Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

11 Ελληνες στη λίστα των κροίσων

Έντυπη Έκδοση 

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ 1 ΣΤΟΥΣ 3 ΥΠΕΡ-ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

11 Ελληνες στη λίστα των κροίσων

Η κρίση βαθαίνει, οι πλούσιοι αβγαταίνουν. Κατέχουν το 1/10 του παγκόσμιου ΑΕΠ
Τη στιγμή που όλες οι προβλέψεις για παγκόσμια ανάκαμψη αναθεωρούνται προς τα κάτω με το παγκόσμιο χρέος να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα (100 τρισ. δολάρια, Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, 3/2014), η λέσχη των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξάνεται, πληθαίνει και κατακυριεύει τη Γη κατά παραγγελίαν του Θεού των αγορών.
Ο βήχας και τα λεφτά δεν κρύβονταιΟ βήχας και τα λεφτά δεν κρύβονταιΑπό τον Ιούλιο του περασμένου έτους ώς τον φετινό Ιούνιο, ο πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 155 άτομα, φέρνοντάς τους στον αριθμό-ρεκόρ των 2.325, αύξηση 7,1% από πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό πως η αντίστοιχη αύξηση μεταξύ 2012 και 2013 ήταν μόλις 0,5%. Ο συνολικός πλούτος που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξήθηκε φέτος 12% και ανέρχεται πλέον σε 7,3 τρισ. δολάρια, ποσό ίσο περίπου με το ένα δέκατο του παγκόσμιου ΑΕΠ και μεγαλύτερο από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στον Dow Jones.
Στην έρευνα της εταιρείας ερευνών Wealth-Χ με έδρα τη Σιγκαπούρη και της ελβετικής τράπεζας UBS, η είδηση είναι πως πρώτη φορά η Ευρώπη ξεπέρασε τη Βόρεια Αμερική τόσο σε αριθμό δισεκατομμυριούχων -775 (+1,2%) έναντι 609 (+10,3%)- όσο και στο μέγεθος του πλούτου που αυτοί κατέχουν - 2,375 τρισ. δολάρια (+12%) έναντι 2,371 τρισ. δολαρίων (+9,9%). Παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους (571) από κάθε άλλη χώρα, ακολουθούμενες από Κίνα (190), Βρετανία (130), Γερμανία (123) και Ρωσία (114), ενώ στο διάστημα της μέτρησης Ασία και, ειδικά, η Κίνα είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση.
Με 18 δισ. δολάρια
Το ελληνικό ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι η ύπαρξη 11 Ελλήνων δισεκατομμυριούχων με περιουσία 18 δισ. δολαρίων, από 9 πέρυσι με περιουσία 16 δισ. Ο αριθμός τους δεν είναι μικρός αν αναλογιστεί κανείς πως το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό έχει λιγότερους και η Πορτογαλία τους μισούς. Επιβεβαιώνει δε την τάση που είχε καταγραφεί πέρυσι στην έρευνα της Wealth-Χ για άτομα με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων, όπου η Ελλάδα αναφερόταν ως «η χώρα με τον δεύτερο αυξανόμενο πληθυσμό πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη» (505 άτομα με περιουσία 60 δισ. δολάρια).
Σε κάθε τρία εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη αντιστοιχεί ένας δισεκατομμυριούχος και παρά το γεγονός πως οι δισεκατομμυριούχοι αναλογούν μόλις στο 1% του πληθυσμού των πολυεκατομμυριούχων, ο πλούτος των πρώτων μεταξύ 2011 και 2013 αυξήθηκε 40%. Σήμερα κατέχουν κατά μέσον όρο περιουσία 3,1 τρισ. δολαρίων (+4,4%), 600 εκατ. δολάρια έκαστος σε ρευστό και τέσσερις ιδιοκτησίες αξίας 23,5 εκατ. δολαρίων η κάθε μία. Σχεδόν ένας στους πέντε, το μεγαλύτερο ποσοστό, έχει συσσωρεύσει πλούτο μέσω χρηματοπιστωτικού τομέα και επενδυτικών σχημάτων. Οι δισεκατομμυριούχοι επιθυμούν να έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο των επιχειρήσεών τους. Για σχεδόν τους μισούς η περιουσία τους αφορά ιδιοκτησία μη εισηγμένων, ενώ κατά πλειοψηφία (95%) κατέχουν 1-10 δισ. δολάρια. Το 10 το καλό φαίνεται πως είναι το ταβάνι. Μόλις δε τέσσερα άτομα ξεπερνούν τα 50 δισ. παγκοσμίως.
Ανω των 65 ετών
Σχεδόν οι μισοί από τους δισεκατομμυριούχους έχουν ηλικία άνω των 65 και η μέση ηλικία τους καταγράφεται στα 63 έτη, σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις επιλέγουν να αυξάνουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των κοινών θνητών στα όρια της μετάβασής τους στον άλλο κόσμο. Σ' αυτόν τον κόσμο, η τάση των δισεκατομμυριούχων, λέει η έρευνα, είναι να διατηρούν τον πλούτο που συσσώρευσαν, αν και σε άλλο σημείο υποστηρίζεται πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δισεκατομμυριούχοι κρατούν θέση αναμονής για επενδύσεις». Πάντως, μέχρι το 2020 και εν αναμονή της ανάπτυξης που έρχεται, ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί ανάμεσα σε 3.600 και 4.100 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: