Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Μειώστε τη δόση από τα 530 στα 120 ευρώ! Απόφαση-σταθμός του ειρηνοδικείου Πειραιά υπέρ απόστρατου, του οποίου το δάνειο δεν ρύθμιζε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων γιατί το είχε τιτλοποιήσει. Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη και αυτών των δανείων στις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη».

10/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μειώστε τη δόση από τα 530 στα 120 ευρώ!

Απόφαση-σταθμός του ειρηνοδικείου Πειραιά υπέρ απόστρατου, του οποίου το δάνειο δεν ρύθμιζε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων γιατί το είχε τιτλοποιήσει. Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη και αυτών των δανείων στις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη».
        
 
Το θέμα των «εγκλωβισμένων» δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» στις 12 Απριλίου 2014
Το θέμα των «εγκλωβισμένων» δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» στις 12 Απριλίου 2014
Της Μαρίας Δήμα

Με δικαστική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για 24.400 δανειολήπτες που έχουν εγκλωβιστεί από την πώληση των δανείων τους σε ξένες τράπεζες και επενδυτικούς οίκους, που έκανε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), χωρίς οι ίδιοι να ερωτηθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» (3869/2010). Πρόκειται για τη πρώτη θετική δικαστική ενέργεια που γίνεται πάνω στα τιτλοποιημένα δάνεια, αφού μέχρι τώρα η Δικαιοσύνη δεχόταν τις θέσεις του ΤΠΔ και απέρριπτε τις αιτήσεις των δανειοληπτών για υπαγωγή στον «νόμο Κατσέλη».

H ευνοϊκή εξέλιξη για τους εν λόγω δανειολήπτες αφορά, ειδικότερα, προσωρινή διαταγή του ειρηνοδίκη Πειραιά, Νικολάου Κόντου. Με αυτήν διατάσσεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μειώσει τη δόση δανείου στα 120 ευρώ από τα 530,20 ευρώ που παρακρατούνταν μέχρι τώρα σε τιτλοποιημένο δάνειο συνταξιούχου απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού (πατέρας δύο παιδιών). Ο τελευταίος είχε λάβει από το ΤΠΔ στεγαστικό και επισκευαστικό δάνειο συνολικού ποσού 90.000 ευρώ. Το στεγαστικό το 2006 τιτλοποιήθηκε χωρίς ο ίδιος να ενημερωθεί ποτέ από το ΤΠΔ. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των αποδοχών του, ο συνταξιούχος περιήλθε σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων και ζήτησε από το ΤΠΔ διευκολύνσεις, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, δεδομένου ότι είχε μειωθεί αισθητά η σύνταξή του. Ειδικότερα, ζήτησε παράταση της δανειακής του σύμβασης, προκειμένου να μειωθεί η μηνιαία δόση ή να γίνει «κούρεμα», κάτι που μπορούσε να κάνει το Ταμείο (ή εξωδικαστική επίλυση). Δεν υπήρξε, όμως, καμία ανταπόκριση. Ετσι, έκανε αίτηση υπαγωγής του στον «νόμο Κατσέλη» και το Ειρηνοδικείο Πειραιά, αφού απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του ΤΠΔ, εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ του συνταξιούχου, με την οποία υποχρεώνεται το ΤΠΔ να άρει πλήρως την παρακράτηση του ποσού των 530,20 ευρώ που έκανε από τη σύνταξή του και υποχρεώνει παράλληλα τον ένστολο να καταβάλλει μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο ΤΠΔ το ποσό των 120 ευρώ. Το δικαστήριο εκτίμησε επίσης ότι η αίτηση αναστολής του συνταξιούχου είναι βάσιμη και θα «ευδοκιμήσει» (πιθανολογείται ότι θα γίνει δεκτή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρνείται διακανονισμούς σε 24.400 δάνεια συνολικής αξίας 900 εκατ. ευρώ, που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι και τα οποία έχει τιτλοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: