Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ «Βόμβα» στο Δημόσιο: Τέλος η μονιμότητα και πρώτος μισθός 586 ευρώ

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ

«Βόμβα» στο Δημόσιο: Τέλος η μονιμότητα και πρώτος μισθός 586 ευρώ

«Βόμβα» στο Δημόσιο: Τέλος η μονιμότητα και πρώτος μισθός 586 ευρώ
Μεγάλες ανατροπές στο μισθολόγιο του Δημόσιου τομέα έρχονται το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τον εισαγωγικό μισθό των νέων δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο ο νέος μισθολογικός χάρτης για τους νεοπροσλαμβανόμενους φέρνει μισθούς ιδιωτικού τομέα.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα Εθνος θα διαμορφώνονται:
  • Για υπαλλήλους με απολυτήριο δημοτικού ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ
  • Για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 639,35 ευρώ
  • Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΤΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 749,70 ευρώ
  • Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 787,40 ευρώ
Η πρόσληψη στο δημόσιο δεν θα είναι μόνιμη. Για δύο χρόνια ο εργαζόμενος θα περνάει από αξιολόγηση και θα είναι ταυτόχρονα υπό μαθητεία και υπό δοκιμή. Στο τέλος της διετίας το δημόσιο θα μπορεί να αντικαθιστά τον υπάλληλο με άλλον. Μετά την δοκιμαστική διετία θα αξιολογηθούν και στην περίπτωση που κριθούν ικανοί να εργαστούν στο δημόσιο θα ενταχθούν κανονικά στο μισθολόγιο που ισχύει χωρίς να επιβληθούν νέες μειώσεις λόγω της εισαγωγής του νέου κλιμακίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών της δημόσιας διοίκησης μία τέτοια αλλαγή θα επιφέρει ντόμινο επιπτώσεων στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Θα μειωθούν οι αποδοχές των συμβασιούχων ενώ αναμένεται να γίνουν παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα κλιμάκια παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο πλαίσιο των συζητήσεων έχει κατατεθεί πρόταση για μείωση των μισθών των ΔΕ και ΥΕ και αύξηση των αποδοχών των ΠΕ και ΤΕ ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι υπερβάλλουσες αποδοχές σε όλον τον κρατικό μηχανισμό ακόμα και στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα να λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές.
Κατά το ΠΑΣΟΚ
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με την πρόταση αυτή» σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να θιγούν περαιτέρω οι κατώτερες κλίμακες του μισθολογίου που αφορούν τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο. Η «πράσινη αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους Χ. Πρωτόπαπα, Δ. Καρύδη, Γ. Κουτσούκο και Π. Ρήγα συμφώνησε στην ριζική αναδιαμόρφωση των αλλά μετά την διαμόρφωση και ψήφιση μέχρι τέλους του χρόνου ενός «μόνιμου συστήματος αξιολόγησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: