Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων: Σε ένα μήνα οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ - Στα 69,2 δισ. τα συνολικά χρέη προς την εφορία

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΝΟΔΟΣ

«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων: Σε ένα μήνα οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ - Στα 69,2 δισ. τα συνολικά χρέη προς την εφορία

«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων: Σε ένα μήνα οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ - Στα 69,2 δισ. τα συνολικά χρέη προς την εφορία
«Φουσκώνει» επικίνδυνα μήνα με το μήνα η τεράστια «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη κατέγραψαν νέο ρεκόρ καθώς έφθασαν συνολικά στα 69,24 δισ. ευρώ.
Τον περασμένη μήνα οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους προς την εφορία ύψους 1,4 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Αυγούστου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 8,654 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα οι φόροι που μένουν απλήρωτοι υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ενώ στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο αφού στο τέλος του μήνα πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μαζεμένους δυο φόρους (τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος).
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
- Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 ανήλθαν σε 8,654 δισ. ευρώ στοιχείο που δείχνει ότι κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.
- Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ( παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) ανέρχεται σε 69,24 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 16,63 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2013.
- Οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο καθώς και οι ποινικές διώξεις κυρίως μεγαλοοφειλετών φέρνουν «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου. Ειδικότερα τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο οκτάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 2,384 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,238 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και 1,146 δισ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα έχουν διαγραφεί χρέη συνολικού ύψους 803 εκατ. ευρώ.
Έλεγχοι
Στο ελεγκτικό πεδίο, από τα στοιχεία του οκταμήνου προκύπτει, ότι έως το τέλος Αυγούστου το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου είχε ολοκληρώσει 512 φορολογικούς ελέγχους σε φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα ύψους 184,1 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 46,8 εκατ. ευρώ ή στο 25,4% των βεβαιωθέντων ποσών. Σύμφωνα με το μνημονιακό στόχο μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 720 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και να έχει εισπραχθεί το 50% των βεβαιωθέντων ποσών.
Παράλληλα το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 250 φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και οι φόροι και τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν διαμορφώθηκαν σε 436,23 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν εισπραχθεί 144,19 εκατ. ευρώ ή το 33,05%.
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: