Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: 15.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο το επόμενο εξάμηνο

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: 15.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο το επόμενο εξάμηνο 
 Ελλάδα Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά η ΓΣΕΒΕΕ καθώς έρευνα περιγράφει την ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πραγματική οικονομία.   του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη

Κάθε πέρυσι και καλύτερα η κατάσταση για την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που αφορά στην εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις στους κλάδους της μεταποίησης , του εμπορίου και των υπηρεσιών που αποτελούν το 99.6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.  

Η έρευνα του ινστιτούτου Μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC αποτυπώνει ξεκάθαρα σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας κύριο Καββαθά , το αίτημα για άμεση αλλαγή οικονομικής πολιτικής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.051 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων το διάστημα 2 εως 9 Ιουλίου και καταγράφει την τάση του οικονομικού κλίματος καθώς και τους βασικούς δείκτες λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων κατά το 1ο εξάμηνο του 2014 , ενώ παράλληλα επιχειρείται οικονομική πρόβλεψη για το 2ο εξάμηνο.

Συγκεκριμένα , τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας αναδεικνύουν ότι σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση του τζίρου (64,3%), της ζήτησης (64,4%) και των παραγγελιών (67.8). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ , η συνολική πτώση του τζίρου την τελευταία χρονιά άγγιξε το 20% , ενώ η συνολική πτώση του τζίρου από την έναρξη της κρίσης αγγίζει το 75%.

Ιδιαίτερα  αρνητικά είναι τα στοιχεία για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις , καθώς περισσότερες από τις μισές δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο λόγω συσσώρευσης οφειλών , μιας και οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά χρέη προς όλες τις κατηγορίες πιστωτών.

Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών των επιχειρήσεων αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές προς ΟΑΕΕ (41.7%). Ακολουθούν τα χρέη προς εφορία (31.8%), τις ΔΕΚΟ (31.6%), τις τράπεζες (26.5%) και το ΙΚΑ (20.9%), ενω 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές και ενοίκια.

Επίσης το 34.7% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014  , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων ανέρχεται στο 35.7%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ , 15.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν το επόμενο εξάμηνο με αποτέλεσμα 42.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης να χαθούν.

«Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε λίγο δεν θα υπάρχουν» σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Θ.Καπποτάς   - See more at: http://stokokkino.gr/article/11158/Ereuna-GSEBEE-15000-epixeiriseis-kinduneuoun-me-louketo-to-epomeno-eksamino#sthash.t1eF6Nut.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: