λάθος» με τα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα, αφορούσε τελικώς 1,65 εκατομμύρια φορολογούμενους. Έκπληκτοι, περίπου 500.000, παρέλαβαν μεν καινούργιο εκκαθαριστικό αλλά συνειδητοποίησαν ότι η διαφορά του φόρου ήταν …μηδέν.
Πώς γίνεται να μειώνεται η φορολογητέα αξία και να μην μειώνεται ο φόρος; Είναι ένα ακόμη από τα μαγικά του ΕΝΦΙΑ. Διότι στο συγκεκριμένο φόρο, δεν παίζει καθόλου ρόλο η αξία του ακινήτου. Αυτό που παίζει ρόλο, είναι αν από τις αυξομειώσεις, αλλάζει το κλιμάκιο και το ύψος του φόρου ανά τετραγωνικό. Προέκυψε λοιπόν ότι για 500.000 ιδιοκτήτες ναι μεν μειώθηκε η αξία (σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συνέβη ούτε αυτό καθώς εξακολούθησαν να ισχύουν οι τιμές του 2014 ως οι χαμηλότερες δυνατές) αλλά ο φόρος δεν άλλαξε ούτε και ένα σεντς. Αυτοί οι 500.000 έρχονται να προστεθούν στα 4,5 εκατομμύρια των ιδιοκτητών οι οποίοι δεν παρέλαβαν καν καινούργιο εκκαθαριστικό. Έτσι, προκύπτει ότι για τους πέντε στους έξι, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα.
Έχουμε και ένα εκατομμύριο για τους οποίους υπήρχε μείωση φόρου. Σας παραθέτουμε τα ποσά άνευ άλλων σχολείων:
1. 250 χιλιάδες κέρδισαν από ένα έως πέντε ευρώ
2. 130 χιλιάδες κέρδισαν από 6 έως 10 ευρώ
3. 150 χιλιάδες κέρδισαν από 11 έως 20 ευρώ και
4. 100 χιλιάδες κέρδισαν από 21 έως 30 ευρώ.
Δηλαδή από το περίπου ένα εκατομμύριο που έχει δει μια μείωση φόρου, οι 630 χιλιάδες (δηλαδή το 60%) του συνόλου, θα δει την κάθε δόση του ΕΝΙΦΑ να μειώνεται από 10 λεπτά του ευρώ έως το πολύ πέντε ευρώ. Και του χρόνου να είμαστε καλά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: