Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ηλθαν, καλοπληρώθηκαν, «πετσόκοψαν» κι απήλθαν Αποχώρησε το ειδικό κλιμάκιο των δανειστών που εδώ και δύο χρόνια προσέφερε συμβουλές για... περικοπές μισθών κ.λπ. Οι μισθοί τους; Κάποιοι έφταναν τα 30.000 ευρώ!.

23/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλθαν, καλοπληρώθηκαν, «πετσόκοψαν» κι απήλθαν

Αποχώρησε το ειδικό κλιμάκιο των δανειστών που εδώ και δύο χρόνια προσέφερε συμβουλές για... περικοπές μισθών κ.λπ. Οι μισθοί τους; Κάποιοι έφταναν τα 30.000 ευρώ!.
        
 
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

Η τρόικα έρχεται, η γερμανική βοήθεια φεύγει. Για το ειδικό κλιμάκιο βοήθειας ο λόγος, που εδώ και δύο χρόνια είχε εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσφέροντας υπηρεσίες σε τεχνικό επίπεδο σε μείζονα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι αυτό, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωνε προτάσεις για τον καλύτερο έλεγχο των κρατικών δαπανών δίνοντας έμφαση στην άμεση περιστολή τους. Είναι η ίδια ομάδα, η οποία χειρίστηκε το ευαίσθητο θέμα της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο από τη στιγμή που η κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από αυτή φοβούμενη το πολιτικό κόστος αυτών των αποφάσεων. Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή με τις μεγάλες περικοπές που ακολούθησαν στους μισθούς και τις συντάξεις στο Δημόσιο και οι οποίες ξεπέρασαν ακόμη και το 37%…

Ο ιδιωτικός τομέας

«Θύματα» των μειώσεων αυτών «έπεσαν» και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που ακολούθησαν σε δεύτερο χρόνο την πολιτική της αυστηρής λιτότητας.

Εκτός από τις δαπάνες ειδικές συμβουλές παρείχαν τα ίδια στελέχη και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχε το κράτος στους ιδιώτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σταδιακή εξόφληση των 8,7 δισ. ευρώ που χρωστούσε το Δημόσιο στους προμηθευτές του ήταν ένα σχέδιο το οποίο δούλεψαν αποκλειστικά οι ξένοι εμπειρογνώμονες, ενώ βρήκε σύμφωνους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου. Για όλες αυτές τις υπηρεσίες που προσέφεραν στη χώρα μας, καθώς και για τις εκθέσεις προόδου της ελληνικής οικονομίας με τις παρατηρήσεις που έκαναν σε τεχνικό επίπεδο και έστελναν στη συνέχεια σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, αμείβονταν αδρά. Η Ελλάδα του Μνημονίου συνιστούσε «χρυσή μπίζνα» για την ευρωπαϊκή τρόικα. Και ενώ οι ελεγκτές της Γερμανίας είχαν φτάσει να παίρνουν 25.000 και 30.000 ευρώ έκαστος για τις δουλειές τους στην Αθήνα, για τους Ελληνες φορολογούμενους πρότειναν μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Με ανάλογο «πακέτο» παροχών και υπηρεσιών, σε φορολογικό όμως επίπεδο, είχαν καταφέρει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να πετύχουν γενναιόδωρες αυξήσεις στις τακτικές τους αποδοχές.

Επειτα από… τόση τεχνική βοήθεια έφτασε η ώρα της αποχώρησης, κάτι που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με τη Γερμανίδα σύμβουλο που ετοίμασε τις βαλίτσες της επιστροφής. Η αναχώρησή της θεωρείται σημειολογική καθώς συμβαίνει σε μια στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει σε κάθε τόνο το «τέλος των Μνημονίων» στην Ελλάδα. Μένει να το πει και επίσημα ο Γκίκας Χαρδούβελης στην τρόικα.

Ερχεται η τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με τους Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.). Η τρέχουσα αξιολόγηση δεν θα κρίνει μόνον την εκταμίευση της δόσης ύψους 7,1 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα από την τρόικα (τα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), αλλά θα καταδείξει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη διετία, αλλά και κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

Για να αποδεσμεύσουν τα τελευταία λεφτά οι επικεφαλής θα ζητήσουν να θεσπιστεί νέος ποσοτικός στόχος, που θα είναι και μνημονιακός, με τις αναγκαστικές αποχωρήσεις που θα γίνουν το 2015 πλέον των 6.500 που εκκρεμούν ώς το τέλος του 2014. Επίσης, θα απαιτήσουν νέες θυσίες στα εργασιακά, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η κατάρτιση νέου απεργιακού νόμου αλλά και στο Ασφαλιστικό. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα στηριχθούν σε αναλογιστικές μελέτες που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Σε αυτές τις παρεμβάσεις θα πρέπει να προστεθούν και τα νέα μέτρα των 2 δισ. ευρώ που ζητούν οι ξένοι προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό «κενό» του 2015, την ώρα που η κυβέρνηση το περιορίζει περί τα 700-900 εκατ. ευρώ. Τέλος, θα ζητήσουν την υλοποίηση και των 500 δράσεων που εκκρεμούν από την προηγούμενη διαπραγμάτευση και οι οποίες θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή με νόμους και Προεδρικά Διατάγματα που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στις επόμενες 120 μέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: