Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Τι μας περιμένει με τον ΕΝΦΙΑ το επόμενο 6μηνο

Τι μας περιμένει με τον ΕΝΦΙΑ το επόμενο 6μηνο

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Σπύρου Δημητρέλη

Γεμάτο… ΕΝΦΙΑ θα είναι το επόμενο εξάμηνο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Κάθε μήνα θα έχουν ραντεβού με το φόρο στο ταμείο της εφορίας ενώ στο ενδιάμεσο θα πρέπει πολλοί να ασχολούνται μαζί του προκειμένου να διευθετούν εκκρεμότητες και υποχρεώσεις. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τι θα πρέπει να περιμένουν οι φορολογούμενοι με τον ΕΝΦΙΑ.

-η ψήφιση των τροπολογιών με τις αλλαγές στο φόρο αναμένεται σήμερα και έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα γίνει επανακαθορισμός των δόσεων στο taxis. Ό,τι ποσό έχει ήδη πληρώσει ένας φορολογούμενος θα αφαιρεθεί και το υπόλοιπο θα μοιραστεί σε έξι δόσεις. Η πρώτη δόση θα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου 2015.

-περίπου 700.000 ιδιοκτήτες θα δουν την επόμενη εβδομάδα στο taxisnet ένα νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Είναι όσοι έχουν οικόπεδα εκτός αντικειμενικών τιμών, όσοι έχουν σεισμόπληκτα ακίνητα σε Κεφαλονιά, Φθιώτιδα και Φωκίδα και όσοι έχουν διατηρητέα κτίσματα (η μείωση του φόρου θα εφαρμοστεί και στο υπόλοιπο οικοπέδου).

-μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του φόρου θα ανοίξει εκ νέου η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ακινήτων Ε9. Οι αλλαγές, διορθώσεις και τροποποιήσεις από την πλευρά των φορολογούμενων θα πρέπει να γίνει έως και τις 30 Νοεμβρίου.

-όσοι φορολογούμενοι είχαν κάποια μεταβολή στην ακίνητη περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2014 είναι υποχρεωμένοι το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου 2015 να τη δηλώσουν στο Ε9.

-εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και τους ανάπηρους. Μισό ΕΝΦΙΑ δικαιούνται να καταβάλλουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ (το όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί έως τα δυο πρώτα), έχουν κτίσματα επιφάνειας έως 150 τμ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 για το ζευγάρι και τις 200.000 για τις οικογένειες με ένα ή δυο παιδιά. Πλήρη απαλλαγή από το φόρο δικαιούνται οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και καθένα από τα παιδιά και έχουν κτίσματα επιφάνειας έως 150 τετραγωνικών.

-οι φορολογούμενοι που έχουν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πρόκειται να κληθούν να τα δηλώσουν και να λάβουν σχετική έκπτωση από το φόρο. Η διαδικασία για την παροχή της έκπτωσης και τις αιτήσεις δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Θεωρείται δεδομένο, ωστόσο, ότι θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι με τα στοιχεία για την ηλεκτροδότηση των ακινήτων που διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: