Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Ντράγκι δεν αγγίζει τους δανειολήπτες Κάποιος που έχει δάνειο 100.000 ευρώ (αποπληρωμή σε 20-30 χρόνια) θα δει ελάφρυνση των δόσεων το πολύ 3 με 5 ευρώ.

daneia
06/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ντράγκι δεν αγγίζει τους δανειολήπτες

Κάποιος που έχει δάνειο 100.000 ευρώ (αποπληρωμή σε 20-30 χρόνια) θα δει ελάφρυνση των δόσεων το πολύ 3 με 5 ευρώ.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach
Ανεπαίσθητα θα είναι τα άμεσα οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια στις τράπεζες από τη νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ το όποιο όφελος θα εξανεμιστεί για όσους διατηρούν ρευστό καθώς τα επιτόκια καταθέσεων θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Το κέρδος από τα μέτρα Ντράγκι θα προέλθει έμμεσα και σε δεύτερο χρόνο, από την πιθανολογούμενη περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ που θα καταστήσει φτηνότερα τα ελληνικά προϊόντα και θα μπορούσε να τονώσει την ασθμαίνουσα εξαγωγική δραστηριότητα.

Αντίθετα, στους κύριους ωφελημένους από τα χαμηλότερα επιτόκια θα είναι οι ίδιες οι τράπεζες καθώς εκτιμάται πως θα κερδίσουν τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ από τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ, από την οποία έχουν δανειστεί περί τα 60 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες

Παράλληλα μένει να διευκρινιστούν οι όροι με βάση τους οποίους θα υλοποιηθούν οι αγορές καλυμμένων ομολόγων της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να γίνει γνωστό αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να συμμετάσχουν πουλώντας στοιχεία του ενεργητικού τους που έχουν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση με αντάλλαγμα φτηνή ρευστότητα. Εφόσον οι ελληνικές τράπεζες συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, το ζητούμενο θα είναι να αρχίσουν να εκδίδουν νέα δάνεια με την πρόσθετη ρευστότητα που θα αποκτούν.

Ειδικά για τους δανειολήπτες, η νέα μείωση του επιτοκίου στο 0,05% δεν θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή καθώς η ελάφρυνση που προκύπτει στις δόσεις δεν ξεπερνά τα 3-5 ευρώ ανά 100.000 ευρώ δανείου που αποπληρώνεται σε βάθος 20-30 ετών. Σήμερα μόλις το 25% του συνόλου των δανείων προς ιδιώτες βασίζεται στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συνεπώς θα έχουν άμεση μείωση από τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ το υπόλοιπο 75% είναι συνδεδεμένο με το Euribor. Στο μέτωπο των καταθέσεων ταμιευτηρίου οι τόκοι για τους «έχοντες» θα μειωθούν ακόμη περισσότερο. Ηδη για τις προθεσμιακές καταθέσεις οι τόκοι έχουν υποχωρήσει στο 2,5% από 3,8% πέρυσι, ενώ για το απλό ταμιευτήριο αυτά ήδη διαμορφώνονται στο 0,3-0,4% και ουσιαστικά έχουν καταστεί μηδενικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: