Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Αντ. Σαμαράς: «Οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας Ομιλία του Πρωθυπουργού κατά τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ

http://www.naftemporiki.gr/story/852706/ant-samaras-odikos-xartis-gia-ti-meiosi-tis-forologias


Αντ. Σαμαράς: «Οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας

Ομιλία του Πρωθυπουργού κατά τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ
Σάββατο, 06 Σεπτεμβρίου 2014 11:38
 
UPD:07/09/2014 09:53
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
«Η υπερφορολόγηση πρέπει επιτέλους να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά για να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ενώ προανήγγειλε διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Την παρουσίαση ενός «οδικού χάρτη» για τη μείωση της φορολογίας μέσα στους επόμενους μήνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αμέσως μετά τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ.
«Η υπερφορολόγηση πρέπει επιτέλους να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά για να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ανακοινώνοντας μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, με παράλληλη διατήρηση των επιδομάτων θέρμανσης και προαναγγέλλοντας μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά και σε μερικά χρόνια ο φόρος θα γίνει ανταποδοτικός και θα αποτελεί το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η τελευταία να έχει κίνητρο να φέρει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της. Παραδέχθηκε παράλληλα ότι «έγιναν λάθη με τον ΕΝΦΙΑ», αλλά όπως είπε, «τα διορθώνουμε», ενώ δεσμεύθηκε ότι αυτοί που τα έκαναν «θα δώσουν λόγο». «Το σοβαρότερο λάθος με τις αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού είναι αυτό που προκάλεσε και τον δικαιολογημένο θόρυβο πριν ένα μήνα. Το εντοπίσαμε και το αντιμετωπίσαμε μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά μιλάμε για ένα σφάλμα που τελικά ο κόσμος δεν το πλήρωσε», ανέφερε.
Εξήγγειλε ακόμη ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα συμπεριληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και για περισσότερες δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα Ταμεία.
Ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας θα αφορά ακόμη όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, τη σταδιακή μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους, πέραν αυτού της εστίασης. «Όμως όλα αυτά γίνονται σταδιακά και προσεκτικά. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα», ξεκαθάρισε.
Για το χρέος
Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα θα πάρει τους επόμενους μήνες επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ», σημείωσε.
Ένστολοι
Για το θέμα των ενστόλων ανακοίνωσε ότι «η αποφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού» και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή των αποδοχών τους. «Δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012. Ούτε για τους στρατιωτικούς, ούτε για τους αστυνομικούς, ούτε για κανέναν άλλο κλάδο. Οι αυξήσεις όμως θα δοθούν άμεσα στους ένστολους, θα είναι σημαντικές», διαβεβαίωσε, ενώ χαρακτήρισε επίσης «παραδειγματικό» τον επαγγελματισμό του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας.
Αξιολόγηση
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση» και ότι «οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να αμείβονται και οι ανάξιοι να παραμερίζονται». Τόνισε ακόμη ότι για να μπορέσεις να αυξήσεις τις αποδοχές στις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, πρέπει να τις εξυγιάνεις: «Όσα γίνονται είναι υπέρ του πολίτη, αλλά και υπέρ του δημοσίου υπαλλήλου. Που θέλουμε να τον αναβαθμίσουμε στο ρόλο του, στην προσφορά του, αλλά και στις αμοιβές του. Γιατί σας το λέω καθαρά: Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να έχουμε σύγχρονη δημόσια Υγεία ευρωπαϊκού επιπέδου, με μισθούς τριτοκοσμικής χώρας. Ούτε μπορούμε να έχουμε σύγχρονη δημόσια Παιδεία, και ιδιαίτερα Πανεπιστημιακή Παιδεία με μισθούς τριτοκοσμικούς».
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού».
«Η Ελλάδα βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της. (...) Υπάρχουν βεβαια και εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτε. Δεν ήθελαν π.χ. να τελειώσει η σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία, αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση, με μένος σε κάθε επένδυση, απειλούν τον επενδυτή που δίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα, τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις. Λένε ψέματα», υποστήριξε.
Καυτηρίασε ακόμη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι υπερασπίζονται τρομοκράτες και αντιδρούν στη δημιουργία φυλακών υψηλής ασφάλειας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΝΑΤΟ διερωτόμενος: «Αν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ, πώς θα έλεγα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ότι η Κύπρος είναι μία;».
Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Πρωθυπουργού και για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπόσχονται 5 δισ. για να χτυπήσουν την ανεργία. Αναρωτιέμαι γιατί μονο 5 δισ. Πέτσινες υποσχέσεις είναι, γιατί δεν βάζουν κάτι παραπάνω να κάνουμε χάζι;», αναρωτήθηκε ενώ κατηγόρησε επιπλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «παίζει τα ρέστα του στην τελευταία του ευκαιρία να ανακόψει την πορεία εξόδου από την κρίση». «Θα χάσουν και αυτο το στοίχημα», πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο εκλογών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
«Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και με το Σύνταγμα. Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο προσπαθούν να τη ρίξουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ενώ προειδοποίησε πως «αν τώρα ανοίξει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία όλα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα».
Σημείωσε επίσης ότι «όλο και περισσότεροι θεωρούν ως δεδομένο ότι αυτή η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και χαρακτήρισε «επικίνδυνους» όσους θέλουν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, που αποτελούν όπως είπε «πολιτική αυτοκτονία».
Ειδικές οικονομικές ζώνες
Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε ακόμη για  πρωτοβουλίες όπως η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ηεξίσωση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ανέφερε, «διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης».
Για τη Βόρεια Ελλάδα
Αναφέρθηκε επίσης σε «τρεις μεγάλες παρεμβάσεις που θα δώσουν και νέα αναπτυξιακή δυναμική» στη Β. Ελλάδα: Την αναβάθμιση του ΟΛΘ, την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση και αξιοποίηση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά από το Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και τη στελέχωση και πλήρη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακού Περιεχομένου της ΝΕΡΙΤ με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή .
Για τον τύμβο της Αρχαίας Αμφίπολης
Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη, χαρακτηρίζοντας «μίζερους» όσους έσπευσαν να υποβαθμίσουν την ανακάλυψη. «Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη τι κρύβει το μηνμείο, αλλά ένας μακεδονικός τάφος αυτών των διαστάσεων είναι ήδη κάτι πάρα πολύ μεγάλο και μια ακόμη απόδειξη για την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος δε στην ΠΓΔΜ είπε πως «χτίζουν αρχαία αγάλματα - καρικατούρες» για να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία και πρόσθεσε πως αποδεικνύεται ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».
Θερμή χειραψία με τον Κ. Καραμανλή
Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε ως πρωθυπουργός στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Ο κ. Σαμαράς έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα κατά την είσοδό του στο συνεδριακό κέντρο, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, ενώ αντάλλαξε χειραψία με πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, που έδωσε το «παρών» στην ομιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: